Dodaj do ulubionych

Przesuwanie zębów u osoby dorosłej

IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 31.01.03, 23:38
Jestem osobą niemal 30-letnią i chciałbym założyc stały aparat ortodontyczny,
żeby poprawić wadę zgryzu i estetyke usmiechu. Zęby mają sporo plomb. Jakie
ma to znaczenie przy ich przesuwaniu, czy nie będzie z tego powodu problemu ?
Jesli ktoś ma doświadczenia z noszeniem aparatu przez osobę dorosłą - proszę,
podzielcie się. Nie mogę się ostatecznie zdcydować i zanim podejmę decyzję o
założeniu aparatu, chciałbym maksymalnie dużo wiedzieć na ten temat.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: ortodonta no problem IP: *.pl 31.01.03, 23:51
      Mój najstarszy pacjent ma ponad 50 lat.To chyba wystarczy za odpowiedź.
      ps wypełnienia, jeśli są szczelne w niczym nie przeszkadzają, GO AHEAD!!
    • Gość: Tadik Re: Przesuwanie zębów u osoby dorosłej IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 01.02.03, 00:18
      Cieszę się w takim razie i jeszcze podrążę temat. Rozważam założenie aparatu
      białego (ceramicznego lub plastikowego?)
      Jakie jest przełożenie cena - jakość - późźniejsze ewentualne naprawy. Czy
      warto oszczędzić kilkaset złotych i założyć ten tańszy (niewiem tylko "który
      jest który"). -Czy później koszty napraw nie przewyższą tych oszczędności ? Czy
      któryś z nich rzeczywiście dużo mniej widać na zębach ? Metalowego aparatu w
      ogóle nie biorę pod uwagę ze względów estetycznych.
      Decyzja powazna, leczenie drogie i nie chcę decydować pochopnie, proszę o
      fachową radę :-)
      • Gość: orto a może szafirowy? IP: *.pl 01.02.03, 15:06
        Jeśli Cię stać to właściwości mechaniczne aparatu ze szkła szafirowego są
        zbliżone do metalowego, kosmetycznie jest rewelacyjny ale prawie 2x droższy.
        Plastikowy jest beznadziejny, odkształca się. Twój ortodonta powinien
        przedstawić kosztorys leczenia. Porcelanowe zamki odradzam, przy zdejmowaniu
        uszkadza się często szkliwo.
    • Gość: Miki Re: Przesuwanie zębów u osoby dorosłej IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 01.02.03, 18:27
      Hej, mam ten sam problem - krzywe zeby a w nich mnostwo plomb. Tez sie nie moge
      zdecydowac bo prace mam taka ze musze wygladac powaznie a nie jak dziecko no
      ale ... moze. Tylko ze podobno prochnica wyklucza noszenie aparatu. Czy to
      znaczy ze nie moge go zalozyc? na dodatek mam bardzo slabe dziasla - krwawia z
      byle powodu, kilka lat temu badano mi je w klinice i nawet ktos wpadl na
      podejrzenie ze mam uczulenie na wlasne zeby skoro sa takie opuchniete te
      dziasla i moze by tak pousuwac te zeby? Rzecz jasna w tym momencie to byla moja
      ostatnia wizyta w klinice. Aha, mam jeszcze cofnieta i mniejsza dolna szczeke
      wiec nie mozna tam nic usuwac pod aparat zeby sie nie cofnelo jeszcze bardziej.
      No i co ja mam z tym wszystkim zrobic??? HELP bo juz sie powoli zalamuje...
      • Gość: orto. uczulenie na własne zęby IP: *.pl 01.02.03, 20:04
        He, he ,he..., uczulenie na własne zęby, dobre, teżbym uciekł.
        Poważnie, to próchnićę trzeba wyleczyć, osady z zębów usunąć, nauczyć się
        szczotkować i wtedy do ortodonty. Mała żuchwa jwst problemem, ale jest
        rada:zespołowe leczenie ortodontyczno-chirurgiczne. Przy dobrym planie leczenia
        efekty kosmetyczne są rewelacyjne. Za zabieg chirurgiczny Kasa Chorych zwraca
        kasę. Pozdr.
        • Gość: Miki Re: uczulenie na własne zęby IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 02.02.03, 09:25
          Takie leczenie o jakim piszesz to jest to czego mi potrzeba! Tylko gdzie??? Nie
          jestem z Warszawy, lokalnych ortodontow i chirurgow slusznie sie obawiam. Jesli
          mozesz cos zareklamowac?
    • Gość: Tadik Do orto IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 01.02.03, 20:11
      Z Twojej wypowiedzi przypuzczam, że jesteś ortodontą. Proszę, podaj mi
      orientacyjne ceny - ile kosztuje aparat plastikowy, ile ceramiczny a ile
      szafirowy? Z tego co się wstępnie dowiedziałem, cena plastikowego wynosi 1700 a
      ceramicznego 2200 (być może odwrotnie, specjalista od razu będzie wiedział). Co
      to znaczy, że plastikowy się odkształca ? I jak duże jest ryzyko uszkodzenia
      szkliwa przy aparacie ceramicznym ? Czy leczenie takich uszkodzeń jest drogie i
      trwałe ? Marzę o ładnych zębach, ale nie chcę pogorszyć tego, co mam i to za
      grube pieniądze.
      • Gość: orto. Re: Do Tadik IP: *.pl 01.02.03, 20:29
        Kosztyją tak jak napisałeś. Plastik jest miękki i lubi się odkształcić. Radzę
        detale omówić z lekarzem. Pozdr.
        • Gość: Tadik Jaki aparat ? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 01.02.03, 21:34
          Zależy mi na, oprócz konsultacji z lekarzem, niezaleznej opinii osoby, która
          się na tym zna. Wiem, że o detale trzeba wypytać lekarza, ale każda dodatkowa
          informacja jest bardzo cenna. Szczególnie interesuje mnie kwestia aparatu
          ceramicznego - i ryzyka uszkodzenia szkliwa. Ja wiem, że to zapewne zależy od
          rodzaju szkliwa, jednak czy statystycznie rzecz ujmując - często się to
          zdarza ? Jak rozległe zdarzaja się uszkodzenia - czy z reguły są to pojedyncze
          zęby, czy więcej ? I przede wszystkim - czy aparat ceramiczny jest trwały ?
          • Gość: orto Re: Jaki aparat ? IP: *.pl 01.02.03, 22:01
            Polecam zamki ze szkła szafirowego. Szkliwo uszkadza się w zależności od
            stosowanego kleju. Ten do zamków porc jest b mocny i przy zdejmowaniu uszkadza
            szkliwo. To temat na długi wykład. W skrócie tak to wygląda. Pozdr.
    • Gość: Tadik Re: Przesuwanie zębów u osoby dorosłej IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 01.02.03, 22:22
      Przypuszczam, że na aparat szafirowy mnie nie stać (ile kosztuje?), więc
      rozważam, czy podejmować ryzyko uszkodzenia zębów aparatem ceramicznym. Dlatego
      tak drążę temat, gdyż obawiam się, - z całym szacunkiem dla lekarzy - że
      ortodonta będzie mnie mimo wszystko (czyli mimo ryzyka, które tylko on zna)
      namawiał na założenie aparatu na jaki mnie maksymalnie stać. Szacuję, że jest
      to aparat ceramiczny i boję się, czy dobrze zrobię, decydując się na takie
      rozwiązanie. Nie znam nikogo, kto by taki aparat nosił i dlatego poszukuję
      informacji na ten temat.
      • Gość: orto Re: Przesuwanie zębów u osoby dorosłej IP: *.pl 02.02.03, 10:15
        szafirowy:2200pln za łuk
        • Gość: Tadik Re: Przesuwanie zębów u osoby dorosłej IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 02.02.03, 12:05
          Czy to możliwe, aby cena aparatu ceramicznego dorównywała cenie aparatu
          szafirowego?
        • Gość: Tadik Re: Przesuwanie zębów u osoby dorosłej IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 02.02.03, 12:06
          Dziękuję za informację - czy to możliwe, aby cena aparatu ceramicznego
          dorównywała cenie aparatu szafirowego?
          • Gość: Malina Re: aparat plastikowy IP: proxy / 217.96.36.* 03.02.03, 13:44
            Noszę aparat plastikowy ok. 1,5 roku, jest super i niewidoczny.
            Odkształacanie?? Co za bzdura! Nic podobnego nie spotkało ani mnie ani nikogo
            kogo znam z takim aparatem. Jest trochę droższy od ceramicznego ale nie ma
            ryzyka uszkodzenia szkliwa przy zdejmowaniu. Polecam!!!
            M
    • Gość: staruszek Re: Przesuwanie zębów u osoby dorosłej IP: *.stacje.agora.pl 03.02.03, 13:38
      Tylko prosze sie nie smiejcie _ a jak jest w przypadku, kiedy ma sie okolo 40-tki i niestety mostek w
      gornej szczece. Czy juz jest za pozno, aby skorygowac krzywe zeby i zly zgryz.

Gość portalu: Tadik napisał(a):

> Jestem osobą niemal 30-letnią i chciałbym założyc stały aparat ortodontyczny,
      > żeby poprawić wadę zgryzu i estetyke usmiechu. Zęby mają sporo plomb. Jakie
      > ma to znaczenie przy ich przesuwaniu, czy nie będzie z tego powodu problemu ?
      > Jesli ktoś ma doświadczenia z noszeniem aparatu przez osobę dorosłą - proszę,
      > podzielcie się. Nie mogę się ostatecznie zdcydować i zanim podejmę decyzję o
      > założeniu aparatu, chciałbym maksymalnie dużo wiedzieć na ten temat.
      > Pozdrawiam
    • Gość: Tadik Re: Przesuwanie zębów IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 03.02.03, 14:46
      Może nie odkształca się dlatego, że wada jest niewielka i siła z jaką działa
      aparat nie powoduje jego odkształcania. A tak w ogóle od czego ma się plastik
      odkształcić - od siły działania aparatu, od kiepskich własności plastiku w
      ogóle, czy od czegoś jeszcze innego ?
      • Gość: Malina Re: plastik IP: proxy / 217.96.36.* 03.02.03, 15:25
        Nie mam pojęcia.
        Jest to bardzo trwały materiał kompozytowy (używany w lotnictwie kosmicznym!).
        Wierz mi: przed założeniem aparatu zrobiłam b. dokładny wywiad odnośnie
        wszystkich rodzajów aparatów, efektów, cen, itp. i nie spotkałam się z opinią
        dot. "odkształacania". Wydaje mi się to niemożliwe. Zamki co najwyżej mogą się
        połamać ale musisz bardzo się postarać i działać na nie siłą 48 kg. Mnie sie to
        nigdy nie zdarzyło a jem również twarde rzeczy i raczej aparatu
        nie "oszczędzam".
      • Gość: po Re: Przesuwanie zębów IP: *.pl 03.02.03, 15:25
        Gość portalu: Tadik napisał(a):

> Może nie odkształca się dlatego, że wada jest niewielka i siła z jaką działa
        > aparat nie powoduje jego odkształcania. A tak w ogóle od czego ma się plastik
        > odkształcić - od siły działania aparatu, od kiepskich własności plastiku w
        > ogóle, czy od czegoś jeszcze innego ?

właśnie od tego
        • Gość: Malina Re: Przesuwanie zębów IP: proxy / 217.96.36.* 03.02.03, 15:34
          Gość portalu: po napisał(a):

> Gość portalu: Tadik napisał(a):
          >
          > > Może nie odkształca się dlatego, że wada jest niewielka i siła z jaką dzia
          > ła
          > > aparat nie powoduje jego odkształcania. A tak w ogóle od czego ma się plas
          > tik
          > > odkształcić - od siły działania aparatu, od kiepskich własności plastiku w
          >
          > > ogóle, czy od czegoś jeszcze innego ?
          >
          > właśnie od tego

Chyba tylko w przypadkach, jeśli chodzi o jakiś inny plastik. Na pewno nie ten,
          z którego tworzone są zamki do aparatów ortodontycznych.
          • Gość: orto Re: Przesuwanie zębów IP: *.pl 03.02.03, 19:11
            Prawidłową pozycję zęba oblicza się precyzyjnie w stopniach i dziesiątych
            częściach mm. Niewidoczne gołym okiem odkształcenie zamka plastikowego
            uniemożliwia lekarzowi tak precyzyjne ustawienie zębów. Jeśli mu na tym
            niezależy to oczywiście te odkształcenia są nieistotne. Ten problem dotyczy w
            dużo mniejszym stopniu zamków metalowych. Zamki szklane lub porcelanowe nie
            odkształcają się tylko pękają i wtedy się je wymienia.
            • Gość: Tadik Re: Przesuwanie zębów IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 03.02.03, 19:21
              Podrążę jeszcze temat - czy jest praktykowane zakładanie zamków porcelanowych
              (czy szafirowych) na zęby widoczne przy uśmiechu i zamków metalowych na zęby
              niewidoczne (np. od piątek do ósemek?). W moim pzypadku zęby od piątek nie są
              widoczne i zastanaiwam się, czy to jest mozliwe. Wydaje mi się, że koszty
              aparatu byłyby niższe, mniejsze ryzyko uszkodzenia szkliwa przy zdejmowaniu
              aparatu, lepsza trwałość części zamków. Czy jest jakieś "ale" przy rozwiązaniu
              tego typu?
              • Gość: Tadik Re: Przesuwanie zębów IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 04.02.03, 12:49
                Podciągnę jeszcze wątek, bo bardzo mi zależy..
                Podrążę jeszcze temat - czy jest praktykowane zakładanie zamków porcelanowych
                (czy szafirowych) na zęby widoczne przy uśmiechu i zamków metalowych na zęby
                niewidoczne (np. od piątek do ósemek?). W moim pzypadku zęby od piątek nie są
                widoczne i zastanaiwam się, czy to jest mozliwe. Wydaje mi się, że koszty
                aparatu byłyby niższe, mniejsze ryzyko uszkodzenia szkliwa przy zdejmowaniu
                aparatu, lepsza trwałość części zamków. Czy jest jakieś "ale" przy rozwiązaniu
                tego typu?
                Poza tym interesuje mnie jeszcze jedna sprawa - czy to prawda, że po zdjęciu
                aparatu trzeba bardzo długo - może do końca życia - nosić retainer ? Takie
                informacje są podawane na stronach amerykańskich gabinetów ortodontycznych. Czy
                zęby będą więc wracać do poprzednioej pozycji, jeśli nie będzie się nosić
                retainera ? Proszę o opinię,bo bardzo mi zależy na zdrowym, ładnym usmiechu.

• Gość: Bożena Re: Przesuwanie zębów IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 05.02.03, 11:13
                  Cześć
                  Jak czytam, poszukujesz informacji o aparatach, a dyskusja tutaj jeszcze nie
                  dała Ci odpowiedzi na Twoje wątpliwości. Na forum Uroda były liczne wątki
                  dotyczące ortodontów i aparatów. Spróbuj je odnaleźć, może przy pomocy
                  wyszukiwarki, chociaż ona nie zawsze działa skutecznie. Pamiętam,że były
                  podawane bardzo praktyczne informacje.
                  Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka