cota 12.07.06, 08:09 Wczoraj zjadłam jedną tabletkę acardu 75 mg, a zaraz potem dowiedziałam się, iż zostaje przyspieszony termin cc na piątek. Z tego co wiem obniża on znacznie krzepliwość krwi, czy mogą mi nie wykonać cc z tego powodu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
franc_tireur Re: Acard a operacja 12.07.06, 12:06 Zależy. Leki z tej grupy powinno się odstawić 5-7 dni przed zabiegiem. Decyzja o przeprowadzeniu zabiegu w takiej sytuacji jest podejnowana indywidualnie w każdym przypadku i zależy od wielu czynników- przede wszystkim rodzaju wskazań do zabiegu, stanu ogólnego pacjenta, no i tego jak długo wczesniej zażywał lek i w jakiej dawce. A mogę wiedzieć z jakiego powodu brałaś ten Acard będąc w ciąży? Odpowiedz Link Zgłoś
cota Re: Acard a operacja 12.07.06, 17:51 Brałam go ze względu na - podejrzenie w 32 tc hipotrofię - nie potwierdziła się, dziecko przyrasta, choć z mniejszą wagą i Acard miał wspomóc dostarczanie tlenu do dziecka. Z drugiej strony nastąpiło nasilenie skurczów dodatkowych (1612 na dobę - holter) + omdlenia i gin zadecydował o wcześniejszym cięciu. I już go nie brałam przez pewien czas, nie wiem co mnie podkusiło (tu worek pokutny) - pewnie to z jego powodu idzie mi od wczoraj z przerwami krew z nosa. dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś