Dodaj do ulubionych

naczyniak jamnisty mózgu

29.09.06, 15:02
Mam 27 lat i mam naczyniaka jamnistego mózgu w lewej półkuli, czy ktoś z Was
poddał się operacji usunięcia takiego naczyniaka? proszę o pomoc, czy może są
inne metody gdzieś na świecie? jak z tym żyć? operacja jest obciążona bardzo
duzym ryzykiem-uszkodzeniem narządu ruchu.
w zeszłym roku miałam krwotok z niego, z niedowładem prawostronnym, niedowład
minął; ale boję się bardzo by krwotok nie powtórzył się;
czy ktos zna taki przypadek? co robić?
Obserwuj wątek
    • tigerness.74 Re: naczyniak jamnisty mózgu 29.09.06, 23:25
      "Wstęp
      Naczyniak jamisty jest patologią naczyniową, której nie można uwidocznić w
      badaniu naczyniowym tętnic mózgowych. Tego typu zmiana zlokalizowana
      nadnamiotowo manifestuje się napadami padaczkowymi, rzadziej krwotokami lub
      objawami ogniskowymi adekwatnymi do lokalizacji [1]. Naczyniaki jamiste są
      również wykrywane przypadkowo u pacjentów bezobjawowych, u których wykonuje się
      badanie obrazowe głowy, głównie rezonans magnetyczny, z innych przyczyn. W
      przypadkach rodzinnych naczyniaki jamiste są cechą dziedziczoną autosomalnie
      dominująco [2]. Olbrzymie naczyniaki występują niezmiernie rzadko. W naszej
      pracy chcieliśmy zwrócić uwagę na możliwość występowania olbrzymich naczyniaków
      jamistych i związanych z tym trudności diagnostycznych.
      Opis przypadku
      Pacjentka, lat 21, została przyjęta do kliniki z powodu podejrzenia procesu
      rozrostowego do różnicowania ze zmianą naczyniową okolicy skroniowej lewej.
      W wywiadzie od 1,5 roku występowały bóle głowy. Rok wcześniej wystąpił
      krótkotrwały incydent osłabienia ostrości wzroku. Kilka dni przed przyjęciem
      wystąpił napad padaczkowy, zaburzenie mowy o charakterze afazji motorycznej,
      drętwienia prawej kończyny górnej i kącika ust po stronie prawej. Tomografia
      komputerowa głowy wykazała zmianę w lewym płacie skroniowym, słabo wzmacniającą
      się po podaniu kontrastu. W rezonansie magnetycznym (RM) głowy stwierdzono w
      płacie skroniowym, wieczku i wyspie półkuli lewej masę patologiczną o wymiarach
      5 cm x 3,1 cm x 3,6 cm (ryc. 1.). W obrazach T1-zależnych bez wzmocnienia
      kontrastowego masa ta była głównie hiperintensywna, co najpewniej odpowiadało
      methemoglobinie, częściowo o pośredniej intensywności sygnału odpowiadającej
      najpewniej dezoksyhemoglobinie. W obrazach T2-zależnych w obrębie tej masy oraz
      na jej obrzeżu widoczne były obszary o bardzo niskiej intensywności sygnału,
      najpewniej odpowiadające hemosyderynie. Wykonana arteriografia tętnic mózgowych
      była negatywna. Badanie RM sugerowało obecność naczyniaka jamistego w płacie
      skroniowym lewym lub zakrzepniętego tętniaka tętnicy środkowej mózgu lewej
      (ryc. 1. i 2.). Zmiana została usunięta w całości drogą kraniotomii
      lewostronnej (ryc. 3.). Śródoperacyjnie zmiana miała charakter naczyniaka
      jamistego lub hemangioblastoma. Pacjentkę wypisano do domu w 7. dobie po
      zabiegu, w stanie ogólnym bardzo dobrym. Wynik badania histopatologicznego
      potwierdził obecność naczyniaka jamistego.
      Omówienie
      Wyróżnia się 4 podstawowe rodzaje malformacji naczyniowych:
      1) tętniczo-żylne,
      2) żylne,
      3) naczyniaki jamiste,
      4) teleangiektazje [3].
      Naczyniak jamisty należy do rzadziej występujących nieprawidłowości mózgu; jest
      utworzony przez jedną lub kilka jam naczyniowych wypełnionych krwią tętniczą
      [4]. Cienka ściana pozbawiona jest błony mięśniowej i przydanki [4]. Niekiedy
      wnętrze jamy jest przedzielone przegrodami łącznotkankowymi. Brak pomiędzy
      jamami tkanki nerwowej jest cechą różnicującą od innych naczyniaków, np.
      teleangiektazji bądź naczyniaków żylnych. Naczyniaki jamiste występują
      pojedynczo lub w wielu narządach, nierzadko rodzinnie i osiągają zwykle
      rozmiary od 1 do 10 cm. W obrębie ściany naczyniaków jamistych tworzą się
      czasami zwapnienia.
      Naczyniaki jamiste stanowią 5–13% malformacji naczyniowych ośrodkowego układu
      nerwowego. Większość występuje nadnamiotowo. Odsetek lokalizacji podnamiotowej
      oceniany jest na 1–3%. Ich obecność w 60% manifestuje się napadami
      padaczkowymi, postępującymi ubytkami neurologicznymi (50%), krwotokiem (zwykle
      śródmiąższowym), wodogłowiem lub są wykrywane przypadkowo. Zmiany te
      predysponują do nawrotowych małych krwotoków, które rzadko powodują duże
      uszkodzenie mózgu. Naczyniaki jamiste rosną przez powtarzające się krwawienia."

Neurol Neurochir Pol 2005; 39, 5: 405–407
      autorzy: Paweł Słoniewski, Karina Smida, Michał Rynkowski, Janusz Szymaś
      Adres do korespondencji: dr n. med. Karina Smida, Klinika Neurochirurgii, AMG,
      ul. Dębinki 7, 80-211 Gdańsk, tel. +48 58 349 23 30 lub 31,
      faks +48 58 550 32 07, e-mail: karinasmida@wp.pl

• beatazaw1 Re: naczyniak jamnisty mózgu 30.09.06, 13:36
        Niestety duzo tu niezrozumiałych dla mnie sformulowań, ale dziękuje bardzo za
        lekturę, każda kolejna informacja,którą zbieram jest dla mnie cenna.
        Choć przeraża mnie to co czytam, co oznacza "postępującymi ubytkami
        neurologicznymi (50%)"?? czy to, że odczuwam słabszą w sensie precyzji prawą
        rekę to jest to?co dalej?czy to właśnie oznacza, że może być coraz gorzej? w
        jakim czasie się to może dziać? mam dopiero 27 lat, co mam robić?....:-(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka