Dodaj do ulubionych

ukryty zawał

27.11.06, 11:06
poczytałam o nietypowych objawach zawału
zdrowie.onet.pl/1371258,2039,,,,ukryty_zawal,profilaktyka.html
czy możliwe jest że przeżycie zawału bez pomocy lekarskiej? bez diagnostyki?
bez leczenia?
jeśli mam podejrzeia że to mógł być zawał czy powinnam zrobic jakies badania?
czy to niemożliwe bo nie przeżyłabym ???
Obserwuj wątek
    • agapo116 Re: ukryty zawał 27.11.06, 12:20
      Mój tato 1,5 roku temu miał operację w Ochojcu. Przed zabiegiem robiono mu wiele
      badań, min. EKG serca. Jakież było jego zdziwienie kiedy lekarz wykonujący EKG
      zapytał kiedy miał zawał. Tato odpowiedział, że nigdy. Okazało się, że jest
      blizna na sercu, po zawałowa i to dobrze już zagojona. Lekarz tak na podstawie
      tego EKG ocenił, że ten zawał musiał być tak ok. 2 lat wcześniej.
      Po szpitalu, w swojej miejscowości zapisał się do prywatnego kardiologa i on to
      potwierdził.
      Czyli można przejść zawał i nie wiedząc o tym.
      Chociaż, tato analizując całe zdarzenie przypominał sobie takie dziwne
      samopoczucie, słabości, drętwienie ręki i nawet nudności, które trwały tak ze
      dwa dni. Przeszło i pomyślał, ze to przepracowanie, bo miał wtenczas urwanie
      głowy......
    • green_land Re: ukryty zawał 27.11.06, 12:26
      To się zdarza częściej, niż myślisz.
      Powinno wyjść na EKG, ale wiem,że nie zawsze tak jest.
      To zależy od tego, w jakiej części serca następuje zawał i jak jest rozległy.
      Nie jest reguła,że trzecie musi być smiertelny,jak się powszechnie sądzi.
      Aha, z krwi też wychodzi, ale już nie pamiętam, czy to są badania ogólne, czy
      coś dodatkowo trzeba robic.
      Żeby się uspokoic, zapytaj jednak lekarza. Czasami są objawy, jak przy zawale,
      ale to tylko efekt stresów, serduszku nic nie jest.
      Pozdrawiam
      • snajper55 Re: ukryty zawał 27.11.06, 12:37
        green_land napisała:

> Aha, z krwi też wychodzi, ale już nie pamiętam, czy to są badania ogólne, czy
        > coś dodatkowo trzeba robic.

Wskutek zawału do krwi uwalniane sa pewne białka, które przez iilka dni po
        zawale można we krwi wykryć. Są to:
        - kinaza kreatynowa (CK), zwłaszcza jej izoenzym sercowy (CK-MB) - szczyt
        stężenia we krwi po 24 godzinach od zawału;
        - aminotransferaza asparaginowa (AspAT) - szczyt stężenia we krwi po 2-3 dniach
        po zawale;
        - dehydrogenaza mleczanowa (LDH) - szczyt stężenia we krwi po ok. 5 dniach od
        zawału.

Wcześniej można badać poziom troponiny we krwi. Pomiedzy 2 a 6 godziną od
        wystąpienia ostrej niewydolności wieńcowej, najlepszymi wskaźnikami zawału serca
        są: troponina T (Tn T) i troponina I (Tn I).

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka