wredna.suka 06.02.07, 19:20 Istnieją testy DNA na ustalenie ojcostwa, które wykonuje się jeszcze przed narodzinami dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
snajper55 Re: Testy DNA. 06.02.07, 20:07 wredna.suka napisała: > Istnieją testy DNA na ustalenie ojcostwa, które wykonuje się jeszcze przed > narodzinami dziecka? Nie możesz sie doczekać się na odpowiedź ? ;) Istnieją. Pobiera się próbkę płynu owodniowego. Ale są to testy dość drogie. Ja znalazłem: ojciec/matka/dziecko za 2160 PLN i ojciec/dziecko za 1570 PLN. www.tkbiotech.com.pl/lista_analiz.html S. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna.suka Re: Testy DNA. 06.02.07, 21:26 Dziękuję bardzo, już się z nimi skontaktowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
scept89 Re: Testy DNA plodu 07.02.07, 00:13 Pewnie ze mozna nakluwac co popadnie ale z lekarskiego punktu widzenia nie jest to etyczne: istnieje ryzyko dla plodu zwiazane z amniocenteza. Jest OK jesli robimy to w celu potwierdzenia/wykluczenia wad genetycznych ale IMHO nie po to aby potwierdzic iz ime ojca plodu to Putrycydes albo Genezyp. Badanie DNA z kosmkow pobranych bez amniocentezy zwyklo bylo byc bezpieczniejsze. Teoretycznie istnieje tez mozliwosc wykrycia DNA plodu z krwi matki, ale poprzednie ciaze moga ponoc pozostawiac za soba komorki zafalszowujace wynik. Odpowiedz Link Zgłoś