Dodaj do ulubionych

FIBROMIALGIA A SEN

09.12.06, 04:37
Dajcie znac jak sypiacie?Ile godzin?W nocy czy w dzien
Ja od 6 lat bardzo zle sypiam.No moze nie zle ale jakos tak bez sensu.Chodze
spac o godzinie 21;00 21;30.Nie da sie dluzej wytrzymac.Rano a moze w srodku
nocy bo o 3;00 dokladnie,jestem wyspana,mecze sie jeszcze godzinke zeby
zasnac ale to nie jest mozliwe.Wstaje i zaczynam zycie(oczywiscie z bolem i
sztywnym cialem.Duzo lekow nasennych stosowalam.Nic z tego nie
wyszlo.Dzialaja wrecz przeciwnie,chodze po nocy budze sie co pol godziny.
Wlasciwie to sie przyzwyczailam.Od roku mam kompa to sobie klikam.Poprzednie
lata noce byly jeszcze dluzsze.
MOZE ZROBIMY ZAWODY KTO DLUZEJ BEDZIE SPAL KAZDEJ NOCY,Po przebudzeniu
bedziemy sie logowac i chwalic postepami dlugosci snu.Tak bym chciala wstac
jak inni ludzie rano poprostu rano a nie w srodku nocy.POZDRAWIAM nocnych
dreptaczy.
Obserwuj wątek
    • ewax100 Re: FIBROMIALGIA A SEN 09.12.06, 14:26
      Ja tez mam problemy ale znów nie mogę długo zasnać.Wczoraj zasnełam po 1.Gdy
      mnie bardzo boli to wybudzam sie teżw nocy kilka razy.Rano też budzi mnie ból
      ale gdy jest lepiej to spię dłuzej.Rano tez odczuwam sztywnośc ciała.W tej
      sztywności pomaga mi trochę ten zastrzyk diprophos.Jak tu spac normalnie jak
      wszystko boli.Dzisiaj się zle czuję -moze na ta pogode?Bierzesz leki
      p/depresyjne one troche uspakajają i łatwiej jest spać a tak to się czuje
      ciagle taki niepokój,roztrzęsienie i to tez moze być przyczyną.Pozdrawiam
      • myalgan Re: FIBROMIALGIA A SEN 09.12.06, 17:22
        Na noc polykam Amitryptylinr 100mg,clorancsen5mg,Tramal retard 100mg.i na
        uspokojenie pulsu ktory niekiedy wynosi 100-120 czuje wtety kazda zylke przez
        ktora przeplywa krew.Ja dzis tez nie najlepiej sie czuje.A o skupieniu sie na
        czymkolwiek moge zapomniec.Tak zjem leki o 19;30 posiedze do 21;00 i klade sie
        bo trzeba troche sie wyspac.A o 3;00 napewno juz mi sie nie bedzie chcialo
        spac.Milej nocy zycze.Oby troche sie przespac.A jutro mam w planie ze zrobie
        sama caly obiad,tak napewno sie uda?
        • ivee83 Re: FIBROMIALGIA A SEN 09.12.06, 22:36
          W nocy zwykle sie wierce i spie plytkim snem,czesto sie budze i przede wszystkim
          dlugo nie moge zasnac.Rano jestem senna i zmeczona i oczywicie sztywna:(
          • myalgan Re: FIBROMIALGIA A SEN 10.12.06, 03:41
            Witam ja juz jestem na nogach.
            wstalam o 3;01.juz nie potrafie zasnac.Zapalilam papieroska(wiem,wiem tez
            szkodzi)Teraz ziolka,przelece internet.
            Czekam az reszta rodziny wstanie okolo 7;30.Slucham radia w internecie.Klikam
            sobie teraz z wami.Dobrze ze jest to forum.
            Dzis czuje sie zle.Bola mnie nogi i skora na czlym ciele.Czekam kto pochwali
            sie ze spal wiecej niz 5 godzin.
            • ewax100 Re: FIBROMIALGIA A SEN 10.12.06, 13:51
              Ja spałam dłuzej ale dlatego ze wczoraj zjadałam Afobam i Sulpiryd.Jakoś
              ostatnio do tego wszystkiego dopadła mnie depresja i płaczliwość.Tak bym
              chciała z tego wyjść bo chciałbym miec lepszy nastrój przynajmniej
              świąteczny.Pozdrawiam i życzę dobrego nastroju przedświatecznego.
          • jagoda85 Re: FIBROMIALGIA A SEN 10.12.06, 14:02
            Ja też tak mam, z tym, że nie zawsze. Na moje szczęście. Czasem mam tak, że
            śpię jak "zabita". Najczęściej jednak, po jakimkolwiek wysiłku jestem tak
            zmęczona i senna, że, albo zasypiam w fotelu, albo jak się położe na chwilę
            odpocząć. Są to krótkie drzemki. Mój mąż się śmieje, że popracjuę 2 godziny a 4
            godziny odpoczywam. Czasem zdarza mi się nie spać 3 dni pod rząd, wtedy zażywam
            na noc Estazolam, i wtedy śpię dobrze całą noc, niestety ten lek stosuję tylko
            w sporadycznych wypadkach, bo można się od niego uzależnić. Wstaję, też rano
            sztywna, ale w ciągu dnia się "rozkręcam", często jednak czuję ból, tej lub
            innej części ciała. Najgorsze jest to, że nie mogę ani siedzieć, ani leżeć, ani
            stać za długo w tej samej pozycji, bo wtedy nie mogę się ruszyć, tak strasznie
            mnie bolą mięśnie. Ostatnio, wybraliśmy się w miasto trochę pozwiedzać i
            odwiedzić stare kąty. Po 4 godzinach chodzienia z przystankami oczywiście,
            myślałam, że nie dojdę do domu, tak strasznie bolały mnie mięśnie nóg i
            kręgosłup lędźwiowy, byłam poprostu sztywna. Pozdrawiam i życzę dobrego snu.
            • myalgan Re: FIBROMIALGIA A SEN 11.12.06, 03:30
              Witam ja juz wstalam o 2;40.Umylam zabki,zrobilam sobie kawusie i siadam do kom

putera.Nogi i ramiona rozrywa likcie sztywne nastepny dzien do ...do niczego.
              Na noc zjadlam tramal,75mg amitryptyliny5mg cloranxenu,no i tak wlasnie
              spalam.Wydaje mi sie ze po tramalu tak wczwsnie wstaje.Kiedys nie zjadlam na
              noc tabletki to spoalam.Ale spalam czla noc i caly dzien.Bylam tak
              senna.doszlam do wniosku ze lepiej sie wczesniej budzic niz przespac 48 godzin
              Nawet glodna nie bylam.Na obiad mnie budzili,kolacje zjadlam z zamknietymi
              oczami tak bylam zmeczona.Tak chyba nie umie sie obejsc bez tramalu.Ale to on
              pomaga mi przetrwac kazdy dzien.Pozdrawiam.Malo bolu,duzo snu zycze.
              • jagoda85 Re: FIBROMIALGIA A SEN 11.12.06, 12:56
                Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, że od Tramalu możesz się uzależnić. Ja
                zawsze mam go przy sobie, by w razie bardzo ostrego bólu, zażyć go, ale to się
                zdarza bardzo rzadko. Kiedyś jak leczyłam się u neurologa, to dostawałam od
                niego właśnie między innymi tramal, ale on mnie ostrzegał, przed częstym
                zażywaniem tego leku, bo podobno zawiera narkotyk.
                • myalgan Re: FIBROMIALGIA A SEN do jagoda85 12.12.06, 04:45
                  Do jagoda85
                  niestety juz zle sie czuje jak nie zjem tramalu.To co mam zazywac zeby jako
                  tako funkcjonowac?
                  Jutro napisze co stosowalam do tej pory.Jest tego okolo 30 nazw,nic nie
                  pomagalo.Tam gdzies ktos napisal o tych zastrzykach(diprophos)moze po nich
                  poczuje ulge to zrezygnuje z dotychczasowych lekow.
                  Juz bylam uzalezniona od innych lekow.Zeby sie pozbyc tego,jadlam przez prawie
                  pol roku coraz mniejsze dawki,udalo sie.
                • myalgan Re: FIBROMIALGIA A SEN do jagoda85 13.12.06, 03:41
                  Obiecalam ze napisze co stosowalam do tej pory za leki.Byly to leki na rozne
                  choroby ktore mi przypisywano.Ja sie godzilam na to bo myslalam ze kazdy
                  nastepny lek to wlasnie ten na ktory czekam
                  Nie pisze w slupku bo miejsca by braklo.
                  (REPATIL,HALIDOR<BUWASODIL,KETONAL,VENESCIN,DEXAK,DETRALEKS,TOLPERIS,CLEXSANE,PH
                  LEBODIA,AUGMENTIN,BIOXETIN,WIT B12,MOVALIS,ELMETACIN,APO-
                  NAPROXEN,MYALGAN,NEFOPAM,BENFOGAMMA,LIDOKAINA,CATAFLAN,COCARBOXYLASUM,VINPOLETIN
                  ,NIMESIL,CLONAZEPANUM,CYKLO3FORTE,HEPARINUM,AESCLIVEN
                  FORTE,COXALGAN,NIVALIN,CEFALEXSYNA,SUMAMED,FABACKUM,NABUTON,REPARIL,MILGAMMA
                  N,AGLAN 7,5,ELMETACIN,ASENTRA,CHLORPROTIXEN,DEPAKINE CHRONO,
                  A troszke lepiej zaczelam sie czuc po.
                  (AMITRYPTYLINA+TRAMAL+CLORANXEN+ATENONOL+EUTYROX+KAPSULKI NONI)
                  Pozdrawia was Tablica Mendelejewa.A badania watroby jeszcze w normie.,,nerki
                  tez ok.
            • bruxa1 Czy macie marzenia senne? - ważne 11.12.06, 16:33
              Ja byłam w szpitalu na badaniach snu, w trakcie diagnozowania fibromialgii. Jak
              sie dowiedziałam, jednym z typowych objawów fibro są właśnie zaburzenia w
              fazach snu - organizm nie wchodzi w tą najgłębszą fazę, śpi tylko płytko i stąd
              częśc rannego zmęczenia. Ja potrafiłam spać po 12-14 godzin a im dłużej spałam,
              tym bardziej obolała i zmęczona się budziłam.
              I nigdy nie miałam snów. Tak z ciekawości, czy śni sie Wam coś? Teraz jak biorę
              leki antydepresyjne i przeciwbólowe i lepiej śpię mam super i kolorowe sny.
    • danuta1105 Re: FIBROMIALGIA A SEN 11.12.06, 09:52
      Od kilku lat też nie sypiam,bez wzlędu na to, o której pójdę spać to ból pleców
      budzi mnie co godzinę,wtedy rozciągam mięśnie, kładę się na drugi bok i
      przesypiam około godziny i tak w kółko.Leki nasenne nie pomagają.W końcu wstaję
      z bólem, trochę posiedzę a potem próbuję coś zrobić.I tak mija dzień za
      dniem.Jestem na emeryturze i często szukam w internecie informacji o
      fibromialgii.Ostatnio przeczytałam o soku NONI, który pomaga w leczeniu,ale są
      to opinie pacjentów z poza naszego kraju.Wśród badanych pacjentów 77 procent
      zgłosiło zmniejszenie symptomów.Może ktoś już pił ten sok i ma swoją opinię?
      Pozdrawiam wszystkich.
    • myalgan Re: FIBROMIALGIA A SEN godz 3;12 13.12.06, 03:18
      Witam wstalam dzis o 2;45 juz wyspana,ale obolala,jestem zmeczona ale nie
      senna.Lezec sie nie da bo kosci lamia.Wskoczylam na forum a tu nic?Wszystkie
      watki z niedzieli.Cieszy mnie to, moze byl dzien ze wszyscy dosc dobrze
      funkcjonowali.Pozdrawiam i zycze wiecej takich spokojnych dni.
      • danuta1105 Re: FIBROMIALGIA A SEN godz 3;12 13.12.06, 07:26
        Witam,ja wstałam o 5:30 ale nie jestwm wyspana,jestem obolała,zmęczona po
        częstym przerywanym śnie.Od dłuższego czasu nic mi się nie śni,chyba dlatego że
        często ból przerywa mi sen.Miłego dnia.
        • ewax100 Re: FIBROMIALGIA A SEN godz 3;12 13.12.06, 10:25
          Wcale wszyscy tak dobrze nie funkcjonują tyle ze cos mało osób nas
          odwiedza.Czytajcie wszystkie watki i wypowiadajcie się.Ja ostatnio weszłam na
          strone o drozdzaku candida.Powoduje on zakaszenie oraganizmu.Wiele o tym
          słyszałam i wiem ze to moze byc powodem chorób tj.fibromialgii tez.Dieta
          niskoweglowodanowa ma wielkie znaczenie i wypadałoby zbadać czy sie nie ma tej
          candidy.Czy macie np.biały język ciągle,bóle głowy,słabość,zmęczenie?
          • myalgan Re: FIBROMIALGIA A SEN 17.12.06, 04:25
            Witam.
            Dzis to prawie zaspalam,wstalam 3;15.Wyspalam sie!Spalam 8 godzin,poprostu
            wieczorem padlam na twarz o 20;00 itak pod kocykiem bez przebrania w pizame
            dospalam ranka.Wlasnie to jest ten problem.
            Pobajce momentalnie oczy sie kleja,nic nie pomaga,ani kawa,zajecie sie
            czymkolwiek,ogladanie filmu,oczy sie zamykaja i koniec.Probowalam cudow zeby
            nie zasypiac tak wczesnie,niekiedy sie uda ale i tak wstaje kolo 3 to poco mam
            byc niewyspana klade sie po bajeczce i spie.Pozdrawiam nocnych dreptaczy.
            • ewikfibro Re: FIBROMIALGIA A SEN 19.12.06, 17:02
              słuchajcie chyba mam coś dla was.pracuję w firmie która nie dawno zakonczyla badania kliniczne nad specjalnym materacem który zmiejsza a wrecz usuwa objawy fibromialgii.gdyby ktos byl zainteresowany zapraszam na moje gg4110239.Ewik .pozdrwiam.
              • myalgan Re: FIBROMIALGIA A SEN do ewifibro 20.12.06, 03:38
                Wszystko jest cudownie.
                Przeczytaj inne watki.
                Kilka osob jest na rencie inni juz jej nie maja.bo im ZUS zabral.
                Cudownie ze sie zainteresowalas naszym losem ale mnie przyjemnosc sprawdzenia
                tego cacka ominie.
                Jestem tez na rencie i poprostu nie stac mnie na ten luksus
                No tak nawet nie wiem ile kosztuje ale jesli sie ma 503 zl renty to wiem ze
                jest zadrogi.Kilka osob nawet nie mogla sprawdzic dzialania leku MYALGAN bo
                brakowalo forsy.Moze kiedys sie dorobie takiego cuda ale na dzien dzisiejszy
                nie jest to mozliwe.
                Jesli jednak ktos sie zdecyduje to napiszcie jak dziala ?.Pozdrawiam
                • ewikfibro Re: FIBROMIALGIA A SEN do ewifibro 20.12.06, 17:03
                  oczywiście rozumiem was dlatego do niczego nie namawiam, poprostu informuję ,że coś takiego istnieje. przetestowalam go rowiez na mojej siostrze stad wiem ,że jest wart polecenia.
            • myalgan Re: FIBROMIALGIA A SEN 20.12.06, 03:56
              Tak jak zawsze 2;45 juz na nogach.Nawet dobrze sie czuje.
              Wczzoraj nawet sie wysililam,upieklam pierniczki,wystroilam dom na
              swieta.Tak,tak,tyle zrobilam.Jestem z tego dumna.Cieszylam sie jak dziecko po
              zrobieniu pierwszego kroku w zyciu.Musialam to wykorzystac,bo nie wiem co
              przyniesie nastepny dzien.Ale,ale dzis tez chyba sie rzuce i cos
              zrobie.Dostalam wiecej sily a i psychicznie jakos tak lepiej.Musze robic
              wszystko szybciutko to co planowalam od tygodni.Postaram sie nawet skoczyc na
              jakies zakupy(oj nie wybiegajmy tak daleko w przyszlosc)Sklepy jeszcze
              zamkniete a o 9 to nie wiem czy jeszcze bede tak silna/.No to tyle.Pozdrawiam
              nocnych dreptaczy.Wierzcie mi moze byc lepiej choc na chwile.
              • ewax100 Re: FIBROMIALGIA A SEN 20.12.06, 11:56
                Do myalgan:mam taką nadzieję ze Ci jest lepiej z czego bym sie bardzo
                cieszyła.Tak,zastrzyk ten dziła te zna psychikę tak jka piszesz jest jakas
                większa chęć do zycia -z samego faktu ze mniej boli.Pozdrawiam serdecznie
    • myalgan Re: FIBROMIALGIA A SEN 22.12.06, 04:57
      dzis to przeszlam sama siebie wstalam o 2;00 wyspana jak ta lala a o 8 to znowu
      bede sie slaniac na nogach ale nie potrafie juz zasnac w nocy musze wstac bo
      krew mnie zalewa jak dosypiam po 5-10 min to wole wstac ipodreptac no i do was
      spokojnie popisze pozdrawiam
      • myalgan Re: FIBROMIALGIA A SEN 23.12.06, 04:23
        halo juz jestem wstalam jak zwykle ''2''dobrze sie czuje nie jestem senna nogi
        mniej bola psychicznie tez wszystko ok pozdrawiam nocnych dreptaczy
        tak wchodze na forum to mijam sie z niektorymi w drzwiach wy kladziecie sie do
        lozka to ja juz jestem wyspana
        • myalgan Re: FIBROMIALGIA A SEN 24.12.06, 04:22
          halooo dzis tez tak wstalam pozdrawiam
          • ewax100 Re: FIBROMIALGIA A SEN 24.12.06, 10:53
            ale ja Ci współczuję,kiedy Ty się wyspisz?musisz cos z tym zrobić?moze w dzien
            spisz i sobie pomyliłas czas?pozdrawiam
    • jagoda85 Re: FIBROMIALGIA A SEN 24.12.06, 22:30
      No niestety ja też od kilku dni mam problem, tyle, że odwrotny niż myalgan. Nie
      mogę spać. Zasypiam około 2-giej w nocy, rano budzę się około 8-mej i jestem
      wykończona. Jak nie mogę spać 8 godzin to czuję się fatalnie.
      • myalgan Re: FIBROMIALGIA A SEN 25.12.06, 04:01
        witam witam wesolych swiat zycze oczywiscie juz nie spie od godziny i co
        wczoraj w dzien nie spalam bo przygotowywalam kolacje wieczorem tez nie poszlam
        spac o 21 tylko po 24 i co juz jestem na nozkach nie da sie przemeczyc tej
        magicznej 3 godziny
        wstaje i juz nie potrafie zasnac faktem jest ze pokladam sie w dzien ale musze
        bo glowa leci nie pomaga czytanie ksiazki komputer czy ciekawy film oko sie
        zamyka i spie jak zabita tak okolo 1-2 godziny potem znowu troche podreptam cos
        zrobie i tak naokraglo
        • ewax100 Re: FIBROMIALGIA A SEN 25.12.06, 12:23
          To dlatego masz takie problemy,musisz sie zmobilizować zeby w dzien nie spać.Ja
          np. nawet jakbym była bardzo zmęczona i sie zle czuje to w dzien nie zasnę.To
          chyba kwestia przyzwyczajenia i przystosowania naszego organizmu.
          • myalgan Re: FIBROMIALGIA A SEN 26.12.06, 05:29
            witam jestem bardzo zadowolona z siebie wstalam o 4;15 taki postep na noc nie
            wzielam cloranxenu taki uspokajajacy zaraz mi sie lepiej spalo
            wlasnie zauwazylam ze im mniej lelow uspakajajacych tym lepiej spie
            smieszne ale prawdziweto juz chyba 4 lek co tak na mnie dziala po kazdym takim
            leku jestem bardziej pobudzona
            dzis tez go nie zjem i zobacze co jutro rano bedzie pozdrawiam
            • myalgan Re: FIBROMIALGIA A SEN 27.12.06, 04:28
              juz pospalam
              dzis znowu wstalam o 3 jestem wyspana ale te swieta byly fatalne zle sie
              czulamw wigilie zaczela bolec mnie glowa boli do dzis bylam slaba i bardzo
              obolala nie przez caly czas ale wiecej przelezalam w lozku niz przesiedzialam
              mysle ze na to samopoczucie wplynela tez dieta co ja gadam obzarstwo tak
              wplynelo nie jadlam duzo ale troszke lepiej duzo slodyczy bo i makoweczki po
              ktorych boli mnie glowa serniczek tez sie zjadlo do kawusi a i obiadek
              dwudaniowy sie zjadlo poprostu przezarlam sie i juz taka jestem madra rozum
              chyba mi odebralo jadlam i jadlam to dobrze mi tak bylam bardzo oslabiona poty
              mnie oblewaly straszne w dodatku dziennie wieczorem wychodzilam karmic tego
              nieszczesnego kota mojej kolezanki wszystko bylo ok do mometu wchodzenia po
              schodach nogi tak strasznie bolaly najbardziej biodra tak tak od czasu jak
              zaczelam chorowac bardzo malo sie ruszam z domu nie mam odwagi wychodzic bo nie
              wiem czy wrocetak normalnie to do tej kolezanki idzie sie 15 minut a ja szlam
              nooop ile wlasnie prawie godzina i ledwo doszlam do domu wracalam jeszcze
              dluzej a na te nieszczesne 4 pietro wchodze odpoczywajac co kilka schodow no to
              takie mialam swieta pozdrawiam mysle ze wy spedzilyscie je troszke lepiej
              • ewax100 Re: FIBROMIALGIA A SEN 28.12.06, 12:37
                Dla mnie te swieta były chyba najsmutniejsze w całym zyciu.Popadłam w ogromną
                depresję i prawie cały czas przepłakałam az wstyd sie przyznać.Ogarnęły mnie
                wspomnienia i zły nastrój.Pisałam juz chyba ze 8 miesiecy zmarła moja mama i
                tak mi jej było brak i taty który tez nie tak dawno odszedł bo 3 lata
                temu.Pewnie juz pora zebym doszła do siebie a ja ciagle nie umiem sobie z tym
                poradzić.Na świeta bylismy tylko w trójkę:maż,córka i ja-czułam się bardzo
                samotna.Musiałam wziąc leki p/depresyjne Afobam i Syronil.Pozdrawiam i mam
                nadzieję ze u Was było lepiej.
                • jagoda85 Re: FIBROMIALGIA A SEN 28.12.06, 14:32
                  Nie tylko tobie było smutno. Mnie też. Chociaż moja mama zmarła 2,5 roku temu,
                  to dopiero w tym roku zrobiłam Wigilie u siebie, wcześniej byliśmy u bratowej,
                  która została sama z dziećmi, bo mój brat też niestety zmarł. Mnie z koleji
                  dopadła straszna chandra na dwa dni przed świętami i ryczałam jak bóbr, tak
                  było mi ciężko i smutno. W same święta było jakoś całkiem dobrze. Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka