Dodaj do ulubionych

Ogromne czerwone usta

14.02.07, 11:37
Mój synek od kilku dni ma bardzo czerona skóre wokół ust. To nie pierwszy
raz, ale nigdy nie trwało tak długo. Zawsze myślam, że to od oblizywania ust
na wietrze albo mrozie, ale ostatnio siedzi w domu, smaruje te usta moją
pomadka ochronną, i nic. Co to może być, jaka jest przyczyna i jak się tego
pozbyć? Niech mi ktoś poradzi.
Obserwuj wątek
    • justy1 Re: Ogromne czerwone usta 14.02.07, 11:50
      moze to uczulenie np. na coś co zjadł
    • osmanthus Re: Ogromne czerwone usta 14.02.07, 12:29
      Moje dziecko reagowalo tak przez krotki czas na pomidory ...
    • snajper55 Re: Ogromne czerwone usta 14.02.07, 12:34
      teererpo napisała:

> Mój synek od kilku dni ma bardzo czerona skóre wokół ust. To nie pierwszy
      > raz, ale nigdy nie trwało tak długo. Zawsze myślam, że to od oblizywania ust
      > na wietrze albo mrozie, ale ostatnio siedzi w domu, smaruje te usta moją
      > pomadka ochronną, i nic. Co to może być, jaka jest przyczyna i jak się tego
      > pozbyć? Niech mi ktoś poradzi.

Może je smaruje zwykłą pomadką ?

S.
      • teererpo Re: Ogromne czerwone usta 14.02.07, 13:02
        Smaruje je pomadką ochronną Johnsona.
        Rzeczywiście od przeszło tygodnia zaja sie czrwoną papryką. Nie skojarzyłam
        tego z "efektem ust".
        A czy może to być jakaś postać opryszczki?
        • nglka Re: Ogromne czerwone usta 14.02.07, 15:33
          Opryszczka objawia się bąblami, bolącymi ranami po pękniętych bąblach.Wiele osób
          uczulona jest na barwnik zawarty w warzywach. Spróuj przez tydzień ograniczyć
          dziecku inne warzywa, niż zielone.
          • nglka Ja mam tak po cytrusach n/txt 14.02.07, 15:34
            • j2334 Re: Ja mam tak po cytrusach n/txt 14.02.07, 16:00
              Tak ,to moze byc typowa reakcja alergiczna ,bardzo mozliwe ,ze na
              papryke ,ktora niestety jest warzywem silnie uczulajacym.Smaruj dziecku buzie
              mascia z Wit A ,dostepna w aptece bez recepty ,ok 3zl.Jest dosyc skuteczna ,a
              najwazniejsze ,ze nie ma dzialan ubocznych,ni i po zlizaniu nic dziecku nie
              bedzie.
              • teererpo Re: Ja mam tak po cytrusach n/txt 14.02.07, 21:52
                Dzięki wszystkim za uwagi. Jadł też cytrusy, więc może to by uczulenie...
                A czy zielona papryka może byc? - to pytanie mojego synka, po tym jak
                przeczytał, żeby ograniczyc warzywa poza zielonymi:)
                • j2334 Re: Ja mam tak po cytrusach n/txt 14.02.07, 22:53
                  zanim nie ustapia calkowicie te dolegliwosci to radzilabym jednak z zielona
                  papryka tez sie wstrzymac.Dopiero ,gdy skora bedzie calkowicie zdrowa to powoli
                  wpeowadzaj te warzywa lub owoce ,ktore ewentualnie podejrzewasz ,ze moga
                  uczulac.Kiedys na oddzial trafila do nas dziewczyna ,ktora w domu tylko
                  obierala papryke ,przygotowujac ja do sloikow.Byla ona wszystkich
                  kolorow.Reakcja alergiczna u niej byla okropna ,lacznie z atakiem dusznosci.Tak
                  tylko dla przykladu pisze o tej papryce .Tak do konca ,to niewiadomo ,ktory
                  kolor papryki tak ja uczulil.Pozniek juz z dala trzymala sie od jakiejkolwiek
                  papryki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka