Dodaj do ulubionych

Wyniki badania na cukier czy to juz cukrzyca?

19.04.07, 12:11
Mojej mamie na czczo wyszedl cukier 124 czegos tam a norma jest do 115
po ok.10 dniach powtorzyla badanie miala na czczo 125 a po 2 godz. po
obciazeniu w normie -128 ,czeka na wizyte u lekarza ,powiedzcie czy to jest
juz cukrzyca czy jeszcze nie?
mama jestprzy kosci-glownie duzy brzuch i druga broda,podpuchniete oczy ,nie
slodzi kawy ani herbaty ale jada tradycyjnie czyli tlusto,zawiesiscie ale
slodyczy raczej malo....
ma ostatnio klopoty z sercem,zaczela brac leki na nadcisnienie ,miala za
duzo potasu ale po lekach jest teraz ok i cisnienie jest juz w normie ma
sporo podwyzszony cholesterol....
Obserwuj wątek
    • epistale Re: Wyniki badania na cukier czy to juz cukrzyca? 19.04.07, 12:31
      z tego co wiem to norma cukru jest 130
      • betka-b Re: Wyniki badania na cukier czy to juz cukrzyca? 19.04.07, 12:45
        sluchaj obok wyniku sa podane normy i tam bylo wlasnie tak jak podalam 115
    • epistale Re: Wyniki badania na cukier czy to juz cukrzyca? 19.04.07, 13:02
      nie przejmuj sie na zapas :) mam tez reklamowy kalendarzyk ,gdzie norma
      cholesterolu jest wynik 170 a tak w rzeczywistosci wynosi 200mg .napewno 128 po
      dwoch godzinach jest max
      • betka-b Re: Wyniki badania na cukier czy to juz cukrzyca? 19.04.07, 13:05
        wiesz ,trzeba sie sugerowac norma podana na wynikach ,wiem ze rozne sa w
        zaleznosci od rodzaju przetu do pomiaru wiec w roznych laboratoriach moze byc
        inna ale tu jestwyraznie -norma do 115 a wyszlo 125 w tym konkretnym przypadku
        na czczo ,wiec nie wiem co sadzic ,chyba normy po cos sa ......
    • betka-b Re: Wyniki badania na cukier czy to juz cukrzyca? 19.04.07, 13:06
      wiem ze trzeba isc do lekarza ,mama czeka na wizyte ale to jeszzcze pare dni
      ,chcialaby cos wiedziec.....
    • essi23 Re: Wyniki badania na cukier czy to juz cukrzyca? 19.04.07, 13:11
      To jeszcze nie jest cukrzyca!
      Ale stan obniżonej tolerancji glukozy,który gdy Twoja mama nie zmieni trybu
      zycia,może w przyszłości przejść w cukrzycę typu 2
      • betka-b Re: Wyniki badania na cukier czy to juz cukrzyca? 19.04.07, 16:13
        dzieki! Tez taka mam nadzieje,bo inaczej to po obciazeniu pewnie by bylo za
        duzo tego cukru,no nic pojdzie do lekarza po niedzieli to sii edowie ,napewno
        musi przejsc na dietke a juz sie na maksa wystraszyla wiec odechcialo jej sie
        jesc,c.d
      • franc_tireur Re: Wyniki badania na cukier czy to juz cukrzyca? 19.04.07, 19:41
        Glikemia w przedziale 100 - 125 mg/dl to nieprawidłowa glikemia na czczo, a nie
        upośledzona tolerancja glukozy. Upośledzoną tolerancję glukozy można stwierdzić
        po wykonaniu doustnego testu tolerancji glukozy, który akurat wykazał, że
        upośledzonej tolerancji glukozy nie ma.
        • betka-b do franc_tireur 19.04.07, 22:45
          czyli co z tego wynika z tego ze jestnieprawidlowa glikemia na czczo? mozesz
          wiecej napisac?
          • franc_tireur Re: do franc_tireur 20.04.07, 08:26
            Z tego wynika, że to nieprawidłowa glikemia na czczo - podobnie jak
            nieprawidłowa tolerancja glukozy, jeszcze nie cukrzyca, ale stan, który jest
            sygnałem, że organizm zaczyna mieć problemy z gospodarką glukozą. Na pewno wstęp
            do zmiany stylu życia (zmniejszenie masy ciała przy nadwadze lub otyłości, ruch
            niezależnie od masy ciała, odpowiednia dieta, rzucenie palenia, ograniczenie
            alkoholu itd). Być może, zwłaszcza skoro towarzyszą temu inne czynniki ryzyka
            rozwoju cukrzycy (składowe tzw. zespołu metabolicznego - nadwaga, nadciśnienie,
            zaburzenia lipidowe), będzie to wskazanie do włączenia leczenia doustnego,
            chociaż pewnie nie od razu - na początek zawsze najistotniejsza jest modyfikacja
            stylu życia.
            Tu zwięzły i całkiem nieźle napisany artykulik z Wikipedii do poczytania:
            pl.wikipedia.org/wiki/Zesp%C3%B3%C5%82_metaboliczny
            • betka-b Re: do franc_tireur 20.04.07, 14:40
              bardzo Ci dziekuje za te wypowiedz,napewno mama musi zmienic nawyki zywieniowe
              do tego pali jak smok!czy jestes lekarzem?Pozdrawiam!
    • michaska_123 Re: Wyniki badania na cukier czy to juz cukrzyca? 20.04.07, 19:40
      Nie, to nie jest cukrzyca. Ale przy trybie zycia jaki prowadzi moze grozic jej
      cukrzyca typu 2.
      • betka-b Re: Wyniki badania na cukier czy to juz cukrzyca? 26.04.07, 22:26
        No i mama byla u internisty a ten dal jej tabletki na obnizenie tego cukru bo
        twierdzi ,ze trzeba ,mama nie chce ich nawet wykupic ,chce powtorzyc badania na
        cukier za jakis miesiac....nie wiem co o tym sadzic ale czy internista nie
        powinien najpierw jej wyslac do diabetyka a nie sam chce leczyc?ja osobiscie
        wolalabym konsultacji ze specjalista a nie zeby internista sie bral za leczenie

co o tym sadzicie?-poczekac i powtorzyc badania czy isc do tego diabetyka od
        razu(no najpierw skierowanie)?
        • jeanne72 Re: Wyniki badania na cukier czy to juz cukrzyca? 26.04.07, 22:32
          Internista też jest specjalistą - chorób wewnętrznych. I z pewnością ma
          wystarczające kompetencje, by leczyć wiele chorób. A cukrzycę na pewno ( choć tu
          jeszcze nie można mówić o cukrzycy).
          Przy takiej masie ciała i trybie życia podwyższony poziom cukru we krwi wcale
          nie dziwi. Oprócz tabletek mama powinna zadbać o dietę, bo za jakiś czas może
          mieć znacznie poważniejsze problemy.
          • betka-b Re: Wyniki badania na cukier czy to juz cukrzyca? 26.04.07, 22:46
            zdaje sobie sprawe ,ze moga byc jeszcze wieksze problemy....mama od razu
            przeszla na dietke(bardzo sie przejela) tylko wzbrania sie przed tymi
            tabletkami-chce powtorzyc badania....,nie wiem czy powinna czekac,czy jak
            zacznie je brac to juz na stale?
            Wiem ,ze internista to tez lekarz nie chce umniejszac jego roli ale od tego sa
            specjalisci aby od nich zaczynac pierwsze kroki w leczeniu .....
            • jeanne72 Re: Wyniki badania na cukier czy to juz cukrzyca? 27.04.07, 16:30
              Wiem ,ze internista to tez lekarz

Więcej - internista to SPECJALISTA chorób wenętrznych :) Też po kilku latach
              specjalizacji. I akurat takie rzeczy potrafi leczyć.
            • jeanne72 Re: Wyniki badania na cukier czy to juz cukrzyca? 27.04.07, 16:36
              A poza tym - jeśli mama nie chce sama zadbać o własne zdrowie, to nikt za nią
              tego nie uczyni. Skoro lekarz zalecił tabletki, to pewnie widział ku temu
              powody. Po co w ogóle chodzić do lekarza, by weryfikować jego zalecenia na forum?
        • franc_tireur Re: Wyniki badania na cukier czy to juz cukrzyca? 27.04.07, 17:45
          Betko, nie jest dobrze jeśli zachodzi taki brak komunikacji i zaufania między
          pacjentem i lekarzem - przede wszystkim nie jest dobrze dla pacjenta - to on
          ryzykuje zdrowie. Nie wiem, czy lekarz, którego nazywasz internistą jest
          specjalistą chorób wewnętrznych czy specjalistą medycyny rodzinnej (często
          lekarz rodzinny bywa tak popularnie, niesłusznie, internistą nazywany) czy
          lekarzem bez specjalizacji. Tak czy inaczej w gestii obydwu specjalizacji jest
          leczenie zespołu metabolicznego i, o ile nie ma dodatkowych komplikacji, o ile
          wiem, nie jest w tym wypadku konieczna konsultacja diabetologiczna.

Inna sprawa, że w idealnym modelu powinno to wyglądać tak, że mama powinna
          podzielić się z lekarzem swoimi zastrzeżeniami co do przyjmowania leków, a
          lekarz powinien to uszanować i wyjaśnić mamie możliwie najdokładniej, dlaczego
          uważa, że włączenie leków jest konieczne. Problem w tym, że z Twojej relacji
          wynika nie tylko, że mama jest zagrożona rozwojem cukrzycy, ale też, że ze
          względu na tryb życia, jaki do tej pory prowadziła jest obecnie zagrożona
          zwiększonym ryzykiem wystąpienia u niej chorób sercowo-naczyniowych, w tym tak
          groźnych, jak potencjalnie śmiertelny zawał czy udar. Leki, które mama dostała
          (zapewne metformina) mają na celu nie tylko "zbicie cukru" jak to ujęłaś, ale
          zmniejszenie ryzyka zachorowania na te groźne choroby. Oczywiście zawsze
          podstawową interwencją (tak jak pisałam wyżej) jest zmiana stylu życia. Kłopot w
          tym, że to nie jest takie proste, że po latach "złego prowadzenia się" zacznie
          się jeść chudziej i od razu wszystko cudownie wróci do normy, ponieważ "zepsuły
          się" mechanizmy kontrolujące przemianę materii i poprawienie ich (bo do
          idealnego funkcjonowania już się raczej nie wróci) to żmudna praca, która wymaga
          czasu, a zagrożenie istnieje już teraz. Czy rzeczywiście mama rzuciła palenie?
          Czy rzeczywiście się rusza? Czy zmniejszyła kaloryczność posiłków? Kupuje chudą
          wędlinę? Mleko 0%? Odtłuszczone serki? Pożegnała się z masłem? Smaży na oliwie
          lub oleju lnianym? Itd. itp. Nawet jeśli przestrzega skrupulatnie tych
          wszystkich zaleceń, zmiany nie przyjdą z dnia na dzień, a rozwinięte już zmiany
          miażdżycowe w tętnicach nie cofną się - dlatego lekarz zlecił lek.

Tak czy inaczej mama ma pełne prawo nie podjąć leczenia, tylko powinna sobie
          zdawać sprawę z możliwych konsekwencji. Myślę, że najlepiej byłoby podzielić się
          swoimi wątpliwościami co do rozpoczynania farmakoterapii z lekarzem, który mamę
          prowadzi, także w kwestii konsultacji diabetologicznej - skierowanie nic nie
          kosztuje, jeżeli lekarz nie skierował mamy do diabetologa, nie zrobił tego ze
          względów ekonomicznych, tylko ponieważ nie widział takiej potrzeby. Ostatecznie,
          jeżeli dalej nie będzie widział sensu konsultacji, zawsze pozostaje wizyta
          prywatna. A jeśli to ktoś, komu mama nie ufa i z kim nie jest w stanie się
          dogadać, powinna poszukać innego lekarza.
          Pozdrawiam i życzę powodzenia.
          • betka-b Re: Wyniki badania na cukier czy to juz cukrzyca? 27.04.07, 17:54
            Bardzo dziekuje za wszystkie sugestie!
            Janine chyba Cie urazilam pewnie jestes lekarzem ,no coz nie mialam takiego
            zamiaru a forum istnieje po to aby wymieniac sie opiniami i ja to wlasnie czynie
            bo martwie sie o mame ,wiem ,ze ona tez i nie napisalam ze nie chce sie
            leczyc,ona tylko chce sie wstrzymac z tabletkami przez krotki czas aby jeszcze
            jedno badanie na cukier zrobic i jesli znow bedzie wyzej to nie bedzie miala
            watpliwosci,a ze je ma to nie powinno dziwic,ma prawo sie wahac ,ma prawo do
            ponownej konsultacji albo z tym samym lekarzem albo z innym aby porozmawiac bo
            wyszla z ta recepta zupelnie oglupiala a teraz na trzezwo przemyslala wszystko i
            zamierza przedyskutowac z lekarzem jeszcze raz kwestie brania leku czy
            konieczny czy wystarczy dieta.
            • jeanne72 Re: Wyniki badania na cukier czy to juz cukrzyca? 27.04.07, 18:16
              Betka, niczym nikogo nie uraziłaś. To co piszesz jest prawdą: "ma prawo sie
              wahac ,ma prawo do ponownej konsultacji albo z tym samym lekarzem albo z innym ",
              tylko właśnie - z lekarzem, który ma możliwość Twoją mamę zbadać i ocenić ogólny
              stan zdrowia. A Ty pytasz forumowiczów, czy mama ma brać zapisane tabletki. To
              już przesada, nawet jeśli na tym forum są lekarze, to nie widzieli Twojej Mamy
              na oczy i jej nie badali. Dlatego nikt rozsądny nie udzieli Ci odpowiedzi na
              takie pytanie.
              Ogólnie mowiąc - oczywiście jest mozliwość obniżenia poziomu cukru we krwi
              dietą. Tylko zastanów się, czy Twoja mama będzie w stanie tę dietę stosować
              dłużej niż tydzień? Tyle mniej więcej pewnie potrwa jej "słomiany zapał", jeśli
              chodzi o zmianę trybu życia. Poza tym - niech mama nie traktuje konieczności
              brania tych tabletek jak końca świata. To nie chemioterapia nowotworu
              złośliwego, wyniszczająca cały organizm. Te leki mają zapobiec kolejnym
              niekorzystnym zmianom w organizmie, a nie go niszczyć. Oczywiście nie mówię, ze
              tę diagnozę należy lekceważyć, ale póki co mama nie umiera i nie ma powodu, by
              wpadać aż w taką panikę...:)
              • betka-b Re: Wyniki badania na cukier czy to juz cukrzyca? 27.04.07, 18:27
                dzieki jeanne! z ta panika to nie przesadzajmy ,jakby panikowala to by wziela
                leki i juz ! chyba ze masz na mysli mnie ,no ja nie panikuje ale staram sie
                czegos wiecej dowiedziec aby mama pokierowac bo mam wrazenie ,ze pokolenie
                naszych rodzicow nie do konca zdaje sobie sprawe ,ze cazs na zmiany w sposobie
                prowadzenia sie ,o rzuceniu palenia nie ma mowy! ja z nimi nie mieszkam i nie
                pale ale szlag mnie trafia ze tam caly dom kopci ,tzn.reszta domownikow na
                dodatek przy malych dzieciach.
                czy mozesz powiedziec czy leki na obnizenie cukru trzeba juz brac do konca
                zycia (jak insuline) czy okresowo? ja po Waszych sugestiach jestem sklonna mamie
                wiercic dziure w brzuchu aby jednak poszla jak najszybciej jeszcze raz pogadac z
                lekarzem i jednak zaufac i podjac leczenie po to nie sa zarty i jak slusznie
                zauwazylas trudno bedzie o konsekwencje w utrzymaniu diety.Dzieki!
            • jeanne72 Re: Wyniki badania na cukier czy to juz cukrzyca? 27.04.07, 18:26
              Aha... może trochę głupia Ci się wyda ta sugestia, bo rzeczywiście lekarz
              powinien takich wskazówek udzielić, ale odnośnie diety - postaraj się znaleźć
              jakąś dobrą książkę, w ktorej opisane bylyby zasady żywienia i diety obniżające
              poziom cukru we krwi. Wbrew pozorom, gdy nie ma jeszcze cukrzycy - a tu przecież
              nie ma - zasady dietetyczne nie są skomplikowane. Trudniej jest je wdrożyć :)
              Oczywiście zero tłustego, słodkiego, smażonego, dużo warzyw, chudego nabiału,
              chudego mięsa... Ogólnie wszyscy powinniśmy tak się odżywiać :)
              • betka-b Re: Wyniki badania na cukier czy to juz cukrzyca? 27.04.07, 18:33
                Wcale nie glupia sugestia ,odwrotnie raczej cenna ,faktycznie trzeba sie
                zaopatrzyc w dobra lekture odnosnie diety,dzieki!
          • betka-b Re: Wyniki badania na cukier czy to juz cukrzyca? 27.04.07, 18:06
            Franc czasem trudno jest tak od razu zaufac......dlatego czeka ja jeszcze
            spotkanie w celu omowienia pewnych kwestii ,chocby diety bo tak naprawde nie
            dostala wielu wskazowek ,poprostu przejsc na diete ,chudnac ,przestac palic
            ,itp.jak slusznie zauwazylas trudno jest po latach zlego traktowania swego
            organizmu nagle przestawic sie na wlasciwy sposob bo dieta musi byc jakos
            sprecyzowana ,przyznam ze ja tez nie bardzo wiem jaka mialaby to byc dieta i
            chocby po takie info mama musi isc ponownie do tego lekarza
            jest to lekarz specjalista chorob wewnetrznych ,rozumiem ,ze wystarczy do
            wprowadzenia leczenia,ok!
            ja mam watppliwosci co do wczesniejszego leczenia bo o skierowanie na ekg
            musiala sie mama sama napraszac a mowila ze sie zle czuje ,ze jej sie kreci w
            glowie ,dostala leki na cisnienie ,ok ,bierze ale na zawroty dostala cos na
            popawe krazenia mozgowego po ktorych miala bole serca,lekarz kazala odstawic
            czyli po co dostala te leki ,powinna krazenie w mozgu leczyc czy nie ? nie wiem
            czy leki na serce(na cisnienie)mozna laczyc z tymi na zaburzenia kr.mozgowego,do
            tego leki na obnizenie potasu i jeszcze na obnizenie cukru wiec troche tego
            duzo......wlasnie jest sporo tych pytan

• betka-b Re: Wyniki badania na cukier czy to juz cukrzyca? 27.04.07, 18:10
              no i dalej pali niestety!
    • mlodyjeczmien Re: Wyniki badania na cukier czy to juz cukrzyca? 27.04.07, 16:39
      witam, spróbuj Twojej Mamie zaproponować zieloną żywność. Jeżeli nie spotkałaś
      się jeszcze z tym pojęciem to zapraszam do odwiedzenia stron internetowych
      www.zielonazywnosc.pl Są w rozbudowie, ale jakby co to można pisać - odpowiem na
      każdy e-mail.
    • oxi4 Re: Wyniki badania na cukier czy to juz cukrzyca? 27.04.07, 19:07
      Poszukaj informacji na poradnikumedycznym, ostatnio coś tam czytałem o cukrzycy:
      Polecam np.: www.poradnikmedyczny.pl/mod/archiwum/6471

Pozdrawiam

Oxi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka