GoĹÄ: anesia IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 01.07.03, 19:57 fajnie, ale nie podajecie nic o OB a mnie to najbardziej interesuje, ponieważ okazało się, że mam je dwukrotnie podwyższone... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: justa Re: Badania krwi IP: 213.25.24.* 14.09.03, 12:10 nie znalazłam tez informacji o ASO, jaki esą normy i co może oznaczać podwyższony ASO Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ela Re: Badania krwi IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 26.12.03, 12:12 ASO to moze byc infekcja paciorkowcowa, lecz takze sygnal o rozwijajacej sie chorobie reumatycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
brunetka24 Re: Badania krwi 17.01.05, 10:18 Tak, Elu, masz rację. Miano ASO - tak się to nazywa, może oznaczać reumatyzm. Też kiedyś mialam robione to badanie wynik mialam chyba 24%, kurcze, nie pamiętam, bo mialam też badany mocznik we krwi i nie wiem, czy ten mocznik nie był 24 %). W kazdym razie to ASO mialam dobre i mocznik też, interpretację wynikow ASO znalzłam gdzieś w internecie. Wpisalam "miano ASO". Odpowiedz Link Zgłoś
linka_wch Re: Badania krwi 24.07.06, 21:50 Czy w wieku 16 lat moge miec reumatyzm. Moj wynik ASO jest wyzszy o ponad 100 od maxymalnego czyli 200. Mam sie czego obawiac ? Odpowiedz Link Zgłoś
rosa_de_vratislavia Re: Badania krwi 30.03.10, 14:09 linka_wch napisała: > Czy w wieku 16 lat moge miec reumatyzm. Moj wynik ASO jest wyzszy o ponad 100 > od maxymalnego czyli 200. Mam sie czego obawiac ? Nie leczy się wyniku, tylko pacjenta. Bolą Cię stawy? Wpisz do wyszukiwarki RZS - objawy, i jeśli je masz - idź do lekarza. Poza tym ASO nie świadczy o "reumatyzmie" - świadczy o aktualnej lub przebytej infekcji paciorkowcem. I o niczym innym. Aha, 200 - to granica normy, spokojnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: chora WYSOKIE OB I ASO - SPRAWDZCIE NERKI - PACIORKOWIEC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.04, 20:50 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ewa Re: WYSOKIE OB I ASO - SPRAWDZCIE NERKI - PACIORK IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.04, 17:44 Witam. Mam wysokie ASO, OB i bilirubinę ponadto straszną wysypkę i swędzenie na całym ciele. Czy to może być paciorkowiec? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ewa Re: WYSOKIE OB I ASO - SPRAWDZCIE NERKI - PACIORK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.04, 12:44 ja tez mam wysokie ob. poza tym zadnych objawów. lekarze nie wiedzą co mi jest. moze ktos mi pomoże? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Deximow Re: WYSOKIE OB I ASO - SPRAWDZCIE NERKI - PACIORK IP: 194.181.28.* 20.12.04, 11:39 Jeżeli juz Pani wie co się dzieje z Pani organizmem to proszę o opis. Podobny przypadek mam w rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ewa Re: WYSOKIE OB I ASO - SPRAWDZCIE NERKI - PACIORK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.05, 10:03 niestety nadal nie woiadomo co mi jest. czy u Pana(I) juz wiadomo co to jest. prosze o odpowiedż . Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Deximow Re: WYSOKIE OB I ASO - SPRAWDZCIE NERKI - PACIORK IP: 194.181.28.* 07.02.05, 15:22 Czy u Pani były przeprowadzane badania szpiku kostnego? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: EWA Re: WYSOKIE OB I ASO - SPRAWDZCIE NERKI - PACIORK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.05, 10:33 NIETSETY NIE. CZY TO COS WYKAŻE? CHOCIAZ OSTATNIO OB MI SPADŁO! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Deximow Re: WYSOKIE OB I ASO - SPRAWDZCIE NERKI - PACIORK IP: 194.181.28.* 16.02.05, 12:07 W przypadku osoby z mojej rodziny okazało się, że rozwija się choroba zwana Szpiczakiem. Proszę skontaktować się z lekarzem w tym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ewa Re: WYSOKIE OB I ASO - SPRAWDZCIE NERKI - PACIORK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.05, 14:52 dziekuje bardzo za wskazówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
iza.barylak Re: Co to za choróbsko? Pomocy 19.07.06, 18:55 Goraczka od 5 dni powyżej 39 wieczorem , po lekach p/gorączkowych 38 , rano 37- 38, bóle pleców, bóle brzucha, wymioty.ASO 400,CRP394, OB 39, latex -, w moczu białko 25 i nieliczne bakterie, ph 7 pozostałe norma.Nikt nie wie co to jest ,mam skierowanie na odzział zakażny. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ada Re: WYSOKIE OB I ASO - SPRAWDZCIE NERKI - PACIORK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 19:19 Miałam podobne objawy a do tego bóle stawów,gardła stan podgorączkowy i ogolnie osłabienie organizmu i lekarz stwierdził paciorkowca.jakbyś chciała pogadać podaję Ci mój numer gg 3213300. Odpowiedz Link Zgłoś
oka2 Re: WYSOKIE OB I ASO - SPRAWDZCIE NERKI - PACIORK 07.02.05, 11:21 Tak to moze byc paciorkowiec,a raczej jestem na 99% pewna ze to ta bakteria. ASO to antystreptolizyna O przeciwcialo ktore sie wytwarza w naszym organizmie po kontakcie z toksyna produkowana przez paciorkowca (streptolizyna O). Toksyna ta powoduje lizę (czyli rozpadanie się) erytrocytow stąd tez podwyzszona bilirubina bo jest to substancja ktora powstaje w wyniku degradacji erytrocytow. Znaczny wzrost bilirubiny moze prowadzic do żółtaczki (objaw zażółcenie powłok skórnych, spojówek) oraz odkładania sie kwasów żółciowych pod skórą (dalsza przemiana bilirubiny) ktore powodują swedzenie. Wysypka skórna moze byc spowodpwana obecnoscią i patologicznym działaniem samego paciorkowca. OB natomiast jest wskaznikiem tego ,ze cos sie niedobrego dzieje w organizmie,ze cos jest zaburzone np zapalenie, ale nie koniecznie zlego bo np kobiety miesiaczkujace albo w ciazy tez maja wysokie OB. Radze bardzo szybko udac sie do lekarza , powinien dac skierowanie na badanie mikrobiologiczne i antybiogram. Paciorkowce z powodzeniem leczy sie penicyliną. zycze zdrowka, studentka 3 roku AM Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Zuzia Re: WYSOKIE OB I ASO - SPRAWDZCIE NERKI - PACIORK IP: 217.153.87.* 21.02.05, 16:39 A ja mam poziom ASO 6400j i poenicylina mi nie pomogła, po wycięciu migdałków podniebiennych spadło mi do poziomu 1700j, wszystkie pozostałe badania mam w normie, stawy ok, serce też nikt nie wie czemu mam takie ASO. Odpowiedz Link Zgłoś
klakan Re: WYSOKIE OB I ASO - SPRAWDZCIE NERKI - PACIORK 29.12.05, 12:31 Mam również podwyższone ASO i to już od 5 lat. Odwiedziłam wszystkich możliwych lekarzy i oni zgodnie twierdzą, że jestem zdrowa gdyż wszystkie inne wyniki mam wzorcowe (OB także). Jesli ktokolwiek jest w podobnej sytuacji i ma postawioną diagnozę to bardzo prosze o kontakt (claudiamacz@o2.pl) gdyz planuję powiększanie rodziny a słyszałam że podwyższone ASO może powodować poronienia. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: x Re: Badania krwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.04, 12:39 czy podczas zwykłego badania krwi można wykryć obecność wirusa HIV? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Dorota Re: Badania krwi IP: 80.48.19.* 18.11.04, 19:36 Nie. Od tego są specjalne testy wykonywane w wielu miejscach za darmo. Poza tym każdy, kto zgłosi się jako chętny do zostania dawcą krwi musi mieć wykonane takie badanie. Test dobrze jest jednak powtórzyć po jakimś czasie (np. pół roku), ponieważ nie w każdym stadium infekcji jest on wykrywalny i jednorazowy negatywny wynik nie daje nigdy stuprocentowej pewności. Odpowiedz Link Zgłoś
amirkus Re: Badania krwi 10.03.10, 08:57 czy zwykle badania krwi daja jakies wskazania w kierunki hiv Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jaga Re: Badania krwi IP: *.chello.pl 16.01.05, 20:14 Norma od 5 do 200dla ASo poniżej o niczym nie świadczy Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ślifka Re: Badania krwi IP: *.satbit.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.05, 14:28 Justa mogę Ci powiedzieć,że norma ASO jest do 150,dopuszczalnie do 200. Ja miałam 1133:]czyli prawie 6 razy więcej...skutki-problemy z nerkami,reumatyzm,problemy z migdałkami,różnie to bywa...to zależy od przypadq...ja np. mam mieć wycięte migdałki... Odpowiedz Link Zgłoś
baki159 Re: Badania krwi 09.05.06, 13:22 Witaj, czy wycięłaś już te migdałki? Pytam, bo ja też mam mieć wycięte i chciałbym wiedzieć jak to jest gdy się już ich nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
didig1 Re: Badania krwi 20.06.06, 12:04 Witam moje dziecko od kilku lat miało podwyzszone aso ok 500,chodzilam do lekarzy -kazali zostawic to ,ale ostatanie badanie ma wynik 1750j.!czy mozesz mi cos poradzic z doswiadczenia? prosze o odpowiedz zalamana mama Darii Odpowiedz Link Zgłoś
nowakkk Re: Badania krwi 24.01.06, 12:21 Moje ostatnie wyniki badań: Krwinki płytkowe 119,0 tys/ul norma 140 - 440 Wsk.anizocytozy kr. czerwonej(RDW-CV) 11.5 % norma 12 - 14 Śr.objętość płytki krwi (MPV) 13.3 fl norma 7.0 - 12.0 Odsetek dużych płytek krwi (P-LCR) 53.0% norma 6 - 25 Inne wyniki w normie. Moze Ktoś wytłumaczyc te wyniki? nowakkk@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jacek Re: Badania krwi IP: *.konin.sdi.tpnet.pl 01.10.03, 20:18 Brak danych limitu u dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Doki Re: Badania krwi IP: *.240.81.adsl.skynet.be 01.10.03, 20:30 Co do OB- to w ogole dziwne, ze ktos jeszcze zleca, a ktos inny wykonuje to malo uzyteczne badanie. Dwukrotnie podwyzszone OB- to znaczy z 4 na 8 czy z 10 na 20? Tak czy owak, z tego jeszcze nic nie wynika i z OB najlepiej dac sobie spokoj. Sa juz lepsze metody diagnostyki. Podwyzszony ASO oznacza kontakt z paciorkowcami. Nie precyzuje kiedy, gdzie itp. Dlatego zwykle wykonuje sie seryjne oznaczenia ASO. Jesli miano rosnie, to znaczy, ze toczy sie infekcja paciorkowcowa. Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: Badania krwi 01.10.03, 21:20 A nie słyszałeś magicznego zwrotu "OB trzycyfrowe"? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ela Re: Badania krwi IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 26.12.03, 12:11 Ja niestety nie tylko slyszalam, ale mialam z tym do czynienia. Moja corka miala OB trzycyfrowe (120). Jest to tzw. opad. OB zawsze jest podwyższone w przypadku jakiejkolwiek infekcji w organizmie. Oznaczac moze przewlekly i normalny katar, przewlekle schorzenie w organizmie, np. niewyleczone zatoki, lecz takze infekcje stomatologiczna. OB to pierwszy sygnal zanim pojawia sie wlasciwe objawy choroby. Nie jest to przestarzale badanie, lecz stare, sprawdzone i tanie, co w sytuacji funduszy na zdrowie jest niezwykle cenne. Bardziej dokladna i nowoczesna diagnostyka kosztuje duzo wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Iza Re: Badania krwi IP: 212.244.195.* 10.02.04, 10:57 Dziecko powinno mieć jak najniższe OB max. 5. Mój syn pozostałe wyniki badań miał w normie lecz OB i CRP miał wielokrotnie podwyższone i gdyby nie te podstawowe badania, lekarz "nie wpadłby" na pogrypowe zapalenie stawów biodrowych, które objawiało się u dziecka tylko bólem kolan i kostek stóp. Przeciez dzieci rosną i mogą mieć takie dolegliwości. I co ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
damianosco Re: Badania krwi 26.09.07, 11:06 Ja mam ob 19 czyli prawie 2 x wiecej niż naorma. Czy możesz mi napisac jakie sa te bardziej precyzyjne badania. Bardzo prosze msiubka@vp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Rado Re: Badania krwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.04, 11:41 w profilaktycznym badaniu krwi najistotniejsze jest to żeby OB krwi nie miało więcej niż 9, każda wartość dwuliczbowa czyli od 10 w górę jest oznaką stanu "zapalnego", nawet zwykły katar potrafi podnieść wartość OB. Współczynnik ten daje tylko informację że w ciele dzieje się jakaś "walka z wirusem lub bakteriami". Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hk Re: Badania krwi IP: 195.35.80.* 24.02.04, 10:29 WBC - i co dalej? Mam 11,8 a gorna granica (prawidlowa) to 10... Co prawda, ostatnio zylam w stresie;-) a jest podany jako jedna z przyczyn wzrostu WBC.. Moze sie powinno samo unormowac? To chyba nie jest duzo ponad? Odpowiedz Link Zgłoś
neronka Re: Badania krwi 24.02.04, 11:17 Witam Nie znalazłam tam nic na temat limfocytów i neutrocytów. Może mi pomożecie zinterpretować moje wyniki, bo coś chyba nie są najlepsze?: WBC 9,1 RBC 3,79 HGB 12,0 HCT 34,0% LYM% 15,5% NEUT% 79,9% Bardzop proszę fachowców o pomoc, bo mój lekarz ma urlop, a iść w łaskę do innego tylko żeby sprawdził wyniki to trochę mi głupio. Z góry bardzo dziękuję. daga Odpowiedz Link Zgłoś
sikorka20 Re: Badania krwi pomóżcie plytki krwi 13.05.04, 12:45 mój synek czteroletni ma dobre wyniki tylko płytki krwi ma wiecej 470 a powinno byćv do 400 boje sie pa Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: monika Re: Badania krwi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.04, 13:10 A moze ktos mi powiedziec, jakie sa rodzaje wynikow CRP (bialko C-reakytywne), bo ja nie bardzo rozumiem, dlaczego wynik mam podany w granicach, tzn jest napisane dodatni [6-12], zas wartosci referencyjne sa 0-6. To jak ja mam to rozumiec??? Odpowiedz Link Zgłoś
oka2 Re: Badania krwi 07.02.05, 11:24 bialko c-Reaktywne jest markerem (znacznikiem) toczacego sie procesu zapalnego w organizmie. OB tez powinno byc w tym momencie wysokie. Wynik dodatni swiadczy o tym ze jest ono podwyzszone, powyzej normy. Odpowiedz Link Zgłoś
patyczako Re: Badania krwi 13.05.04, 22:07 odpowiem na kilka pytan jednoczesnie...a wiec nie prawda jest ze OB to tylko przy jednocyfrowych wynikach jest prawidlowe gdyz normy u kobiet (3-15) i mezczyzn (1-10) jak widac roznia...trzeba pamietac ze OB jest objawem wieloznacznym niecharakterystycznym dla okreslonego zespolu chorobowego...jest to jednak badanie o duzym znaczeniu klinicznym gdyz przyspieszenie opadania krwinek czerwonych wskazuje na istniejaca chorobe organiczna...natomiast prawidlowy OB nie wyklucza nawet bardzo powaznych chorob...OB 3-cyfrowe wystepuje w nowotworach zlozliwych, niedokrwistosciach hemolitycznychi niektorych stanach zapalnych...OB prawidlowo podwyzszony wystepuje w ciazy, po obfitych posilkach, goracej kapieli, w czasie miesiaczki... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ewa Re: Badania krwi IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.04, 17:37 Mam podwyższone ASO, bilirubinę i OB, czy to może być paciorkowiec? Gdzie to zdiagnozować dokładniej? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mała Re: Badania krwi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.04, 10:09 chciałam zapytac jakie badania należy zrobić aby dowiedzieć sie o zarażeniu żółtaczką Odpowiedz Link Zgłoś
oka2 Re: Badania krwi 07.02.05, 11:27 Morfologia krwi,bilirubina,aspat, alat czyli profil watrobowy,oraz specyficzne na przeciwciala czyli anty-Hcv, lub Hbv w zaleznosci od typu zoltaczki. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kasia Re: Badania krwi IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 08.06.04, 11:57 Witam Otrzymalam takie wyniki badan morfologii: WBC 4,5 10^3/mm3 RBC 4,66 10^6/mm3 HGB 12,2 g/dl HCT 38,9 % MCV 83um3 MCH 26,2 pg MCHC 31,5 g/dl RDW 13,6% PLT 212 10^3/mm3 MPV 9,1 um3 PCT .192% PDW 11,9 % WBC Flags: G3 DIFF %-------10^3/mm3 LYM 48,9 2,1 MON 5,7 0,2 GRA 45,4 2,2 OB po 1 godz: 9 (-3mm) Przy tych wynikach MCH i MCHC mam zaznaczone ze sa za niskie, tak samo jest przy MON, a przy LYM(%) wynik jest za wysoki. Co to moze oznaczac i czym moze byc spowodowane? Czy dieta ma na to wplyw? Jesli tak to co nalezy wyeliminowac a co wprowadzic do posilkow? Ewentualnie co jeszcze badac? albo czy jest dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: Badania krwi 08.06.04, 16:09 Wyniki są dobre. Tak drobnymi odchyłkami od normy nie przejmuj się:) Odpowiedz Link Zgłoś
oka2 Re: Badania krwi 07.02.05, 11:33 MCH, MCHC to wskazniki zawartosci hemoglobiny,faktycznie ogolna hgb jest na dolnej granicy normy wiec polecam jednorazową kuracje zelazem :) reszta wydaje sie oke, lifocyciki troszeczke szaleja ale mysle ze wartosci az tak nie odbiegaja wiec nie nalezy sie az tak bardzo przejmowac. Pozatym przeszlas ostatnio jakąś infekcje? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ela Re: Badania krwi IP: *.toya.net.pl 04.07.04, 19:37 wg tych norm to ja mam wyniki niezadawalające, a wg wszystkich innych wszystko jest ok. Zobaczcie tam med.wroc.pl/laboratoria/normy.htm#2 Odpowiedz Link Zgłoś
oka2 Re: Badania krwi 07.02.05, 11:41 :)) proszę się nie sugerować obcymi normami, każde laboratorium pracuje na innych metodach diagnostycznych i ma "swoje" normy, dostosowane do aparatury, odczynnikow itp, dlatego w jednym lab. jakis parametr jest w normie,a porownujac do drugiego moze byc patologiczny. Wyniki powinno odnosic sie do norm tego lab i tylko tego,w ktorym robilo sie badania. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gabi Re: Badania krwi IP: *.gdm.pl / *.gdm.pl 15.09.04, 20:03 proszę o informację na podwyższone WBC Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dorota Re: Badania krwi IP: 80.48.19.* 18.11.04, 19:20 To zależy o ile. Przeważnie podwyższone WBC świadczy o jakimś procesie zapalnym, infekcji itp. Izolowane podwyższone WBC jest objawem dość niespecyficznym, prawie jak skrytykowane wcześniej OB. * Pozdrawiam * D. Odpowiedz Link Zgłoś
oka2 Re: Badania krwi 07.02.05, 11:45 Podwyzszona liczba leukocytow. Moze sugerowac zakazenie bakteryjne,wirusowe lub kazde inne,ale takze wzrost jest obserwowany po operacjach, uarzach, oparzeniach itp Leukocytoza (wzrost WBC) moze tez wystepowac fizjologicznie np po wysilku, w czasie glodzenia, lub w czasie ciazy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Dawidow Re: Badania krwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 17:20 Gdzie można znaleźć wzrocowe wykresy WBC, RBC, PLT? Niedawno morfologie robiłem i chciałbym sprawdzic czy mam dobrą. Do lekarza teraz nie mam czasu iść. Prosze o jakiś link. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rossi Sód we krwi IP: *.icpnet.pl 26.01.05, 17:51 Proszę o jakiekolwiek (kompetentne) info - co może oznaczać podwyższony poziom sodu we krwi? Lekarze sa bowiem bezsilni i nikt nie może mi powiedzieć, czego może to być objawem (bo nie nadciśnienia, a wręcz przeciwnie). Odpowiedz Link Zgłoś
oka2 Re: Sód we krwi 07.02.05, 11:49 Nadcisnienie moze byc konsekwencja wzrostu ilosci sodu w organizmie z tego powodu , ze wraz ze wzrostem sodu idzie wzrost wody. Duzo wody we krwi zwieksza jej objetosc i ucisk na sciany naczyn, stad wzrosc cisnienia.Samego wzrostu pierwiastka moze sie upatrywac np w bogatosodowej diecie lub w zaburzeniach hormonalnych oraz chorobach nerek. Odpowiedz Link Zgłoś
cytrusowa badania krwi 18.02.05, 14:44 a co z innymi normami krwi? niegdzie nie moge znależc nic na temat np. zelaza, cholesterolu i innych. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ania 23 Re: Badania krwi IP: *.dip.t-dialin.net 10.03.05, 08:22 mialam robiony proteinogram wyniki to: alb 52,82% 3,49g/dl al1 5,83% 0,38g/dl al2 9,99% 0.66g/dl bet 12,99% 0,86g/dl gam 18,37% 1,21g/dl Korekcja albumin: 100.0 Bialko:6,60g/dl Wybarwienie: 8.86 Min OD: -0.01 Max OD:2,81 Pozniej mialam zrobione Miano Aso, CPR i OB(te dwa byly w normie) ale Aso bylo (+) i wynosilo 200jn/ml po jakims czasie bylo juz 400jn/ml pozniej od 400-800 teraz nie wiem. Robiono rowniez Latex R najpierw (-)po jakims czasie dodatni 30-60 pozniej znowu ujemny.Wymaz z gardla wykazal 1. Staphylococcus aureus ++ (metycylinowrazliwy) 2, Stephococcus windaus++ 3. Neisserie sp+ (2i3 sceprofityczne.W polsce moje wizyty ciagaly sie od lekarza do lekarza i kazdy robil co innego pozniej musialam wyjechac i przerwac leczenie, obecnie mieszkam za granica a lekerz reumatolog powiedzial ze on nic tu nie widzi. A ja ciagle odczuwam oslabienie bole kosci ciagle sie przeziebiam i chyba slabiej slysze. Prosze o wytlumaczenie tych wszystkich badan w sposob dokladny i o porada jakie badania wykonac i co to wszystko znaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wercia5 Re: Badania krwi IP: 217.96.96.* 10.03.05, 14:28 Proszę o interpretację moich wyników: WBC 4.8 RBC 4.26 HGB 14.4 HCT 41.2% MCV 96.7 MCH 33.8 MCHC 35.0 PLT 144 OB 7 Odpowiedz Link Zgłoś
22.w Re: Badania krwi 18.02.07, 11:41 czy wyniki badan takich jak: CRP- ujemny kwas moczowy - 3,51 OB - 4 jest prawidłowy prosze o poradę Odpowiedz Link Zgłoś
albert202 Re: Badania krwi 02.08.05, 19:19 Nic nie piszecie o "MID". Ja mam 0.4 5.1% norma jest 0.0-1.8. Co to jest? I co powoduje? Dziekuję. Odpowiedz Link Zgłoś
yassmine Re: Badania krwi 20.09.05, 09:38 Kochani pomóżcie! Moja mama ma znacznie podwyższone OB - 70. Lekarka podejrzewając reumatyzm zlecila jeszcze badanie CRP i RF. CRP też było podwyższone na 9,6, natomiast RF był ujemny. Co mogą oznaczać te wyniki? Czy jest możliwośc że pomimo RF ujemnego są jakieś problemy reumatyczne. Proszę oa jakieś wskazówki. yassmi@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
janusz2011 Re: Badania krwi 18.11.05, 09:51 Prosze o pomoc w uzyskaniu informacji. Od 2 lat moje OB wynosi 54 do 77 a pozostałe wyniki krwi sa w normie. Jednak mam bole w stawach oraz swedzenie skory co dla mnie jest bardzo niepokojace. Moj lekarz rodzinny mowi abym sie tym nie przejmowal jednak ja mimo wszystko bardzo sie niepokoje. Mam 43 lata i wszystko moze sie wykluwac! Odpowiedz Link Zgłoś
madziaramc latex 10.02.06, 22:20 czy ktos moze wie do czego sluzy LATEX?nie mam pojecia z czym to sie wiaze.przy wlasnie tym lateksie widnieja w moich wynikach dwa plusy (++).prosze o pomoc.z gory dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
barbara.leskiw Interpretacja skrótów występujacych w badaniu krwi 31.07.06, 19:58 WBC - krwinki białe ( leukocyty ) NEU - neutrocyty ( granulocyty obojętnochłonne ) LYM - limfocyty MONO - monocyty EOS - eozynocyty (granulocyty kwasochłonne ) BASO - bazocyty ( granulocyty zasadowochłonne ) RBC - erytrocyty ( krwinki czerwone ) HBG - hemoglobina HCT - hematokryt MCV - średnia objętość krwinek czerwonych MCH - średnia zawartość hemoglobiny MCHC - średnie stężenie hemoglobiny RDW - rozkład objętości krwinek czerwonych PLT - trombocyty ( płytki krwi ) Odpowiedz Link Zgłoś
barbara.leskiw O czym świadczy podwyższone OB ? 31.07.06, 20:12 Chorobami powodującymi przekroczenie norm mogą być: stany zapalne (infekcyjne i nie infekcyjne), nowotwory, choroby rozrostowe krwi (np. białaczki), choroby auto immunologiczne, w zawałach mięśnia sercowego, w urazach, złamaniach kości, w niedoczynności i nadczynności tarczycy, w hipercholesterolemi. Wzrost OB jest również spotykany u kobiet w okresie przedmenstuacyjnym i miesiączki, w okresie ciąży i okresu połogu (od 10-11 tygodnia ciąży do 6 tygodni po porodzie), w czasie stosowania hormonalnych środków antykoncepcyjnych. Zmniejszenie wartości OB występuje w chorobach alergicznych, w obniżonej wartości fibrynogenu, w nadkrwistości. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin2015 Re: O czym świadczy podwyższone OB ? 25.08.06, 11:27 U mnie OB jest w normie, natomiasto ASO mam podwyższone do prawie 1400 oraz bilirubine do 2-3mg%. Bylem z wynikami u laryngologa i powiedzial mi ze z migdalki wygladaja dobrze, ale i tak zaleca ich wyciecie... I nie wiem co mam robic? Czy wycinac te migdalki? Jakie beda skutki takiego wycieca? Jeszcze bardziej obnize sobie juz marna odpornosc? TO juz w ogole bede chorowal 24/dobe. Czuje sie fatalnie mam mase dziwnych obajwow, rano mdlosci, brak energii, ciezko mi sie podniesc z lozka. Po wysilku pojawiaja mi sie bole brzucha z prawej strony, ktore sie nasilaja wraz ze wzrostem wysilku (oczywiscie sprawdzilem watrobe i proby watrobowe itp sa w porzadku), poza tym szybciej sie mecze. Mam czeste bole gardla szczegolnie z rana, ktore rowniez nasilaja sie po wysilku, rzadziej bole uszu, czasami pojawia sie kaszel. Ogolnie czesto chorowalem w ostatnich 2 latach na zapalenie gardla i uszu. Wieczorem nasila mi sie swiad calego ciala, ktory po prostu jest nie do zniesienia doprowadza mnie do furii. Conajmniej raz w tygodniu boli mnie glowa, bol dosc silny trwajacy kilka godzin, najczesciej przechodzi dopiero nastepnego dnia lub po tym jak sye wyspie(migrena?!). Poza tym na języku mam bialy nalot, swdza mnie kaciki oczu, a takze gorne drogi oddechowe. Czuje oslabeinie i dziwne uderzenia gorąca, idace od tulowia ku gorze. Czy ktos moglby powiedziec mi co mam ze soba zrobic? Jakie badanie zrobic, chodze tylko od lekarza do lekarza i nic z tego nie wynika... Odpowiedz Link Zgłoś
kasia0243 Re: O czym świadczy podwyższone OB ? 04.10.06, 19:48 jesli pojawia sie nalot to warto zrobic sobie wymaz z gardla i spadac go pod wzgledem mikrobiologicznym na obecnosc paciorkowcow bo to moze miec wplyw na podwyzszone aso.I jesli chodzi o badania krwi mozna wykonac badania zwane rf jest to czynnik reumatoidalny wykonuje sie go w laboratoium polea na badniu krwi. Czynnik bedzie swiadczyl czy aso jest skutkiem stanow reumatycznych czy jednak wlanie zakazeniem paciorkowcami Mozna tez wykonac AAG.ale czynnik jest lepszy. I wlasnie w zakazeniu paciorkowcami ob i morfologia moga byc w normalnie bo wlasnie jest tak w moim przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
polamm Re: O czym świadczy podwyższone OB ? 08.11.06, 08:42 czy wynik ob moze być 10mm/100? Odpowiedz Link Zgłoś
linka63 Re: O czym świadczy podwyższone OB ? 09.01.07, 17:25 Od pięciu lat zastanawiałam się nad tym problemem. Wiem że mam paciorkowca. Mam takie same objawy jak opisujesz. Przez cały czas miałam złe wyniki morf. ASO 1600 Dziś wiem ,że cierpie na białaczkę limf.przewlekłą. A gdy czytam na temat paciorkowca to zastanawiam się jak to dalej się potoczy.Mam wrażenie, że on mnie niszczy. Od lekarzy nie bardzo można się dowiedzieć. Oni uważają,że sobie wyolbrzymiam. "Przecież ładnie pani wygląda"-mówią. Odpowiedz Link Zgłoś
linka63 Re: O czym świadczy podwyższone OB ? 11.01.07, 15:35 Niby informuje nas,że coś dzieje się w naszym organizmie np.stany zapalne,nowotwory itd jak pisze pani Barbara. W moim przypadku, który opisałam powyżej, od czasu gdy zaczęłam robić sobie badania nigdy nie miałam wysokiego OB. Nawet w chwili gdy szłam na pierwsze leczenie chemioter.OB wynosiło 7. Sam lekarz był zdziwiony i twierdził, że to nie możliwe. A jednak. Dziś wiem, że OB jest tylko jakąś liczbą, nie każdemu mówiącą prawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
natalka711 Węzly chlonne, niskie leukocyty i wysokie OB. 12.01.07, 19:14 Panie doktorze córka ma 17lat ma powiększone węzły chłonne i ślinianki wysokie OB - 40, ma też niskie leukocyty od 2-5, jest w szpitalu, robili jej tomografię szyji, wyszły złe wyniki, proponują biopsję, od węzłów chłonnych na twarzy koło ucha też jest na 2cm pod skórą twarde zainfekowane. Druga strona szyji też jest powiększona ale mniej, nie ma żadnych objawów tylko często łapie przeziębienia. Proszę o zdiagnozowanie tego na ile można, i co robić z tą biopsją czy się zgodzić na pobranie i jaka to jest choroba. Bardzo proszę o odpisanie i czekam z góry dziękuję. Leży w Prokocimu. Odpowiedz Link Zgłoś
linka63 Re: Węzly chlonne, niskie leukocyty i wysokie OB. 13.01.07, 15:00 Nie wiem na co czekasz. Przeciesz tylko biopsja da wynik wiarygodny. W tym co -nie daj Boże- może się okazać,jest każda chwila ważna. Odpowiedz Link Zgłoś
wald802 Re: O czym świadczy podwyższone OB ? 06.07.07, 00:50 Ja mecze sie z paciorkowcem juz 7 lat pomalu zaczynam czuc wszedzie bol najgorzej w lewej rece klatce piersiowej pod lopadkami i prawa strona glowy lekarz rodzinny powiedzial ze to zapalenie odsierdzia i dostalem jakis lek przeciwzapalny o oslabieniu juz nie mowie teraz dochodzi jeszcze infekcja skory na twarzy co dziwnego lekarz zagranica od razu mi powiedzial ze mam jakas bakterie natomiast tu dowiedzialem sie ze mam alergie aso zbijalem juz z 6 razy i ciagle wzrasta bardzo prosze o pomoc jesli ktos wie jakie badania w takim przypadku mozna jeszcze zrobic Odpowiedz Link Zgłoś
in-heaven-everything-is-fine Re: O czym świadczy podwyższone OB ? 22.12.09, 23:27 Witam, mam OB 92/120, sprawdzone dwa razy. Co moze byc tego przyczyna? Odpowiedz Link Zgłoś
in-heaven-everything-is-fine Re: O czym świadczy podwyższone OB ? 22.12.09, 23:27 I czy jest ono bardzo wysokie czy srednie? Odpowiedz Link Zgłoś
ewusia8 Re: O czym świadczy podwyższone OB ? 23.12.09, 16:27 Wysokie norma do 12 u kobiet Odpowiedz Link Zgłoś