sick-individual 28.02.08, 19:47 są zdrowe, czy nie? tuczą, czy nie? w jakich ilościach najlepiej je jeść??? proszę o wszelkie na ich temat informacje :P Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kamila_karaczun Re: Orzechy 29.02.08, 08:57 Witam serdecznie, tak - orzechy są zdrowe i warto je jeść. Orzechy są źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A i E, są dobrym źródłem magnezu, potasu i fosforu - bardzo cennych składników mineralnych. Ponadto zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które bardzo korzystnie wpływają na układ krwionośny, obniżają poziom tak zwanego "złego" cholesterolu, czyli cholesterolu frakcji LDL. Niestety trzeba też pamiętać, że orzechy są wysokokaloryczne (ok. 600 kcal w 100g) i musimy zwracać uwagę jaką ich ilość spożywamy. Niewielka garść orzechów (ok. 20g) to znakomita przekąska w pracy - jeden z pięciu posiłków jakie powinniśmy jeść w ciągu dnia (orzechy pobudzają pracę mózgu). Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
sick-individual Re: Orzechy 29.02.08, 15:15 ha! dokładnie to, o co mi chodziło :) dziękuję bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
cyjanek123 Re: Orzechy 29.02.08, 22:29 Ja tylko dodam, że orzechy włoskie są najzdrowsze ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jedrus1a Re: Orzechy 01.03.08, 12:02 Orzechy (i inne nasiona również) przed spożyciem trzeba namoczyć aby się pozbyć inhibitorów. Polecam: www.forumveg.webd.pl/topics52/2923.htm Tutaj są przepisy dotyczące moczenia: www.surawka.republika.pl/W23.htm Po moczeniu można przechowywać takie orzechy tydzień czasu w słoikach w lodówce. Pozdr. Jędruś Odpowiedz Link Zgłoś