Gość: obolała IP: *.warszawa.tktelekom.pl 26.09.03, 11:04 jak radzicie sobie z migreną? ja nie mam sposobu na ból. jeśli jakiś lek pomaga, to po pewnym czasie przestaje, co robić? macie może jakieś spsoby... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szkoda_lata Re: ratunku!!!! MIGRENA 26.09.03, 14:00 w wypadku migreny klade sie w zaciemnionym pokoju, zero dzwiekow (kochana rodzinka jest juz przeszkolona i wyrozumiala - nikt mnie nie atakuje), leze, oddycham i staram sie rozluznic wszystkie miesnie, zeby poduszka przestala uwierac jak worek pelen kamieni, nic nie jem, pije tylko herbate krotko parzona - to wszystko przynosi troche ulge i hamuje sklonnosc do torsji jedynym medykamentem jaki mi pomaga jest Zoomig, tabletki na recepte, ale uprzedzam bardzo drogie - 1 tabletka kosztuje ok. 30 zl, wiec nie czesto z nich korzystam niektorzy korzystali z pradow selektywnych - to przynosi podobno dobre efekty, ale nic nie wiem na ten temat, moj neurolog nie proponowal mi takiego podejscia migrena trafia mi sie kilka razy w roku, trwa od jednego do 3 dni, serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Venus Re: ratunku!!!! MIGRENA IP: *.vs.shawcable.net 26.09.03, 17:53 Migrena to jest bardzo ciezka choroba neurologiczna, istotnie na razie najskuteczniejsze tabletki to sa z grupy triptanow, Zomig jest jednym z nich, nie kazdemu tez pomagaja, chociaz wiekszosci tak. Nie kazdy tez przechodzi migrene tak samo, sa rozne stopnie nasilenia bolu, jego rodzaju, czestotliwosci, a nawet sa migreny gdzie bol glowy nie wystepuje (migrena brzuszna). najwiecej informacji jest na prywatnym forum MIGRENA, na ktora was bardzo zapraszam, nie tylko jest tam juz spora biblioteka na temat objawow, bodzcow, sposobow leczenia, ale tez wsparcie empcjonalne ktore chyba w migrenie jest jednym z najwazniejszych. ktos kto nie cierpi na migreny ale zna kogos kto na to cierpi rowniez moze z naszego forum bardzo skorzystac. venus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydrogen Re: ratunku!!!! MIGRENA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.03, 18:35 Migrenę można stosunkowo łatwo i szybko wyleczyć. Poszukaj sobie w necie informacji o prądach selektywnych. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agulha Re: ratunku!!!! MIGRENA IP: *.acn.pl / 10.67.0.* 27.09.03, 01:32 Nie słyszałam o nikim wyleczonym z migreny. Jedynie o kobietach, u których po menopauzie migrena znikła samoistnie. Ponieważ skuteczność placebo w migrenie jest duża (bodaj 15%), to pewnie i prądy takie czy inne, przy odpowiednio silnej wierze w nie, mogą złagodzić (?) napad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystynaopty1 Re: ratunku!!!! MIGRENA IP: *.biaman.pl 27.09.03, 10:31 Gość portalu: obolała napisał(a): > jak radzicie sobie z migreną? ja nie mam sposobu na ból. jeśli jakiś lek > pomaga, to po pewnym czasie przestaje, co robić? macie może jakieś spsoby... Ja przez kilkanaście lat ciepiałam na bóle głowy i migrenę. Od pięciu lat jestem na diecie optymalnej i nie mam już migreny, przeszło też wiele innych patologii. I już od pięciu lat nie łykam żadnych przeciwbólowychf farmakologicznych świństw, którymi przez te wszytkie lata się trułam. O doświadczeniach ludzi i efektach stosowania diety optymalnej można poczytać tu: www.dieta-optymalna.info/wyszukiwarka.php Krystyna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aldi Re: ratunku!!!! MIGRENA IP: *.virnxx14.adsl-dhcp.tele.dk 27.09.03, 12:53 Ja mam migrene po dlugim czytaniu. Rozciagam sobie wtedy miesnie karku. Po takiej gimnastyce migrena przechodzi i nawet wzrok sie poprawia. Dobre tez sa cwiczenia oddechowe. Sprobuj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Venus Re: ratunku!!!! MIGRENA IP: *.vs.shawcable.net 27.09.03, 18:53 Wszystko zalezy od tego kto jaka ma migrene. jak juz wspominalam wczesniej wiele razy, migrena migrenie nierowna. jeden ma atak bolowy raz na rok i pomoze mu migrena, drugi idzie przez nia na rente... Dieta optymalna - migrene wywoluja rozne bodzce, miedzy innymi pokarmowe.. czekolada, twarde sery, alkohol, glutaminian sodu - to najczestsze wywolywacze. Moze osoba ktora przeszla na diete optymalna, po prostu przypadkiem zaczela unikac tych bodzcow, bowiem przestala je jesc.. Ale nie kazdy jest wrazliwy na te same bodzce, wiec nie ma gwarncji ze ta sama dieta komus tez pomoze - moze ale nie musi. Zapraszam na prywatne forum <<MIGRENA>> Venus Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: ratunku!!!! MIGRENA 27.09.03, 19:34 >>> I pomoze mu aspiryna! ASPIRYNA!!!!!! Venus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydrogen Re: ratunku!!!! MIGRENA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.03, 00:02 Trzeba jednak odróżnić bodźce bezpośrednio wywołujące migrenę (te o których piszesz) od głębszej przyczyny czyli zachwiania rónowagi wegetatywnego układu nerwowego w obrębie głowy. U osoby, która pozbyła się migreny (uzyskujązc równowagę układu nerwowego) za pomocą prądów selektywnych czy diety optymalnej dotychczasowe "niebezpieczne" produkty nie wywołają ataku migreny. Wpływ odżywiania na układ nerwowy nie jest natychmiastowy . O zmianach można mówić dopiero po długim czasie stosowania określonej diety -np jarskiej, węglowodanowo-tłuszczowej czy optymalnej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldzior Re: ratunku!!!! MIGRENA IP: devil:* / 192.168.150.* 29.09.03, 15:51 Ponieważ nie jest to forum reklamowe więc nic na temat czegoś co pomaga na migrenę (skutecznie) tu nie napiszę. Ewentualnych zainteresowanych proszę o emaile na waldex@netbiz.com.pl Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pru-nella Re: ratunku!!!! MIGRENA 29.09.03, 23:44 jedyne co wtedy potrafie to doczolgac sie do polki z lekami; ostatnio pomaga mi MIG-PRIV -saszetki (na recepte) ; moze to kwestia indywidualna ale zadna aspiryna, paracetamol, ibuprom itp nie pomogly mi nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Venus Re: ratunku!!!! MIGRENA IP: *.vs.shawcable.net 30.09.03, 01:57 No to tak jak ja... w czasie ataku poza tym MUSZE miec worek albo dwa z lodem. a probowalas triptany? Dla mnie okazaly sie jedynym ratunkiem. Chociaz mam migreny kiedy to jedynie troche pomaga, ale zawsze to cos.. Oczywiscie ze migrena to bardzo indywidualna sprawa, co jednemu pomaga to niekoniecznie drugiemu.. kazdy tez przechodzi ja w roznym stopniu, jeden umiera z bolu drugi zazyje aspiryne i jakos zyje. czy znasz moze sklad tych Migra--?? Vi?? I koniecznie zajrzyj na prywatne forum MIGRENA - jest tam juz duzo wiadomosci a przede wszystkim bedziesz w dobrym towarzystwie..:-) venus Odpowiedz Link Zgłoś
pru-nella Re: ratunku!!!! MIGRENA 30.09.03, 15:58 sklad MIG PRIV jest taki :acetylosalicylan DL-lizyiny i jednowodny chlorowodorek metoklopramidu Gość portalu: Venus napisał(a): > a probowalas triptany? > nie, nigdy nie slyszalam - co to jest?? tabletki? > I koniecznie zajrzyj na prywatne forum MIGRENA - jest tam juz duzo wiadomosci a przede wszystkim bedziesz w dobrym towarzystwie..:-) > zajrze napewno :) pazdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marialudwika Re: ratunku!!!! MIGRENA 30.09.03, 09:26 I mnie pomaga ten puder,ale nie zawsze.Jego dodatkowym plusem jest zatrzymywanie mdlosci.Pozdrawiam ml Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Venus Re: ratunku!!!! MIGRENA IP: *.vs.shawcable.net 30.09.03, 17:29 Triptany to jest grupa lekow przerywajaca migrene. W tej chwili jest siedem triptanow na rynku, w Polsce zdaje sie trzy. Zomig i Rapimelt (rozpusczalny na jezyku Zomig) czyli zolmitriptan, Imitrex (Imigran) czyli sumatriptan i jest jeszcze jeden ale nie pamietam nazwy. Dla wiekszosci skuteczne. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
pru-nella Re: ratunku!!!! MIGRENA 30.09.03, 19:10 slyszalam tez dobre opinie o MAXALT - tanszy niz imigran, na recepte; wada jest to ze ma b.krotka date waznosci; w opakowaniu 2tabletki za ok 74zl; sama jeszcze nie probowalam. Odpowiedz Link Zgłoś