Dodaj do ulubionych

ratunku!!!! MIGRENA

IP: *.warszawa.tktelekom.pl 26.09.03, 11:04
jak radzicie sobie z migreną? ja nie mam sposobu na ból. jeśli jakiś lek
pomaga, to po pewnym czasie przestaje, co robić? macie może jakieś spsoby...
Obserwuj wątek
    • szkoda_lata Re: ratunku!!!! MIGRENA 26.09.03, 14:00
      w wypadku migreny klade sie w zaciemnionym pokoju, zero dzwiekow (kochana
      rodzinka jest juz przeszkolona i wyrozumiala - nikt mnie nie atakuje), leze,
      oddycham i staram sie rozluznic wszystkie miesnie, zeby poduszka przestala
      uwierac jak worek pelen kamieni, nic nie jem, pije tylko herbate krotko
      parzona - to wszystko przynosi troche ulge i hamuje sklonnosc do torsji
      jedynym medykamentem jaki mi pomaga jest Zoomig, tabletki na recepte, ale
      uprzedzam bardzo drogie - 1 tabletka kosztuje ok. 30 zl, wiec nie czesto z nich
      korzystam
      niektorzy korzystali z pradow selektywnych - to przynosi podobno dobre efekty,
      ale nic nie wiem na ten temat, moj neurolog nie proponowal mi takiego podejscia
      migrena trafia mi sie kilka razy w roku, trwa od jednego do 3 dni,
      serdecznie pozdrawiam
      • Gość: Venus Re: ratunku!!!! MIGRENA IP: *.vs.shawcable.net 26.09.03, 17:53
        Migrena to jest bardzo ciezka choroba neurologiczna, istotnie na razie
        najskuteczniejsze tabletki to sa z grupy triptanow, Zomig jest jednym z nich,
        nie kazdemu tez pomagaja, chociaz wiekszosci tak.

Nie kazdy tez przechodzi migrene tak samo, sa rozne stopnie nasilenia bolu,
        jego rodzaju, czestotliwosci, a nawet sa migreny gdzie bol glowy nie wystepuje
        (migrena brzuszna).

najwiecej informacji jest na prywatnym forum MIGRENA, na ktora was bardzo
        zapraszam, nie tylko jest tam juz spora biblioteka na temat objawow, bodzcow,
        sposobow leczenia, ale tez wsparcie empcjonalne ktore chyba w migrenie jest
        jednym z najwazniejszych.

ktos kto nie cierpi na migreny ale zna kogos kto na to cierpi rowniez moze z
        naszego forum bardzo skorzystac.

venus
    • Gość: hydrogen Re: ratunku!!!! MIGRENA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.03, 18:35
      Migrenę można stosunkowo łatwo i szybko wyleczyć. Poszukaj sobie w necie
      informacji o prądach selektywnych. Pozdrawiam
      • Gość: agulha Re: ratunku!!!! MIGRENA IP: *.acn.pl / 10.67.0.* 27.09.03, 01:32
        Nie słyszałam o nikim wyleczonym z migreny. Jedynie o kobietach, u których po
        menopauzie migrena znikła samoistnie. Ponieważ skuteczność placebo w migrenie
        jest duża (bodaj 15%), to pewnie i prądy takie czy inne, przy odpowiednio
        silnej wierze w nie, mogą złagodzić (?) napad.
    • Gość: krystynaopty1 Re: ratunku!!!! MIGRENA IP: *.biaman.pl 27.09.03, 10:31
      Gość portalu: obolała napisał(a):

> jak radzicie sobie z migreną? ja nie mam sposobu na ból. jeśli jakiś lek
      > pomaga, to po pewnym czasie przestaje, co robić? macie może jakieś spsoby...

Ja przez kilkanaście lat ciepiałam na bóle głowy i migrenę. Od pięciu lat
      jestem na diecie optymalnej i nie mam już migreny, przeszło też wiele innych
      patologii. I już od pięciu lat nie łykam żadnych przeciwbólowychf
      farmakologicznych świństw, którymi przez te wszytkie lata się trułam.
      O doświadczeniach ludzi i efektach stosowania diety optymalnej można
      poczytać tu:
      www.dieta-optymalna.info/wyszukiwarka.php

Krystyna
    • Gość: Aldi Re: ratunku!!!! MIGRENA IP: *.virnxx14.adsl-dhcp.tele.dk 27.09.03, 12:53
      Ja mam migrene po dlugim czytaniu. Rozciagam sobie wtedy miesnie karku. Po
      takiej gimnastyce migrena przechodzi i nawet wzrok sie poprawia. Dobre tez sa
      cwiczenia oddechowe. Sprobuj.
      • Gość: Venus Re: ratunku!!!! MIGRENA IP: *.vs.shawcable.net 27.09.03, 18:53
        Wszystko zalezy od tego kto jaka ma migrene.
        jak juz wspominalam wczesniej wiele razy, migrena migrenie nierowna.
        jeden ma atak bolowy raz na rok i pomoze mu migrena, drugi idzie przez nia
        na rente...
        Dieta optymalna - migrene wywoluja rozne bodzce, miedzy innymi pokarmowe..
        czekolada, twarde sery, alkohol, glutaminian sodu - to najczestsze
        wywolywacze.
        Moze osoba ktora przeszla na diete optymalna, po prostu przypadkiem zaczela
        unikac tych bodzcow, bowiem przestala je jesc..
        Ale nie kazdy jest wrazliwy na te same bodzce, wiec nie ma gwarncji ze ta sama
        dieta komus tez pomoze - moze ale nie musi.
        Zapraszam na prywatne forum <<MIGRENA>>
        Venus
        • venus22 Re: ratunku!!!! MIGRENA 27.09.03, 19:34
          >>> I pomoze mu aspiryna! ASPIRYNA!!!!!!
          Venus
          • Gość: hydrogen Re: ratunku!!!! MIGRENA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.03, 00:02
            Trzeba jednak odróżnić bodźce bezpośrednio wywołujące migrenę (te o których
            piszesz) od głębszej przyczyny czyli zachwiania rónowagi wegetatywnego układu
            nerwowego w obrębie głowy. U osoby, która pozbyła się migreny (uzyskujązc
            równowagę układu nerwowego) za pomocą prądów selektywnych czy diety optymalnej
            dotychczasowe "niebezpieczne" produkty nie wywołają ataku migreny.

Wpływ odżywiania na układ nerwowy nie jest natychmiastowy . O zmianach można
            mówić dopiero po długim czasie stosowania określonej diety -np jarskiej,
            węglowodanowo-tłuszczowej czy optymalnej.

Pozdrawiam
    • Gość: Waldzior Re: ratunku!!!! MIGRENA IP: devil:* / 192.168.150.* 29.09.03, 15:51
      Ponieważ nie jest to forum reklamowe więc nic na temat czegoś co pomaga na
      migrenę (skutecznie) tu nie napiszę. Ewentualnych zainteresowanych proszę o
      emaile na waldex@netbiz.com.pl Pozdrawiam
    • pru-nella Re: ratunku!!!! MIGRENA 29.09.03, 23:44
      jedyne co wtedy potrafie to doczolgac sie do polki z lekami; ostatnio pomaga
      mi MIG-PRIV -saszetki (na recepte) ; moze to kwestia indywidualna ale zadna
      aspiryna, paracetamol, ibuprom itp nie pomogly mi nigdy.
      • Gość: Venus Re: ratunku!!!! MIGRENA IP: *.vs.shawcable.net 30.09.03, 01:57
        No to tak jak ja...
        w czasie ataku poza tym MUSZE miec worek albo dwa z lodem.

a probowalas triptany? Dla mnie okazaly sie jedynym ratunkiem. Chociaz mam
        migreny kiedy to jedynie troche pomaga, ale zawsze to cos..

Oczywiscie ze migrena to bardzo indywidualna sprawa, co jednemu pomaga to
        niekoniecznie drugiemu.. kazdy tez przechodzi ja w roznym stopniu, jeden
        umiera z bolu drugi zazyje aspiryne i jakos zyje.

czy znasz moze sklad tych Migra--?? Vi??
        I koniecznie zajrzyj na prywatne forum MIGRENA - jest tam juz duzo wiadomosci
        a przede wszystkim bedziesz w dobrym towarzystwie..:-)

venus
        • pru-nella Re: ratunku!!!! MIGRENA 30.09.03, 15:58
          sklad MIG PRIV jest taki :acetylosalicylan DL-lizyiny i jednowodny
          chlorowodorek metoklopramidu

Gość portalu: Venus napisał(a):
          > a probowalas triptany? >

nie, nigdy nie slyszalam - co to jest?? tabletki?

> I koniecznie zajrzyj na prywatne forum MIGRENA - jest tam juz duzo
          wiadomosci a przede wszystkim bedziesz w dobrym towarzystwie..:-)
          >

zajrze napewno :)
          pazdrawiam
      • marialudwika Re: ratunku!!!! MIGRENA 30.09.03, 09:26
        I mnie pomaga ten puder,ale nie zawsze.Jego dodatkowym plusem jest
        zatrzymywanie mdlosci.Pozdrawiam
        ml
        • Gość: Venus Re: ratunku!!!! MIGRENA IP: *.vs.shawcable.net 30.09.03, 17:29
          Triptany to jest grupa lekow przerywajaca migrene.
          W tej chwili jest siedem triptanow na rynku, w Polsce zdaje sie trzy.
          Zomig i Rapimelt (rozpusczalny na jezyku Zomig) czyli zolmitriptan, Imitrex
          (Imigran) czyli sumatriptan i jest jeszcze jeden ale nie pamietam nazwy.
          Dla wiekszosci skuteczne.
          Venus
          • pru-nella Re: ratunku!!!! MIGRENA 30.09.03, 19:10
            slyszalam tez dobre opinie o MAXALT - tanszy niz imigran, na recepte; wada
            jest to ze ma b.krotka date waznosci; w opakowaniu 2tabletki za ok 74zl; sama
            jeszcze nie probowalam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka