westina 04.08.08, 22:43 W jednej z zagranicznych ortopedycznych klinik operuje sie tylko 2/3 pacjentow tak naprawde...pozostalej 1/3 nacina sie skore na kolanie i potem zaszywa dla upozorowania przebytej operacji. Wiara w op czyni cuda....? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
green_land Re: Placebo efekt 05.08.08, 09:39 Tak:) Działa na nas nawet kolor, jakim zabarwione są tabletki:) Dlatego tak ważna jest rozmowa lekarza z pacjentem, wysłuchanie go, zrozumienie. To czasami daje więcej, niż przepisane później leki. Zresztą firmy farmaceutyczne nie przyznają się, ze dany lek ma taką samą skuteczność jak... placebo:) Odpowiedz Link Zgłoś
mrukas3 Re: Placebo efekt 05.08.08, 15:28 Ta historyjka z kliniką to dla mnie jakaś urban legend, nie wierzę by jakakolwiek placówka mogła sobie na to pozwolić. Odpowiedz Link Zgłoś
green_land Re: Placebo efekt 05.08.08, 15:38 Bo to - z tego, co się orientuję - nie jest pierwszy lepszy szpital, ale taki, w którym robi się badania nad taką chmmm... metodą leczenia. Chyba na Discovery był program o takiej metodzie leczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
pung Re: Placebo efekt 05.08.08, 15:55 a ja tez sadze ze to plota. ale efekt placebo naprawde istnieje i rzeczywiscie psychologia morze zdzialac absolutne cuda jestli ludki naprawde wierza w to co sie im powie Odpowiedz Link Zgłoś
mrukas3 Re: Placebo efekt 05.08.08, 16:06 Nie przeczę, ale nie można przesadzać z tym podnoszeniem problemu psychologii. Nie wierzę np.: że gdyby Diuresin zastąpić placebo i podać go razem z Aldanem i Cilanem to taki zestaw obniżyłby nadciśnienie tak skutecznie jak pełna politerapia. Takie efekty można pewnie zaobserwować przy bólach głowy czy mięśni, po prostu mniej poważnych schorzeniach. Odpowiedz Link Zgłoś
4ty_ja4 Re: Placebo efekt 05.08.08, 16:13 ale jednak to co pacjent mysli i w co wierzy jest cholernie wazne w leczeniu raka nie/ Odpowiedz Link Zgłoś
mrukas3 Re: Placebo efekt 05.08.08, 16:37 Owszem, jest nawet cała dziedzina czyli psychonkologia, ale nie zmienia to faktu, że pełni ona funkcje pomocnicze a nie swoiste lecznicze. Tak samo przy nadciśnieniu np.: medytacja. Odpowiedz Link Zgłoś