Dodaj do ulubionych

czy to może błędnik???

IP: *.wozniaka.bytom.pl / *.wozniaka.bytom.pl 26.11.03, 16:34
Kiedyś zemdlałam,uderzyłam się głową,i zapomniałam o zdarzeniu,jednak po
jakimś czasie zaczęły się dziwne rzeczy,mianowicie szum w
uchu,narastający,czasem łagodny,taki do zniesienia,często boli mnie
głowa,kręci mi się,mam jakby uczulenie na paski jak coś takiego widzę dostaję
jakby oczopląsu,jest mi niedobrze,mdli mnie.Co to może być?ewentualnie od
jakich badań zacząć??Proszę o opinie,odpowiedż.DZIĘKI.
Obserwuj wątek
    • Gość: Venus Re: czy to może błędnik??? IP: 5.5R1D* / *.vc.shawcable.net 26.11.03, 18:35
      A patrzylas moze na watek
      • szum w uszach ??

Venus
    • Gość: Marzena Re: czy to może błędnik??? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 26.11.03, 22:30
      Moja mama ma identyczne objawy od bardzo dawna. Też upadła i uderzyla glową o
      posadzke. Lekarze twierdzą, ze to migrena, albo manopauza, albo nerwica. Miala
      wykonane badania błędnika i owszem stwierdzono, że jest czasowe uszkodzenie.
      Ale jednocześnie lekarze twierdzą, że samo uszkodzenie blędnika nie daje aż
      takich objawów. Niestety nie kwapią się skierować jej na TK lub MR głowy, żeby
      stwierdzić co to naprawde jest, więc sami chcemy odpłatnie wykonać te badania,
      tyle że mama boi się, że to guz mózgu i nie potrafi przelamac jeszcze strachu.
      Na razie ją przekonujemy. Myśle, że przede wszystkim powinnaś iść do neurologa.
      • Gość: Magie Re: czy to może błędnik??? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 26.11.03, 22:38
        W jakim jestes wieku? Od jak dawna trwają te objawy? Czy masz też zaburzenia
        widzenia? Albo uczucie przechodzenie pradu przez glowe?
        • Gość: agniecha293 Re: do Magie 26 IP: *.wozniaka.bytom.pl / *.wozniaka.bytom.pl 27.11.03, 08:47
          Cześć.
          Mam 30 lat.Pierwszy raz zemdlałam bez powodu mając 9lat,póżniej był długo
          spokój.Kiedy miałam 17 lat zdarzało mi się często zemdleć bez określonych
          powodów.Rok temu w lutym zemdlałam,i od tego czasu jest coraz gorzej.To znaczy
          mam jakby taki oczopląs.Kręci mi się w głowie,albo wszystko mnie drażni
          głos,światło,i nic do mnie nie dociera wtenczas.Nigdy nie utraciłam
          przytomności,zawsze kiedy czułam że zemdleję,to potempamiętałam wszystko.Wiem
          że należy z tym iśc doi lekarza.Byłam już u kardiologa,który wykluczył
          cokolwiek z tej strony,do neurologa chodzę,przy wstępnych badaniach nic nie
          wykryto,wszystko ciągnie się w nieskończonośc.Mam małe dziecko i czasami boję
          się wychodzić z nim na dwór,bo boję się że zemdleję i się wystraszy.
          Dodam iż mam niskie ciśnienie100\55.NIeraz przy tych objawach jest mi
          strasznie niedobrze.Dlatego zwróciłam się na tym forum ,może ktoś się z tym
          spotkał,może coś doradzi,bo zanim lekarze coś wykryją to chyba minie kolejnych
          parę miesięcy.
          • Gość: agniecha293 Re: do Magie 26 IP: *.wozniaka.bytom.pl / *.wozniaka.bytom.pl 02.12.03, 12:55
            Może jest to i migrena,ale nikt mi tego nie potwierdził jak narazie.
            Pomyslałam tylko sobie że to może być uszkodzenie błędnika,ponieważ kilka lat
            temu jak zemdlałam udeżyłam się i od tego czasu szumi mi w uchu,czasem
            strasznie,ale z reguły już się przyzwyczaiłam.Więc z biegiem lat powoli wiążę
            wszystkie sytuacje.Jeśli mdleję to nie zbólu,tylko odczuwam że chce mi się
            okropnie spać,jestem jakby bezwładna,płytki oddech,i poprostu czuję że
            zemdleję.Jeśli szybko niczego nie zrobię to mdleję.
        • Gość: wia Re: czy to może błędnik??? IP: *.cpu-zeto.com.pl 27.11.03, 09:38
          No właśnie, co może oznaczać uczucie takiego przechodzenia pradu przez pół
          głowy ?
          • Gość: Hans Re: czy to może błędnik??? IP: *.telia.com 27.11.03, 18:59
            Agniecho pofatyguj sie do dobrego laryngologa,to co opisujesz z oczyma i szumem
            to jest typowy problem z blednikiem (woda sie zbiera w uchu wewnetrznym).Nie
            jestem lekarzem i rad dawac nie bede.Ale jestem w trakcie wychodzenia z tego
            problemu.Olbrzymi skok do przodu zrobila dieta p.Teresy specjalistki od
            medycyny Chinskiej.Jestem tak zadowolony z zycia po 7 miesiacach zaczelem
            tracic te cholerne stereo w uszach.Smieje sie ze jestem telegafista i slysze
            szum fali nosnej.Poprobuj zdieta wiecej gotowanego,spacery troszke
            gimnastyuki,tak aby wiecej tlenu dostawal organizm,zreszta popros p.Terese Ona
            napewno cos wymysli.
            Pzdr.Hans
            • Gość: agniecha293 Re: do Hansa. IP: *.wozniaka.bytom.pl / *.wozniaka.bytom.pl 27.11.03, 21:18
              Cześć.
              Wiesz co ja jestem z zawodu kucharzemi staram sięjeść rzeczy lekkostrawne,dużo
              warzyw,woców,ruchu,tym bardziej że mam małe dziecko,dużo spacerów,a niestety że
              nic nie ustępuje.
            • Gość: Venus Re: czy to może błędnik??? IP: 5.5R1D* / *.vc.shawcable.net 27.11.03, 21:46
              Przechodzenie pradu przez glowe zdarza sie w migrenie, jest chyba jedna osoba
              na prywatnym forum MIGRENA ktora to odczuwa.
              Poza tym zaburzenia wzrokowe takie jak blyski, czesciowa utrata wzroku w
              jednym lub obu oczach, zwezenie pola widzenia a nawet halucynacje, to jest tzw
              aura w migrenie.
              Sama nie moge jak jade samochodem i miga mi swiatlo przez drzewa - od razu
              jest mi niedobrze. Musze zamykac oczy.

W migrenie zdarzaja sie nawet drgawki jak w epilepsji.

Wrazliwosc na swiatlo/dzwiek/ zapach - charakterystyczne w migrenie.
              tak samo mdlosci i wymioty.
              W skomplikowanych (ale i w "zwyklych" tez) migrenach jak najbardziej kreci sie
              w glowie i slyszy szumy w uszach.

Druga choroba powodujaca podobne objawy ale bez bolu glowy za to powodujace
              utrate sluchu to choroba Meniere'a.
              Tyle moge powiedziec ze swojego doswiadczenia.
              Venus
        • mazi27 Re: czy to może błędnik??? 27.11.03, 22:13
          A czy nie masz jakiś problemów z hormonami (zaburzenia lub cos podobnego)? A
          neurolog nigdy nie proponowal (bezplatnie lub odplatnie) wykonania tomografii
          albo eeg lub innych badań? I co to jest według niego? Czy przyjmujesz jakies
          leki? Czy mdlejesz z powodu silnego bolu czy samoistnie? Nie jestem lekarzem,
          ale znam rózne przypadki i interesuję się trochę medycyną więc dlatego tak
          dopytuję.Może znając więcej szczegółów będę mogła coś podpoweidzieć.
          Pozdrawiam Cię :-)
          • mazi27 Re: czy to może błędnik??? 27.11.03, 22:40
            Przepraszam, coś sie w moich ustawieniach pocztowych pomieszalo bo Magie i
            Mazi27 to ta sama osoba. POmyłkowo sa 2 nazwy. Pozdrawiam i czekam na dalsze
          • agniecha293 Re: do Mazi. 28.11.03, 10:06
            Wiesz,wykrycie czegokolwiek to długa droga,a stan zdrowia się nie
            zmienia,owszem chodzę do neurologa już rok,i jak narazie nie postawiono żadnej
            diagnozy.Byłam kilka dni temu na eeg,ale wyniki będą pod koniec
            grudnia,niestety,dopiero.
            Co do omdleń,występują samoistnie,ale wcześniej czuję to że zemdleję,i staram
            się zapobiec,ale nie zawsze zdązę.Denerwuje mnie strasznie jak patrzę np,na coś
            w paski,od razu jest mi niedobrze,wymiotować mi się chce,kręci mi się przed
            oczami,w głowie.Jak do tej pory leżałam w szpitalu na badanach,bo myśleli że to
            coś z sercem,ale wszystko w porządku,no i skierowali do neurologa.
            • agniecha293 Re: do Mazi. 29.11.03, 22:07
              Mazi-odezwij się ,proszę>!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: jooo Re: czy to może błędnik??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.03, 21:20
      To bardzo możliwe. Radze konsultację z dobrym lekarzem w celu wykluczenia
      innych chorób, nie oszczędzaj na diagnostyce (badania, szczególnie jesli
      czujesz, że kyóraś z twoich kończyn jest jakby "inna" lub masz stan zapalny
      oka.
      • Gość: Mazi Re: czy to może błędnik??? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.12.03, 17:38
        Jooo, o czym może świadczyć stan zapalny oka? Czy pisząc o "innych" kończynach
        masz na myśli zwykłe drętwienie?
        Agniech(szk)a wyjechałam na kilka dni stąd brak odzewu z mojej strony. Czy
        mogę nadal nękać Cię moimi pytaniami? Czym lekarze uzasadnił decyzję, że
        wybrał badanie eeg a nie tomografię lub rezonans? Czy zawroty i inne objawy
        masz stale (codziennie, jak długo trwają, czy tylko patrząc na paski?)Czy
        tracisz równowagę?
        Co z hormonami?
        Czy odczuwasz ból po jednej stronie głowy czy cała? Jaki to jest ból głowy?
        Czy neurolog stwierdził oczopląs czy tylko odczuwasz coś jakby oczopląs?
        Czy byłaś u LARYNGOLOGA I OKULISTY? Jakieś badania, diagnozy?
        Proszę napisz co po roku leczenia mówi neurolog? Przecież musi mieć jakąś
        teorię na ten temat?
        • Gość: kask Re: czy to może błędnik??? IP: 81.15.148.* 01.12.03, 21:04
          czy uważasz że może to być sm, mam bardzo podobne objawy do tego drętwieję.
          trwa to już ponad rok, lekarze neurolodzy nie stwierdzili zmian
          neurologicznych, nie byłam kierowana natomografię ani rezonans. co o tym
          myślisz?
          • Gość: Mazi Re: czy to może błędnik??? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.12.03, 23:24
            Na podstawie wielu informacji, ktore przeczytalam o SM (ALE TYLKO NA TEJ
            PODSTAWIE) mam nadzieję że to nie to. Pozdrawiam :-)
        • Gość: agniecha293 Re: czy to może błędnik??? IP: *.wozniaka.bytom.pl / *.wozniaka.bytom.pl 02.12.03, 09:10
          CZeść Mazi.
          Odpowiadam na pytanka:lekarz nie powiedział mi dlaczego właśnie wysyła mnie na
          takie badanie ,eeg,a nie inne.Bóle głowy nie występują codziennie,ale dosyć
          często,czasami są długie,a czasami tylko są ,takie do zniesienia.Niekiedy czuję
          się tak,że boję się wychodzić na ulicę,bo boję się że zemdleję,czuję się jakby
          słabo,mimo zjedzenia posiłku,wypicia kawy.CZasami mam wrażenie,.........jakby
          mi się przesuwał obraz,no i te paski,nie mogę wogóle na nie patrzeć,zaraz jest
          mi niedobrze,kręci mi się w oczach,w głowie.Wtedy muszę robić wszystko jaby
          wolniej,ale kiedy ten stan przechodzi jest ok.Odczuwalny ból to całej głowy.
          Kiedy to wszystko się zaczęło nasilać poszłam do swojego lekarza by mnie
          pokierował,ale ona najpierw wciskała mi ciążę,póżniej do neurologa w końcu dała
          mi skierowanie,po wstępnych badaniach nic nie wykryto skierowała mnie do
          kardiologa,w szpitalu miałam robione wszystkie badania karfiologiczne,i
          wszystko dobrze.Z powrotem do neurologa,miałam zrobione eeg,i czekam na
          wynik,który będzie 15 grudnia.Wybieram się osobiśćie do okulisty,i do
          laryngologa.Mója lekarka-neurolog,jeszcze nic nie powiedziała
          konkretnego,wiecznie tylko bada mnie tym młoteczkiem i to wszystko.Co do tego
          oczopląsu,sama to stwierdziłam,ale nie wiem czy to dobrze nazwałam.
          Narazie to w zasadzie nic nie wiem,co to jest? z czym związane,dlatego tutaj
          szukam jakiś informacji,bo czasami już pękam z bezradności,czas leci a ja się
          żle czuję.
          • Gość: Venus Re: czy to może błędnik??? IP: 5.5R1D* / *.vc.shawcable.net 02.12.03, 10:18
            tak z ciekawosci pytam - a dlaczego nie uwazasz ze to migrena?
            Venus
            • Gość: agniecha293 Re: do WENUS. IP: *.wozniaka.bytom.pl / *.wozniaka.bytom.pl 02.12.03, 19:23
              • Gość: Venus Re: do WENUS. IP: 5.5R1D* / *.vc.shawcable.net 02.12.03, 22:11
                hmm.. nic nie widze, Agniecho. - pytam niezlosliwie, zupelnie powaznie.
                Venus
              • Gość: agniecha293 Re: do WENUS. IP: *.wozniaka.bytom.pl / *.wozniaka.bytom.pl 03.12.03, 09:10
                CZEŚĆ,SORKI ŻE NIC NIE DOSZŁO,ALE MAM JAKIOEŚ PROBLEMY Z KOMPEM.
                Objawy typu mdlenie wystepują bez bólu głowy,lub ból występuje bez
                zemdlenia,ale fakt jest taki,że często pobolewa mnie głowa.Np,kręci mi się w
                głowie,odczuwam jakiś oczopląś,ale nie boli mnie wtedy głowa.Nic z tego nie
                wiem.
                • Gość: Venus Re: do WENUS. IP: 5.5R1D* / *.vc.shawcable.net 03.12.03, 19:18
                  dzieki za wyjasnienie.

jesli moge zasugerowac, powinnas wybrac sie do neurologa, czasem trzeba pojsc
                  do kilku aby znalezc dobrego ktory by chcial dojsc do sedna rzeczy.
                  "Dobre" tomografie albo rezonans mag. przewaznie potwierdzaja diagnoze
                  migreny.

Ale oczywiscie nie wiadomo co tobie jest - nie mowie ze to na pewno migrena.

Ale dodam ze jesli masz zaburzenia wzrokowe po ktorych wystepuje bol glowy to
                  moze to byc aura i nastepujacy atak bolowy.

jesli masz zaburzenia wzrokowe po ktorych NIE nastapil bol glowy to mozesz
                  miec tylko aure - zdarza sie..

migrena w ogole moze przebiegac bez bolu glowy.

W kazdym razie, w/g mnie masz kilka symptomow migreny.
                  Mowi to dlatego ze jak lekarze beda rozkladac rece, to moze byc jedna z
                  mozliwsci do rozwazenia..
                  Ale poniewaz nie jestem lekarzem to tylko podaje co "pasuje" z wlasnego i
                  cudzego doswiadczenia.

Pozdrawiam i zycze zdrowia.
                  Venus
          • Gość: agniecha293 Re: czy to może błędnik??? IP: *.wozniaka.bytom.pl / *.wozniaka.bytom.pl 18.12.03, 19:11
            Właśnie odebrałam wynik eeg,ale niestety,do lekarza mam termin na 29
            stycznia !!!!!!!!dopiero.
            Oto wynik: Zapis wykonano w czuwaniu.Zapis czynności bioelektrycznej mózgu
            stanowi krzywa o czynności podstawowej nieregularnej,niskonapięciowej. 11-
            12c\sek.R.Z.ślad.HW i stroboskop bez wpływu na zapis.
            Wnioski: Zapis z pogranicza normy.
            CO uważacie?na temat tego wyniku?dobry?,zły???????
            Proszę o odpowiedzi,dziękuję.
            • Gość: agniecha293 Re: czy to może błędnik??? IP: *.wozniaka.bytom.pl / *.wozniaka.bytom.pl 20.12.03, 19:26
              Kochani forumowicze,jeśli wiecie coś na ten temat,napiszcie proszę,bo przez
              święta będę pewnymi myslami przy tym.Dzisiaj i wczoraj znowu bolała mnie
              głowa,żle się czułam,migotało mi wszystko i drażniło.Przecież nie mozna brać
              cały czas tabletek przeciwbólowych,a niestety inaczej nie można zyć.
              • Gość: Venus Re: czy to może błędnik??? IP: 5.5R1D* / *.vc.shawcable.net 20.12.03, 21:24
                takie zycie niestety maja migrenicy..
                Venus
                • Gość: agniecha293 Re: czy to może błędnik??? IP: *.wozniaka.bytom.pl / *.wozniaka.bytom.pl 20.12.03, 22:29
                  Ok,jeśli to jest migrena to jest jakiś jeszcze ratunek.tak mysle,ale
                  jaki?????????????????????????????????????????
                  • venus22 Re: czy to może błędnik??? 20.12.03, 22:41
                    Agniecho............................................................
                    .....................................................................
                    ......................................................................
                    dla mnie tylko tabletki p/bolowe, no i eventualnie nowe odkrycie medyczne w
                    tej dziedzinie.
                    Venus
    • Gość: Rafka Re: czy to może błędnik??? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 03.12.03, 23:10
      Znajoma ma za 2 tyg. rezonas magnet. a objawy takie same. Napiszę co u niej
      wykazalo badanie, może to będzie jakas wskazowka dla Ciebie (moze to migrena?
      Lepiej zeby to bylo bo ona boi się guza)
      • Gość: agniecha293 Re: do RAFKA. IP: *.wozniaka.bytom.pl / *.wozniaka.bytom.pl 04.12.03, 09:39
        Słyszałam właśnie również i o tym ,że taki objawy mogą wskazywać na góza,ja
        takich myśli nie dopuszczam,ale..........
        Moja znajoma miała,takie,podobne i jeszcvze inne objawy,i właśnie wykryto góza
        przysadki mózgowej.
        W każdym bądż razie,czekam na odpis od ciebie.
        Pozdrawiam i do usłyszenia.
    • iselle Re: czy to może błędnik??? 20.12.03, 23:00
      A czy to nie padaczka ? Nie od dziś wiadomo, że szybkie błyski światła, czy też
      widok szybko przesuwających się elementów graficznych mogą powodować epilepsję
      (ponoć jedna z kreskówek wyświetlona w kinie miała tak jaskrawe barwy, że
      oglądające ją niektóre dzieci dostawały ataków).
      Opis jednego z rodzajów padaczki: 2) napady uogólnione submaksymalne (napady
      małe tzw. petit mal lub absance, czyli kilkusekundowe zaburzenie świadomości).
      Napady uogólnione są poprzedzone często aurą, po napadzie natomiast, chory
      zapada w sen.

Zdarza się, że i u osób zdrowych wystepują w życiu takie stany - ja np. kiedy
      jadę pociągiem i pada mi na twarz światło słońca spomiedzy drzew, to mam
      uczucie jakbym odpływała; raz też zdarzyło mi się zemdleć przy obserwowaniu gry
      komputerowej na ekranie: co dziwne, ani wcześniej ani poźniej się to nie
      powtórzyło, a grałam w nią wielokrotnie.
      2 lata temu z innej przyczyny zostałam przebadana neurologicznie, ale wyniki
      były b. dobre. A może to genetyczne ?
    • a-siwik1 Re: czy to może błędnik??? 21.12.03, 01:42
      Ja mam nadpobudliwosc obu błedników i od tych blednikow prawdopodobnie mam
      oczoplas. A ta nadwrazliwosc blednikow mam prawdopodobnie od zapalenie ucha
      srodkowego(reakcja lancuchowa)
      Czy mozna miec od tego stany depresyjne, przygniebienie??? Bo ja to mam:((( i
      na dodatek dzwoni mi w uszach...

Pozdrawiam
      • Gość: Venus Re: czy to może błędnik??? IP: 5.5R1D* / *.vc.shawcable.net 21.12.03, 04:23
        Oczywiscie ze mozna.
        nawet jesli same zaburzenia nie sa bezposrednio z tym zwiazane to zycie w bolu
        lub innym kalectwie nie sprzyja pogodnym myslom...
        Venus
        • Gość: Rafka Re: czy to może błędnik??? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 28.12.03, 23:15
          Pisałam jakiś czas temu o znajomej, która czekała na rezonans. Przed świętami
          dostała wynik i wszystko jest ok, tzn. nie ma żadnego guza w głowie, którego
          się bardzo bała. Tyle że teraz musi iść z tym znowu do neurologa, bo dalej
          trzeba szukać przyczyny. Była u okulisty i wszsytko jest w porządku ze
          wzrokiem. Ma zrobić jeszcze dodatkowe badania na hormony.
          Agniecha czy w Twojej sprawie coś się zmieniło? Jak samopoczucie? Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka