Dodaj do ulubionych

Witam wszystkich

05.04.16, 14:44
Dołączam do forum. Dzisiaj robiłam EMG i wynik jest dodatki. Z jednej strony niestety, bo kto lubi, jak mu coś zdiagnozują? Ale z drugiej jak najbardziej stety, bo nareszcie jest jakiś trop w wyjaśnieniu: drętwienia rąk, nóg i twarzy, bólów, głowy, kołatania serca, napadowych skoków ciśnienia, drętwienia karku, napadów lękowych.
Obserwuj wątek
    • bonia1985 Re: Witam wszystkich 05.04.16, 15:53
      Witaj. Ja czekam na badanie emg. Mnie najbardziej martwi ciagle dretwienie rak i nog, nie tylko w nocy, ale tez w ciagu dnia. Lapie mnie tez czasem kolatanie serca, takie pauzy w uderzeniach. Masz juz jakies leczenie?
      • isa1001 Re: Witam wszystkich 05.04.16, 16:03
        Nie. Diagnoza jest sprzed kilku godzin. Jutro idę do swojego lekarza rodzinnego, za trzy tygodnie mam wizytę u neurologa, który zlecił EMG.
      • isa1001 Re: Witam wszystkich 06.04.16, 12:01
        Leczenie już rozpoczęte przez lekarza rodzinnego. Tymczasem (zanim wypowie się neurolog) suplementacja D3, wapnia i magnezu. Potem może dodatkowo jakiś lek o działaniu antydepresyjnym.
    • bonia1985 Re: Witam wszystkich 06.04.16, 19:03
      A jaki masz schemat suplementacji?
      • isa1001 Re: Witam wszystkich 07.04.16, 09:41
        Tymczasem 2 razy dziennie magnez po 2 tabletki MagneB6, 1 raz dziennie witamina D3 3000 j. i co drugi dzień wapń 500 mg. To taka bardzo light wersja, bo lekarka nie widziała wyniku EMG. Opierała się na moich słowach. Wersja hard będzie, jak dostanę do ręki wynik i porozmawiam z neurologiem. Może zostanie włączony antydepresant.
        • muktprega1 Re: Witam wszystkich 07.04.16, 12:44
          A jaki masz poziom d3, wapnia, B12 (o mg nie pytam bo badanie nie pokazuje faktycznego stanu) ?
          Najpierw trzeba wiedzięc jaki jest poziom i suplementację dostosować do niedoborów, a nie odwrotnie - tak uważam :)
          Znasz zasady, czytałaś o odległości czasowej pomiędzy suplami?
          Z antydepresantem daj sobie spokój, na Twoim miejscu lepiej sprawdziłabym tarczycę, bo ona bardzo lubi tężyczkę.

• isa1001 Re: Witam wszystkich 07.04.16, 13:10
            O odstępach pamiętam i się do nich stosuję, zasady znam. Wyniki tarczycowe mieszczą się w normie. Antydepresant to tymczasem tylko luźna sugestia lekarki.
            • muktprega1 Re: Witam wszystkich 08.04.16, 14:52
              To wrzuć te wyniki w normie wraz z normami, ja też miałam w tzw "normie", a 1/4 tarczycy
              • isa1001 Re: Witam wszystkich 09.04.16, 18:38
                TSH 2,630 ?IU/ml (norma 0,270-4,200)
                FT4 1,15 ng/dl (norma 0,93-1,70)

• muktprega1 Re: Witam wszystkich 10.04.16, 12:21
                  > TSH 2,630 ?IU/ml (norma 0,270-4,200)

wszystkie TSH powyżej 2 są już do dalszego diagnozowania tarczycy

Ft4 28.57% [wynik 1.15, norma (0.93 - 1.7)]

niski poziom, świadczący, ze coś jest na rzeczy z tarczycą, a Ft3 nie ma? Tarczyca ma 2 hormony Ft4 i Ft3 (właściwie dużo więcej ale w laboratorium tylko te dwa sa badane)
                  • isa1001 Re: Witam wszystkich 10.04.16, 14:39
                    Dzięki. Przycisnę lekarza, żeby zlecił dalszą diagnostykę.
    • laurakrol Re: Witam wszystkich 11.04.16, 11:06
      Tarczya nie ma zwiazku z tezyczka. Skoro EMG pokazalo ze tezyczka to niestety nie obejdzie sie bez antydepresantow ale musza byc one odpowiednio dobrane. tezyczka doprowadza ludzi do mysli ze maja zawal a tak naprawde to tylko objawy tezyczki:czyli kolatanie serce,krotki oddech,strach przed tym co bedzie za chwile,strach przed wszystkim,mrowienie w karku a potem po ataku straszne bole miesni:(nie zycze tego nikomu a jesli ktos nie mial doczynienia z osoba ktora na to choruje to lepiej niech sie nie wypowiada. tezyczka to inaczej nerwica lekowa....trzeba do tego wlaczyc serie mazazy rozluzniajacych, diete bogata w warzywa i owoce,zmniejszyc picie alkoholu ktory robi spustoszenie w organizmie czyli wycisza organizm na chwile a potem uderza z podwojna sila....trzeba przede wszystkim zadbac o siebie,omijac sytuacje stresujace. Spedzac jak najwiecej czasu na swiezym powietrzu,pamietac o uzupelnienie wyplukanego magnezu i wapna...
      • muktprega1 Re: Witam wszystkich 11.04.16, 19:57
        > Tarczya nie ma zwiazku z tezyczka.

Moim zdaniem ma i to duży, jeśli tarczyca zaburza przyswajanie składników pokarmowych i prawie u każdego niedobór D3,Mg a jak wiadomo jest to również jeden z objawów tężyczki. Sama miałam typowe objawy tężyczki przy D3=9 i po "kuracji tężyczkowej" jak ręką odjął :)

Skoro EMG pokazalo ze tezyczka to niestety n
        > ie obejdzie sie bez antydepresantow ale musza byc one odpowiednio dobrane.

Brałam niegdyś 3 lata antydepresanty przed samozdiagnozowaniem i uważam to za czas stracony, odrzuciłam, bo problem leżał zupełnie gdzie indziej.
        Tężyczka nie powstaje wskutek niedoboru antydepresantów, ale przeważnie D3, Mg, wapnia itd, w tym wątku założonym przez Natder jest sporo na temat sprawdzonej kuracji.Polecam dogłębne przestudiowanie :)
        A jeszcze wcześniej zanim Natder założyła swoje forum:

forum.gazeta.pl/forum/w,24712,144724172,144724172,Tezyczka_dzieki_Natder_Objawy_.html

• muktprega1 Re: Witam wszystkich 11.04.16, 20:04
          >tezyczka to inaczej nerwica lekowa....

to też nieprawda, nerwica lękowa to zupełnie inna choroba natomiast jako objaw towarzyszy tężyczce - chorobie z niedoborów :)
        • djpa Re: Witam wszystkich 14.04.16, 21:16
          Właśnie, zdaje się, że Toruńska w wywiadzie mówiła, że często jedną z przyczyn tężyczki jest niedoczynność tarczycy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka