Dodaj do ulubionych

wodobrzusze-marskość wątroby

14.04.09, 10:36
Mój ojciec od trzech lat ma stwierdzoną marskość wątroby. W tym czasie nie stronił niestety od alkoholu. W sierpniu ub. roku po raz pierwszy pojawiło się wodobrzusze, obrzęk nóg. Kilka dni leżał w szpitalu. Dwukrotnie był w szpitalu na zabiegu polegającym na "podwiązaniu" (nie pamiętam jak się fachowo nazywa) żylaków przełyku (miał II stopień). Przy tym ma wrzody żołądka i wiele innych powikłań związanych z marskością, min krwawienie z odbytu, nosa, słaba krzepliowość.
11 dni temu trafił do szpitala po krwawych wymiotach (fusowate). Wodobrzusze i obrzęk nóg nasiliło się. Przez cały czas jest na kroplówkach, lekach nasennych i przeciwbólowych.Ma ataki duszności. Rozmawiałam z lekarzem, który powiedział, że musimy być przygotowani na najgorsze.
Dziś będzie miał ściąganą wodę z brzucha. Czy to coć może zmienić? Jak długo może trwać hospitalizacja?
Obserwuj wątek
    • amadobo Re: wodobrzusze-marskość wątroby 14.04.09, 12:39
      Zmienia o tyle, że przynosi lekka ulgę. Oczywiście to niemily zabieg i dramatycznie wygląda.
      Mój brat od chwili stwierdzenia marskości, dzieki intensywnej i ksztownej kuracji, żył jeszcze 4 lata i nie były to lata przezyte komfortowo. Co do trwania hospitalizacji to zawsze zależy od stanu danego pacjenta i tylko lekarz jest tu kompetentny.
      Musisz przyjąc do wiadomości, że rokowania w tym schorzeniu sa bardzo niepomyślne - nam mówiono o nikłej szansie w przypadku przeszczepu wątroby.
      • iwonagos Re: wodobrzusze-marskość wątroby 16.04.09, 21:50
        Dzięki za odpowiedź. W ciągu 2 dni ściągnięto mu ok. 20 l wody. Bardzo cierpi, ma powiększone jądra, nogi spuchnięte całe, gorączkę 38. Martwię się, bo w szpitali bierze kroplówki, leki przeciwbólowe. Lekarze wspominają, że wyjdzie do domu. Co dalej? Czy poradzimy sobie z nim? Z jego bólem, cierpieniem? Czy trzeba będzie załatwić np. plastry przeciwbólowe? Czuję się taka bezradna...To takie trudne, nie wiem, czy podołamy. Jestem w ciąży, a mama jest chora...
        • kzet69 Re: wodobrzusze-marskość wątroby 17.04.09, 12:10
          facet się po prostu zachlał na śmierc.... przykro mi ale on już jest
          po drugiej strie, pół roku, rok maximum 2... pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka