mloda89
17.01.09, 10:33
Witam! Mam 19 lat. od 5 choruje prawdopodobnie na...no wlasnie nie wiem juz sama na co;( w wieku 15 lat skierowano mnie do szpitala reumatologicznego z podejrzeniem choroby Stilla ale kiedy z niego wyszlam zadna diagnoza nie byla podana. Podejrzewano nawet bialaczke ale na szczescie wynik byl ujemny. Dostalam encorton i MTX ale nie pomoglo na dlugo, wrocilo po 2 latach. Wyslano mnie znow do szpitala ale innego, lepszego. Na skorze pojawily sie wykwity łuszczycowe wiec stwierdzono ŁZS chociaz łuszczyce mialam juz od 10 roku życia ale zaleczoną. Tym razem dostalam metypred i MTX +zabiegi. Pomoglo ale teraz po kolejnych dwoch latach choroba znow wrocila...biore MTX metypred 4mg dziennie, wieczorem naproxen+ ibuprom max i rano tez ibuprom. Tydzien bylo dobrze ale znow nie pomoga...na dodatek zaczelo zajmowac mi dolne czesci kregoslupa czyli teraz zajete mam juz chyba wszytskie mozliwe stawy, bo szyjna czesc zajelo mi 2 lata temu. Prawdopodobnie mam ZZSK czyli to juz by byly trzy choroby a lekarz powiedzial ze na tym moze sie nie skonczyc. Mloda jestem, studiuje i nie chce polozyc sie do lozka...Co mam zrobic?? Podobno moga zastosowac u mnie leczenie bilogiczne ale czy to mi pomoze??
Probowalam juz wielu rzeczy: kapieli w owsie, okladow z kapusty, salaty, chrzanu, masci konskiej ktorej nie polecam bo bardzo niezdrowa jest i moze niektorym zaszkodzic. Bardzo prosze o pomoc i pozdrawiam serdecznie wszytskich uwiezionych w chorobie;)