Dodaj do ulubionych

Rodzaje zaburzeń rytmu serca

24.05.04, 13:01
Zaburzenia rytmu serca dzieli się na nadkomorowe i komorowe /choć to bardzo
ogólny podział/Rozpoznanie jakie zaburzenia mamy jest b.ważne,choć w
niektórych przypadkach b.trudne.Np. mnie dopada częstoskurcz napadowy raz do
roku i Holter by go nie wykrył .Napad trwa ok 1 h. takze nawet nie zdążyłabym
dopaść jakiegoś EKG,przyjęcie na pogotowiu trwa ponad 1 h.Zostaje mi opisanie
zaburzeń lekarzowi i dokładna własna obserwacja ,także ostatnio doszłam,że
mam chyba trzepotanie przedsionków /tętno do 140 uderzeń na minutę
miarowe ,normalne - nie mocne .Zadnych innych dolegliwości przy tym nie mam-
jest mi zimno-ale tochyba ze strachu,dopada mnie nagle i nagle ustaje .
Miewam równiez przyspieszenie rytmu zatokowe-ale to tak z 90 uderzeń -przy
zdenerwowaniu ,czasem po obfitym posiłku, po alkoholu itp......
Proszę o dzielenie się swoimi doswiadczeniami ,to zawsze trochę rozwiewa
strach jaki towarzyszy zaburzeniom rytmu ponieważ wiele z nich ma również
podłoże nerwicowe tzw zespół da`Costy /po staremu nerwica serca/ .
Obserwuj wątek
    • marsja1 Re: Rodzaje zaburzeń rytmu serca 25.05.04, 10:11
      Tak to jest z tymi zaburzeniami ,że rodzajów ich jest wiele ,miewałam migotania
      przedsionków ale jakoś ustały ,nie jest to przyjemne ,miałam to w związku z
      wypadaniem płatka zastawki mitralnej
      • elijana Re: Rodzaje zaburzeń rytmu serca 27.05.04, 11:03
        Czy w związku z wypadaniem zastawki masz jej niedomykalność ?
        • elijana Re: Rodzaje zaburzeń rytmu serca 27.05.04, 11:24
          sorry chodziło mi o wypadanie płatka zastawki a nie zastawki :)
    • miranna Re: Rodzaje zaburzeń rytmu serca 28.10.04, 13:07
      Witam! Jak się cieszę, że Was odkryłam. U mnie też stwierdzono 4 lata temu
      wypadanie płatka zastawki. Na początku strasznie spanikowałam, ale poczytałam
      trochę o tym i powoli, powoli nauczyłam się nie zwracać uwagi na dolegliwości.
      Mam od czasu do czasu kołatania serca (puls tak ok. 100-110), biorę wtedy
      krople na serce (lekarz nie zapisał mi nawet zadnych betablokerów, tylko kazał
      jeść magnez) i przechodzi. Mam też lekkie zawroty głowy, czuje się, jakbym była
      na łódce, ale jak już napisałam i kołatanie i zawroty nauczyłam się ignorować.
      Czasami miewam też coś takiego, jakby serce zatrzymywało się na sekundę i potem
      ruszało z takim jakby bulgotnięciem. Jak sprawdzam wtedy puls, to wyraźnie
      czuję tę sekundową przerwę. Bardzo tego nie lubię i boję się. Pewnie też
      spowodowane jest to wypadaniem płatka, ale czy na pewno? Czy Wy też to macie?
      • elijana Re: Rodzaje zaburzeń rytmu serca 30.11.04, 12:27
        Z tego co sie orietnuję taki puls 100 ,110 w spoczynku rozumiem /czasami/ nie
        jest taki groźny.Ja miałam /podczas napadu kołatania /najwiecej 143 ,z tymże
        serce biło miarowo i nie mocno,tylko szybko ,natomiast moja koleżnaka ostatnio
        miała napad ,gdzie puls wyniósł ponad 180 -to już jest dosyć dużo . No własnie
        ważne jest jak bije serce równo ,czy nie,mocno czy słabo no i dobrze zrobić EKG
        podczas napadu .Mnie one zdarzaja się stosunkowo rzadko sredni raz do roku i
        nie mogę zrobić EKG ,bo zaraz biore propranolol i tak po godzinie
        przechodzi,także nawet nie zdążyłabym na to EKG sie dostać :)
      • zuzakowalik Re: Rodzaje zaburzeń rytmu serca 12.12.04, 19:04
        Ja też mam kołatania, głównie nocą- wybudzają mnie, jest mi gorąco, duszno, a
        serce wali jak opętane. Na stałe biorę magnez z Wit.B6 (3-4 tabl na noc). Mam
        przypisany Bisocard 5mg. Problem w tym, że ten betabloker po prostu obniża mi
        ciśnienie -przy 100/70 z rana ledwo zwlekam się z łóżka. Próbowałam jeszcze
        potas- jakby lepiej, tylko żołądek nie bardzo to toleruje. No i oczywiście
        każdy najmniejszy wysiłek, stres powoduje kołatanie (tetno na codzień mam
        ok.90/min.). Pisałaś cos o jakichs kroplach- czy możesz napisać ich nazwę?
        Dodam, że mam 32 lata, stan ten trwa ponad 2 lata, wiosna byłam z tego powodu
        hositalizowana i wykryto częstoskurcze napadowe nadkomorowe. Czasami nocą, jak
        mnie wybudzi kołatanie, to zastanawiam sie, czy to nie przekwitanie...
        • elijana Re: Rodzaje zaburzeń rytmu serca 13.12.04, 14:06
          Przekwitanie-w tym wieku ! Chyba nie , jeśli kardiolodzy nie pomagają radzę
          wizytę u psychiatry ,znam to z doświadczenia,też miałam nocne łomotania /jak
          pisałam wcześniej podczas dużego stresu /cierpiałam na bezzsenność ,nie mogłam
          zasnąć ,jak tylko się połozyłam do łóżka to dopadało mnie łomotanie ,oblewały
          zimne poty,drgawki strach itp. coś okropnego ,u mnie na 100 % związane było z
          dużym stresem ,a ci co mają jakieś niedomyklaności czy wypadanie płatków
          zastawki są bardziej narażeni na takie sensacje ze strony układu krążenia
          podczas stresu.
          • lol21ndm Re: Rodzaje zaburzeń rytmu serca 05.01.06, 19:14
            Jakbym o sobie czytala. Tylko, ze mi psychiatra nie pomoze. Raczej pewnie
            psycholog. ;)
        • lol21ndm Re: Rodzaje zaburzeń rytmu serca 05.01.06, 01:49
          Witaj(cie)!

Mam tak samo od ok. czterech lat. Wypadanie przedniego platka zastawki
          mitralnej ze sladem fali zwrotnej stwierdzono u mnie 19 lat temu. Ale ostatnio
          lekarze mowia, ze to nic wielkiego, bo ok. 5% ludzkosci tak ma... ;)
          Bardziej denerwuja mnie te nocne napady. Ale nic na nie nie biore...
          Oprocz tego od dziecka nie bardzo nadaje sie do np. biegania (po 30 metrach
          wysiadam) i gdy np. rozmawiam przez komorke idac sobie normalnym krokiem, to
          ludzie czesto pytaja, dlaczego biegne... ;)
      • maro48 Re: Rodzaje zaburzeń rytmu serca 15.02.07, 18:34
        m\am podobne objawy jak ty opisujesz zatrzymuje mi sie serce na moment z jakims
        przydechem jest to b nieprzyjemne i wywoluje u mnie strach biore magnez ola to
        tylko lagodzi na jakis czas a moze to sugestia/jestem troche starszy od
        ciebie /60 lat/nerwice mamponad 50 latod wczesnego dziecinstwa pozdrawiam jak
        masz ochote cos wiecej napisac to chetnie porozmawiam jak to jest ztym
        wypadaniem platka bo nic nie wiem pozdrawiam adam
    • solidd1 Re: Rodzaje zaburzeń rytmu serca 29.04.05, 22:11
      Witam serdecznie! Miewam częstoskurcz nadkomorowy raz, dwa razy w miesiącu, a
      właściwie miałem, bo od półtora roku biorę Rytmonorm. Jest prawie dobrze.
      Przyczyna jest niewiadoma. Raz atak trwał 6 godzin i uchwycono mi go na EKG.
      Rytm był wprawdzie miarowy, tylko ta prędkość 180-200/min... . Radziłbym Ci
      ostrożność z betablokerami (Propanolol), ponieważ należy go brać regularnie.
      Nagłe przerwanie może być niebezpieczne dla życia. Nie jestem lekarzem, więc
      lepiej się upewnij. Znajomy homeopata powiedział mi tak: "Nie bierz
      betablokerów, bo się wykończysz!" Podoba mi się Twoje podejście. Najgorzej to
      się tym zamartwiać. Pozdrawiam Krzysztof
      • elijana Re: Rodzaje zaburzeń rytmu serca 29.04.05, 22:38
        Witaj!!
        Fajnie ,że napisałeś :) Ja propronolol biorę tylko podczas ataku a zdarza mi
        się to średnio tak ok raz do roku ,a w międzyczasie nie zażywam żadnych leków.U
        mnie również arytmię wyzwala stres , przemęczenie i pospiech ,czasem
        przedźwignięcie ,a że jestem b. szczupła to serce gdzieś tam się ściśnie i
        zmienia się droga przewodzenia - ja sobie to tak tłumaczę .Jestem z natury
        choleryczką także nerwus ze mnie okrutny ,ale to chyba lepiej bo nie duszę
        emocji w sobie i one mnie nie zjadaja od środka .Staram sie nie myslec o
        napadach i taka to moja indywidualna terapia :)

pozdrówka
        • kika294 Re: Rodzaje zaburzeń rytmu serca 28.07.05, 20:51
          Witajcie.
          Nadkomorowe zaburzenia rytmu serca owszem moga byc nerwicowe.
          moga byc tez z braku elektrolitow (wtedy wystarczy lykanie potasu i magnezu).
          Przyczyna moga tez byc dodatkowe drogi przewodzace w ktoryms miejscu serca,
          akle do tego trzeba zrobic dodatkowe badanie, zwane elektrostymulacja
          przezprzelykowa.
          Osobom, ktore maja czestoskurcze 1-2 razy na miesiac, oczywiscie o ile to nie
          na podlozu nerwicowym, a nie ma innej przycyzny (np. wady fizycznej).
          radzilabym sie zainteresowac przebadaniem, czy nie macie dodatkowej drogi
          przewodzacej.
          Usunac ja mozna niestety tylko przez zabiega zwany ablacja, o ktorym juz
          pisalam w innym watku.

Pozdrawiam wszystkich
          ps. Ja tez mam od listopada 2004 czestoskurcze nadkomorowe, i najprawdopodbniej
          ognisko arytmogenne w lewym przedsionku. Wkrotce czeka mnie wlasnie abalcja -
          jezeli rzeczywiscie to ognisko jest, to zostanie usuniete, i bede miala spokoj
          raz na zaswze ;)))
    • profesor22 Re: Rodzaje zaburzeń rytmu serca 03.04.06, 12:40
      U mnie pojawia sie brak uderzenia co jakis czas i jakby przytykalo /1sek/ Tetno
      normalne ale brak uderzenia Wiaze sie to z niepokojem
      • profesor22 Re: Rodzaje zaburzeń rytmu serca 03.04.06, 12:41
        profesor22 napisał:

> U mnie pojawia sie brak uderzenia co jakis czas i jakby przytykalo /1sek/
        Tetno
        >
        > normalne ale brak uderzenia Wiaze sie to z niepokojem Raczej to jest
        rzadkoskurcz Co o tym sadzicie
        • elijana Re: Rodzaje zaburzeń rytmu serca 10.08.06, 08:16
          Tak jakby przytkało -to mogą być tzw: skurcze dodatkowe;)
          • xawery39 Re: Rodzaje zaburzeń rytmu serca 24.01.22, 11:28
            Elijano ! Jesteś w tym temacie ekspertką . Czy już wyleczyłaś się z częstoskurczów ?
            Mnie interesuje , czy ta dolegliwość ma jakiś związek z migreną i depresją .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka