kasi.a15 18.06.09, 23:42 mam 15 lat i zauważyłam że na nodze mam sporą czerwona plamę. nie wiem ale wydaje mi się ze sa to popękane naczynka, co ja mam z tym zrobić. nie mam żadnej nadwagi i chorób ;/ i co to w ogole może być ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
green_land Re: pomocy 19.06.09, 09:23 to_jaaa napisała: > spytaj mamy Nie szkoda ci czasu na takie bezsensowne pisanie? Odpowiedz Link Zgłoś
to_jaaa Re: pomocy 19.06.09, 10:04 droga green_land, naprawdę sadzisz, że własciwą drogą leczenia się dla 12-13-14-15... latek jest - pójście na forum - wysłuchanie dziwnych rad, porad i podejrzeń (zaraz usłyszy, że to rumień od kleszcza, o co zakład?) - uzyskanie rad dla osób w tym wieku dość abstrakcyjnych (lekarz rodzinny, przychodnia, skierowanie....) naprawdę, za moich czasów z problemami zdrowotnymi szło się przede wszystkim do mamy, a ona już odwalała resztę ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
green_land Re: pomocy 19.06.09, 12:10 > za moich czasów Te czasy już dawno minęły. Za "moich czasów" nie było komputerów, wiec jaki to argument? > - uzyskanie rad dla osób w tym wieku dość abstrakcyjnych (lekarz > rodzinny, przychodnia, skierowanie....) Nie żartuj, to nie są ograniczone osoby. Może ja w jej wieku pojęcia nie miałam, co to lekarz rodzinny /nie było w ogóle takiego określenia/, ale nie znaczy to, że dziewczyna żyje gdzieś na wsi zabitej deskami, gdzie nawet prądu nie ma /skądinąd ma dostęp do netu i potrafi się nim chyba dosć dobrze posługiwać/. Jeszcze jedno trzeba zresztą wziąć pod uwagę - może nie ma możliwości zwrócić się do matki? Odpowiedz Link Zgłoś
green_land Re: pomocy 19.06.09, 09:27 Trudno powiedzieć, nie widząc "plamy". Powinnaś pójść do rodzinnego i ewentualnie poprosić o skierowanie do dermatologa. Naczynka na nogach pękają głównie na wewnętrznej stronie uda, z tyłu łydki. Nie jest to oczywiście reguła. Ale jeżeli plama jest na piszczeli, to może być to coś całkiem innego. Możliwe też, że to ślad po uderzeniu lub innym urazie. Odpowiedz Link Zgłoś