Dodaj do ulubionych

Wyniki badań morfologii

29.08.09, 22:02
POPROSZE O INTERPRETACJE MOICH WYNIKÓW.lEKARZA MAM DOPIERO W ŚRODE
WBC:7.7norma(3.5-10.0)
RBC:2.83 norma(3.80-5.80)
HGB:7.1norma(11.0-16.5)
HCT:21.6norma(35.0-50.0)
MCV:76norma(80-97)
MCH:24.9norma(26.5-3.5)
RDW:15.1norma(10.0-15.0)
OB po 1h 97mm
Obserwuj wątek
    • franc_tireur Re: Wyniki badań morfologii 29.08.09, 23:26
      Masz dużą niedokrwistość. Nie czekaj do środy. Zgłoś się do najbliższego
      szpitalnego oddziału ratunkowego lub na izbę przyjęć już jutro. Chyba, że się
      źle czujesz (jest Ci duszno, słabo, szybciej oddychasz, coś Cię boli) - wtedy
      nie czekaj nawet do jutra.
      • ewa290970 Re: Wyniki badań morfologii 30.08.09, 15:29
        Bolą mnie strasznie nogi,łapią mnie w nocy skurcze.Ogólnie jestem
        osłabiona,czuje się jak 60 letnia babcia.Po wejściu na 2 piętro
        ciężko mi jest wyrównać oddech.
        Jakieś 3 tyg temu miałam bardzo obwitą miesiączke ,utrzymującą się
        prawie 3 tyg.Usg nic specjalnego podobno nie wykazało.Jest tam polip
        który pan doktor kazał tylko obserwować i zażywać tabletki
        hormonalne.
        • easyblue Re: Wyniki badań morfologii 30.08.09, 17:52
          Skurcze to może byc inna bajka - najczęściej brak magnezu - ale zanim zaczniesz
          zażywać, sprawdź w labie jego poziom.
          Jak osłabienie jest od 3 tygodni /obfitej miesiączki/ to by się trochę zgadzało.
          Ale z drugiej strony wyniki są zbyt nieciekawe, by możńa zrzucić wszystko na
          miesiaczkę. Ile masz lat? Może jest to związane z przekwitaniem?
            • easyblue Re: Wyniki badań morfologii 30.08.09, 21:49
              Krew jest nieciekawa - konieczne leki, a więc wizyta u rodzinnego.
              Ginekolog - ze względu na tamtą miesiączke oraz stan zapalny. Więc badanie
              ginekologiczne i dobra cytologia.
              To, ze się męczysz i jestes osłabiona jest efektem "słabej"krwi. Im szybciej
              zaczniesz to leczyć, tym lepiej. Zawroty glowy także mogą być z tego powodu.
              Daj znać, co powiedział lekarz.
              Pozdrawiam i zdrowia życzę:)
                • ewa290970 Re: Wyniki badań morfologii 21.11.09, 16:03
                  Witm ponownie w tym samym wątku.
                  nie pokazywłam się jakiś czas ale wyniki w dalszy ciągu sa
                  niekoniecznie dobre

                  Ta sama norma w każdym bdaniu
                  Z dnia 09.09 09 02.10.09 09.1109
                  WBC 8.5 (3.5-10.0) 10.1 6.6
                  RBC 3.65 (3.80-5.80) 3.68 4.10
                  HGB 8.6 (11.0-16.5) 8.1 8.5
                  HCT 27.7 (35.0-50.0) 25.8 27.8
                  PLT 385 (150-390) 480 337
                  PCT 301 (100-500) 378 271

                  MCV 76 (80-97) 70 68
                  MCH 23.6 (26.5-33.5) 21.9 20.7
                  MCHC 31.1 (31.5-35.0) 31.3 30.6
                  RDW 15.2 (10.0-15.0) 16.2 16.9
                  MPV 7.8 (6.5-11.0) 7.9 8.0
                  PDW 15.5 (10.0-18.0) 14.4 15.7


                  ŻELAZO Z DNIA 09.09.09 29.4 noma 53.0-167.0
                  Żelazo z dnia 09.11.09 25.6 norma 53.0-167.0




                  ob z dnia 09.09 09 56mm po 1 godz
                  ob z dnia 09.11.09 62mm po 1 godz
                    • stef63 Re: Wyniki badań morfologii 21.11.09, 17:18
                      To pisałam kilka dni temu dziewczynie która miała anemię z niedoboru żelaza,
                      przekopiowałam Ci bo nie chce mi się tego pisac po raz kolejny.


                      "...postawiłam na produkty zwierzęce i żelazo bardzo szybko poszło mi w górę
                      (mój lekarz jest bardzo zaskoczony moimi dobrymi wynikami - ja też, mój problem
                      z żelazem to problem od lat).
                      Zawsze jadłam dużo warzyw i owoców (bo lubię) i miałam kiepskie żelazo.
                      Żelazo znacznie lepiej się wchłania z produktów zwierzęcych niż roślinnych.
                      Czerwone mięso, wątroba wieprzowa. Warzywa zielone też mają sporo żelaza i
                      suszone owoce.

                      Podam ci kilka sposobów na uzupełnienie żelaza w sposób naturalny (wypróbowałam
                      na sobie).
                      - codziennie robię sok w sokowirówce z dużego czerwonego buraka, dużej
                      marchewki, kawałka selera i korzenia pietruszki.
                      - dwa banany (w przepisie były trzy) i pół pęczka natki pietruszki miksuję i do
                      tego dodaję sok z cytryny (ilośc soku na oko) - podobno jest to bomba żelazowa
                      (w smaku nawet dobre) - robię tak dwa razy w tyg.
                      - raz w tygodniu robię tatara.
                      Tatara robię po swojemu (nie tak jak podaje się na stół);
                      Kupuję ok 20 dkg dobrej wołowiny (ligawa, polędwica wołowa lub ładna wołowina),
                      sama mielę to w maszynce (żeby nie zostało dużo mięsa w maszynce to na koniec
                      mielenia daję kromkę lub dwie chleba), kroję w drobną kostkę dwie duże cebule i
                      dwa duże ogórki kiszone. Wszystko to mieszam w misce doprawiam magi i pieprzem.
                      Ja robię bez jajka. Wkładam do lodówki(żeby schłodzic) i po kilkunastu minutach
                      jem. Taka porcja tatara starcza mi na dwa - trzy dni (niezjedzoną resztę cały
                      czas trzymam w lodówce).
                      Myślę że to surowe mięso ma ogromnie znaczenie w uzupełnieniu niedoboru żelaza.
                      Wcześniej nigdy w życiu nie jadłam tatara - nie mogłam się przemóc do jedzenia
                      surowego mięsa. Jak zrobiłam pierwszy raz tatara to go jadłam z zamkniętymi
                      oczami, a teraz nie mam z tym problemu i nawet mi smakuje.

                      Pamiętaj o podstawowej zasadzie przy braniu żelaza:
                      żelazo bierze się z witaminą C.
                      Sztuczne żelazo + sztuczna witamina C
                      produkty bogate w naturalne żelazo + produkty bogate w naturalną witaminę C

                    • ewa290970 Re: Wyniki badań morfologii 21.11.09, 17:53
                      We wtorek ide do hematologa.Z tego co podałaś to zazywałam.od 2
                      miesięcy miesiączki mam bardzo skąpe(biore tabletki antykoncepcyjne.
                      Cały czas jestem pod opieką lekarza pierwszego kontaktu.To on mnie
                      kieruje na badania.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka