Dodaj do ulubionych

Higiena niemowlaka

01.02.13, 13:07
Witam!Córka w wieku 4 miesięcy przeszła ZUM. Jak dbać o jej higienę by nie doprowadzać do kolejnych zakażeń. Przemywam ją przy zmianie pieluszki wodą z mydłem dziecięcym bambino, ale może powinnam używać czegoś innego?
z góry dziękuje!
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: Higiena niemowlaka 02.02.13, 23:29
      Myjesz pod bieżącą wodą?
    • chbm1979 Re: Higiena niemowlaka 02.02.13, 23:43
      nie, w miseczce mam wodę i przemywam wacikami
      • guderianka Re: Higiena niemowlaka 03.02.13, 09:47
        mydło jest niepotrzebne w higienie miejsc intymnych-zarówno niemowlat, dzieci i doroslych kobiet

trzeba pecha by u niemowlaka zum powstał w wyniku zwykłej higieny-czasem chusteczki nawilżajace, czasem zwykła woda i waciki.
      • madziulec Re: Higiena niemowlaka 03.02.13, 13:44
        No to tak naprawde myjesz w tej samej wodzie i tyle.
        Dla mnei to taka brudna zupa... Wybacz, że pisze obrazowo, ale chce, byś zrozumiała.

BTW. Guderianka jeśli zmywasz kupe to sorki, nie trzeba wielkiej sztuki by zakazić ze względu jednak na obecność bakterii kałowych.
        • guderianka Re: Higiena niemowlaka 04.02.13, 09:04
          Miseczka z wodą+wacik-zamoczony raz , wycieranie tyłka. Jesli trzeba to kolejny płatek i to samo. Do wody za kazdym razem trafia czysty wacik, woda nie brudzi się

U dziewczynek do wieku niemowlęcego wargi sromowe pokrywa maź, której się nie usuwa, wejscie do vaginy jest zasklepione. Jasne,ze jest ryzyko zakazenia ale logicznie mysląc większosc Zum w tym wieku(i w ogóle wszystkich zum w roznych grupach wiekowych) nie jest spowodowana zła higieną (tak mysle, jak masz dostep do badan to byłyby przydatne)
          • madziulec Re: Higiena niemowlaka 04.02.13, 21:13
            W czystej teorii mocz powinien być sterylny (na tyle, że można nim nawet rany przemywać).
            Ale to teoria, bo nie wiemy czy akurat nei dzieje się nic i wtedy w momencie takiego mycia z uzyciem misieczki myjemy w "bombie ekologicznej".

Jak dla mnie bez sensu.
            Nie wiem dlaczego neiktórzy tak bardzo unikają higieny i upieraja się by stosowac rozwiązania nie do końca ok.
    • chbm1979 Re: Higiena niemowlaka 03.02.13, 21:34
      Madziulec wybaczam smile dzięki za odp.ale ja właśnie chciałam obrazowo nawet bardziej! ok rozumiem ma być bieżąca woda, ale czy mydło jest ok i potem spłukanie pod bieżącą-to dotyczy kupki a czy jak tylko siusiu to chusteczki mogą być czy też bieżąca woda?no i zastanawiam się czy zbyt duża dbałość (b.dokładne przemywanie)nie zaburzy flory?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka