m.b.lang Re: KTO JEST KIM?? 19.07.06, 13:25 Witam)) Magda z Kielc, mama 5 miesiecznej Kai. Corcia ma refluks II st. na obie nerki plus wade rozwojowa (uwarunkowana genetycznie) nerek. Obie nerki polozone z lewej strony, zrostowate. Pozdrawiamy wszystkie mamy i ich malenstwa Odpowiedz Link
anna19752 Re: KTO JEST KIM?? 21.07.06, 12:05 Mam na imię Ania, jestem mamą 6 letniej Danusi. Mieszkamy w Zielonej Górze.Link do forum podały mi dziewczyny z Gimbli. Mam nadzieję, że forum pomoże mi w rozwiązaniu problemów urologicznych córki. Pozdrawiam wszystkich gorąco. Odpowiedz Link
01dora Re: KTO JEST KIM?? 28.07.06, 09:28 Witam serdecznie ! Dorota. Jestem mamą 3miesięcznego Fabisia. Mieszkamy w okolicy Gdańska. ............. Odpowiedz Link
mimi1210 Re: KTO JEST KIM?? 07.08.06, 21:37 Witajcie, mam na imię Miłka (Warszawa) jestem mamą 15 miesięcznej Oli z powiększoną miedniczką nerkową i 6 letniej Moniki. U Oli powiększenie miedniczki stwierdzono jescze w ciąży więc od początku było to monitorowane i nic się nie działo. Jednak ostatnio dwa razy złapałyśmy Proteus Mirabilis i tak trafiłam do Was w poszukiwaniu rady jak z tą paskudą walczyć. Odpowiedz Link
emily_70 Re: KTO JEST KIM?? 08.08.06, 15:09 Witam! Pochodzimy z Mazur. Moja córcia ma na imię Julka. Ma prawie 3 latka. Stwierdzono u niej obustronny refluks IV-V stopnia (ale to w naszym powiatowym szpitalu, natomiast kiedy pojechaliśmy do poradni urologicznej, okazało się, że jest to refluks III stopnia). Bywa bardzo różnie, obecnie jest nieco gorzej, ponieważ ma niejednoznaczne wyniki, tzn. ogólne badanie moczu nie wypadło najlepiej, natomiast posiew jest jałowy. A tak w ogóle, czy mógłby ktoś napisać jak często i w jakich ilościach siusiają wasze pociechy (takie mniej więcej w wieku 3 lat)? Bo mnie się wydaje, że moja mała trochę "przesadza". Fakt, że dużo pije, ale... No i w związku z tym ciężar wł. moczu wynosi 1005 -1006 (czy to nie za mało). Na poniedziałek zapisałam ją na USG, chociaż ostatnie było dobre. Proszę, jeśli ktoś może mi coś doradzić... Odpowiedz Link
malex Re: KTO JEST KIM?? 22.08.06, 21:17 Cześć, jestem Magda. Mój synek ma na imie Albert i w przyszłym miesiącu skończy rok. Jesteśmy z pięknego warszawskiego Mokotowa. Cieszę się, że Was znalazłam. Pozdrawiam Odpowiedz Link
mbeata68 Re: KTO JEST KIM?? 29.08.06, 21:05 Cześć jestem Beata. Mój syn ma na imię Daniel i 14 lat. Od 7 lat leczony jest na refluxy moczowodowo-pęcherzowe.Jesteśmy z Jedlicza koło Krosna. Bardzo się cieszę że mogłam do Was dołączyć.Beata Odpowiedz Link
anusia_29 Re: KTO JEST KIM?? 30.09.06, 22:00 Ania z Lubaczowa, mama 11 miesięcznej Mai z lewostronnym refluksem IV stopnia, nefropatią refluksową, po dwukrotnej kalibracji,podwójnym moczowodem po lewej stronie oraz czteroletniej Oli, ktora jest na etapie diagnozowania. Odpowiedz Link
szeniaa Re: KTO JEST KIM?? 02.10.06, 16:33 szeniaa witam jestem mamą dwóch córek 6-letnia Wiktoria - wyleczony refluks 2 stopnia 6 miesięczna Patrycja- chyba też refluks (nie ma jeszcze cystografii wykonanej) Odpowiedz Link
klematis003 Re: KTO JEST KIM?? 13.10.06, 18:25 witam, mam na imię Marta. Obecnie mieszkamy w Warszawie ale juz za dwa tygodnie wracamy do ukochanego Wrocławia. U mojej Kasiuli w 3 miesiącu "przy okazji" pobytu w szpitalu na zapalenie płuc wykryto refluxy obustronne II stopnia. Za waszą radą jestem juz po styntygrafii i badaniach urodynamicznych. Na szczęście tylko niewielkie zmiany pozapalne w nerkach więc aby do przyszłego sierpnia i następnego cum. Oczywiście jak wszytskie matki żyje w przekonaniu, że mała z tego wyrośnie pozdrawiam wszystkie mamy i ich pociechy Odpowiedz Link
agnessa12 Re: KTO JEST KIM?? 04.10.06, 15:42 Nazywam sie Agnieszka i mam 11 miesięcznego synka Karolka ,u ktorego w wieku 2 miesi ęcy wykryto refluks Mal cystografię. Przez cały czas do 9 mies. pobierałam posiew moczu bo tak kazał DR.I przez cały czas wychodziła E coli do 4 i 5,przy dobrym moczu ogólym .Dr dawal nam antybiotyk bo maly z refluksem .Przy ostatnim posiewie antybiogram wysedł taki ,ze nie bylo co dziecku podac tylko zostały 2 antybiotyki dożylne tzw.III generacjii silne.....dodam ,że dziecko nie gorączkowało i czulo sie dobrze.Nie zgodzilam sie polozyc do szpitala ale poprossilam o skerowanie do chirurga który ściągnąl malemu napletak.I wtedy pobralam posiew moczu ,który byl JAŁOWY.Czyli bakterie namnażaly sie pod napletkiem. Do tej pory posiewy mieliśmy jałowe .....ale dzis Karol zagorączkował do 38.7. Od razu pobralam ogóly mocz ktory jest dobry..a na posiew jeszcze czekam............ Trzymajcie kciuki oby to nie był ZUM tylko 3 dniowka Odpowiedz Link
magda8867 Re: KTO JEST KIM?? 17.10.06, 14:34 Jestem 32-letnią mama 17mies. Małgosi (ur. 07.05.2005r). jestesmy z Krakowa. Jak M. miała roczek miała ZUM. Byłysmy w szpitalu. Okazało sie że Małg. ma obustronne odpływy 2stopnia. Teraz jest leczona: pól furaginy na noc i w południe pól uroseptu. na razie ZUM sie się nie powtórzył. Oby minęły te potworne odpływy Odpowiedz Link
tuttalucia Re: KTO JEST KIM?? 20.10.06, 21:51 witam tu Aska z Poznania mama 20-m Łucji(obustronny reflux III stopnia) chetnie skorzystam z dobrych rad doświadczonych mamy sprzeczne zalecenia od róznych lekarzy i nie wiem jaka słuszna droge wybrac? Odpowiedz Link
sylwia19795 Re: KTO JEST KIM?? 27.10.06, 21:54 Sylwia, Emilek, 8 miesięcy,Chrzanów. Poszerzenie ukm nerki stwierdzone już u płodu st II Odpowiedz Link
ola_id Re: KTO JEST KIM?? 31.10.06, 20:12 Witam, pojawilam sie na forum właśnie dzisiaj - odebrawszy wynik cystografii z obustronnym refluxem IV stopnia. OLA, mama MAĆKA (11,5mies). Rodowita mieszkanka "Krainy Podziemnej Pomarańczy" czyli Poznanianka ... choc od 4 lat mieszkamy w Markach pod Warszawą. Jestem mamą "ponownie pracującą" od Września'06, mam wspanialą nianię i męża którzy bardzo mi pomagają w wychowywaniu synka i wspierają moją decyzję o powrocie do pracy Ale jak czytam Wasze listy to nie wiem czy długo jeszcze popracuję....? ;-( Odpowiedz Link
bb12 Re: KTO JEST KIM?? 01.11.06, 22:20 Jestem Beata ,mieszkam w Rybniku ,mam dwie córki starsza 17 latka nereczki ma zdrowe już od 10 lat [wcześniej leczona w Złotoryji ,bo w tamtym rejonie Polski mieszkalismy ].Młodsza, prawie 7 latka ,podejrzana o jakieś nieprawidłowości w układzie moczowym .Leczona stale u gastroenterologa ,laryngologa i pulmonologa ,a teraz z kliniki gastro wysłali nas do nefrologa dodatkowo .Na USG wyszła powiększona prawa nerka -dwa lata temu -ale uznano ,że po prostu z jedną wiekszą się urodziła ,poszerzone również UKM ,ale bez zastoju moczu . Teraz było ponowne badanie usg i nerka za ciekawie nie wyglada ,wyniki rózwnież niezbyt dobre .Z powodu infekcji była kilka razy leczona .Do nefrologa termin mamy na 8 grudnia . Odpowiedz Link
anna_w5 Re: KTO JEST KIM?? 05.11.06, 23:01 hello Jesteśmy rodzicami małego Szymona. Gdyby nie bakteriamy E.Coli wszytko byłoby idealne. Mały rosnie super, ma niesamowity apetyt. Nie mamy z nim żadnych problemów bo jest bardzo kochanym i pogodnym dzieciakiem. Ma juz osiem miesiecy. Podobnie jak wszyscy rodzice z ZUM borykamy sie z różnymi problemami. Mam nadzieje ze to formu pomoże nam roswietlic pewne niejasne jeszcze dla nas problemy. Odpowiedz Link
water_lilly tu nas opisałam: 07.11.06, 18:26 water_lilly 07.11.06, 18:18 + odpowiedz Mój syn ma 17 dni, w okresie prenatalnym stwierdzono u niego poszerzenie UKM, początkowo w 20 tc do 4,5 i 5 a skończywszy na 16 i 14 w 37tc. Wczoraj mieliśmy robione 2 USG UM, jedno na b.nowoczesnym sprzecie, ale ze słabym lekarzem, wynik:NL – poszerzenie do 10 mm i poszerzony moczowód, NP. – bez poszerzeń, ale nerka torbielowata. Drugie USG robił nam w enel-medzie Rutka, u niego:NL – posz.do 11mm, posz.moczowód w części górnej, NP. – miedniczka dyskretnie zaznaczona. Torbieli nie wypatrzył. Wczoraj zrobiliśmy też posiew moczu, wyszedł jałowy. Mały słabo przybiera na wadze, w ciągu 11 dni po wypisie przybrał tylko 110g, ale to może być też wina słabej techniki karmienia, decyzja o dokarmianiu nastąpi w piątek. Dostaliśmy też skierowanie na diagnostykę w szpitalu na Szaserów, czy możecie mi napisać, jakie badanie mogą być tam wykonywane, może ktoś z Was był w podobnej sytuacji? Do szpitala idziemy w niedzielę, nie wiem, co nas tam czeka, jak długo będzie trwał ten pobyt. Poczytałam troche o badaniach UM, okropnie inwazyjne, te kontrasty, rentgeny, etc, a przecież to taki mały ludzik Odpowiedz Link
martini100 Re: KTO JEST KIM?? 08.11.06, 10:46 Jestem Marta Rohde z Polic (koło Szczecina). Mam córeczkę Kaję (ur. 28.08.2006). Diagnoza po cystografii to obustronny refliks III stopnia. Reszta nie wiadomo to początek naszej drogi. Narazie diagnozujemy się według tego co lekarze z przychodni przyszpitalnej na ul. Wojciecha powiedzą. Narazie cały cza strafiam na dr Runowskiego. Odpowiedz Link
molka176 Re: KTO JEST KIM?? 08.11.06, 17:25 Jetsem mamą 4 miesięcznego Szymona, z Gdyni. Mały własnie przechodzi 2 infekcje, czeka nas CUM. trochę się boję tego badania, jak maly to zniesie...op cumie wizyta u nefrologa, prywatni, bo do grudnia wszystko zajete. dodam też, ze nasz mały jest wesoły, duzo gada, smieje sie, ma apetyt, przybiera prawidlowo, nieraz nawet duzo, a jest na piersi. Infekcja objawia sie wysoką temperaturą,no i zlymi wynikami moczu. Odpowiedz Link
martini100 Re: KTO JEST KIM?? 13.11.06, 22:07 Cum to na prawdę nic takiego . Trwa to chwilę. Moja córcia rozpłakała się ale bardziej nie z bólu czy czegoś takiego przy zakładaniu cewnika tylko z konieczności przytrzymania żeby nie wierzgała za mocno. My mamy jescze scyntygrafię i cystoskopię. To juz są poważniejsze badania i fakt - trochę się ich obawiam. Głowa do góry. Odpowiedz Link
16.02.marek Re: KTO JEST KIM?? 14.11.06, 09:42 Mieliśmy scytygrafię statyczną i dynamiczną nic strasznego na maluszek bedzie miał wstrzyknięty kontrast i przy jednej trzyma się chwilkę małego ko. 5 minut aby się nie ruszał i wyjdzie czy nereczki są prawidłowo zbudowane a na drugiej ok. 30 minut bez ruchu to naszego bardzo denerwowało i płakał 30 minut śpiewaliśmy jemu wzieliśmy zabawki i mąż idz najlepiej z kims jeszcze bo juedno trzyma rączki a drugie nogi. Boli najbardziej wkłucie wenflonu przez który podają kontrast. Powodzonka Odpowiedz Link
supernowakk Re: KTO JEST KIM?? 09.11.06, 23:18 Witajcie wszystkie mamy i tatusiowie! Jestem Magda, moja córa ma na imię Zosia (2 latka i 2 mce). Trafiłyśmy do Was z pierwszym ZUM i dzięki Wam lepiej i w ogóle jakoś sobie radzimy, chociaż jeszcze jesteśmy zielone ... Mieszkamy w Warszawie. Odpowiedz Link
16.02.marek Re: KTO JEST KIM?? 15.11.06, 11:53 Ola Kościelniak z Zielonej Góry , mój synek Marek urodził się 16.02.2006r. po trzech tygodniach od porodu stwierdzono u niego obustronne moczowody olbrzymie i zastawkę cewki tylnej, jest po trzech operacjach ma wyłoniona narazie przetokę moczowodow- skórną z lewej strony prawa cały czas jeszcze czeka może się zregeneruje, miał usunięte zastawki do niedzieli borykaliśmy się od dnia operacji czyli 2 miesiące z bakteriami (antybiotykami)teraz jest mocz czyściutki. mamy według mnie bardzo dobrego specjaliste dr Nowaka. Odpowiedz Link
abizu Re: KTO JEST KIM?? 29.11.06, 21:16 Witam. Nazywam sie Magda i jestem mamą Antosi, która jest 4 miesięczną, uśmiechniętą damą, a w opinii najbliższego otoczenia okazem zdrowia (przybiera średnio 1 kg na miesiąc Nasza historia do dnia dzisiejszego to : 8 tyg - wysoka gorączka bez dodatkowych objawów, badanie ogólne moczu bez zmian, posiew wykazuje bakterię E. Coli, która zostaje traktowana Furaginem. USG wyłania poszerzoną miedniczkę nerkową lewą. Po oczyszczeniu moczu z bakterii zostajemy skierowani na cystografię i dowiadujemy sie, ze Antosia ma obustronne odpływy w tym po lewej stronie IV stopnia. Przed nami konsultacja chirurgiczna, a co dalej jeszcze nie wiemy. Jesteśmy pod opieką nefrologiczną dr Rutki, a jutro mamy pierwsze spotkanie z dr Piotrem Gastołem. Na forum zajrzałam niepewnie przed wykonaniem CUM, a wczoraj przed samym badaniem szczęśliwym zrządzeniem losu, razem z Antosią poznałyśmy Myszola- Michasia wraz z mamą i utwierdziłam się, że muszę wyjść z kącika i przedstawić nas właśnie tu. Odpowiedz Link
adaphne Re: KTO JEST KIM?? 08.12.06, 20:55 Mam na imię Agnieszka. U mojego 5-letniego synka- Damiana rozpoznano refluks bardzo późno, bo dopiero rok temu. Okazało się, że nerka jest już poważnie uszkodzona (refluks IV stopnia) i niewiele da się już zrobić. Miał już teflonowanie i właśnie niedługo idziemy na kontrolną cystografię, by zobaczyć, czy coś to dało. Jesteśmy z Wrocławia. Odpowiedz Link
sylwiagornicka Re: KTO JEST KIM?? 02.01.07, 14:20 Mam na imie Sylwia i jestesm mama polrocznego chlopca u ktorego stwierdzono refluks obustronny II i III stopnia. Poszukuje namairow na prywatnmy gabinet dr. Krzemien. Czy ktos moze mi pomoc? Odpowiedz Link
gosia305 Re: KTO JEST KIM?? 04.01.07, 22:59 Cześć mam na imię Gosia. Moja córka Ania ma 7 miesięcy. W 7 dobie życia okazał się, że ma ZUM, od tej pory miała jeszcze 2 razy. Nefrolog podejrzewa refluks. Co 2 tygodnie badam jej mocz, narazie wszystko jest OK. Mieszkamy w Toruniu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
emi2005 Re: KTO JEST KIM?? 09.01.07, 22:22 witam,mam na mię Aneta,jestem mamą super dziewczynki Emilki,która ma juz skończone 17 miesięcy(05.01.06)Jesteśmy z Olkusza k/Krakowa.Miałyśmy juz wcześniej epizod z bakteria:e.coli w wieku 7 mies.wyleczona .Pojawiła sie w wieku10 miesiecy miano 10 do3(szybko wyleczona i do 16 miesiaca było ok. az do Pseudomonasa.Diagnostyka wcześniej była bardzo kiepska,szkoda ze nie czytałam tego forum wcześniej.Teraz robimy to lepiej.Pozdrawiam Aneta Odpowiedz Link
kajka.szczepanska Re: KTO JEST KIM?? 11.01.07, 01:26 Karolina z Chojnic, mama 7-letniego Kacpra z refluksem żołądkowo-przełykowym w zaawansowanym stadium i 9-cio miesięcznego Kubusia z refluksem pęcherzowo- moczowowdowym IV stopnia. Dodatkowo Kubek ma hiperkalcurię i hiperkalcemię oraz zaburzone wydalanie wit. D3. Bierzemy już trzeci antybiotyk nie licząc Furaginu w przerwach pomiędzy Proteusem vulgarisem. Może ktoś zna jakiegoś dobrego lekarza w Trójmieście??? Odpowiedz Link
julkast6 Re: KTO JEST KIM?? 15.01.07, 16:21 Helenka z Warszawy teraz ma 8 miesiecy , pierwszy zum miesiac temu, na pocztaku lutego cystografia, pozdrawiamy Odpowiedz Link
zakrentka Re: KTO JEST KIM?? 15.01.07, 17:13 czesc! monika mama oliwiera (3 miesiace) wchodze tu, bo escherichia coli 10^5 i leukocyty 4-6-8 wpw ale nic poza tym (tzn. nie ma goraczki, prawidlowo przybiera na wadze, morfologia ok, zewnetrzne ogledziny przez nefrologa tez nic nie wykazaly, usg jamy brzusznej ok) ale dziecko do tej pory nie szczepione na nic poza wzw typu b, bo bakteria. zinnat wyeliminowal jedynie enterococcus species. a furagin podaje od 2 miesiecy jak czytam posty o mozliwych zmianach w nerkach wywolanych bakteriami to mi ciarki przechodza po plecach pozdrawiam wszystkie mamusie i dzidziusie ) Odpowiedz Link
sylwiagornicka Re: KTO JEST KIM?? 16.01.07, 12:34 Mam na imie Sylwia, jestem mama 7 -mio miesiecznego chlopca Mateuszka. Mateuszek w wieku 4 m-cy mial pierwszy zum, potem w grudniu mial cystografie mikcyjna na ktorej wyszedl refluks II-go i III-go stopnia. Po cystografi nastepny zum i znowu szpital. Aktualnie probuje go zapisac na wizyte do Poradnii Nefrologicznej co byloby najbardziej wskazane, ze wzgledu na wade, albo prywatnie... zobaczymy co mi sie uda... pozdarwiam wszytskich rodzicow, opiekunow i oczywiscie dzieciaczki Mateuszek i Sylwia Odpowiedz Link
wisniowa244 Re: KTO JEST KIM?? 18.01.07, 18:35 witam jestem mama 14 miesiecznego Wiktorka synek mial obustronny refluks2i3 stopnia w ch'wili obecnej jestesmy po opercji refluks 2 stopnia zostal zaleczony niestety 3stopnia nie mocz sie wraca i czeka nas koleja operacja za jakies 8 miesiecy teraz jestesmy pod stala kontrola lekarza najwazniejsze aby w moczu nie bylo bakteri a i dostal proszki na zmniejszenie cisnienia moczu DRIPTANE POZDRAWIAM ASIA I WIKTOREK Odpowiedz Link
magdas91d Re: KTO JEST KIM?? 30.01.07, 10:55 Witam! Jestem z Katowic, mam 4-letnią córeczkę Julkę i 6-miesięcznego synka Maćka. Maciek ma wadę układu moczowego: obustronnie podwójne układy kielichowo miedniczkowe, podwójne moczowody a po stronie prawej refluks V st. W prawej nerce zmiany pozapalne, 12% czynności nerki prawej upośledzone. Na 23 kwietnia 2007 mamy termin operacji w Zabrzu. Pozdrawiamy wszystkich na forum! Magda Odpowiedz Link