stefcia31 20.01.11, 11:40 U mojej 1 rocznej córeczki wykryto na cystografii refluks na prawej nerce II/III(po 2 ZUM), czekam na scyntografie.Czy ktoś jest w podobnej sytuacji lub był? Co to znaczy?Czy można to wyleczyć?Jak sie leczy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stefcia31 Re: Refluks jednostronnny II/III 03.03.11, 12:05 nie ma nikogo kto ma doświdczenie z takim refluksem, lub może miał i ustąpił u jego dziecko???Nikt sie nie podzieli doświadczeniem??? Odpowiedz Link
madziulec Re: Refluks jednostronnny II/III 03.03.11, 16:58 U wielu dzieci ustapil, bo to dosc niski stopien. Moj syn z tego cow iem byl jedynym przypadkiem, gdzie stopien sie pogorszyl i lekarze nie wiedzieli dlaczego, wiec podjeli decyzje o ostrzykiwaniu Odpowiedz Link
rucanka Re: Refluks jednostronnny II/III 05.03.11, 13:28 niestety, z synkiem (IVst lewej, II prawej strony + zastój moczu) na własnej skórze nie doświadczyliśmy jeszcze leczenia, ale z info od lekarzy wiem, że II i III to leczenie zachowawcze. w większości przypadków refluks sam się cofa. trzymam kciuki za szybkie pozbycie się tego problemu. A czy u Twojej córeczki zaobserwowałaś zmianę nastroju czy spadek apetytu? miała robione usg? Odpowiedz Link
stefcia31 Re: Refluks jednostronnny II/III 06.03.11, 15:57 też mam nadzieje, że sie cofnie ta wada. Raczej nie ma apetytu, nie lubi wielu rzeczy i nie uznaje nowości, z wagą jest na tej dolnej granicy. Mieliśmy scyntografie i usg i na szczęście nie ma rzadnych uszkodzeń i blizn. Odpowiedz Link
rucanka Re: Refluks jednostronnny II/III 07.03.11, 11:08 to samo obserwuję u synka. dolne centyle wagi, o jedzeniu muszę mu przypominać, czasem przez 12 godzin nic nie przyjmuje, nawet herbatki. lekarze mówili mi, że apetyt i reflux to dwie odrębne sprawy, więc już wychodzę z siebie na myśl o jakimś dodatkowym schorzeniu, które może powodować słaby apetyt i słaby przyrost masy ciała. Ale najwidoczniej jednak coś jest na rzeczy, skoro "nie jestem sama" w tym problemie. a jakie rokowania co do choroby córci dają lekarze? Odpowiedz Link
stefcia31 Re: Refluks jednostronnny II/III 08.03.11, 12:57 z tym apetytem jest najgorzej, bo te dzieciaczki mało jedza to tez mało rosną. Na razie nic nie mówią lekarze, musimy dbać o to żeby dużo piło dziecko, furagin na noc, i jak gorączka to zaraz badanie moczu.Lekarze sami niewiedzą skąd taka wada i czy ustąpi. Niestety taka loteria. Odpowiedz Link
rucanka Re: Refluks jednostronnny II/III 09.03.11, 10:43 u nas prawdopodobnie wiadomo skąd się to wzięło - mieliśmy urodynamikę i wykazała za mały pęcherz, stanowczo za wysokie ciśnienie w nim i brak korelacji wypieracz - zwieracz. Lekarka twierdzi, że to może być przyczyną refluxu. tymczasem mamy brać leki na pęcherz no i furagin. o jedzeniu muszę przypominać. u Was też jet tak, że najbardziej optymistyczna wersja zakłada leki przez 2 lata, a potem zobaczymy? Odpowiedz Link
rucanka Re: Refluks jednostronnny II/III 09.03.11, 10:46 kiedy macie mieć scyntygafię? gdzie Was umówiono? Odpowiedz Link
stefcia31 Re: Refluks jednostronnny II/III 10.03.11, 13:42 urodynamiki nie mieliśmy(nie wiem co łączy sie z tym pojęciem), ale cystografie, ktora stwiedziła refluks i usg i scyntografie , które nie stwiedziły uszkodzenia nerek. Badania wykonujemy w krakowie.Własnie nie powiedział nam nikt ile bedzie leczona zapobiegawczo, za rok znowu mamy wykonac te badania i wtedy się okarze co dalej. Odpowiedz Link
rucanka Re: Refluks jednostronnny II/III 10.03.11, 21:07 nam zalecono urodynamikę i dlatego pytam, może to taka formalność (choć u nas chyba uzasadnione - 4st, asymetria nerek). pocieszające u Was jest to, że nie ma uszkodzenia nerek, więc może za rok sam reflux się cofnie - trzymam kciuki Odpowiedz Link
stefcia31 Re: Refluks jednostronnny II/III 17.03.11, 12:28 tak ,fajnie by było aby refluks u Twojego i mojego dziecka się cofnął Odpowiedz Link
fliper27 Re: Refluks jednostronnny II/III 11.03.11, 15:07 moja córka ma refluk na jednej nerec II stopień na drugiej II/III stopien w przyszłym tygodniu mamy kontrolną cystografie po roku od stwierdzenia refluksa mam nadzieje, że się cofnął więc czekam n sercem na reku na to badanie, napisze cos więcej jak będziemy po a to już w przyszły piątek Odpowiedz Link
stefcia31 Re: Refluks jednostronnny II/III 17.03.11, 12:30 napisz jak wyszło na cystografii. Choć jeśli przez długi okres czasu nie było ZUM-ów to na pewno już go nie ma, w końcu to nie duża wada. Odpowiedz Link
fliper27 Re: Refluks jednostronnny II/III 18.03.11, 14:51 no niestety druga cystografia wykazała to samo co pierwsza refluks taki sam jak poprzedni, może ktoś wie co dalej z takim przypadkiem? Odpowiedz Link
mama_alci Re: Refluks jednostronnny II/III 24.03.11, 17:14 Witam Moja 7letnia córka na refluks II/III na lewej stronie. Niestety dowiedzieliśmy się o tym niedawno. USG wykazało blizny. Na początku marca miała ostrzykiwanie Defluxem. Z tego co wiem od naszej lekarki refluks jest najczęściej uwarunkowany genetycznie. Teraz muszę przebadać dokładnie młodszą córeczkę. Pani nefrolog mówiła też, że refluks się cofa, ale na to trzeba dużo czasu. Drogi moczowe wydłużają się i do daje szansę, że mocz nie dotrze tak wyskoko. Polecam ten artykuł: www.pinezka.pl/antresolka/3497-zakazenie-ukladu-moczowego-u-dzieci Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia dla Waszych dzieci Odpowiedz Link
stefcia31 Re: Refluks jednostronnny II/III 28.03.11, 13:07 to juz duża dziewczynka. Do tej pory nie goraczkowała?Nie miała bakterii w moczu? Nam tez mówiła pani dr ,że ta wada jst genetyczna. Odpowiedz Link
mama_alci Re: Refluks jednostronnny II/III 29.03.11, 19:58 No właśnie nie miała, żadnych niewyjaśnionych gorączek. Jeżeli już to przy okazji przeziębień. Lekarz też nigdy nie zlecił nam wykonania posiewu W maju zeszłego roku miała ZUM Teraz jestem tego pewna. Nasz pediatra kazał zrobić tylko mocz. Przepisał furagin i odrobaczanie i na tym zakończył. Wściekła jestem do dzisiaj. Gdybym nie poszła w listopadzie od razu do szpitala, pewnie nadal nie wiedziałabym, że moje dziecko choruje. Po tamtych doświadczeniach zmieniłam pediatrę! Za to młodsza miała jesienią dwa razy wysoką temperaturę i skarży się na bóle brzucha. Czekamy na USG. Mam nadzieję, że będzie dobrze. Odpowiedz Link
stefcia31 Re: Refluks jednostronnny II/III 30.03.11, 14:32 tak dziwny ten lekarz, furagin to sie podaje profilaktycznie, nie wyleczy, pewnie stad te blizny na nereczkach. Usg nie zawsze pokaże że coś nie tak chyba że zmiany są juz poważne, najlepiej zrobić młodszej córeczce cystografie, która pokaże czy ma refluks a pózniej scyntografie , która określi czy nereczki nie uszkodzone. Odpowiedz Link
madziulec Re: Refluks jednostronnny II/III 28.03.11, 14:56 To nasz artykuł, więc dziekujemy za polecanie nam go tutaj W przypadku refluksu u rodzenstwa zdarza sie - ale jesli jzu jest to jest nizszego stopnia u drugiego rodzenstwa. Sa na to badania. Odpowiedz Link