Dodaj do ulubionych

pierwszy raz ZUM, pomóżcie

15.07.05, 11:35
Witam!
Odnośnik na to forum podała mi Madziulec, może tu uda mi się korzystając z
Waszych doświadczeń uzyskac pomoc.

Mój blisko 4-m-czny synek stracił apetyt. Posiew moczu wykazał
Enterococcus faecalis w ilości 10^4
escherichia coli - też 10^4.
Napiszę od razu jak pobrałam mocz, bo widzę że to najważniejsze:
przemyłam mu genitalia czystą wodą, a potem polałam naparem z rumianku i
osuszyłam gazą wyjałowioną (tak powiedziała nam pediatra). Napletka nie
odsunęłam, bo mały ma stulejkę i nie da rady za bardzo. Mały nasiusiał do
jałowego woreczka w kilka minut po zalożeniu i od razu zanieśliśmy do
laboratorium.

Dostaliśmy augmentin na tygodniową kurację w ilości 2ml * 3 razy na dobę.
I tu pytanie, bo antybiotyk mam podawać co 8 godzin, z drugie strony najlepiej
jest przyswajalny, gdy podaje się go na początku posiłku, a z moim niejadkiem
nie jest łatwo spełnić oba warunki na raz.
I pytanie do tych, co się znają, co jest ważniejsze, czy ścisła regularność,
czy lepiej dać ew. antybiotyk godzinę później, ale właśnie na początku posiłku.

dodam, że jestesmy na bebilonie pepti, i jemy dodatkowo 1 krople vigantolu
dziennie (poza tym żadnych dodatkowych witamin). Mały pije między posiłkami
niechętnie, wodę (czasem dosładzam glukozą), herbatek nie lubi. Pieluszki
zmieniam mu w okolicach posiłków czyli 6 razy na dobę i każda jest zmoczona.

pozdrawiam
Magdi
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: pierwszy raz ZUM, pomóżcie 15.07.05, 13:43
      Pierwsze pytanko:
      - jak wygladalo badanie ogolne moczu?? to jest w przypadku ZUM bardzo istotne,
      a w ogole nic o tym nie napisalas.
      Oczywiscie, ze jesli sa bakterie w moczu to jak najbardziej nalezy je wytepic i
      dopiero potem przeprowadzic diagnostyke.
      Co do tych faecalis to ... mielismy w przypadku Michasia to samo, ale wtedy,
      gdy na wlasna prosbe po zrobieniu kupy Michasia nie mylam, a jedynie wycieralam
      chusteczkami. Teraz po kazdej kupie lecimy pod prysznic i juz zaden faecallis
      sie nie przyplatal. Wiec ogolnie faecallisem bym sie tak bardzo nie przejmowala.
      Co do e. coli - jest to akurat wartosc taka ja bym okreslila graniczna jak dla
      mnie dlatego ja bym chciala znac wyniki badania ogolnego.

Tak jak Ci juz napisalam na innym forum - moj Myszol tez dostal kiedys
      Augmentin. Niestety trudno jest podac go w jakiejs normalnej formie. ja
      podawalam strzykawka, by dokladnie odmierzyc ilosc. Wiec czesto rzeczywiscie
      robilam to przez sen, bo nie chcialam go budzic i juz.
      Tak samo podawalam mleko modyfikowane, ale lekarz powiedzial, bym nie podawala
      W posilku, bo nie mam gwarancji, ze dziecko zje calosc.
    • madziulec co do pobierania moczu!!! 15.07.05, 13:45
      Doczytalam, ze pobralas do woreczka... No coz...
      To moglo troche zafalszowac wynik.
      Powtorz go, bo moze niepotrzebnie faszerujesz dziecko lekami.
      Bakterie dziecko ma na skorze. I tak jak pisalam - przemywaj rivanolem, nie
      rumiankiem.

A pobieranie moczu - najlepije do pojemnika sterylkengo. Co do posiewu - sa
      specjalne z plytka, nazywa sie to uromedium wink
      W razie czego - pytaj wink
    • grazka8 Re: pierwszy raz ZUM, pomóżcie 15.07.05, 13:50
      Cześć Magdo augumentin jest dośc czesto podawanym antybiotykiem naszym dzieciom
      tak prawdę mówiąc zastrzeliłaś mnie tym pytaniem nigdy nie zwracałam uwagi czy
      podaje dziecku antybiotyk przed czy godzinę po posiłku ,ja osobiście pilnuje
      pddawanych godz.Tym bardziej ,ze dzieci z refluxem to naprawdę niejadki.Powiedz
      a jak wygladał wynik badania oczu ogólnego? I jeszcze jedno przy zumie podajemy
      antybiotyk zawsze 10 dni nie krócej.Po skończonym antybiotyku dzieci dostają
      osłonowo jeszcze przez parę tygodni furagin.Musisz maluszka zmuszac do
      picia ,bo to także lekarstwo pojenie dziecka ( więcej sikania ,więcej i
      szybciej wypłucze bakterie).Pozdrawiam Grażyna
      • magdip27 Re: pierwszy raz ZUM, pomóżcie 15.07.05, 15:23
        Niestety badania ogólnego moczu pediatra nie zleciła, nie wiedziałam, że takowe
        powinno być sad
        Co do podawania augmentinu, to synek dostaje wersję w zawiesinie. Zmierzylam
        raz, że mam łyżeczkę o pojemności 2 ml i tak mu podaję. A on lubi ten smak smile)
        Kurcze, to nie wiem, jak długo podawać ten antybiotyk, bo pediatra kazała 7 dni,
        a poza tym na augmentinie jest napisane, żeby tę zawiesinę podawać tylko 7 dni
        (potem wyrzucić).
        osłonowo lekarka zaleciła lacidofil, który podaję 2 x dziennie po kapsułce
        rozpuszczonej w mleku.
        Czy podczas kuracji antybiotykiem jest sens robienia badanai ogólnego moczu??
        Czy już poczekać do końca leczenia?

pzdr
        Magdi
        • madziulec Re: pierwszy raz ZUM, pomóżcie 15.07.05, 15:46
          No widzisz. O zakazeniu drog moczowych mowimy wtedy gdy wystepuja dwa czynniki
          roznoczesnie:
          - w badaniu ogolnym wystepuja leukocyty (oczywiscie w odpowiedniej ilosci)
          - w posiewie sa bakterie powyzej 10^4.
          Dopiero jak te dwa czynniki wystepuja rownoczesnie mowimy o zakazeniu. Jesli
          wystepuja tylko bakterie - wtedy jest mowa o bakteriurii bezobjawowej.
          Nie przejmuj sie - wiekszosc z nas w momencie pierwszych klopotow dziecka NIC
          nie wiedziala. Nie wiedziala jakie sa prawidlowe wartosci, jak pobrac mocz i w
          ogole byla mocno przerazona.

Jesli chodzi o zrobienie badan to z tego co ja sie orientuje - robi sie badanie
          kontrolne po bodajze 3-4 dniach leczenia (sprawdza sie skutecznosc antybiotyku
          dobranego na podstawie antybiogramu z posiewu), a potem nastepne badania po
          zakonczeniu leczenia.

Augmentin podawalam rowniez 7 dni.

Z jakiego miasta jestes???
          • grazka8 Re: pierwszy raz ZUM, pomóżcie 15.07.05, 16:41
            Madzia ja zawsze musiałam dokupić 2 flaszkę ,którą zużywałam do połowy,reszta
            do kosza-nawet przy zapaleniu oskrzeli.Mój lekarz mówi,ze tylko 10 dniowa dawka
            jest skuteczna.Teraz jak doczytałam to na spokojnie ,to może to nie być zum,ale
            bakterie spod napledka ,bardzo często u chłopców,a możesz napisać jakie mały
            miał objawy>No wiesz gorączka itd.Co podkusiło Cię do zrobienia posiewu?
            • katiawro Re: pierwszy raz ZUM, pomóżcie 15.07.05, 19:42
              magda jest z wroclawia tak jak jasmile.Madziu moge podac Ci namiary na swietna
              nefrolozke-dr ossowicz.co do fecalisa to sie zgadzam- to bakterie od pupci..
    • mami7 Re: pierwszy raz ZUM, pomóżcie 15.07.05, 20:09
      Dziwi mnie, że lekarz zlecił posiew, a nie badanie ogólne moczu w takim przypadku.
      Cóż, podaj już antybiotuk do końca. Zdecydowanie co ileś tam godzin i staraj się dać dziecku dostosowac jedzenie do lekarstw a nie odwrotnie.
      Po leczeniu zrób badanie ogólne moczu i porządnie posiew wink
      Mały powinien dostać jeszcze jakies leki osłonowe po antybiotyku, jak Furaginę.
      I tu zrobimy test Twojemu pediatrze, który juz nam podpadł, bo nie zlecił badania moczu ogólnego! Jak po skonczeniu leczenia nie zaproponuje nic, to spytaj sie o leki osłonowe. Powiedz, że dziecko koleżanki miało na przykład Furagine po zumie wink
      No i napletek...To jest stulejka, czy przyklejony napletek? Bo to zdecydowana różnica. I inna pielęgnacja w zwiżaku z tym i w ogóle.

Pozdrawiam
      • magdip27 Re: pierwszy raz ZUM, pomóżcie 18.07.05, 12:58
        odpowiadam na pytania do mnie w wątku:
        - jestesmy z Wrocławia
        - badanie zostało zlecone, bo małemu bardzo spadł apetyt i słabo przybieral na
        wadze, a jest z 3 centyla, więc naprawdę zależy mi na tym, by prawidłowo
        przybierał na wadze
        - lekarz zlecił tylko badanie przesiewowe, nie zlecił ogólnego
        - jako osłonowe lekarz zalecił 2 * dziennie lacidofil
        - nie mogę odsunąć napletka z penisa synka, bo jest za mała dziurka (a boję się
        ciągnąć na siłę, także podczas pierwszego badania ogólnego pediatra wyraziła się
        o tym per "stulejka"
        - zalecenie mamy takie, brać 7 dni, odczekać 3-4 dni i znowu zrobić przesiew
        moczu, rozumiem, że w takim razie powinnam też zrobić badanie ogólne moczu, tak?

pzdr
        Magdi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka