Dodaj do ulubionych

Nabłonki okrągłe

29.11.06, 12:09
Czy mógłby mnie ktoś oświecić w tej sprawie? Co jest jak wychodzą w BO moczu
(5-7). Trochę poczytałam na ten temat, ale przez to mam jeszcze większą
kołomyję w głowie. W jednym miejscu piszą, że to nie ma znaczenia
diagnostycznego, a w innym ,że to może być pierwszy objaw przewlekłej
niewydolności nerek.
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: Nabłonki okrągłe 29.11.06, 14:15
      O nablonkach poszukam cos jak wroce do domu.
      • emily_70 Re: Nabłonki okrągłe 29.11.06, 14:19
        Dzięki na zapas madziulec! Czekam z niecierpliwością, bo już nie wiem co o tym
        wszystkim myśleć!
      • emily_70 Re: Nabłonki okrągłe 01.12.06, 11:51
        madziulec, ja wiem, że jesteś zapracowana i z czasem u ciebie może być krucho,
        dlatego "z pewną taką nieśmiałością" pozwolę się przypomnieć. Jeśli znajdziesz
        chwilę... to poproszę.
        • madziulec Re: Nabłonki okrągłe 01.12.06, 12:10
          Rzeczywiscie ostatnio z czasem u mnie krucho, jakbys mogla... przepraszam za
          nietypowosc prosby - napisz do mnei maila , ale po 17 ... dzieki. wtedy napewno
          dzis spojrze.
    • edie28 Re: Nabłonki okrągłe 29.11.06, 14:30
      Generalnie nabłonki nie mają rzeczywiście znaczenia diagnostycznego, jednakże
      okrągłe są gorsze od płaskich np., ale jeśli wychodzą w ilości pojedynczej to
      nie ma tragedii. Na Twoim miejscu sprawdziłabym jeszcze raz ten mocz i
      zobaczyła czy się powtórzą. Jeśli sie za każdym razem będą powtarzać to wybierz
      się do lekarza.
      • emily_70 Re: Nabłonki okrągłe 29.11.06, 14:46
        edie28, jeśli możesz zajrzyj tu
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22158&w=52788962
        i daj znać co o tym sądzisz?
        • edie28 Re: Nabłonki okrągłe 29.11.06, 14:51
          No więc, na mój gust patrząc na te wyniki martwiłabym się tylko erytrocytami,
          nabłonki są w tym wypadku nieważne... Powiedz mi czy wychodziły Wam nabłonki
          okrągłe jak inne parametry moczu były ok ?? Czasem jest tak, że jak coś innego
          w moczu jest nie tak to mogą sie nabłonki pokazać.
          • emily_70 Re: Nabłonki okrągłe 29.11.06, 15:10
            1 sierpnia zrobiliśmy kontrolne badanie moczu i w tym samym labie co obecnie
            wyszły podwyższone leukocyty (10-15) i 12-15 tych nabłonków, również ślad krwi.
            Następnego dnia posiew, który okazał się jałowy. Więc w następnym labie ogólne
            dla sprawdzenia co jest grane? Rezultat? Badanie ok. Nic do czego można byłoby
            się przyczepić (no może niski c.wł.). No to jeszcze inny lab, gdzie leciutko
            niepokojące mogły być tylko erytrocyty: św. 1-2, częściowo wyługowane 1-4,
            wyługowane 0-3 (ale to chyba nie tak strasznie?). Oczywiście zrobiłam jeszcze
            usg, dla pewności kreatyninę, mocznik, morfologię - wszystko w normie.
            Zastanawiam się teraz, czy to w tym labie tak super robią, że wszystko zobaczą,
            czy tak "paskudzą"?
            Poza tymi dwoma przypadkami nigdy nie było nabłonków okrągłych w żadnym badaniu.
            • edie28 Re: Nabłonki okrągłe 29.11.06, 15:24
              12-15 nabłonków to już dużo, ale skoro piszesz, że w następnym z tego samego
              moczu ich nie ma to coś gdzieś pomylono ???
              Nie wiem kiedy robiłaś te badania, ale może zrób jeszcze raz zupełnie
              gdzieindziej ?? Ja tak robiłam zawsze jak miałam wątpliwości, teraz mam jedno
              sprawdzone laboratorium, w którym nigdy nie zrobili żadnej pomyłki !!
              • emily_70 Re: Nabłonki okrągłe 29.11.06, 15:39
                No właśnie stąd moje wątpliwości, bo tylko w tym jednym laboratorium wyszły
                wtedy te nabł. okr., a w dwóch innych (róznych) nie. I teraz znów, w tym co
                poprzednio - tak, a w innym - nie. Jestem po prostu skołowana. Oddany jest mocz
                na posiew, ale chyba jeszcze zrobię to ogólne. Najbardziej boję się
                niewydolności nerek, a przecież w takim wypadku posiew może być jałowy. Więc
                jakie badanie jeszcze wykonać, aby przekonać się na pewno, czy jest dobrze? Mam
                nadzieję, że to tylko moja nadwrażliwość, bo żaden z trzech lekarzy (w tym
                urolog), którzy oglądali te sierpniowe wyniki nie zwrócili na to zbyt dużej
                uwagi. Ale wiadomo inaczej do sprawy podchodzi lekarz, a inaczej rodzice...
                Madziulec, jeszcze do ciebie prośba. Jak możesz przy okazji coś więcej na temat
                przewlekłej niewydolności nerek (jakieś objawy, itp.)?
                edie28, a u was był jakiś mocz z obecnością tego paskudztwa?
                Aha, jeszcze o czymś pomyślałam (łapię się wszystkiego, jak tonący brzytwy).
                Obecny wynik był robiony w ostatnim dniu trzydniówki. Czy to może mieć jakieś
                znaczenie? A to, że dostawała sporo wit.C?
                • edie28 Re: Nabłonki okrągłe 29.11.06, 16:00
                  U nas jeśli wychodziły kiedykolwiek nabłonki okrągłe to w bardzo małej ilości
                  góra do 2. Na ostatniej wizycie u nefrolog zapytałam o nie i powiedziała, że
                  oni nie przejmują się nabłonkami jesli wychodzą w ilości pojedynczej, dla nich
                  nie ma to większego znaczenia. Sama widzisz, że lekarze nie zwrócili na to
                  uwagi. Pisałaś, że robiłaś tez badania z krwi, które wyszły dobrze i wydaje mi
                  się, że zrobiłaś wszystko co trzeba więc, nie przejmuj się tym specjalnie !!
                  Zrób ten mocz jeszcze raz i dla czystego sumienia przejdź się do Waszego
                  lekarza, żeby to skonsultować.
                  Jak dla mnie nie ma się czym martwić -smile
                  • emily_70 Dzięki! 29.11.06, 17:27
                    Dziękuje edie za słowa pocieszenia. Mam nadzieję, że faktycznie jest ok. Tak na
                    chłopski rozum tłumaczę sobie, że gdyby było jakoś tak naprawdę nieciekawie z
                    nerkami to byłyby jakieś inne objawy (dajmy na to brak apetytu, gorszy rozwój
                    fizyczny, itp.).
                    Zaczekam jeszcze co tam madziulec mi wynajdzie w swoich "magicznych księgach".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka