09.11.04, 14:58
Jakie plany ma Grudziadz co do rozwoju swojej nici systemu tramwajow ?
Gratuluje, w dobie renesansu na swiecie na wielka skale wlasnie tego systemu
transportu ekologicznego, bo Wasze miasto tak madrze na ten temat kiedys
postapilo zachowujac komunikacje tramwajowa kiedy gdzie indziej zostala
bezmyslnie zniszczona.

Pozdrawienia z Boliwii

Henryk Nowak
Obserwuj wątek
    • parkowy Re: TRAMWAJE 09.11.04, 16:23
      Lubię ten temat! :) Tramwaje z ulic Grudziądza nie zniknęły w zasadzie dzięki Bydgoszczy i Toruniowi.To wydaje się być nielogiczne,jest jednak prawdziwe.Powyższe miasta będąc stolicami wojewódctwa,a co za tym idzie lokalnymi centrami rozdziału taboru miejskiego,poskąpiły nowych autobusów dla Grudziądza.Był to okres w którym likwidowano w Polsce masowo linie trawajowe,zużyty tabor masowo napłynął do Grudziądza.Wymian taboru nastąpiła dopiero w drugiej połowie lat osiemdziesiątych,niestety,część tramwajów spłonęła podczas pożaru starej zajezdni.Muszą jednak nadejść tłuste lata dla naszej komunikacji tramwajowej.Oczyma wyobraźni widzę nowiutkie wieloczłonowe składy pomykające ulicami miasta,również na nowych liniach,np. na Lotnisko.
      Pozdrawiam serdecznie rodaka w dalekiej Boliwii! Były grudziądzanin? :-)
      • anaiss Re: TRAMWAJE 09.11.04, 19:12
        Ja też mam ogromny sentyment do tramwajów i wydaje mi się, że jedank znacznie
        wygodniej się nimi podróżuje. Właściwie całe życie poruszam się głównie tym
        środkiem komunikacji, bowiem takie połączenie jest najbardziej komfortowe ze
        względu na moje miejsce zamieszkania. Obawiam się jednak, że funkcjonowanie
        takiej komunikacji jest znacznie droższe w porównaniu z autobusami, ale
        przyznam szczerze, że nie za bardzo się na tym znam :-) Ja wogóle pozbyłabym
        się tych wszystkich śmierdzących przegubowców z ulic mojego miasta.
        Pozdrówka
        anaiss
        • toja50 Re: TRAMWAJE 09.11.04, 19:35
          O rany! nawet w Boliwi nas czytaja, a to dobre. Pewnie, ze grudzidzanie lubia
          swoje tramwaje. Przewioza ich przez cale miasto, powoli, dystyngowanie,
          spokojnie. Jak sie nigdzie nie spieszysz jedz tramwajem i fajnie sie tak zyje.
          Zadnych planow na razie nie ma. Biedne to nasze miasto sie zrobilo. Uliczki
          waskie jak byly tak zostaly i trudno jest o zmiany. Pomarzyc jednak mozna, jak
          robi to Parkowy, tez bym chciala na cmentarz , na Lotnisko, do Rudnika, ale tam
          musza wystarczyc autobusy/ masz racje An, ze smierdzace/ Pozdrawiam sympatyka
          tramwajow, czy rowniez miasta?
        • anaiss Re: TRAMWAJE 09.11.04, 19:50
          piękne :-))

www.mlyniec.gda.pl/~mach/berolina%205.jpg
          www.mlyniec.gda.pl/~mach/pulman%204.jpg
          www.mlyniec.gda.pl/~mach/fotki/C.jpg
          muzeum-cieszyn.ox.pl/tramwaje/tramw9.jpg
          www.przegubowiec.com/tram/hist/m0257-t.jpg
          www.przegubowiec.com/tram/hist/m0043-T.jpg
          twg.republika.pl/
          komunikacja.krakow.eurocity.pl/gallery/displayimage.php?album=109&pos=3
          komunikacja.krakow.eurocity.pl/gallery/displayimage.php?album=107&pos=24
          www.bussfoto.com/Tramwaje/Bilder/Krakow/MPK_509_Ulica_Basztowa_Krakow_960101.jpg
          • toja50 Re: TRAMWAJE 09.11.04, 19:56
            Dzieki An, pewnie,ze piekne, juz tu gdzies byly dawno temu. Parkowy wie
            dokladnie, to jego konik hehe. A ja, coz, takimi wlasnie jezdzilam dawno temu,
            ech, wspomienia. Pozdrawiam
            • chetor Re: TRAMWAJE 09.11.04, 20:01
              Tramwaj jest debeściak, wszędzie powinny być zamiast śmierdzieli, zgodni jesteśmy.
              Pozdrawiam rodaka w Dalekim Kraju.
              • enowak8 Re: TRAMWAJE 10.11.04, 02:22
                chetor napisał:

> Tramwaj jest debeściak, wszędzie powinny być zamiast śmierdzieli, zgodni jesteś
                > my.
                > Pozdrawiam rodaka w Dalekim Kraju.

ZGADZAM SIE 100%

DZIEKUJE I POZDRAWIAM SERDECZNIE

Henryk Nowak
            • naata Re: TRAMWAJE 09.11.04, 20:03
              Jak widać An, ma te same zainteresowania co nasz Parkoś ;-)
              Ja sobie chwalę tramwaje grudziądzkie, bo spod domu trafiam prawie wszędze i,
              nie trza się męczyć z parkowaniem auta no i jedziesz sobie spokojnie, mozna
              nawet podumać, pooglądać, i tanio jest ;-)) P{ozdrówka dla miłej An! ;))
          • anaiss Re: TRAMWAJE 09.11.04, 20:09
            i jeszcze trochę :-)
            www.bussfoto.com/Tramwaje/Bilder/Stockholm/Djurgardslinjen/A33/A33_700_Hamngatan_Stockholm_930221.jpg
            www.bussfoto.com/Tramwaje/Bilder/Lissabon/Carris_777_Rua_de_Sao_Paulo_Lissabon_930529.jpg
            med.pam.szczecin.pl/~tramsza/dnimorza03/06.jpg
            med.pam.szczecin.pl/~tramsza/naukajazdy/05.jpg
            med.pam.szczecin.pl/~tramsza/GT6/19.jpg
            www.republika.pl/lt4/gorz_2.jpg
            www.republika.pl/lt4/gorz_1.jpg
            www.republika.pl/lt4/szcz_9.jpg
            republika.pl/zdzicho1/images/bazyl1/baz011.jpg
            republika.pl/zdzicho1/images/zurych1/zur013.jpg
            • anaiss Re: TRAMWAJE 09.11.04, 21:32
              ee, ja się nie znam na tym, tylko podziwiam :-))
              Pomyślałam, że trochę poszperam w necie za zdjęciami starych tramwajów i
              zaskoczyła mnie ich różnorodność, bo o tym, że są piękne to wiedziałam od
              zawsze.
              Cmokam
              an.
              • toja50 Re: TRAMWAJE 09.11.04, 22:34
                Musze odcmokac, za taka robote wielkie dzieki. A tak na marginesie, musisz byc
                cierpliwa osoba :-) Pozdrawiam
                • enowak8 Re: TRAMWAJE 10.11.04, 02:33
                  Jestem oszolomiony czuloscia, sercem i duma mieszkancow Grudziadza co do swoich
                  tramwaji. GRATULUJE bo teraz nadeszlo prawdziwe odrodzenie tego wspanialego
                  srodka lokomocji. Spowodowala to ekologia i wykolejenie cen ropy naftowej. To
                  temat pasionujacy. Mam prawdziwy zaszyt byc w kontakcie z GRUDZIADZEM i jego
                  wspanialych mieszkancow ! D

DZIEKUJE RAZ JESZCZE i zycze budowy 3ciej linii jak najpredzej.

Pozdrawiam bardzo sedecznie

Henryk Nowak
        • enowak8 Re: TRAMWAJE 10.11.04, 02:08
          anaiss napisała:

> Ja też mam ogromny sentyment do tramwajów i wydaje mi się, że jedank znacznie
          > wygodniej się nimi podróżuje. Właściwie całe życie poruszam się głównie tym
          > środkiem komunikacji, bowiem takie połączenie jest najbardziej komfortowe ze
          > względu na moje miejsce zamieszkania. Obawiam się jednak, że funkcjonowanie
          > takiej komunikacji jest znacznie droższe w porównaniu z autobusami, ale
          > przyznam szczerze, że nie za bardzo się na tym znam :-) Ja wogóle pozbyłabym
          > się tych wszystkich śmierdzących przegubowców z ulic mojego miasta.
          > Pozdrówka
          > anaiss

DZIEKUJE ZA JAK NAJBARDZIEJ ISTOTNY KOMENTARZ. TU CHODZI WLASCIWIE TAK JAK TY
          TO UJMUJESZ O EKOLOGIE. ROPA NAFTOWA NIEDOSC ZE DROZEJE NIESAMOWICIE ( WKROTCE
          JAZDA SAMOCHODEM BEDZI NALEZEC DO LUKSUSOW )JEST ZDECYDOWANYM CZYNNIKIEM WO
          ZATRUCIU POWIETRZA KTORYM ODDYCHAMY. OPROCZ TEGO TEN TEMAT JEST BARDZO AKTUALNY
          W UNII EUROPEJSKIEJ CO OZNACZA ZE BEDA NA TE CELE PIENIADZE

Pozdrawiam

Henryk Nowak
      • enowak8 Re: TRAMWAJE 10.11.04, 01:57
        parkowy napisał:

> Lubię ten temat! :) Tramwaje z ulic Grudziądza nie zniknęły w zasadzie dzięki B
        > ydgoszczy i Toruniowi.To wydaje się być nielogiczne,jest jednak prawdziwe.Powyż
        > sze miasta będąc stolicami wojewódctwa,a co za tym idzie lokalnymi centrami roz
        > działu taboru miejskiego,poskąpiły nowych autobusów dla Grudziądza.Był to okres
        > w którym likwidowano w Polsce masowo linie trawajowe,zużyty tabor masowo napły
        > nął do Grudziądza.Wymian taboru nastąpiła dopiero w drugiej połowie lat osiemdz
        > iesiątych,niestety,część tramwajów spłonęła podczas pożaru starej zajezdni.Musz
        > ą jednak nadejść tłuste lata dla naszej komunikacji tramwajowej.Oczyma wyobraźn
        > i widzę nowiutkie wieloczłonowe składy pomykające ulicami miasta,również na now
        > ych liniach,np. na Lotnisko.
        > Pozdrawiam serdecznie rodaka w dalekiej Boliwii! Były grudziądzanin? :-)

Nie. Ale pelny sympatii dla madrego Grudziadza.

Pozdrawiam serdecznie z wysokiego La Paz ( 4.000m )

Henryk Nowak
      • rix Re: TRAMWAJE 10.11.04, 10:35
        Z tego co wyczytałem na stronie MZK- MPK Łódź chce przekazać Grudziadzowi
        tramwaj tupu N czyli taki jak kiedys jezdzily po Grudziadzu, a Tramwaje
        Warszawskie chcą przekazać tramwaj typu K (jezdzily tylko po Warszawie i
        Berlinie). Oba miały by służyć jako tabor zabytkowy :)
        • chetor Re: TRAMWAJE 10.11.04, 10:50
          To chyba G-dz będzie musiał wybudować nowe linie. Kiedyś była jedna budowana do
          Mniszka w tzw. czynie społecznym. I jak to po takim czynie, wszystko się rozleciało.
          • rix Re: TRAMWAJE 10.11.04, 10:56
            Ma to być jedna sztuka typu N i podobno jedna sztuka typu K i mają słuzyć jako
            tabor zabytkowy, czyli będą uruchamiane na jakieś specjalne okazje. Za 2 lata
            "stuknie" naszym tramwają 110 lat więc wydaję mi się to super sprawą.
            • carrissimus1 Re: TRAMWAJE 10.11.04, 18:56
              do Grudziądza zaglądam rzadko ale jednak. Ostatnio byłem dwa lata temu. Miałem
              interes do grudziądzkiego sądu. Z okien szacownego gmachu spojrzałem kilka razy
              na przylegające doń więzienie.
              Miało byc o tramwajach. Bardzo chętnie jeżdżę waszym roklekotanym taborem. Mam
              wrażenie jakiegoś magicznego cofnięcia w czasie. Mijanka koło jakiegoś starego
              kościoła, ciasne uliczki... wszystko to przenosi mnie w przeszłość. Ja to lubię
              (jako gość waszego miasta), trudno mi wyobrazić sobie czy mieszkający w
              kamienicach obok linii tramwajowcy też to lubią ?
              • toja50 Re: TRAMWAJE 10.11.04, 20:33
                Nie lubia, powiadam Ci to jako mieszkaniec waskiej uliczki, ktora suna tramwaje.
                Teraz jest chociaz cisza nocna, wiec przymruzam jakos oczy, mieszkanko sie
                trzesie, a jak, ale mam sentyment to tych pojazdow szynowych, wiec niech sobie
                jezdza:-)zawsze to jakies zycie na ulicach. Bez nich Grudziadz chyba by juz
                umarl na calego:-(
                • naata Re: TRAMWAJE 10.11.04, 21:28
                  ;-) teraz to już nie są takie "klekoty" jak kiedyś za moich czasów ;) ale były
                  i pozytywne strony powolnych klekotów, można było w biegu wsiąść i wysiąść ;-)

Pozdrawiam miło, szczególnie Pana H. Nowaka z Boliwii, którego zapomniałam
                  wczoraj przywitać i pozdrowić ;)
                  • toja50 Re: TRAMWAJE 10.11.04, 22:08
                    Ale przypomnialas!, fajnie, ja tez wskakiwalam i wyskakiwalam w biegu, czasem
                    dla zabawy a czasem z koniecznosci. Dzisiaj sobie tego nie wyobrazam, no i nie
                    ma mozliwosci, przy tych guzikach! Pozdrawiam wszystkich i pana z Boliwii tez!!!
                    • parkowy Re: TRAMWAJE 11.11.04, 07:10
                      Taaa,to wskakiwanie i wyskakiwanie w biegu było fajną sprawą,już nie pamiętam ile razy zostałem za to spisany przez ówczesną milicję.:)
                      Grudziądz jest trwale związany z tamwajami,stąd trasy krętymi,wąskimi ulicami miasta,stąd mijanki,niespotykane w innych miastach.Kiedyś wertując Encyklopedię PWN dowiedziałem się,że nasze miasto miało parę lat wcześniej elektryczne tramwaje,niż Warszawa,gdzie królowały kozie bobki na torach.:)Niewielu wie o tym istotnym szczególe.
                      W Szczecinie dwa tygodnie temu ostatni tramwaj wyjechał z zajezdni Niemierzyn.Ta historyczna remiza ma stać się zalążkiem przyszłego muzeum Komunikacji Miejskiej.Obecnie działa tu Towarzystwo Miłośników Komunikacji MIejskiej,które za swój cel postawiło uratowanie od zapomienia wszystkiego co wiąże się z komunikacją.Mają już pięknie odrestaurowane wozy,pomalowane w oryginalne kolory,stare autobusy,nawet części trakcji z poprzedniego stulecia.Ten odnowiony tabor jest w okresie letnim wielką atrakcją dla turystów krajowych i zagranicznych,obwożąc wszystkich chętnych specjalnie dobraną trasą miejską.Myślę,że podobna inicjatywa w Grudziądzu mogłaby się stać atrakcją miasta.
                      • rix Re: TRAMWAJE 11.11.04, 10:30
                        Ta inicjatywa już jest ;)
                        • toja50 Re: TRAMWAJE 11.11.04, 11:18
                          Tylko nie ma kogo obwozic. Dzien Dziecka i Wagarowicza to jest to! :-(((
                          • anaiss Re: TRAMWAJE 11.11.04, 16:03
                            Tramwaje niewątpliwie dodają miastu dużo uroku. Ja pamiętam jeszcze takie
                            klekoczące, ich charakterystyczne dzyń, dzyń i wielkie numery na dachu :-)
                            Zaskoczyło mnie natomiast, że w innych krajach wiele współczesnych tramwajów ma
                            dość charakterystyczny wygląd i nie są takie całkowicie nowoczesne. A nasze ani
                            ładne ani nowe.
                            Serdeczności
                            anaiss

P.S. Zauroczona pięknem tych pojazdów nawet nie zwróciłam uwagi na upływający
                            czas, ale faktycznie z reguły jestem dość cierpliwą istotą :-)
                      • enowak8 Re: TRAMWAJE 11.11.04, 17:57
                        GRATULUJE ! SWIETNY POMYSL !

Henryk Nowak
                        • parkowy Re: TRAMWAJE 12.11.04, 18:49
                          Jeszcze nie gratuluj.:) To trzeba porządnie przedyskutować na najbiższym spotkaniu forumowiczów przy pyfku.:)
                          • enowak8 Re: TRAMWAJE 12.11.04, 19:40
                            parkowy napisał:

> Jeszcze nie gratuluj.:) To trzeba porządnie przedyskutować na najbiższym spotka
                            > niu forumowiczów przy pyfku.:)

TO MI SIE PODOBA !!! AKCJA !!!!!

Pozdrawiam, pozdrawiam serdecznie !!!!!!
                            • anaiss Re: TRAMWAJE 12.11.04, 19:52
                              ee, to może ja też pogratuluję. Tylko nie wiem za bardzo czego, chyba mi coś
                              umknęło :-))
                              • naata Re: TRAMWAJE 13.11.04, 15:44
                                Ciekawe, czyżby jakaś nowa Grupa inicjatywna miała się zawiązać i to z
                                naszymi "patriotami" na emigracji??? No to... wchodzę w ciemno ;-)))
                                • enowak8 Re: TRAMWAJE 13.11.04, 16:56
                                  naata napisała:

> Ciekawe, czyżby jakaś nowa Grupa inicjatywna miała się zawiązać i to z
                                  > naszymi "patriotami" na emigracji??? No to... wchodzę w ciemno ;-)))

CIEKAWY KOMENTARZ. JA NIE CZUJE SIE PATRIOTA, KOCHANA NAATO; TYLKO POLAKIEM.
                                  CHOCIAZ DAWNO JUZ NIE MIESZKAM W KRAJU ZAWSZE GO SZANUJE I CENIE. PATRIJOTAMI
                                  JESTESCIE WY WLASNIE I ZAWSZE BYLISCI.

BARDZO DZIEKUJE ROWNIEZ ZA POPRZEDNI POST

ZEGNAM SERDECZNIE

HENRYK NOWAK
                                  • naata Re: TRAMWAJE 13.11.04, 17:45
                                    No tak, niezbyt precyzyjnie użyłam słowa "emigranci" zważywszy, że Henryk Nowak
                                    jest z dalekiej Boliwii. A więc juz się poprawiam, kiedy pierwszy raz odważyłam
                                    się odezwać na forum, dałam tytuł wątkowi ; Emigranci z Grudziądza... czy jakoś
                                    tak podobnie, nie znalazłam w archiwum. Sama byłam dotychczas "emigrantką" z
                                    dużym prawdopodobieństwem, że jeszcze nią zostanę ;))
                                    Jeżeli zaś chodzi o "patriotyzm"? Nie mam bliżej określonej definicji
                                    patriotyzmu, ja również, po pierwsze i ostatnie czuję sie i jestem Polką, z
                                    wszystkimi konsekwencjami i wadami ;))
                                    Mam jeszcze pytanie do Henryka? Piszesz; Żegnam??? Czy to znaczy, że nie będzie
                                    Ciebie więcej na forum??? Szkoda by była wielka.
                                    Pozdrawiam serdecznie i juz prawie niedzielnie.

..nata ;)
                                    • parkowy Re: TRAMWAJE 14.11.04, 07:16
                                      ZEGNAM SERDECZNIE

HENRYK NOWAK
                                      ------------------------------
                                      Nie rozumiem... ;(
                                      Nata pisząc o "emigrantach" miała na myśli kilkoro z nas.Jesteśmy byłymi mieszkańcami Grudziądza,porozrzucanymi po całym kraju.To wcale nie przeszkadza nam być wrażliwymi na temat miasta.Sądziłem,że dołączysz do nas...
                                      • jajecznical [...] 14.11.04, 10:59
                                        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                                        • naata Re: TRAMWAJE 14.11.04, 11:59
                                          jajecznical napisał:

> jak ma dolaczyc do was ?

Przyznam, JajecznicoL, że teraz nie rozumiem????
                                          Parkowy, myślał zapewne o dołączeniu do nas, do forum, no bo o jakim dołączeniu
                                          może tu być mowa???? Zależy nam na większym gronie, miłych forumowiczów,i na
                                          konstruktywnej dyskusji, ot i to chyba wszystko.

Pozdro
                                          • toja50 Re: TRAMWAJE 14.11.04, 14:43
                                            Nie denerwujcie sie, Pan Nowak wpadl na chwile, zapewne juz sie skonczyla wiec
                                            pozeganal sie serdecznie ale ostatecznie. To tyle, kropka, no i powedruje do
                                            swoich dotychczasowych zajec. Obrazic sie nie mial za co i wcale o tym nie
                                            mysle. Pozdrawiam! Boliwie rowniez.
                                            • enowak8 Re: TRAMWAJE 15.11.04, 05:52
                                              Prawda jest ze z niektorych fora w innych miastach naprawde, wierz mi, z bolem
                                              serca odchodze, ale w cale nie na dobre. Na razie pozegnalem sie tylko z dwoma
                                              forami. Po prostu mniej bede mial czasu przez zajecia profesionalne i rowniesz
                                              plany powrotu do mojej przybranej ojczyzny, Argentyny.( Kocham Boliwie ale jest
                                              tutaj po latach troche za wysoko ). Tematem tramwaji chcialem rozbudzic
                                              wyobraznie mieszkancow kilkunastu wybranych miast i zachecic do akcji tam gdzie,
                                              moze i bez arogancji , wyniklaby potrzeba. Ten temat nie jest fantazja tylko jak
                                              najbardziej ludzki w erze grozby degradacji ekologii i potencjalnemu zagrozeniu
                                              transportu masowego opartego na ropie naftowej ze wzgledu na jej
                                              niepowtrzymanej, rosnacej lawinowo cenie. To bron boze nie znaczy wcale ze nie
                                              bedzie autobusow lub samochodow w miedzczasie ale najwyrazniej swiat juz od
                                              teraz jest zmuszony myslec ( co juz czyni ) o energii zastepczej. Ropa, ktora w
                                              naturze jest nieodnawialna, pozostanie na cele duzo wiecej ekslusywne n.p. leki,
                                              caly szereg nowych produktow szlachetnych, itd. A wiec w tym kontekcie temat
                                              jest wazny. Chcialem uchwycic puls mieszkancow, ich wiedze, zaiteresowanie,
                                              kometarze itd by stworzyc sobie opinie wlasnie na ten temat co do rozmaitych
                                              regionow Polski. Cos w rodzaju jak idea tramwajow przyjmuje sie w naszym kraju
                                              na tle rozkwitu jaki ten sposob transportu uzyskuje w swiecie. Ten rekonesans w
                                              skromnym, osobistym zakresie, dal mi duzo satysfakcji dzieki wspanialym ludziom
                                              jaka ta okazja dala mi szanse zyciowa poznac.

Teraz nie opuszcam jeszcze forum Grudziadza tylko raz jeszcze dziekuje za piekne
                                              spotkanie i odzwiek z jakim mnie raczylo i racza Wy i Wasze piekne historyczne
                                              miasto z jego rozlegla unikalna panorama spichlerzy wzdluz Wisly i z wasza
                                              miloscia, dume i przywiazaniemu do waszych tranwaji. GRATULUJE !!!

Pozdrawiam i zycze postepu, pracy i wszytkiego co dobre zacnym i szlachetnym
                                              mieszkancom tego miasta.

Henryk Nowak
                                              • naata Re: TRAMWAJE 15.11.04, 11:49
                                                Nie będę ukrywała, ze po wczorajszym poście "jajecznical" szperałam w
                                                wyszukiwarce i miałam okazje poczytać kilka Pana wypowiedzi min, na forum
                                                Zielona Góra. Stąd tez moje pytanie, czy ekologią zajmuje się Pan zawodowo?
                                                Czy jest to zwyczajna troska o nasze i nie tylko środowisko naturalne, które
                                                niszczymy nie zdając sobie nawet sprawy z tego, że niszczymy również siebie.
                                                Pańskie wypowiedzi zdradzają posiadacza dużej wiedzy, tym bardziej miło będzie
                                                posłuchać Kogoś, Kto ma coś do powiedzenia. Zdaję sobie sprawę, ze w nadmiarze
                                                obowiązków, nie ma Pan zbyt dużo czasu,tym bardziej, miło będzie Pana u nas
                                                widywać.
                                                Pozdrawiam, również serdecznie.

..nata
                                                • anaiss Re: TRAMWAJE 19.11.04, 20:45
                                                  Tramwaje wyszły mi dzisiaj bokiem! Stałam na przystanku równe pół godziny w
                                                  przeraźliwej wichurze i mało co nie zamarzłam na śmierć, choć tramwaje zwykle
                                                  jeżdżą co 7 - 10 minut. Grrrrrrr.... Lekki wietrzyk i już linia zerwana!
                                                  • naata Re: TRAMWAJE 19.11.04, 21:14
                                                    No tak, wszystko ma swoje uroki i wady, ale przy tym "wietrzyku" nie tylko
                                                    linie się rwały, dawno nie było takiej nawałnicy, jak ostatnio. Strach do auta
                                                    wsiadać no i do tramwajów też ;]
                                                  • toja50 Re: TRAMWAJE 20.11.04, 15:31
                                                    Taak, jak sie czeka, to wiesza sie wszystkie psy/ po cichu oczywiscie / ale jak
                                                    sobie jezdza ot tak sobie to ma sie sentyment :-))) Tez nie lubie czekac na
                                                    nic, jeszcze jak zimno i wieje, lub pada :-(((
                                                  • parkowy Re: TRAMWAJE 21.11.04, 12:21
                                                    Grudziądzkie tramwaje mają tą niezaprzeczalną zaletę nad innymi liniami w kraju,że przystanki z reguły zloaklizowane są w ciasnych uliczkach,gdzie mnóstwo sklepów i można połączyć przyjemne z pożytecznym.Wiaty są tu zbędne.:)
                                                  • anaiss Re: TRAMWAJE 21.11.04, 16:12
                                                    Ha, a na tym felernym przystanku, z którego często korzystam to nie ma nic! Ani
                                                    wiaty, ani sklepów, ani niczego. Jest jeden słup energetyczny za którym może
                                                    się schować najwyżej jedna osoba. Natomiast po przeciwnej stronie torowiska
                                                    wiata już jest, nie raz musiałam z niej korzystać podczas nagłego deszczu, choć
                                                    to nie był mój przystanek. Chyba napiszę do odpowiednich czynników w sprawie
                                                    tej wiaty :-)))
                                                    (zwłaszcza że mniejsca jest tam pod dostatkiem)
                                                    Cmokam
                                                    anaiss

P.S. Chociaż i tak wolałabym ukryć się w cieplutkim sklepie i tak czekać na
                                                    tramwaj :-))
                                                  • toja50 Re: TRAMWAJE 21.11.04, 17:43
                                                    No to bieda, a nie mozesz pojsc na nastepny, moze tam przyjemniej cekac w
                                                    desczu? Pozdrawiam sniegowo i mroznie brrrrrr
                                                  • naata Re: TRAMWAJE 22.11.04, 10:06
                                                    A u mnie jest wiata ale wiatrem podszyta, no ale przed opadem można się troszkę
                                                    ochronić ;-)Pozdrawiam miłośników tramwajów ;)))
                                                  • parkowy Re: TRAMWAJE 22.11.04, 23:58
                                                    A inni budują kolejną linię,Szkoda,że w odnośniku nie ma rysunku projektanta (był w wydaniu gazetowym),zobaczylibyście jak mają wyglądać wiaty.:)
                                                    miasta.gazeta.pl/szczecin/1,34939,2403707.html
                                                  • toja50 Re: TRAMWAJE 23.11.04, 11:20
                                                    Co Ty Parkowy porownujesz Szczecin z Grudziadzem hehe nam to by sie chociaz
                                                    jakis ojciec Rydzyk przydal, zazdroszcze Toruniowi, tyle im buduje, przyciaga
                                                    wiernych z calego kraju a interes sie kreci, szkoda, no szkoda :-)))))
                                                  • naata Re: TRAMWAJE 23.11.04, 11:27
                                                    A może by tak poprosić dyrektora ojca, by zechciał włączyc Grudziądz do swoich
                                                    włości, przeciez to rzut beretem, albo tacą, jak kto woli? ;]]]

An, nie przejmuj się nie tylko Ty nie masz na autko co by dobrze jeździło,
                                                    wielu na to cierpi, ja także, ale niech zywi nie tracą nadziei ;-))
                                                  • parkowy Re: TRAMWAJE 23.11.04, 11:33
                                                    miasta.gazeta.pl/szczecin/1,34939,2405830.html
                                                    tym razem jakiś obrazek jest.:)
                                                    Nie porównuję Toju,ale fajnie jest pomarzyć.:)
                                                  • anaiss Re: TRAMWAJE 23.11.04, 17:14
                                                    Dziękuję serdecznie za ojca Rydzyka, nawet gdyby miał za sobą pociągnąć inwestycje. Na fanatyzm reaguję wysoce alergicznie.
                                                    Przeczytałam dość pobieżnie o tym szybkim tramwaju ze Szczecina, ale ludzie i tak nie są zadowoleni z tego pomysłu. Zawsze jest tak. Każdy chciałby piękne, przyjazne miasto, ale jak mają zrobić coś dla poprawienia wyglądu, to ludzie krzyczą, że lepiej stworzyć nowe miejsca pracy. Jasne, że jak ktoś nie ma co do garnka włożyć, to nie w głowie mu pomniki, ale jak będziemy cały czas tak myśleć, to niczego nie da się zrobić.
                                                    Pamiętam, to było chyba w zeszłym roku, planowano posadzić w Bydgoszczy dużą ilość drzew, to wielkie było oburzenie, że miasto wyrzuca pieniądze na niepotrzebne rzeczy. Nie mówiąc już o tym, że oczywiście jak posadzili krzaki jakieś na rondzie, to na drugi dzień wszystko zostało przez złodziei wykopane, jak do parku zwieźli tłuczeń na alejki, to ludzie workami wywozili. A ostatnio widzałam nawet jak jakaś kobiecina pranie płukała w kanale.
                                                    Dramat.
                                                  • naata Re: TRAMWAJE 24.11.04, 09:29
                                                    no to mamy te same "alergie" An ;) Wczoraj stałam na przystanku i przyjrzałam
                                                    się wiacie, nie było ani jednej szyby, właściwie to wiata jest ale jej nie ma,
                                                    tak na niby, jak wiele w naszej rzeczywistości, niby jest poprawa i wzrost, ale
                                                    należy mieć wyobraźnię artysty by to zobaczyć ;]]
                                                    Pozdówki
                                                  • toja50 Re: TRAMWAJE 24.11.04, 13:15
                                                    Haha, takie mamy spoleczenstwo, duzo mu przeszkadza, wiaty i budki telefoniczne
                                                    i lawki i iiiiiiiiiii co tam wpiszecie, co powinno byc a nie ma.
                                                  • zeneka Re: TRAMWAJE 24.11.04, 14:13
                                                    Przyznaję rację, dużo nalezy zmienić lae jak to mówią, nie od razyu "Kraków
                                                    zbudowano". Wyobraźnia najlepiej działa, u mnie, po piwie ;) Właśnie piję i to
                                                    Hubala, wiem, że lubicie ;))))
                                                  • naata Re: TRAMWAJE 24.11.04, 14:31
                                                    No to mamy jednego zadowolonego!? ;-) To, aż nienormalne w naszej
                                                    rzeczywistości, że są tacy co się cieszą? No ale wiadomo, piwne dobre maniery :D
                                                    Witaj w klubie Zenek, lubimy Hubala ale nie tylko, insze marki też ;-)))))
                                                    Pzdro
                                                  • toja50 Re: TRAMWAJE 24.11.04, 17:23
                                                    Nie ma to jak Hubal, widac z tego,ze dobry z niego kompan, pozdrawiam
                                                    hubalowcow!!!
                                                  • parkowy Re: TRAMWAJE 24.11.04, 23:16
                                                    Witamy w klubie "Hubalowców".:) Zawsze miło poznać kogoś,kto wie co dobre.:)
                                                  • naata Re: TRAMWAJE 25.11.04, 19:32
                                                    A jak nazwać żeńską odmianę "hubalowców", "hubalówny"? a może "hubalki"?
                                                    Nic nie mówię, ale juz czas najwyższy, jakiś klub otworzyć ;-)))
                                                  • toja50 Re: TRAMWAJE 25.11.04, 22:52
                                                    hehe, otwieraj, bedzie dokad chodzic!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka