Dodaj do ulubionych

nostalgia...

10.02.05, 11:55
ale się cieszę, że Was znalazłam! :)
w Grudziądzu mieszkałam 12 lat, jako dziecko. i mimo, że urodziłam się gdzie
indziej, to właśnie Grudziądz jest moim miastem magicznym.
wróciłam do Was na 1 dzień parę lat temu. było inaczej, miejscami ładniej. a
miejscami bardzo się pozmieniało i czułam się, jakby mi ktoś dzieciństwo
ukradł ;) nie było empiku, w którym uczyłam się angielskiego, zniknęła
kwiaciarnia z drzewem w środku - stoi tam teraz jakaś nowa kamienica... nie
było czuć Trynki ;) teatr jakby mniej liliowy (wyblakł, czy przemalowali?).
ale rynek i okolice schodków nad Wisłę wciąż są magiczne :)
kocham Grudziądz
pozdrawiam z wygnania :)
Obserwuj wątek
    • chetor Re: nostalgia... 10.02.05, 12:09
      Witam zerdecznie emigrantkę i zapraszam jak najczęściej tutaj. Będziesz na pewno
      mile widziana. Sprawy wspomnieniowe lepij wyjaśnią moje znakomite dziewczyny
      forumowe ;-))
      Powiedz dokąd Cię "wywiało"?
      Pozdrawiam
      • toja50 Re: nostalgia... 10.02.05, 12:43
        Witam i bardzo sie ciesze, jak ktos sie odzywa, nawet z daleka. Rzeczywiscie
        Grudziadz sie zmienil i na lepsze ale wiecej na gorsze. Znak czasu? Empiku sama
        zaluje, to jednak byl jakis osrodek kulturalny i tak w srodku miasta. Mozna
        bylo poczytac gazetki, wypic kawke, poszperac w ksiazkach, no a na pieterku
        tego i owego sie nauczyc. Zylo to srodmiescie, dzisiaj niestety, wiecej wolnych
        lokali i brzydkich okien wystawowych, ewentualnie jakies puby wieczorkiem, ale
        to nie moje klimaty.Na tle wiezienia stawiaja jakies koszmarne kioski, w rynku,
        kolo pomnika zolnierza pozwalaja na ohydne schody i tak psuje sie wizerunek
        miasta pod okiem naszych rajcow. Brama Wodna i Spichrze wszystkiego nie
        zalatwia. I nic nie wskazuje na to zeby sie poprawilo. Szkoda, ale milo
        powspominac! Pozdrawiam.
        • tsubame Re: nostalgia... 10.02.05, 12:52
          > kolo pomnika zolnierza pozwalaja na ohydne schody

schody? tam to chyba tylko schody do nieba ;)
          pamiętam, jak w szkole na ten pomnik zbierali ...
      • tsubame Re: nostalgia... 10.02.05, 12:51
        na wieś, do warszawy :(
        • naata Re: nostalgia... 10.02.05, 13:40
          Witaj Tsubame, miło jest tu widzieć coraz więcej miłośników Grudziądza i tak
          trzymać, miasto i jego historia zasługują na to, na pewno :-) Pozdrawiam
          • chetor Re: nostalgia... 11.02.05, 08:47
            Chyba sporo tubylców wyjechało stąd na warszawską wieś? ;-)
            • radzisz4 Re: nostalgia... 11.02.05, 12:10
              No ja akurat w drugą strone z Wawy do Grudziądza :P pzdr
              • tsubame ale Ci fajnie :) 11.02.05, 12:13
                a ja mam taki gryplan, żeby wrócić na emeryturze i do końca życia mieszkać w
                porządnym miejscu :)))
            • tsubame Re: nostalgia... 11.02.05, 12:11
              no ja to na wsi już blisko 20 lat mieszkam. w sumie mogło być gorzej - np.
              mogło mnie wywiać do hameryki ;)
              ciekawe, że to właśnie grudziądz ma taką silną "polonię" ("grudziądzonię"?).
              jakoś na forach innych miast mniej tęskniących, a tutaj znalazłam kilka takich
          • tsubame dzięki :) (n/t) 11.02.05, 12:12

• tsubame nostalgia 2... 11.02.05, 12:15
      z rzeczy przedziwnych przypomniały mi się jeszcze takie cósie na podobę
      pawilonów postawione na skwerku-placu przed muzeum. na cholerę, pytam się? nie
      chcę się panoszyć z odległości, ale to chyba średni pomysł... na pociechę
      dodam, że w wawie co i rusz taki kwiatek rośnie ;)
      • toja50 Re: nostalgia 2... 11.02.05, 19:41
        Hehe! Tsubame, chyba zartujesz z ta emerytura:-) A tych przedziwnych,
        zaplanowanych pawilonow jednak nie ma. Ostalo sie tylko takie jedno,duze PZU
        Zycie,ktore zaslanie Muzeum, na reszte nie ma kasy i chetnych. Nasze miasto
        biedniutkie i coraz biedniejsze az strach co dalej. Siedz wiec tam gdzie
        siedzisz i sie ciesz. Pozdrawiam
        • naata Re: nostalgia 2... 11.02.05, 20:12
          Gdyby popatrzeć w przyszłość z optymizmem, to Tsubame, jako emeryt może całkiem
          piękną starość spędzić w zadbanym, odrestaurowanym, tętniącym życiem i
          dobrobytem - Grudziądzu :-)) Czasu jeszcze trochę zostało, dla wierzącego
          wszystko jest możliwe :-)) Kto wie? Pozdrawiam optymistycznie :)
          • tsubame Re: nostalgia 2... 11.02.05, 20:30
            wcale nie żartuję. właśnie po to pracuję jak głupia, żeby potem osiąść w
            porządnym miejscu :)
            • toja50 Re: nostalgia 2... 11.02.05, 20:33
              No to zapraszam, moze sie spotkamy,pospacerujemy, ale widac, ze Ty mlodsza
              duuuzo, wiec nic z tego, ja juz jestem na emeryturze a dla Ciebie to dopiero
              przyszlosc. Pozdrawiam
              • tsubame Re: nostalgia 2... 11.02.05, 20:35
                :)))
                przyszłość dość odległa - jeszcze ze 30 lat... ale teraz też mam nieźle, bo
                dziecko niańczę i pracę mam... no w takim jednym miejscu
                • naata Re: nostalgia 2... 11.02.05, 20:45
                  he he he ..wybacz Tsubame, pomyliłaś mi się z facetem, ale to w zasadzie bez
                  znaczenia, najważniejsze, że czujesz się szczęśliwa na tej "wsi" ;-)))
                  Może, napisz coś o swoim dzieciaczku??? Brakuje nam chyba tutaj tematu o życiu
                  młodych rodzin, mamuś i w ogóle? :) Pozdrawiam
                  • toja50 Re: nostalgia 2... 11.02.05, 21:08
                    No to juz na bank sie nie spotkamy, Boszzzzeeee! 30 lat, po mnie juz zadnego
                    sladu!:-(
                    • radzisz4 Re: nostalgia 2... 11.02.05, 21:15
                      Dzisiaj sąsiad zapytał mnie czy nie żałuje decyzji powrotu do Grudziądza i nie
                      ptrafiłem dać mu sensownej odpowiedzi :( Bo niby żałuje a niby nie. Już sam nie
                      wiem co myslec :/
                      • toja50 Re: nostalgia 2... 11.02.05, 21:20
                        Ja pewnie bym zalowala, ale wiem, wiem, nie ma to jak u mamusi:-) Ale jak masz
                        prace, to dobrze, gorzej jak jej nie bedzie. Pozdrawiam
                        • radzisz4 Re: nostalgia 2... 11.02.05, 21:21
                          To będzie krok w drugą stronę - mostów za sobą nie spaliłem :)
                          • parkowy Re: nostalgia 2... 11.02.05, 23:33
                            Cokolwiek by sie nie mówiło o Grudziądzu,tu zawsze pozostanie jakaś moja cząstka.Fajnie spotkać tęskniących za G rodaków.:)
                            • naata Re: nostalgia 2... 12.02.05, 10:04
                              Choć już jesteśmy w Europie, to zawsze będa ważne nasze korzenie, nasze małe
                              ojczyzny, nooo i wspomnienia, wspomnienia :-))
                              • toja50 Re: nostalgia 2... 12.02.05, 14:40
                                Taaaaak, ostatnio tylko wspomienia. Pozdrawiam wszystkich z G.bylych i obecnych!
                  • tsubame Re: nostalgia 2... 14.02.05, 12:10
                    dzidziul ma prawie 7 miesięcy, właśnie raczkuje, a mnie nogi bolą od ganiania
                    za nią ;) ale żeby chciała siedzieć, to nie... siedzenie to nuuuda
                    poza tym jest ok. mam czas na szkołę, nie muszę zrywać się rano do roboty
                    (młoda sypia do ósmej), czytam książki, robię na drutach i trenuję formę
                    przed "wielkim wstaniem i pobiegnięciem bobasa w świat" - już się boję ;)
    • tsubame nostalgia 3 14.02.05, 12:14
      czy na stadionie żużlowym dalej króluje pieśń "bydgoszcz zaorać"? ;)

cmentarz koło parku był fajny, zwłaszcza te stare niemieckie grobowce. pamiętam
      taki niedaleko cieciówki - wielki, czarny, z białą madonną. mógłby grać w
      horrorach bez charakteryzacji ;)
      i drugi, mniejszy szary, w głębi cmentarza. napisane na nim było "tu leży moja
      ukochana narzeczona" i codziennie leżały świeże kwiaty. a wiosną wokół kwitły
      konwalie. o ile pamiętam dziewczyna zginęła w wypadku samochodowym w
      latach '30...
      • chetor Re: nostalgia 3 14.02.05, 14:49
        Tsubame napisała:
        czy na stadionie żużlowym dalej króluje pieśń "bydgoszcz zaorać"? ;)
        ---------------
        Niestety nie, a hasło takie sympatyczne ;-)))
        • toja50 Re: nostalgia 3 14.02.05, 20:37
          Oj, bo sie An narazicie, chociaz ja tego hasla nigdy nie przyswoilam. I
          usmiecham sie na te cmentarne wspomnienia z mlodosci, no, no, calkiem
          sympatyczne:-))) Owszem, lubie i musze cmentarz odwiedzac, spacerowac, bez celu
          chodzic ale specjalnie pomnikow nie zapamietywuje. Obiecuje przy najblizszej
          okazji sie przyjrzec. Pozdrawiam
          • parkowy Re: nostalgia 3 14.02.05, 21:09
            NIestety,stara część cmentarza został bezpowrotnie zaorana.Sam nad tym ubolewam,sam lubiłem oglądać niespotykane obecnie pomniki.Był jeden,taki na samym rogu cmentarza z łąką w parku,z czarnego marmuru.Szkoda.
            • toja50 Re: nostalgia 3 15.02.05, 09:38
              Rzeczywiscie na starej czesci bylo sporo ciekawych pomnikow, albo i bardzo
              ciekawych, duzo zydowskich, niemieckich, czarne granity, lancuchy, gifury, no
              piekne, nie pamietam tak dokladnie, bo wtedy jeszcze nie odwiedzalam tak czesto
              cmentarza jak teraz, nie bylo potrzeby, ale i nagrobki juz nitakie, inny styl i
              fason. Jestem zdecydowanie za prostymi tablicami, bylby porzadek, wiecej
              miejsca, a tak przrsciganie sie kto postawi ladniejszy pomnik.
              • naata Re: nostalgia 3 15.02.05, 14:08
                Jak zza mgły wyłania się pomnik "narzeczonej" i na pewno konwalii, więc
                musiałyśmy chodzić w to same miejce, Tsubame, tylko że każda w innym czasie.
                Ostatnnio bywałam na cmentarzu, ale w gąszczu nowych pomników wszystkie zabytki
                straciły swoją widoczność, starej części juz nie pamiętam. To jednak ponad 30
                lat.
    • tsubame nostalgia 4 11.03.05, 23:51
      znalazłam stronę www mojej podstawówki - trójki
      i wreszcie dowiedziałam się, czemu miała taki dziwny układ architektoniczny:
      dwie klatki po bokach, wokół nich dwa osobne skupiska klas a całość połączona
      tylko korytarzem na dole. okazuje się, że kiedyś, w jednym budynku, były dwie
      osobne szkoły i połączono je w jedną. czego to się człowiek dowiaduje na stare
      lata ;)
      • toja50 Re: nostalgia 4 12.03.05, 21:41
        O, a ile sie jeszcze dowiesz, rozne niespodzianki sie czaja, szczegolnie w
        Grudziadzu:-(
        • naata Re: nostalgia 4 13.03.05, 10:15
          Ciekawe wspomnienia, moja była szkoła 12 pewnie jest juz pomnikiem osiągnięć
          budownictwa PRL-u, było nie było, uczyło sie tam ok 1000(?) dzieci, w każdym
          razie było tłoczno, nie to co teraz, niż demograficzny, starzejemy się..
          Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka