Dodaj do ulubionych

Pytanie...

28.03.03, 21:01
Witam, slyszałem ze w 1975r. kiedy wprowadzono podział na 49 województw były
plany utworzenia rówiniez województwa 50- grudziądzkiego. Czy szłyszał ktoś
cos o tym czy też wciskano mi kit :))) pzdr
Obserwuj wątek
    • Gość: parkowy Re: Pytanie... IP: 80.48.150.* 28.03.03, 21:44
      W połowie lat siedemdziesiątych Grudziądz był prężnym ośrodkiem przemysłowym Pomorza z dużymi fabrykami Stomil,Unia,Odlewnia,Warma itp.Liczbą mieszkańców przewyższającą np Włocławek.I rzeczywiście,trwała rywalizacja o status miasta wojewódzkiego.Przyjęto praktykę tworzenia nowych województw w granicach dotychczasowych.Z grubsza dotyczyło to również powiatów.Powiat grudziądzki od zachodu ograniczyła Wisła.Stosunkowo bliskie skupienie dużych miast dawnego woj.bydgoskiego i zasada tworzenia jak wyżej(granica województwa bydgoskiego to linia kolejowa Grudziądz-Malbork)niestety nie pozwoliła na utworzenie woj.Grudziądzkiego.Od wtedy funkcjonowało powiedzenie:Grudziądz gmina z tramwajami-Suwałki województwo z nocnikami(brak kanalizacji miejskiej)
      • Gość: naata Re: Pytanie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.03, 22:54
        Witaj Radzisz !
        Nasz Parkowy to zagadka,wszystko wie.Całe szczęście bo właśnie chciałam
        napisać,że nie wiem. Pamiętam tylko jak utyskiwano na przynależność do
        Bydgoszczy albo Torunia.Słuszne pretensje mieli grudziądzanie bo podział dóbr
        był niesprawiedliwy i przez to nasze miasto było zaniedbane i jeszcze jest. Tak
        myślę.
        W 1975 już nie mieszkałam w Grudziadzu.
        Pozdrawiam
        • Gość: parkowy Re: odnośnie podziału dóbr IP: 80.48.150.* 28.03.03, 23:13
          Przypomiałem sobie:-)),kiedy gazetą popołudniową był w G-dzu Dziennik Bydgoski,to pisano dlaczego do G-dza nie przydzielono Berlietów dla komunikacji miejskiej.Kiedyś licencyjny Berliet był czymś a dla nas zostawały tylko Autosany.Twierdzono wtedy że,wieksze autobusy nie zmieszczą się na wąskich ulicach Grudziądza.Teraz ulice centrum są bez zmian a Berliety-obecnie Jelcze jeżdżą aż miło.Podobnie sprawa wygłądała z tramwajami.Przeszkadzał nietypowy rozstaw szyn.W Łodzi mają identyczny rozstaw a tramwaje nowe.Dlatego pierwsze tramwaje typu "N" z otwieranymi elektrycznie drzwiami,dostaliśmy jako złom właśnie z Łodzi.
          Tak to drzewiej bywało i tak jest obecnie (inwestycje a właściwie ich brak) :-(
          pzdr
          • Gość: naata Re: odnośnie podziału dóbr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.03, 00:49
            Słyszałam o tym od mojego ojca, był strasznie zły na władze.Zawsze mówił,że
            Grudziądz był/?/ okradany....... miał rację.
            pozdr
            • Gość: Krysiaroz Re: odnośnie podziału dóbr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.03, 14:42
              Oj mial mial a zta nazwa Dzienniczek Bydgoski cos mi nie pasuje, chyba musze
              zapytac mojego brata ,mimo ze starszy to Alzchaimer sie nim nie interesuje, a
              czy to nie byl dzienniczek wieczorny cos takiego? Zawsze narzekalismy to na
              Bydgoszcz to na Torun a teraz i na jedno i na drugie i ciagle nam pod gorke i
              jest jak jest,a dworzec kolekowy znika, autobusowy szkoda gadac a magistrat jak
              mial sie dobrze tak i ma. Mowie do siebie: cisza!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka