misshka 20.02.07, 17:38 A może przyklasnąć inicjatywie i podjąć temat, tak ku porzytkowi. Grzechy maja nie tylko w 21 mistach. Co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misshka Re: Przystanek...Grudziądz 20.02.07, 17:41 Oczywiście, lepiej będzie zdecydowanie gdy będzie to ku poŻytkowi. Odpowiedz Link Zgłoś
specjaljasny Re: Przystanek...Grudziądz 20.02.07, 17:51 1.Grudziądz-Brudziądz. 2.Apatia, marazm, fatalizm 3.PRL-owska mentalnosc. I prosze mnie nie bic za to. Odpowiedz Link Zgłoś
paperella Re: Przystanek...Grudziądz 21.02.07, 14:22 Poniewaz w tej serii chodzi o GRZECHY miast nie ich zalety dodaje : BYLEJAKOŚĆ pod kazdym wzgledem :-(( A co gorsza, wszystkie negatywne cechy zauważam u mieszkancow mlodszych niz +/- 55 lat. Mam wrazenie, ze to pokolenie wojenne i krotko powojenne ma duzo wiecej pozytywnych wartosci. Czyli,ze naprawde w miescie zaczyna przewazac prl-owska mentalnosc. Ta zla. Odpowiedz Link Zgłoś
gologolo Re: Przystanek...Grudziądz 21.02.07, 18:07 o, przepraszam... tu się nie zaliczam i żem dumny z tego, choć ciężko z tym żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
paperella Re: Przystanek...Grudziądz 21.02.07, 18:42 Gologolo, to watek dla Ciebie. Dawaj co Ci sie nie podoba, grzechow w miescie duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
toja50 Re: Przystanek...Grudziądz 22.02.07, 20:03 Jezeli na Torun mowia "wiocha z tramwajami", to co mowic o naszym kochanym miescie. Odpowiedz Link Zgłoś
gologolo Re: Przystanek...Grudziądz 22.02.07, 20:51 ja z pokolenia Kazika, czyli np. : -"po sobotnich balach chodniki zarzygane" - parkowanie na miejscach dla niepełnosprawnych przez innych "ja tylko na chwilę" - chamstwo kierowców ogólnie- skandal - od zawsze pech do władz miasta - stosy ulotek reklamowych przypiętych do płotu mojego - zasrane chodniki - policja na kebabie - Biedronka na dworcu zamiast pociągów - brak ładnej kawiarni dla niepalących( wiem, że by zaraz splajtowała) - itp. Wiemy wszyscy,że większość to ogólnokrajowa upadłość i dalej śpiewam "to nie kochanka, ale sypiam z nią, choć śmieją ze mnie się i drwią". Bo to POLSKA, nie elegancja Francja. Odpowiedz Link Zgłoś
naata Re: Przystanek...Grudziądz 22.02.07, 23:32 żadne z miast nie jest bez "grzechów"! Dlatego Grudziądz może śmiało startować w Przystanku, jako - Miasto na Szczęście! Nasze - Piękne, Stare Miasto! Ps.. nie wiem dlaczego wytypowano tylko 21 miast? W czym Grudziądz odbiega od "ważności" wymienionych!?!? Odpowiedz Link Zgłoś
paperella Re: Przystanek...Grudziądz 24.02.07, 19:34 21 miast bo tyle redakcji lokalnych ma GW. A nieuprzejmosc kierowcow ogromna - i mimo ze jestem kobieta, one tu w niej przoduja. Chyba najlepiej z ta uprzejmoscia w duzych miastach. Odpowiedz Link Zgłoś
naata Re: Przystanek...Grudziądz 25.02.07, 01:02 ...a ja, jako lokalna patriotka, powiadam; pap arella, nie przesadzaj! Odpowiedz Link Zgłoś
paperella Re: Przystanek...Grudziądz 25.02.07, 07:56 a ja radzę : nie pisuj późną nocą;-) Odpowiedz Link Zgłoś
naata Re: Przystanek...Grudziądz 27.02.07, 01:09 i znowu nie zdążyłam wcześniej ;-) a co do Grudziądza i mieszkańców, znam wielu ciekawych, miłych ludzi.. być może, a nawet na pewno - tych biedniejszych jest więcej, a ci, najczęściej nie maja powodów do uśmiechów.Byt kształtuje świadomość. pamiętacie jak Urban chciał wysyłać koce bezdomnym w usa? dziś i u nas są potrzebne... Odpowiedz Link Zgłoś
mcphisto Re: Przystanek...Grudziądz 25.02.07, 11:22 tak, pewnie grzechy Grudziądza to mentalność, apatia, fatalizm, chamstwo niezwykle trafna diagnoza namówmy więc władze miasta, aby specjalnymi uchwałami zlikwidowały w mieście powyższe cechy! narzekacie i jęczycie nic konstruktywnego z tego nie będzie wg mnie grzechy Grudziądza to: zbyt małe środki na rewitalizację Starówki zbyt mała baza noclegowa kierunki tworzone na grudziądzkich uczelniach nie przystają do rzeczywistości - brak mi tu takich kierunków jak np. informatyka zbyt mało środków na kulturę w zasadzie brak społeczeństwa obywatelskiego - brak inicjatyw wychodzących od mieszkańców i ich konstruktywnego wkładu w ich realizację Odpowiedz Link Zgłoś
paperella Re: Przystanek...Grudziądz 25.02.07, 14:27 taki byl temat watku, stad narzekanie. Ale od jutra sie usmiechamy, bo w wyborczej nowy temat " Za co lubimy nasze miasta" czy tak jakos:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
gologolo Re: Przystanek...Grudziądz 25.02.07, 19:13 narzekamy, bo jest na co. A skąd wiesz mc'... ,że nic nie robimy? Ja nie mam sobie wiele do zarzucenia jeżeli chodzi o mentalność, bycie uprzejmym kierowcą, bezpiecznym, dbam o wygląd mojego domu i chodnik odśnieżam i znam kilku robiących tak samo. Czasem się też ogolę, jak mam ochotę. Ale zęby myję kilka razy dziennie taką szczotką mechaniczną, supeeeer. Cała reszta już jest w IRLANDII. Odpowiedz Link Zgłoś
mcphisto Re: Przystanek...Grudziądz 26.02.07, 00:11 "A skąd wiesz mc'... ,że nic nie robimy?" - ja tego nie wiem. napisałem coś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
toja50 Re: Przystanek...Grudziądz 26.02.07, 15:15 A jak odczytac mc " w zasadzie brak spoleczenstwa obywatelskiego, brak inicjatyw wychodzacych od mieszkancow i ich konstruktywnego wkladu w ich realizacje" ? Poprzedzajaca ironia chyba zbyteczna, bo dalej sam podajesz liste poboznych zyczen, podobaja mi sie, tylko co z tego, juz ponad 50 lat slysze; trzeba dzialac, trzeba byc aktywnym, zaczynac od siebie, robic swoje, pomagac slabszym, dbac o otoczenie itd itp, juz sie zniechecilam, czuje sie oszukana,a ostatnia wladza pisowska mnie dobila, liczylam na mlodych, ale mlodzi wyjechali gdzie sie dalo, wiec juz tylko dbam o siebie i usmiecham sie, do wszystkich! Odpowiedz Link Zgłoś
specjaljasny Re: Przystanek...Grudziądz 26.02.07, 15:30 Ten brak spoleczenstwa obywatelskiego to najwiekszy grzech Grudziadza. Mc ma racje. Narzekanie narzekanie i brak inicjatyw. . A za wszystko winna jest wladza. Przeciez wiemy ze tak nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
toja50 Re: Przystanek...Grudziądz 27.02.07, 21:13 Wiemy, wiemy! Dobrze, ze mamy panow K. po co wiec inicjatywa, "oni" wszystko za nas wymysla, zrobia i zdecyduja. Czyz tak nie jest? A wszystko przez te 2% /niecale/:-( Odpowiedz Link Zgłoś