Dodaj do ulubionych

Narobili...

IP: 80.48.150.* 29.09.03, 21:22
Akcja grudziądzkich kupców spowodowała spory oddźwięk w mediach.Dzisiejsze
wydania wiadomości oraz specjalna audycja w TVP 3 poświęcona tej akcji.
Mimochodem stało się to co chceliśmy aby się stało.Grudziądz stał się miastem
jedynym w swoim rodzaju.Jeszcze nigdzie elektorat nie napiętnował tak wyraźnie
swoich przedstawicieli.Będzie to nauczka dla innych : należy szanować się i
wypełniać obietnice wyborcze.Może skończą się głosowania z partyjnego klucza,
może skończą się radni przychodzący na sesje z kartką (ściągą),nie słuchający
argumentów strony przeciwnej.Już nadszedł czas wprowadzić wybory opierające
się na konkretnych osobach,nie partiach.Trzeba zmienić ten chory system.
pzdr
Obserwuj wątek
    • radzisz4 Re: Narobili... 29.09.03, 21:59
      Zauważyłeś, że średnia wieku tych protestujących to ponad 60 lat :)) Wiesz co
      było jak w marketach pojawiłyby się afisze z napisem "Emerytów nie wpuszczamy"
      Ci ludzie "zgineliby" bez tego. Ile razu jadę tramwajem do domu to najwięcej
      jest tam emerytów którzy wysiadają przy Real'u zresztą podobnie jest w innych
      marketach. Podobała mi się wypowiedź byłej posłanki Samoobrony (dobrze że byłej
      bo wydaje się zbyt inteligentna w strosunku do innych członków) zresztą podobna
      do mojej sprzed kilku dni, dlaczego pan Garbacz nie wspomina że sprowadził na
      rynek Lidl'a?? Tłumaczenie że żadna z krajowych sieci nie chciała tam "wejść"
      nie ma sensu bo skoro chciał promować lokalnych handlowców to mógł tę
      przestrzeń przeznaczyć na dodatkowe boksy któeych teraz będzie chyba ledwo 30 a
      resztę zajmie Lidl. Poniżej przedstawiam zdanie mojej mamy na ten temat wpisane
      na forum portalu www.grdziadz.pl :

"Kto upoważnił panią S. do wypowiadania się w moim imieniu?? Pani S. i jej
      podobni "kupcy" byli zadowoleni kiedy byli monopolistami na grudziądzkim rynku
      (pani S. była właścicielką jedynego w G-dzu sklepu z tapetami) i mogli dyktować
      ceny. Jeszcze raz proszę "kupców" nie wypowiadajcie się w imieniu klientów!"

• Gość: krysiaroz Re: Narobili... IP: *.grudziadz.sdi.tpnet.pl 29.09.03, 22:44
        No, narobili, nawet w wyborczej pisali. Jak zwykle szumu duzo efekt
        zaden.Widowisko w TV3 bylo zenujace, wstyd mi bylo za ten harmider, nawet
        ksiedza poproszono pytajac sie o moralny aspekt, a klamstwo jak nalezy nazwac?
        przy czym i tak glownych bohaterow nie bylo na miejscu / wyjechali do
        zaprzyjaznionego miasta w Niemczech/ Pan Garbacz najpierw proponowal miejscowym
        kupcom i nie tylko ale malo kto sie zglosil ze wzgledu na wysokie koszty
        wyposazenia i utrzymania.No i pewnie tylko takie mial wyjscie. Ale mama
        Radzisza to mnie ciut wkurzyla, przeciez przew, izby handlowej wypowiadala sie
        w imieniu kupcow i kiedy zakladala swoj interes byly takie czasy ze mogl
        zakladac kazdy nawet mama Radzisza. No i tak kazda grupa spoleczna bedzie
        walczyla o swoje interesy. To nic ze radni klamali, to nic ,ze prezydent
        oszukal, moralnie naganne jest wywieszenie plakatow. A juz madrzenia nadwornego
        psychologa telewizji prof. Czapinskiego sluchac sie nie dalo,on sam nie
        wiedzial o czym mowi i tyle.Emocje, emocje i nic poza tym.
        • radzisz4 Re: Narobili... 29.09.03, 22:49
          Każdy ma swoje zdanie na ten temat :)) pzrd
          • Gość: krysiaroz Re: Narobili... IP: *.grudziadz.sdi.tpnet.pl 29.09.03, 23:14
            Jasne, tylko cos za duzo tych zdan i potrzebny okragly stol zeby sie
            porozumiec. Tez pozdrawiam szczegolnie mame, fajnie, ze jest aktywna.
            • Gość: parkowy Re: Narobili... IP: 80.48.150.* 29.09.03, 23:42
              Powtarzam za GUS-em,największym płatnikiem podatków lokalnych są drobni kupcy
              i przedsiębiorcy!Wielkie sieci budują swoje markety pod warunkiem zwolnienia
              z płacenia podatków.I to na parę lat.Potem zwijają się ,a nowy właściciel znów
              ma zwolnienia podatkowe.Taki mechanizm zadział m.in. w Szczecinie.Pytam więc,
              kto będzie dopłacał do jazdy miejską komunikacją emerytów na zakupy do marketów,
              kiedy zabraknie pieniędzy w kasie miejskiej?Kto dofinansuje miejską służbę
              zdrowia,kiedy w kasie miejskiej będą pustki?To emeryci są najczęstszymi klientami przychodni.
              pzdr
              • Gość: krysiaroz Re: Narobili... IP: *.grudziadz.sdi.tpnet.pl 29.09.03, 23:46
                O odnalazl sie Parkowy, a myslalam, ze na nocce. Otoz Naszych emerytow i
                rencistow obwozi pietrowy darmowy autobus realowy, po calym miescie zbiera
                potencjalnych klientow i znajduje cale wycieczki, fajnie jest.
                • radzisz4 Re: Narobili... 29.09.03, 23:48
                  Niestety poza Statoil nie zatrzymuje się nigdzie, mzk nie pozwoliło.
              • radzisz4 Re: Narobili... 29.09.03, 23:46
                Problem w tym że jednym z warunków budowy na tym terenie NIE BYŁO ZWOLNIENIE Z
                PODATKÓW.
                • Gość: parkowy Re: Narobili... IP: 80.48.150.* 29.09.03, 23:56
                  Stary,nie bądź naiwny.Żaden zagraniczny inwestor nie stawia budy ot tak dla
                  dodrego samopoczucia.Nie wierz w działalność charytatywną.Jeśli płacą podatki
                  lokalne, w co nie wierzę,to nie płacą fiskusowi.Na jedno wychodzi.
                  • radzisz4 Re: Narobili... 29.09.03, 23:57
                    OK postaram się nie być :)) W końcu młody jestem i nie wiele jeszcze wiem o
                    świecie :)))
                    • Gość: parkowy Re: Narobili... IP: 80.48.150.* 30.09.03, 00:03
                      No i tak trzymać ! :-))
                      pzdr
                    • Gość: naata Re: Narobili... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.03, 00:04
                      Radzisz nie denerwuj się, jesteś młody ale sam fakt, że uczestniczysz w tych
                      dyskusjach dowodzi Twojej dorosłości i zaangażowaniu :)) Jak bedziesz w wieku
                      Parkowego to w posły moze pójdziesz? :))) Kto wie?
                      A Parkowy i Krysiaroz maja rację, zagraniczne firmy to nie filantropi, to
                      twardy bezkompromisowy biznes!!! Nik nikomu nic za darmo! Pozdrawiam
                      • radzisz4 Re: Narobili... 30.09.03, 00:08
                        Ja się nie denerwuje :))
                        • Gość: parkowy Re: Narobili... IP: 80.48.150.* 30.09.03, 00:12
                          Zboczę trochę z tematu.Naata ,zaprosiłaś Radzisza na wikliny?
                          • Gość: naata Re: Narobili... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.03, 00:33
                            Jak to, ja mam zapraszać??? Jeżeli tak to, zapraszam :)))
                            Czy Radzisz przyjedzie z tak daleka?
                            • radzisz4 Re: Narobili... 30.09.03, 00:35
                              Od środy będe na wygnaniu w stolicy a to jednak 240km :))
                              • chetor Re: Narobili... 30.09.03, 10:02
                                Było trochę krzyku w TV3. Żenujące przedstawienie w wykonaniu emerytów i, po
                                co?, księdza.
                                Prawda, jak zwykle, leży gdzieś po środku. Może i sprawa podatków jest ważna
                                ale równie ważne są inwestycje. Z tego co się orintuję to nowy market wcale nie
                                ma tak wielu przeciwników. Protest wywołała określona grupa ludzi, nie ukrywam,
                                chyba wywiedziona w pole przez prezydenta. Ludzi, którzy dając kasę na wybory
                                nie chcieli widzieć nowych marketów. Kupcy teraz wypowiadają się za cały G-dz,
                                jeśli nawet wśród nich są podziały i brak zgody. Najwięcej krzyczą ci
                                najbardziej zagrożeni, podobno stolarze, malarze itp.
                                Widzę jednak pozytywy powstania tego obiektu. Popatrzcie, będzie multikino,
                                aquapark - ileż okolicznych ludzi to przyciągnie do miasta, w którym obecnie
                                jest ile(?) 1 lub 2 kina. Sam chętnie wpadnę. Tylko proszę mi nie pisać, że
                                ludzi nie będzie stać. Znajdą się tacy, których będzie stać, spokojnie. Nigdzie
                                na świecie nie jest tak, aby wszytskich było stać na wszystko. A, że ludzie
                                chcieliby mieć coraz więcej i lepiej to normalka.
                                Widzisz Radzisz - masz jakieś wsparcie ;-)
                                pzdr
                                • Gość: krysiaroz Re: Narobili... IP: *.grudziadz.sdi.tpnet.pl 30.09.03, 14:46
                                  Pisalam juz wczoraj na ten temat.Pokrecone z pomieszanym i jeszcze raz
                                  wykrecone. Tu dokladnie widac jak media manipuluja i do tego to wszystko takie
                                  powierzchowne, nie wiadomo po co.Blllllleeeeeeeeeee.I w tle ten leperowski
                                  krzykacz dobrze znany miejscowym, to prawie skandal.
                                  • Gość: naata Re: Narobili... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.03, 14:53
                                    Bardzo ciekawe poglądy, ma nasza, Krysiaroz.
                                    • Gość: parkowy Re: Narobili... IP: 80.48.150.* 30.09.03, 21:37
                                      Bicie piany nie pomoże ,klamka zapadła.Możemy jedynie pisać sobie a muzom.
                                      A Chetor z Radziszem pójdą do multi kina na kolejną superprodukcję lekturową.
                                      Zasiądą w wygodnych fotelach trzymając w łapkach popcorn i colę.Dzięki,wolę
                                      własne kino domowe.
                                      pzdr
                                      • radzisz4 Re: Narobili... 30.09.03, 21:44
                                        Trzeba sie czasem odchamić :))
                                        • Gość: naata Re: Narobili... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.03, 22:04
                                          ... na forum też mozna...:) tylko popcornu nie ma :) ale dobre słowo może
                                          być? :)
                                          • radzisz4 Re: Narobili... 30.09.03, 22:28
                                            No pewnie że może być :)) Jest nawet lepsze od popcornu :)))
                                            • Gość: naata Re: Narobili... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.03, 22:35
                                              O! i już jest o wiele milej :))) Myślę , że gdyby nie było polityki, ludzie
                                              byliby aniołami.:))
                                      • chetor Re: Narobili... 01.10.03, 08:45
                                        Gość portalu: parkowy napisał(a):

> Bicie piany nie pomoże ,klamka zapadła.Możemy jedynie pisać sobie a muzom.
                                        > A Chetor z Radziszem pójdą do multi kina na kolejną superprodukcję lekturową.
                                        > Zasiądą w wygodnych fotelach trzymając w łapkach popcorn i colę.Dzięki,wolę
                                        > własne kino domowe.
                                        > pzdr

Pewnie, że pójdziemy. Może i na jakąś "lekturę" jeśli będzie dobra. Popcornu
                                        ani coli nie uznaję. Uznaję za to wygodny fotel w kinie, świetne nagłośnienie,
                                        dobry obraz. Na zestaw kina domowego mnie nie stać, a niektóre filmy lepiej i
                                        tak oglądać w dobrym kinie. Ponieważ w moim mieście też nie ma multikina, a do
                                        Bydzi jeździł nie będę, to wybiorę się właśnie do Grudziądza.
                                        Pozdrawiam wszystkich przeciwników marketów i multikin itp.

• naata Re: Narobili... 01.10.03, 09:29
                                          Czytam i choć łepetyna mnie boli, muszę wtrącic "grosik"...
                                          Dobrze mieć kino domowe, ja też bym chciała, przyznaję!
                                          Ale, jak nie ma(?) dobrze móc pójść do multikina, byłam kilka razy i za każdym
                                          razem w połączeniu z dobrym filmem, oczywiście(!) jest to dla mnie super
                                          pezeżycie! Szkoda, że w moim mieście nie ma, musimy jeździć do Zabrza!
                                          Jestem przekonana, że multi kino w Grudziądzu, przyciągnie wielu spoza miasta,
                                          to chyba dobrze???
                                          • parkowy Re: Narobili... 01.10.03, 10:59
                                            W wakacje z wielkim szumem medialnym otwarto pierwsze w Szczecinie multi kino.
                                            Muszę przyznać,znakomicie wkomponowany istniejącą zabudowę nowy obiekt mieści
                                            galerie.sale bilardowe i do gry w kręgle,jakiś market i wspomiane kino z
                                            czterema salami.Całości dopełnia podziemny garaż.Dodam,że wszystko to mieści się
                                            w centrum miasta.Byłem na premierze Matrixa.Niesamowite wrażenie zakłócone przez
                                            pożeraczy popcornu,a colę wylano mi na spodnie.:)Teraz ,jak pisałem wolę delekto
                                            wać się w zaciszu własnego pokoju.Obraz co prawda mniejszy,a dźwięk równie
                                            dobry.:)
                                            pzdr
                                            • naata Re: Narobili... 01.10.03, 11:12
                                              Popkornowi i cocacoli stanowcze nie! Grypie też! ;-)))
                                              • parkowy Re: Narobili... 01.10.03, 11:21
                                                Nie pozostaje mi nic innego tylko poprzeć apel~.:)
                                                • naata Re: Narobili... 01.10.03, 11:25
                                                  Nooo...nie ma jak jednomyślność :) A kino domowe przydałoby się, warto kupić,
                                                  jake masz?
                                                  • chetor Re: Narobili... 01.10.03, 12:56
                                                    Zobaczycie ! W przyszłym roku spotkamy się na bilardzie albo w kręgielni
                                                    zamiast na wiklinach ;-)))
                                                    pzdr
                                                  • Gość: krysiaroz Re: Narobili... IP: *.grudziadz.sdi.tpnet.pl 01.10.03, 14:13
                                                    Brawo Parkowy, tylko spodni szkoda, a odchamiac sie po amerykansku nie bede i
                                                    juz. Do multikina pojda raz z ciekawosci, bo dobrych filmow jak na lekarstwo, i
                                                    bedzie to wyprawa jak na odpust, ludzie, te wyprawy sobotnio-niedzielne wlasnie
                                                    to mi przypominaja, sped zakupowo rozrywkowy i mamy takie markietowe
                                                    spoleczenstwo, oj duzo by o tym ale po co i tak przewaga zwolennikow.Moze
                                                    jeszcze rumel tam umieszcza i cyrk gotowy. Pozdrawiam
                                                  • Gość: naata Re: Narobili... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.03, 18:45
                                                    To, takie odwieczne w nowoczesnym wydaniu: kolorowe jarmarki :)) Czyli nic sie
                                                    nie zmieniło :))
                                                  • Gość: silny Re: Narobili... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 01.10.03, 20:56
                                                    Niestety to nie jarmarki Naata, to walka o miejsca pracy i pieniądze zarabiane
                                                    w pracy. Masz rację Parkowy pisząc w G.P. że markety to nie inwestycje.A co do
                                                    multikna, kręgielni, garażu podziemnego to jestem pewny że to są rzeczy które
                                                    mają przyciągnąć klientów do marketu i założę się że jeśli nie będzie marketu
                                                    to nic z tych rzeczy nie powstanie. Nie wydaje mi się żeby klamka w tej sprawie
                                                    zapadła, Prezydent miasta dał się wpuścić w maliny, i będzie musiał się z tego
                                                    wycofać. Dlaczego emeryci i inni ludzie korzystają z marketów ? - bo tam jest
                                                    najtaniej. Czy jest jeszcze zwykły targ gdzie rolnicy z okolicy przyjeżdżają i
                                                    sprzedają ziemniaki, owoce, mleko, masło prosto z samochodu ? Bo tam zwykle
                                                    bywało jeszcze taniej. pzdr
                                                  • Gość: naata Re: Narobili... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.03, 21:34
                                                    Jak zauważyłeś, traktuję o tym trochę z przymrużeniem oka, bo...najczęsciej nie
                                                    mamy większego wpływu na to co sie dzieje! Może zmieni się sytuacja, ale póki
                                                    co? Jest miernie. Osobiście chodzę do moich osiedlowych sklepików i nie
                                                    narzekam. Obok mam bazar, gdzie jest wszystko prosto od rolników i nie tylko!
                                                    Obok, prawie na osiedlu jest duży super-market, są tam produkty, których nie ma
                                                    w małych sklepach, wiadomo, kasa! No i przepisy! Molochy maja łatwiej, a
                                                    dlaczego? Wiemy! Dodam na koniec, że i do małych sklepów należy mieć pieniądze,
                                                    nie zawsze mozna kierować się "lokalnym patriotyzmem"! Musimy uczyć się nowego,
                                                    nie możemy tkwić w zaściankowym postrzeganiu świata. Nie wiem, jak w
                                                    Grudziądzu, ale życzę, by żyło sie mieszkańcom na miarę czasów....
                                                    Pozdrawiam
                                                  • Gość: krysiaroz Re: Narobili... IP: *.grudziadz.sdi.tpnet.pl 01.10.03, 22:01
                                                    Witam Silnego i jego trzezwy glos, Naaty tez jak by zrozsadnial /glos
                                                    oczywiscie/ chociaz z przymruzeniem oka, to wszystko przez brak pracy i zla
                                                    gospodarke ojcow miasta. A targowisko oczywiscie istnieje, tylko tam juz tez
                                                    nie ma tanio i jest jakies inne, no coz inne czasy. Pozdrawiam.
                                                  • Gość: parkowy Re: Narobili... IP: 80.48.150.* 01.10.03, 22:02
                                                    Witaj Silny! Dawno Ciebie nie było na forum.:(
                                                    Na temat marketów napisałem,zdaje się wszystko.Niech zwolennicy kupują w nich,takie ich prawo.Mieszkańcy miasta sądzą,że markety dodają wielkomiejskości,mają
                                                    jakąś namiastkę luksusu.Na zdrowie.W miejscach gdzie takich przybytków jest
                                                    dużo,modne staje się kupowanie w małych sklepach.Szkoda,że budowa parków
                                                    rozrywki nierozerwalnie związana jest z kolenym marketem.
                                                    Będąc ostatnio w Grudziądzu widziałem sprzedaż prosto od rolników na targu
                                                    przy Łukasińskiego.
                                                    pzdr
                                                  • Gość: naata Re: Narobili... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.03, 22:53
                                                    To forum coraz bardziej mnie się podoba :))
                                                    Dziękuję Krysiuroz, pochwała na wagę złota, nie zasnę :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka