doriker 16.10.06, 20:13 Byl ktos? Chce sie wybrac , zalezy ma na bardzo przyzwoitych warunkach pobytuu jednak, zadnych prymitywnych namiotow :) Safari 4-5 dni, 4 dni nad oceanem, w sumie okolo 15 dni. Jaki jest mniej wiecej koszt BEZ przelotu ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kika82 Re: Tanzania-koszty 16.10.06, 20:37 Bez prymitywnych namiotow jest drogo. Nie wiem gdzie do tej pory jezdziles, ale w porownaniu np do Azji Pol-Wsch jest drozej. Rozumiem, ze rowniez nie interesuje CIe klasa turystyczna? Jezeli tak to pewnie stac Cie, zeby wybulic ok 60USD/80USD za dobe w *** hotelu. Safari tak zaczynaja sie od 100 do 120USD za dobe. Transport, jezeli nadal jestes przekonany/a jest dosc tani; chyba ze wybiera sie ekskluzywne prywatne linie lotnicze, wtedy mozna wydac bardzo duzo pieniedzy. Tak na prawde to Afryka Wschodnia jest droga na kieszen srednio wyposazonego polskiego podroznika. Jedzenie i utrzymanie jest w sumie na podonym poziomie cenowym jak w Polsce, albo troche drozej. Pozdrawiam, K. Odpowiedz Link
micko2 Re: Tanzania-koszty 16.10.06, 20:53 nie jestem pewien czy nie jestem w błędzie ale kol. kika82 obiecała opowiadanie o Rwandzie... Odpowiedz Link
kika82 Re: Tanzania-koszty 17.10.06, 13:41 kolezanka jest zawstydzona, ze nie dotrzymala slowa. Tlumaczy to totalnym zamieszaniem, jakie zapanowalo w jej zyciu po powrocie... Ale ten dzien kiedys nastapi:) Jakby co, to chetnie bedzie odpwiadac na pytania:) K. Odpowiedz Link
micko2 Re: Tanzania-koszty 17.10.06, 18:19 Niech koleżanka napisze krótki tekst a pytania na pewno sie znajda... Odpowiedz Link
kingadpl Re: Tanzania-koszty 17.10.06, 21:43 hihi, koszty mozna stanowczo obnizyc targujac sie :))) Ale tak naprawde na Zanzibarze za przyzwoity hostel zaplacisz 10usd. Za hotel nie mam pojecia, bo wynajmowalam mieszkanie, na okres 2 m-cy, zreszta firma za to placila, gdzie pracowalam. Poza tym wyzywienie nie jest stosunkowo drogie, ok cen polskich, moze nieco wyzsze. Ale jak zwykle turysta placi najwiecej, szczegolnie ten bialy. Linie lotnicze sa bezpieczniejsze typu KLM lub BA. Reszty nie polecam.. :)) Za 2 dniowe safarii placilam 230 usd. Pozdrawiam i zycze milego pobytu! Odpowiedz Link
kika82 Re: Tanzania-koszty 18.10.06, 00:31 Targowac sie trzeba, i to wszedzie! No i dobrze sie przy tym bawic:) Zawsze zabawny byl moment, kiedy w trakcie rozmowy o cenie zaczynalismy wymieniac rozne informacje, np kim jestem i co robie w Afryce. Wtedy optymizm opuszczal potencjalnych sprzedawcow i momentalnie opuszczali cene do przyzwoitej (czyli nadal mialam swiadomosc, ze przeplacam, ale co tam:). Faktycznie, w Stone Town fajny hostel bedzie juz za 10USD, dalej na wybrzezu, za 30USD bedzie dobry pokoj (bez widoku, bez klimatyzacji, za to ze sniadaniem, lazienka i ciepla woda). Gorzej jest juz na ladzie. Mnie ciagle dziwi ta roznica miedzy Kenia a Tanzania. W Kenii spanie i safari sa tansze niz w Tanzanii, choc nadal Kenia jest bardziej rozreklamowana. Safari w Kenii to 70USD za dzien (spanie w namiocie dobrej klasy); w Tanzanii to koszt 100USD. Znacie wytlumaczenie? K. Odpowiedz Link
kingadpl Re: Tanzania-koszty 18.10.06, 13:20 nie mam pojecia dlaczego, ale Tanzanczyzy i Kenijczycy nie lubia sie specjalnie, bo ci drudzy mysla ze ich cywilizacja jest bardzo wysoko rozwinieta, itp. Poza tym moze dlatego ze w Tanzanii mieszkaja Masajowie no i maja Serengetti i Kilimadzaro... Odpowiedz Link
cyprianocypriani Re: Tanzania-koszty 18.10.06, 15:43 Może Tanzania uchodzi/jest bezpieczniejsza (spokojniejsza)..? Odpowiedz Link
kika82 Re: Tanzania-koszty 18.10.06, 16:19 No tak, ale nie wiem co to ma do cen safari. Tym bardziej, ze mozna tez kupic w Kenii wycieczki na Kili i do Serengeti i kosztuja mniej wiecej tyle samo(lub mniej), co jakby kupowac je w TZ. Ale pewno masz racje cyprianocypriani. Skoro turysci sie przenosza do TZ, bo w Kenii jest coraz bardziej niebezpiecznie, to Tanzanczycy zawyzaja ceny, bo skoro turysta przyjezdza to i tak zaplaci. No bo ceny paliwa, jedzenia sa porownywalne w tych dwoch krajach, to czemu jest az taka roznica (srednio 30-50USD). Za 100USD w Kenii mozna miec juz na prawde FAJNE safari. NIezli cwaniacy CI Tanzanczycy, zarabiaja sobie tyle, nie majac za bardzo infrastruktury turystycznej, a ludziska dalej ciagna...:) sama bym znowu pojechala:) Odpowiedz Link
kingadpl Re: .. 19.10.06, 19:50 wiec jaki problem? :)) Mnie wyslala uczelnia na 2 miesiace do Tanzanii, zaplacila za to, owszem z moim wkladem finansowym rowniez, ale mimo tego i tak byl mniejszy :) Po szoku kulturowym ciagnie z powrotem tam.... Eh... :)) Odpowiedz Link
kika82 Re: .. 20.10.06, 13:16 no i od razu miejsce zamieszkania:( uczysz sie czy pracujesz? Odpowiedz Link
cyprianocypriani Re: .. 20.10.06, 13:48 No to ja będę musiał jeszcze poczekać.. albo sam się wyślę. ((; Odpowiedz Link
kingadpl Re: .. 20.10.06, 14:14 ostatni etap nauki, a mam nadzieje tam tez zaczac prace ;) Odpowiedz Link
micko2 Re: .. 20.10.06, 16:08 czy poza szydełkowaniem, grą w piłkę i zalatwianiem wakacji jeszcze czegoś uczą na tym 'uniwersytecie'? Odpowiedz Link
kingadpl Re: .. 20.10.06, 19:08 Wyobraz sobie ze ucza. I musze stwierdzic ze momentami lepiej jak w Polsce. Studia skonczylam rowniez w Polsce i Niemczech, wiec mam jakies porownanie. Poza tym jak taki ciekawy jestes to wyjazd nie byl bynajmniej wakacjami, tylko ciezka praca, w warunkach niekiedy bardzo trudnych. A ze przy okazji zwiedzilam to chyba moja sprawa Odpowiedz Link
kingadpl Re: .. 20.10.06, 19:12 A tak w ogole to zerknij na strone www.utwente.nl, moze sie czegos dowiesz co ciekawego ucza na tym uniwersytecie! A moj kierunek zarzadzania miedzynarodowego ma na celu przede wszystkim napisanie pracy dyplomowej w innym kraju! Odpowiedz Link
micko2 Re: .. 21.10.06, 02:30 Gdybym na te strone nie zagladal to bym sie nie odzywal. Wlasnie ogladanie tej strony sklonilo mnie... Odpowiedz Link
micko2 Re: .. 21.10.06, 02:35 'A moj kierunek zarzadzania miedzynarodowego ma na celu przede wszystkim napisanie pracy dyplomowej w innym kraju!' A poza tym wydawalo mi się, że głównym celem nie jest napisanie jakiegos wypracowania, którego i tak nikt normalny nie bedzie czytal ale nauczenie sie czegos. Jakimiż to narodami nauczylas sie zarzadzac w tej Tanzanii?? :-))) Odpowiedz Link
kingadpl Re: .. 21.10.06, 19:31 Wiesz, poznajac inna kulture porzeszam swoje horyzonty, bo przeciez podroze ksztalca, jakbys nie wiedzial. Poza tym, to "wypracowanie" jak ty to nazwales daje tytul naukowy, ktorego sadzac po towich odpowiedziach nie posiadasz. A poza tym wrecz przeciwnie sa osoby zainteresowane moja praca, poniewaz jest napisana w j. angielskim, dlategop tez w przciwienstwie do polskiego jest zrozumiala dla wiekszosci obywateli swiata. A swoje dziwne kometarze zachowaj dla siebie, bo ja lubie poczytac jak inni ludzie przezywali zderzenie kultur i swiatow. Odpowiedz Link
micko2 Re: .. 22.10.06, 13:53 'A poza tym wrecz przeciwnie sa osoby zainteresowane moja praca, poniewaz jest napisana w j. angielskim, dlategop tez w przciwienstwie do polskiego jest zrozumiala dla wiekszosci obywateli swiata.' To rzeczywiście poważny argument. Praca jest interesująca bo napisana po angielsku. Mam nadzieję, że jak ię jeszcze pardziej zderzysz z jakimis kulturami to dowiesz się, że angielski wcale nie jest zrozumiały dla większości obywateli świata (już nie mówiąc o tym, że jedynym czytelnikiem tych wypracowan jest zazwyczaj autor). Odpowiedz Link
kingadpl Re: .. 23.10.06, 12:14 Dla osob wyksztalconych jest obowiazkiem znac ten jezyk Odpowiedz Link
camel_3d Re: Tanzania-koszty 19.10.06, 16:48 Mnie ciagle dziwi ta roznica miedzy Kenia a Tanzania #anie dziwi cie roznica miedzy Niemcami i Polska? to to samo. Odpowiedz Link
kingadpl Re: Tanzania-koszty 19.10.06, 16:54 z tym moglabym sie spierac, poniewaz Niemcy sa krajem wysoko rozwinietym, swiadczy o tym GDP, a Polska krajem rozwijajacym sie, rowniez sklasyfikowanym na tej podstawie. Natomiat Kenia i Tanzania naleza do krajow nisko rozwinietych, poniewaz ich GDP nie przekracza 300usd... Wiec chyba rozumie sie to samo przez siebie dlaczego nie mozna tych krajow porownywac,ze wzgledu na kategorie do ktorej naleza :)) Odpowiedz Link
kika82 Re: Tanzania-koszty 19.10.06, 17:12 nie, to nie to samo. Nie ma tak latwego przelozenia Niemcy - Kenia, a Polska - Tanzania. Miedzy jednym a drugim krajem afrykanskim nie ma takich roznic. Odpowiedz Link
kingadpl Re: Tanzania-koszty 19.10.06, 18:48 otoz to, wiec nie wiem jak ktos moze porownywac w ten sposob. Porownajmy raczej Niemcy-Holandia i Kenia-Tanzania, wtedy kraje sa z tych samych kategorii :) Odpowiedz Link
camel_3d Re: Tanzania-koszty 20.10.06, 18:50 coz w Holandii ceny sa wyzsze niez w Niemczech. Mieszkanie wAmsterdamie kosztuje 2-3 razy tyle w w Berlinie. poza tym Polska-Niemcy tez nie jest takim zlym porownaniem. Chocby patrzec na ceny mieszkan. W Polsce (Warszawie) d´sa duzo wyzsze niez w Berlinie (mowie o kupnie). Dla nas moze roznica miedzy kenia i tanzana jest niewdoczna, dla nich tak. w Tanzanii jest np wiecej biednych niz w Kanii. Odpowiedz Link
kingadpl Re: Tanzania-koszty 20.10.06, 19:10 Zgadza sie, zycie w Holandii jest znacznie drozsze, niz w Niemczech, ale chodzilo mi o porownanie w kategorii krajow rozwinietych, rozwijajacych sie oraz slabo rozwinietych. Dlatego podalam taki przyklad Odpowiedz Link
camel_3d Re: Tanzania-koszty 21.10.06, 23:02 no dobrza, el kraje slabo rozwiniete tez sa na roznym stopniu rozwoju. poza tym zeby sie rozwijac potrzebuja gotowki...a ta przlatuje samolotami z europy:) Odpowiedz Link
kingadpl Re: Tanzania-koszty 23.10.06, 12:21 I wlasnie stad, ze bialy ma pieniadza i zawsze da na rozwoj Czarnej Afryki, nie chce im sie pracowac. Pieniazki i tak przyleca... Poza tym to kobieta ma w tej kulturze zapewnic pozywienie na stole, a jak to zrobi to mezczyzn nie interesuje. Smutna prawda, a i AIDS kroluje... Odpowiedz Link
camel_3d Re: Tanzania-koszty 23.10.06, 12:58 zeby bialy zaplacil to musi miec za co zaplacic. jak nie bedzie nic co przyciaga to na pewno nie zaplaci. Odpowiedz Link
kingadpl Re: Tanzania-koszty 23.10.06, 13:18 ci ludzie sie rzeczywiscie staraja, ale szczegolnie Tanzanczycy mysla tylko o sobie i nie interesuje ich ktokolwiek inny, nawet rodzina. To taka walka o przetrwanie... Odpowiedz Link
camel_3d Re: Tanzania-koszty 01.11.06, 17:14 taka kultura. pewnie dlatego mimo milionow z turystyki i bogactw naturalnych ludzie klepia biede... Odpowiedz Link
kifaru24 Re: Tanzania-koszty 23.10.06, 14:00 Z Kenia i Tanzania to jest tak: Inna jest ich historia i to rzutuje na sytuacje obecna. Kenia byla kolonia brytyjska i Anglicy od poczatku traktowali ja jak swoja wlasnosc -inwestowali, popierali prywatna inicjatywe, rozwijali i ksztaltowali na wzor swojej ojczyzny. Tanzania natomiast znajdowala sie w rekach brytyjskich jako terytorium powiernicze Ligii Narodow. Nigdy wiec Anglicy nie traktowali jej powaznie, bo wiedzieli, ze nigdy nie bedzie ich wlasna. Po odzyskaniu niepodleglosci Kenia w ogolnych zarysach kontynuowala dotychczasowa polityke ekonomiczna, Tanzania natomiast zwrocila sie w strone swoistego komunizmu ze wszystkimi tego konsekwencjami - brak wolnego rynku, zamkniecie na swiat, ograniczone obce inwestycje, upanstwowienie dobr itd. Tak zatem Tanzania, chociaz potencjalnie zasobniejsza i stabilniejsza - wiecej zloz mineralnych, lepsze gleby (spora czesc Kenii to pustynie i pol-pustynie), dalej posuniety proces integracji narodu, wlasny narodowy jezyk, bezpieczenstwo itd. - stoi jednak pod wzgledem postepu cywilizacyjnego i sytuacji ekonomicznej daleko w tyle za Kenia. Tak wiec bardziej adekwatne bedzie porownanie Kenia -Tanzania tak jak Niemcy- Polska niz Niemcy-Holandia, przy zachowaniu, rzecz jasna, nalezytych proporcji. Koszty zycia w Kenii sa nieznaczne wyzsze, zwlaszcza zywnosc, ktora w sporym stopniu jest importowana wlasnie z Tanzanii. Dlaczego wiec safari w Kenii jest tansze niz safari w Tanzanii? Jest kilka przyczyn takiego stanu rzeczy. Wymienmy niektore z nich. 1. Sektor turystyczny rozwijal sie w Kenii przy wsparciu wladz duzo wczesniej, jest duzo lepiej zorganizowany i ma szersza oferte. Firm turystycznych jest wiecej, a jak wiadomo obecnosc konkurencji powoduje obnizke cen. W Tanzanii obnizanie cen sie po prostu nie oplaca, nawet przy zachowaniu wysokich znajda sie chetni. 2. Lepsza instrastruktura powoduje, ze obiektywnie organizacja safari jest tansza w Kenii. Np. lepsze drogi powoduja tansze utrzymanie samochodow -w Tanzanii stan drog pozostawia jeszcze bardzo wiele do zyczenia. 3. Specyficzne podejscie rzadu -w Kenii panuje podejscie bardziej komercyjne - "wszystko na sprzedaz". Brak ograniczen co do ilosci turystow, wieksza elastycznosc w cenach wejsc do parkow - generalnie niewysokie, sezonowe znizki itd. W Tanzanii panuje wciaz jeszcze przekonanie o niezwyklosci i niepowtarzalnosci wlasnych terenow chronionych. Rzeczywiscie, pod wzgledem renomy, atrakcyjnosci, ilosc zwierzat, ich koncentracji, ilosci gatunkow, wielkosci obszarow chronionych itd. Tanzania bije wszelkie mozliwe rekordy. Dawniej ustalono ograniczenia co do ilosci turystow. Teraz tego nie ma ale sa inne zjawiska powodujace utrudnienia w prowadzeniu dzialanosci. Np. firmy turystyczne musza placic bardzo drogie licencje za prowadzenie dzialalnosci. Wejscia do parkow sa bardzo drogie, od czasu do czasu rzad jeszcze bardziej je podnosi. Ostatnia podwyzka byla w tym roku, w przyszlym szykuje sie kolejna i wtedy safari w Tanzanii stanie sie bardzo, bardzo drogie. Przeciwnicy takiej polityki twierdza, ze jest to dowod na chciwosc rzadu i brak zrozumienia dla turystyki. Rzad broni sie twierdzac, ze chce obronic kraj przed dewastacja srodowiska. Bedzie wiec preferowal pobyty dluzsze mniejszej ilosci turystow. Rzeczywiscie trudno nie zauwazyc, ze dewastacja srodowiska nastepuje w przyspieszonym tempie i w zatrwazajacym stopniu. Nie wiadomo jednak czy jest to wlasciwa droga postepowania. Nalezy watpic, czy zwrost cen przyczyni sie do zmniejszenia ilosci turystow. Prawdopodobnie nie. Najdrozsze biura turystyczne maja pelne rece roboty a najdrozsze hotele i kampingi, zwlaszcza te w poblizu parkow rezerwowane sa w kilkumiesiecznym a nawet kilkuletnim wyprzedzeniem! Oczywiscie pozostaje to jeszcze ciagle poza zasiegiem przecietnego Polaka, stad tez Polacy stanowia znikomy procent odwiedzajacych. Wsrod innych nacji Tanzania stanowi jeden z ulubionych na kontynencie celow podrozy. Pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link
micko2 Re: Tanzania-koszty 23.10.06, 14:24 Ta Tanzania coraz bardziej zaczyna mi się podobać. Chociaż wydawało mi się kiedyś że to kraj, a nie nacja jakaś... Odpowiedz Link
accra Re: Tanzania-koszty 31.10.06, 13:40 oby takich postów było jak najwięcej!!! dzięki, Kifaru, za mnóstwo ciekawych informacji! pozdrawiam :) marząc o Tanzanii - mimo wszystko ;) Odpowiedz Link