Dodaj do ulubionych

RPA - wiza

12.09.16, 11:59
Cześć,
w styczniu wybieram się do RPA i mam mały problem z wizą ponieważ nigdy w życiu się jeszcze o nią nie ubiegałam.
Od października do końca grudnia będę mieszkała w Barcelonie, czy mogę więc złożyć wniosek o wydanie wizy turystycznej w Ambasadzie RPA znajdującej się w Madrycie lub konsulacie w Barcelonie?

Wolałabym jednak załatwić wszystko zdalnie, ale większość pośredników zajmujących się wizami nie współpracuje już z ambasadą tego kraju. Jest jeszcze opcja skorzystania z e - wizy .pl jednak
sama strona nie bardzo zachęca.

Ubiegaliście się o wizy do tego kraju? W jaki sposób mogę najsprawniej zdobyć wizę? Przyznam że jest to niemały kłopot lecieć w Hiszpanii do Warszawy po samą wizę.
Obserwuj wątek
    • flying.carpet Re: RPA - wiza 12.09.16, 17:43

Cześć,

Możesz ubiegać się o wizę w każdym konsulacie RPA. Dlaczego nie robisz tego obecnie z wyprzedzeniem (zakładając, że klikasz z Polski)?

Saludos!
      • ilonarom Re: RPA - wiza 12.09.16, 23:33
        Dosłownie w każdym? Czyli w Barcelonie też. Wolałam po prostu załatwić to w Polsce by nie musieć lecieć do Madrytu.
        A czy jest opcja wysyłania pocztą już gotowych wiz przez ambasadę?
        • flying.carpet Re: RPA - wiza 13.09.16, 10:08
          ilonarom napisał(a):

" Dosłownie w każdym? Czyli w Barcelonie też. A czy jest opcja wysyłania pocztą już gotowych wiz przez ambasadę? "

W każdym w którym jest konsulat RPA. W tym w którym nie ma - nie można:) Rozpatrywanie wniosku w innym kraju niż kraj posiadacza paszportu zależy od indywidualnej sytuacji.
          W niektórych przypadkach należy uwiarygodnić swój pobyt za granicą.

W Polsce podanie o wizę trzeba złożyć osobiście. Można zaaranżować i opłacić opcję odesłania wizy kurierem

Żródło: 22 622 10 05 lub 22 622 10 31.

Podziękowanie proszę zostawić tutaj:)
          • ilonarom Re: RPA - wiza 13.09.16, 10:43
            Oh o to mi chodziło :-) Dziękuję za pomoc! :)
    • jorn Re: RPA - wiza 13.09.16, 11:57
      A wiesz, że na pobyt turystyczny nieprzekraczający 30 dni w ogóle nie potrzebujesz wizy?
      • ilonarom Re: RPA - wiza 15.09.16, 13:13
        Tak, wiem o tym. Wybieram się tam jednak na 2-3 miesiące :)
        • jorn Re: RPA - wiza 16.09.16, 15:43
          OK. Wcześniej o tym nie wspominałaś, więc na wszelki wypadek wolałem napisać. W międzyczasie przypomniałem sobie, że rok temu pracowałem z pewnym Rumunem, którego córka mieszkająca w Belgii załatwiała wizę w Brukseli, więc przez analogię nie powinno być kłopotu z załatwieniem wizy dla Polki w Hiszpanii.
          • ilonarom Re: RPA - wiza 17.09.16, 16:01
            Wiesz, pytałam w Ambasadzie i dowiedziałam się że mogą mnie nie przyjąć ponieważ np. Ambasada RPA w Warszawie przyjmuje obcokrajowców których pobyt jest jakoś konkretnie uzasadniony. Wolę więc nie ryzykować. :-)
          • ilonarom Re: RPA - wiza 18.09.16, 09:47
            Orientujesz się może jak jest w przypadku pobytu w Turcji i Etiopii bez wiz? Chodzi o wyjście w czasie przesiadki z lotniska na miasto na max. 8h
            • jorn Re: RPA - wiza 20.09.16, 16:44
              W Turcji trzeba mieć wizę, na temat sytuacji w Etiopii nic nie wiem.
            • flying.carpet Re: RPA - wiza 20.09.16, 19:21
              Aby wyjść z lotniska do miasta potrzebujesz wizę tranzytową. Cena wizy na 12 h ~ US$ 20.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka