Dodaj do ulubionych

Tanzania safari

17.07.15, 00:54
W lutym 2016 wybieramy się (4os.) do Tanzanii. Czas pobytu 15 dni. 9 dni na plaży na Zanzibarze, reszta safari. Przelot tam/z powrotem, transfer z lotniska na Zanzibar i hotel mam rozeznany. Reszta jest problemem.
Jaką firmę lotniczą polecacie na przelot z Dar es Salaam do Arusha polecacie?
Jaką firmę albo organizatorów polecacie do zwiedzenia Ngorongoro i Serengeti?
Obserwuj wątek
    • janmv Re: Tanzania safari 17.07.15, 12:08
      Dzień dobry Panu. Po pierwsze gratuluję tak świetnego pomysłu, safari w Tanzanii w połączeniu z Zanzibarem jest moim zdaniem jednym z najfajniejszych wakacyjnych połączeń jakie można sobie wymarzyć. Poza faktem, że reprezentuje polskie biuro podróży jestem także ogromnym fanem safari i postanowiłem napisać kilka praktycznych informacji, mam nadzieję, że pomogą Panu w organizacji tej wyjątkowej wyprawy. Zarówno ja jak i Nasi Klienci latają wewnątrz Tanzanii liniami Precision Air. Loty łączące DAR z Arusha lub Kilimajaro Airport bez problemu można kupić w internecie. Przy pełnej dostępności można zarezerwować je za cenę ok 600 PLN/os/1 way. Nie wiele drożej można polecieć z Arusha prosto z/na Zanzibar. Jeśli chodzi o miejsca na safari to faktycznie Serengeti i Ngorongoro to esencja Tanzanii. Jednak jeśli budżet i czas na to pozwoli również polecam zatrzymać się na 1 noc w Lake Manyara lub Tarangire. Doda to do Państwa programu nowe i zupełnie inne doświadczenie, a zarazem może stanowić dodatkowy przystanek przed lub po Serengeti i Ngorongro. Odległości są dość duże a drogi mało wygodne i taki przystanek może dać Państwu duży komfort. Jeśli chodzi o organizatora safari to w Tanzanii jest bardzo dużo takich firm. Koszt zależy przede wszystkim czy chcą Państwo spać w najprostszych rozkładanych namiotach czy mieć odrobinę komfortu i wybrać namioty stacjonarne, które mają łazienki i łóżka. Z takiej formy najczęściej korzystają Nasi Klienci - podwyższa to standard, ale wciąż jest się bardzo blisko natury. Przy selekcji campów i wyborze ich lokalizacji warto jest zwrócić uwagę, gdzie w terminie Państwa podróży może znajdować się wtedy Wielka Migracja. W lutym powinien to być region Ndutu, czyli samo południe Serengeti. Gdy będzie Pan wybierał firmę to najlepiej jest wcześniej poczytać opinie w internecie, żeby upewnić się, że ich przewodnicy/kierowcy są mili i pomocni oraz czy mają odpowiednie kwalifikacje. Doświadczony kierowca sprawi, że zobaczą Państwo więcej zwierząt i wyjątkowych miejsc i moim skromnym zdaniem jest to kluczowy element udanej wyprawy na czarny ląd. Warto jest również zwrócić uwagę na jakość samochodów - ma to szczególne znaczenie przy wyboistych drogach w Tanzanii. Ja współpracuje ze sprawdzoną firmą, z której usług Nasi Klienci zawsze są ultra zadowoleni. Ze względu na zasady współpracy nie mogę niestety podać Panu namiarów, ale gdyby był Pan zainteresowany rezerwacją samego pakietu safari za pośrednictwem naszego biura, to serdecznie zapraszam. Jeżeli miałby Pan więcej pytań nt wyprawy do Tanzanii to z przyjemnością podzielę się moimi doświadczeniami zdobytymi podczas mojego ostatniego safari i inspekcji w Afryce Wschodniej. Dane kontaktowe może znaleźć Pan na naszej stronie memories.pl/kierunek-podrozy/29/Tanzania. Pozdrawiam Jan Skotnicki, Memories Vacations
      • balajanek Re: Tanzania safari 17.07.15, 17:19
        Dziękuję za cenne uwagi.
        Analizujemy. Na pewno odezwę się.
        Pozdrawiam.
    • sunny.1 Re: Tanzania safari 20.02.17, 21:17
      W Tanzanii latają dwie lokalne linie: Precision Air i Linie Fast Jet: www.fastjet.com/us/en/ , które latają na lotnisko Kilimanjaro (ok.50 km od lotniska w Arusy).
      Precision Air są droższe, ale latają codziennie.
      W Fast Jet można kupić bilet na Zanzibar np już za 65 dolarów! Ale latają chyba raz, czy dwa razy w tygodniu.
      Ale jeśli zarezerwujecie lot z 3-4 miesięcznym wyprzedzeniem to i za 30 dolarów kupicie bilet z Dar el Salam do Kilimanjaro. Nawet z taksówką do Arusy wyjdzie 2 razy taniej niż z Precision Air.

Tym, którzy nie wiedzą na jaki park się zdecydować polecam moje filmiki, 40 minut i będziecie wiedzieli co chcecie zobaczyć i gdzie być.
      Na playliście jest Lake Manyara, Serengeti, Ngorongoro, Tarangire, Arusha, Moshi i coffee tour i Zanzibar samochodem dookoła wyspy (wszystko w 16 dni, w tym 5 dni safari).
      www.youtube.com/watch?v=DQQWGTlKuUY&list=PLd7aYJETZCcxgx5c6VLzvscHhCsXjqQeG

Biuro, które organizuje budget safari (czyli najtańsze, bo w namiotach)- Foot Slopes (w cenie odbiorą Was z lotniska, zawiozą na lotnisko i przenocują przed i po w hotelu, w którym mają biuro, w centrum Arushy.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę błękitnego nieba!
      AliceL
      • adigret Re: Tanzania safari 05.03.17, 12:15
        Możemy prosić o namiary na biuro ( organizujące Safarii) które polecasz :)
        My wybieramy się do Tanzanii na ok 10 dni w dniach ( +/-2 dni ) 12- 22 kwiecień 2017 . Chcemy zaliczyć Safarii ( Ngorongoro - może coś jeszcze) ok 2-3 dni a potem Zanzibar i nie mamy jeszcze hotelu . Ewentualnie inna kolejność . Lubimy wygodę i komfort ale nie jesteśmy osobami które wykupują gotowe wakacje w biurze - wolimy sami poczuć zapach kraju i organizować to przez lokalne biura :)
        G&A.
        • balajanek Re: Tanzania safari 28.03.17, 00:21
          To ja byłem założycielem tego wątku.
          Opowiem jak się potoczył mój wyjazd. Pojechaliśmy ja i moja partnerka. Loty do Tanzanii i hotel na Zanzibarze załatwiłem przez internet jeszcze w Europie. Miałem zarezerwowany czas na safari ale nic nie miałem załatwionego. Z oferty @janmv nie skorzystałem, bo była droga a ponadto przewidywała pobyt w drogim hotelu w Arusha. Myślałem, że coś zorganizuję będąc na miejscu na Zanzibarze. Też nic nie wyszło. Pozostał internet. Kupiłem bilety lotnicze do Arushy. Tam: Zan Air (rewelacyjny lot w kabinie było nas tylko troje i jeszcze zabajerowałem pilota i na połowę lotu wraz z lądowanie pozwolił mi usiąść na miejscu drugiego pilota. Powiem tyle, że obok samego safari ta godzina lotu była największym przeżyciem, bo jestem maniakiem latania), powrót Air Precision. Po wylądowaniu wzięliśmy taksówkę do miasta.
          Miałem typy hoteli na nocleg ale nie miałem rezerwacji. No i nie miałem załatwionego safari. Zagadałem do taksówkarza czy ma namiary na jakieś safaryjskie biuro podróży. Miał. Zadzwonił do właściciela. Ten zanim dojechaliśmy pod biuro zjawił się tam wraz z sekretarką(było już po godzinach urzędowania). Powiedziałem, że mam 4 dni i co chcę zobaczyć: Ngorongoro i Olduvai George (pierwsze znalezisko Siniantropusa boisei) biuro dołożyło parki: Tarangire i Njanmara które miałem też na oku. Na Serengeti nie było już czasu. Spanie w terenie: w namiotach oczywiście. Cena: 2000 USD za 2 osoby. Drogo? Drogo. Ale...nie miałem wyjścia. To raz. Po dwa jechaliśmy w samochodzie tylko we dwoje co podnosi koszty stałe na osobę ale za to mieliśmy komfort, że jechaliśmy gdzie chcieliśmy. Czy warto? Warto! Było rewelacyjnie. Głównie dzięki doświadczonemu przewodnikowi. A teraz namiary na biuro:
          Amazing Kilimanjaro (amazingkilimanjaro.com). Kierowca-przewodnik: Najary, kucharz; Isack. Polecam obu. Noc w Arushy spędziliśmy w hotelu poleconym przez biuro: "Raha Leo", tanio czysto, cicho, śniadanie OK. Hotel akurat na jedną noc.
          Pozdrawiam.
        • lordsidious Re: Tanzania safari 23.04.17, 16:59
          Myśmy z kolei wybrali firmę przez www.safaribookings.com tam jest często dużo opinii, ale też przede wszystkim da się porównać ceny. Z czym normalnie jest problem. Oraz wybrać tak, by robili wybrane parki.

Zaś nasze wrażenia z parków będą tutaj:
          www.filmowe-szlaki.pl/kraje/tanzania/
          Choć pewnie to jeszcze potrwa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka