boziewicz
04.08.15, 23:51
15 kwietnia 2015 r. na portalu Krajowego Zarządu Gospodarki Wodnej (mapy.isok.gov.pl/imap/ ) opublikowane zostały zweryfikowane i ostateczne wersje map zagrożenia powodziowego i map ryzyka powodziowego w formacie pdf. Mapy stworzył Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej.
Jednocześnie mapy zostały przekazane przez Prezesa Krajowego Zarządu Gospodarki Wodnej organom administracji wskazanym w ustawie Prawo wodne (art. 88f ust. 3) i jako oficjalne dokumenty planistyczne stanowią podstawę do podejmowania działań związanych z planowaniem przestrzennym i zarządzaniem kryzysowym.
Mapy powodziowe to jedno z najważniejszych narzędzi do ochrony przeciwpowodziowej dla samorządów w całej Polsce.
Dokumenty wskazują, które tereny są zagrożone i jak bardzo. Mapy zostały przekazane samorządom w kwietniu br. a urzędnikom dano 30 miesięcy na dostosowanie do nich planów zagospodarowania miejscowego, tak by zabudowa lub zagospodarowanie zagrożonych terenów były zakazane bądź ograniczone.
Niektórzy przedsiębiorcy nie rozpoczną inwestycji. Mieszkańcom i właścicielom działek, które stracą na wartości, gminy będą musiały wypłacić odszkodowania.
I dlatego gminy w obawie przed - nomen omen - falą roszczeń po aktualizacji planów, nie nagłaśniają informacji o dostępności map.
Ponizej wykaz niektórych map dotyczących części naszej gminy. Map jest dużo, czasu mam nie za dużo, bo to nie moje podstawowe zajęcie i dlatego dokonałem subiektywnego ich wyboru.
Buraków
Mapa zagrożenia powodziowego wraz z głębokością wody – całkowite zniszczenie wału przeciwpowodziowego, prawdopodobieństwo wystąpienia powodzi 1% – raz na 100 lat
Link do pliku:
mapy.isok.gov.pl/pdf/N34138/N34138Bb1_ZG_1WZ.pdf
Łomianki
Mapa zagrożenia powodziowego wraz z głębokością wody – całkowite zniszczenie wału przeciwpowodziowego, prawdopodobieństwo wystąpienia powodzi 1% – raz na 100 lat
Link do pliku:
mapy.isok.gov.pl/pdf/N34126/N34126Dd3_ZG_1WZ.pdf
Dziekanów Polski
Link do pliku
mapy.isok.gov.pl/pdf/N34126/N34126Dc4_ZG_1WZ.pdf
Pozostałych map pokazujących przypadki:
Mapa zagrożenia powodziowego wraz z głębokością wody, prawdopodobieństwo wystąpienia powodzi 0,2% – raz na 500 lat
Mapa zagrożenia powodziowego wraz z głębokością wody, prawdopodobieństwo wystąpienia powodzi 1% – raz na 100 lat
Mapa zagrożenia powodziowego wraz z głębokością wody, prawdopodobieństwo wystąpienia powodzi 10% – raz na 10 lat
szukajcie już samodzielnie pod adresem:
mapy.isok.gov.pl/imap/
Przy opracowaniu powyższego materiału skorzystałem z materiałów:
zawartych na portalu www.isok.gov.pl/pl/
prezentacji na stronie: www.5zywiolow.pl/wp-content/uploads/2012/04/1-4-joanna-harasiewicz.pdf
artykułu: wyborcza.biz/biznes/1,100896,18378016,nowe-mapy-powodziowe-gminy-sie-boja-fali-roszczen.html