Dodaj do ulubionych

Mapy powodziowe czyli dlaczego w gminach cicho

04.08.15, 23:51
15 kwietnia 2015 r. na portalu Krajowego Zarządu Gospodarki Wodnej (mapy.isok.gov.pl/imap/ ) opublikowane zostały zweryfikowane i ostateczne wersje map zagrożenia powodziowego i map ryzyka powodziowego w formacie pdf. Mapy stworzył Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej.

Jednocześnie mapy zostały przekazane przez Prezesa Krajowego Zarządu Gospodarki Wodnej organom administracji wskazanym w ustawie Prawo wodne (art. 88f ust. 3) i jako oficjalne dokumenty planistyczne stanowią podstawę do podejmowania działań związanych z planowaniem przestrzennym i zarządzaniem kryzysowym.

Mapy powodziowe to jedno z najważniejszych narzędzi do ochrony przeciwpowodziowej dla samorządów w całej Polsce.
Dokumenty wskazują, które tereny są zagrożone i jak bardzo. Mapy zostały przekazane samorządom w kwietniu br. a urzędnikom dano 30 miesięcy na dostosowanie do nich planów zagospodarowania miejscowego, tak by zabudowa lub zagospodarowanie zagrożonych terenów były zakazane bądź ograniczone.
Niektórzy przedsiębiorcy nie rozpoczną inwestycji. Mieszkańcom i właścicielom działek, które stracą na wartości, gminy będą musiały wypłacić odszkodowania.

I dlatego gminy w obawie przed - nomen omen - falą roszczeń po aktualizacji planów, nie nagłaśniają informacji o dostępności map.

Ponizej wykaz niektórych map dotyczących części naszej gminy. Map jest dużo, czasu mam nie za dużo, bo to nie moje podstawowe zajęcie i dlatego dokonałem subiektywnego ich wyboru.

Buraków
Mapa zagrożenia powodziowego wraz z głębokością wody – całkowite zniszczenie wału przeciwpowodziowego, prawdopodobieństwo wystąpienia powodzi 1% – raz na 100 lat
Link do pliku:
mapy.isok.gov.pl/pdf/N34138/N34138Bb1_ZG_1WZ.pdf
Łomianki
Mapa zagrożenia powodziowego wraz z głębokością wody – całkowite zniszczenie wału przeciwpowodziowego, prawdopodobieństwo wystąpienia powodzi 1% – raz na 100 lat
Link do pliku:
mapy.isok.gov.pl/pdf/N34126/N34126Dd3_ZG_1WZ.pdf
Dziekanów Polski
Link do pliku
mapy.isok.gov.pl/pdf/N34126/N34126Dc4_ZG_1WZ.pdf
Pozostałych map pokazujących przypadki:
Mapa zagrożenia powodziowego wraz z głębokością wody, prawdopodobieństwo wystąpienia powodzi 0,2% – raz na 500 lat
Mapa zagrożenia powodziowego wraz z głębokością wody, prawdopodobieństwo wystąpienia powodzi 1% – raz na 100 lat
Mapa zagrożenia powodziowego wraz z głębokością wody, prawdopodobieństwo wystąpienia powodzi 10% – raz na 10 lat
szukajcie już samodzielnie pod adresem:
mapy.isok.gov.pl/imap/
Przy opracowaniu powyższego materiału skorzystałem z materiałów:
zawartych na portalu www.isok.gov.pl/pl/
prezentacji na stronie: www.5zywiolow.pl/wp-content/uploads/2012/04/1-4-joanna-harasiewicz.pdf
artykułu: wyborcza.biz/biznes/1,100896,18378016,nowe-mapy-powodziowe-gminy-sie-boja-fali-roszczen.html
Obserwuj wątek
    • jackfrost6 Re: Mapy powodziowe czyli dlaczego w gminach cich 05.08.15, 00:10
      Ja bym się nie martwił. Tomasz z grupą leśnych dziadków w za długich spodniach i niedopasowanych graniturach odwalą jakieś modły i będzie wszystko OK.

Naprawdę płakać się chce jak się patrzy na głupotę i p******k w tym kraju:-(
      • 4kierowca_bombowca Re: Mapy powodziowe czyli dlaczego w gminach cich 05.08.15, 10:51
        Pod Filipi się spotkamy jacku. Tak więc nikt nie wdziewa graniturów, lecz garnitury.

Po drugie mam nadzieję że te mapy będą miały przełożenie na plany zagospodarowania.
        Co na to stefan.prawo orędownik zabudowy w Łomiankach Dolnych?
    • tytus_andronicus Re: Mapy powodziowe czyli dlaczego w gminach cich 07.08.15, 12:08
      Jak na razie to mamy suszę. No ja i wielu innych cieszy się z tego że jest to tylko hipotetyczna powódź raz na sto lat.
      Teoretycznie zostało nam jakieś siedemnaście lat względnego spokoju.

Oczywista oczywistość był to żart i miejmy nadzieje że do powodzi nie dojdzie.
      • bonbon.ella Re: Mapy powodziowe czyli dlaczego w gminach cich 13.08.15, 18:23
        Pamiętam że temat był poruszony przez jednego z mieszkańców na tzw. konsultacjach w sprawie studium, ale został szybko zakończony stwierdzeniem żeby złożyć wniosek lub zapytanie na piśmie do urzędu. Kiedyś robili to radni, teraz każdy mieszkaniec ma sobie sam składać pisma.
        • ari-vederci Re: Mapy powodziowe czyli dlaczego w gminach cich 18.08.15, 08:56
          Teraz kochana pani można sobie pisać na Berdyczów.
          Jak w Gminie nie dostaną oficjalnego pisma od Wojewody lub wyższej instancji będą robili po swojemu,a jak?
          Ano tak,że będą się myliły kolory na mapach ostrzegających o powodzi.
          I tak kilku wie lepiej, niż cała armia hydrologów, ba nawet więcej niż Wojewoda,co tam, Prezydent.
    • krzysiom_nowy Re: Mapy powodziowe czyli dlaczego w gminach cich 18.08.15, 21:37
      Nie strasz ludzi. Dajesz linki do najgorszego wariantu- czyli scenariusz całkowitego zniszczenia wałów
      Rzuć okiem na mapy ryzyka i konsekwencji dla mieszkańców- wyglądają zasadniczo inaczej.
      1% na 100 lat to jest średnie zagrożenie powodzią..
      Po co straszyć ludzi?
      • ari-vederci Re: Mapy powodziowe czyli dlaczego w gminach cich 18.08.15, 22:31
        Oczywistym jest że ktoś zrobił te mapy i zapewne w jakimś celu.Na pewno nowykrzysiomie specjalnie by ciebie przestraszyć pokazując owe w ciemnej ulicy.

Na pewno nie ja je robiłem i nie ja nimi straszę.
        A kto straszy wieczorami po tańcach na deskach?
      • mamdomek Re: Mapy powodziowe czyli dlaczego w gminach cich 22.11.15, 20:04
        Mapki w na wypadek przerwania wału to są mapki które pokazują właśnie to co by się stało kilka lat temu, gdyby wówczas wysoka woda postała 3 dni dłużej, wał by rozmiękł i puścił. A nie 'małe ryzyko naz na sto lat'. Jak pamiętamy do przelania brakowało znacznie mniej niż metr więc mapka jest jak najbardziej obiektywna.
        Nie jest potrzebne całkowite zniszczenie, wystarczy miejscowe przerwanie. Takiego przerwania żadna siła nie jest w stanie wówczas naprawić i zatamować przepływu. Dlatego przerwanie jest praktycznie jednoznaczne z całkowitym zniszczeniem wału.
    • cedarwood30 Re: Mapy powodziowe czyli dlaczego w gminach cich 21.11.15, 21:18
      Dzięki wielkie za linki! Moim zdaniem to dobrze, że mapy zostały udostępnione i każdy ma do nich wgląd. Szkoda, że samorządy nie rozpowszechniały informacji o tych mapach.
    • levimikasa Re: Mapy powodziowe czyli dlaczego w gminach cich 21.11.15, 21:27
      Słyszałam o tym projekcie isok oraz o mapach w radiu. Zaintrygowało mnie to, niestety nazwa wypadła mi z głowy. Traf chciał, że dzisiaj na forum znalazłam ten wątek. Posiedziałam chwilę na tej stronie map i jestem pod wrażeniem ich wykonania. Dostosowanie się do tych map może pomóc w uchronieniu od strat jakie niesie powódź.
    • serenity36 Re: Mapy powodziowe czyli dlaczego w gminach cich 21.11.15, 21:31
      Tak, to może pomóc w zwiększeniu poczucia bezpieczeństwa i dodatkowo uchroni od nietrafionych inwestycji.
      • mamdomek Re: Mapy powodziowe czyli dlaczego w gminach cich 22.11.15, 20:15
        Rozsądnych tak. Ale to są wyjątki. Nieliczne. Reszta kieruje się zasadą 'wszyscy tak robią więc czemu się martwić'.
        Ja nie jestem w stanie pojąc ludzi którzy mając świadomość takiej a nie innej lokalizacji, budują się albo kupują nieruchomości na północ od ul. Rolniczej oraz na przyległych terenach ewidentnie niżej położonych. Przecież mapy wysokościowe są dostępne od lat. Zbiorowa natura hazardzisty?
        • serenity36 Re: Mapy powodziowe czyli dlaczego w gminach cich 23.11.15, 00:51
          Ja również nie rozumiem takich ludzi. Sama nigdy nie zdecydowałabym się na taki krok. Wolę dopłacić, ale mieszkać w bezpiecznym miejscu,któremu nie zagraża powódź. Niestety znam osoby, które tylko cieszą się jeśli nagle sprzedający opuści cenę. Zamiast zastanowić się, że może coś być na rzeczy.
    • maryla930 Re: Mapy powodziowe czyli dlaczego w gminach cich 21.11.15, 21:37
      Warto rozpowszechniać każdą inicjatywę, która uchroni ludzi od nieszczęść i dramatów. Ciężko oglądać w telewizji kiedy ktoś traci przez powódź cały dorobek swojego życia. Istotne jest to, że można temu zapobiec.
      • mamdomek Re: Mapy powodziowe czyli dlaczego w gminach cich 22.11.15, 20:17
        Tym którzy tam mieszkają pozostaje już tylko dobrze się ubezpieczyć i trzymać na strychu dmuchane pontony.
        • tytus_andronicus Re: Mapy powodziowe czyli dlaczego w gminach cich 22.11.15, 21:41
          Proponowanym polisy ubezpieczeniowe na wypadek powodzi. O ile są chętni ubezpieczyciele
        • maryla930 Re: Mapy powodziowe czyli dlaczego w gminach cich 23.11.15, 00:09
          Szczerze wątpię, żeby ubezpieczenie pokryło koszt takich strat..Dlatego najlepiej unikać takich sytuacji i nie osiedlać się w takich miejscach. Przezorny zawsze ubezpieczony.
          • mamdomek Re: Mapy powodziowe czyli dlaczego w gminach cich 23.11.15, 12:55
            Ależ oczywiście że można ubezpieczyć chałupę na wartość odtworzeniową i wcale nie jest to dużo pieniędzy z racji małego prawdopodobieństwa. Nie tylko na wypadek powodzi, ale też pożaru, wybuchu gazu. Czy zniszczenia przez huragan, bo ilość takich zdarzeń pogodowych w Polsce gwałtownie rośnie a przy stosowanej u nas powszechnie technologii lekkiego dachu na więźbie drewnianej z nadużyciem gwoździ, taki dach po prostu odfruwa i całe poddasze znika zmiecione.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka