Gość: urzędas hahahaha IP: *.chello.pl 18.10.09, 23:03 kary spowodują tylko tyle, że przestaniemy podejmować decyzje w ogóle, niech sobie kręcą łeb w wyższych instancjach (sądach administracyjnych i ministerstwach) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik słuchaj pasożycie IP: *.chello.pl 19.10.09, 15:58 dostaniesz termin na wydanie dyzcyzji a potem won dyscyplinarka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Nikt nit będzie chciał wziąć odpowiedzialności. IP: *.infinity.net.pl 18.10.09, 23:30 Jeśli tak się stanie, wtedy w urzędach najlepszymi stanowiskami pracy będą stanowiska nieurzędnicze: portier, sprzątaczka itp. Już teraz czas podejmowania decyzji jest długi. Jeśli dojdzie groźba tego typu odpowiedzialności, to dopiero dowiemy się, co znaczy długie podejmowanie decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
wybitniemadry jest jeden problem, polaki musieli by byc normalni 19.10.09, 04:31 i zlikwidowac prawo uznaniowe, czyli system przepisow wymyslony przez komunistow w ktorych decyzje wydaja naczelnicy/kierownicy w zaleznosci od wlasnego uznania, czyli otrzymania lapowki albo nie. ten korupcjogenny obled wprowadzili sowieci w calym bloku komuny, i wy polaki ciagle siedzicie w tym bagnie Odpowiedz Link Zgłoś
bosman_plama Polacy chcą kar dla urzędników 19.10.09, 07:54 Kary dla urzędników - jak najbardziej. Ale nie bez reformy systemu biurokratycznego, który u nas panuje. Podstawowa zasada od dziesięcioleci jest ta sama - "chroń swoją dupę", co owocuje rozmyciem odpowiedzialości poprzez rozłożenie procesu decyzyjnego na n instancji, dodatkowo rozmywa to kwadrylion przepisów wewnętrznych. W konsekwencji proces decyzyjny jest koszmarnie długi, na czym cierpi całe państwo. Budował ktoś ostatnio dom? To wie o co chodzi>:). Z "grubszych" przykładów wyrazistym jest głośna niedawno sprawa zakupów dla armii - tam też dano ciała, bo nie znalazł się nikt, kto wziąłby na siebie odpowiedzialność za podpisanie zgody. Bez zmiany systemu kary dla urzędników nie spełnią swego zadania, okażą się jedynie zasłoną dymną - okazją do zwalenia winy na jakiegoś kozła ofiarnego, by cała reszta mogła z uśmiechem oświadczyć do kamer: "proszę jak bardzo się staramy, a działania zaczynają przynosić rezultaty", po czym wrócić do beztroskiego wymieniania się papierami. Odpowiedz Link Zgłoś
freewolf Polacy chcą kar dla urzędników 19.10.09, 08:36 Czyżby te 13% Polaków to urzędnicy? :) Odpowiedz Link Zgłoś
kieliszki Polacy chcą kar dla urzędników 19.10.09, 09:02 Wprowadzić! I tylko patrzeć jak kolejki wydłużą się, a ludzie będą odprawiani z niczym, "bo na zdjęciu w dowodzie nie ma pan kokardek... pan... no właśnie nie wiem, czy to pan". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaliber44 Polacy chcą kar dla urzędników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.09, 09:11 kar dla urzędników ale i dla skorumpowanych sędziów i prokuratorów ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Polacy chcą kar dla urzędników IP: 78.156.162.* 19.10.09, 09:15 Jestem nawet pięć razy za "TAK" choć w pewien sposób ich rozumie. Ponieważ mając wewnętrzne zalecenia resortu / które powodują naginanie ustaleń prawnych ustanowionych przez ustawodawcę / oraz dodatkowo świadomość o powiązaniach personalnych, muszą się wykazać jednak w pracy i stworzyć jakąś statystykę. Pada to zazwyczaj na potencjalnego "Kowalskiego". Osobiście miałam do czynienia z absurdami np. poproszono mnie o przedłożenie zaświadczenia, że jestem osobą samotnie wychowującą dziecko lub zaświadczenie, że nie otrzymuję alimentów na dziecko. Skąd te zaświadczenia nie wiadomo, a nóż kłamię. Uczucia, które mi towarzyszyły podczas konfrontacji z urzędnikami, którzy traktowali mnie od progu jako potencjalną kryminalistkę, postaną mi w pamięci na długo. Wychodzę z założenia, a raczej kieruję się przysłowiem " Jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie". Być może jak dostaną po kieszeni wreszcie przełamią strach przed zwierzchnikiem i przegięciami, które są na porządku dziennym w urzędach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZiobrzySyn Polacy chcą kar dla wszystkich IP: *.trit.net 19.10.09, 09:33 Karać, karać karać. Najpierw trzeba mieć dobre prawo, a je stanowią mądrzy politycy, a jak mają byc mądrzy jak polacy głosują na sobie podobnych? Motłoch się bierze do rządzenia a później szczeka na forach karać, karać, karać, karać! Jak czytam te debilne komentarze to aż płakać się chce, jak ten naród się stoczył. Piszecie bzdury o zrujnowanych firmach przez decyzje urzędników a żaden z was nie zna takiego przykładu, jedynie to co w papce wam media zaserwują a wy bierzecie to za prawdę. Bezmózgie troglodyci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqqt Re: Polacy chcą kar dla urzędników IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.09, 11:05 Jak zwykle w Polsce to odniesie skutek odwrotny do zamierzonego. W dużych aferach jak zwykle nikt nie odpowie. A dzięki temu przepisowi w urzędzie Koziej Wólce Dolnej żona burmistrza załatwi w białych rękawiczkach nielubianą koleżankę z innego urzędu. Nie łudźcie się, że wam się poprawi. Jeszcze od żadnego przepisu obywatelowi się nie poprawiło. Odpowiedz Link Zgłoś