Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wymiar urlopu

IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 25.01.04, 17:49
    Witam, mam pytanie, otóż jestem zatrudniony już 5 lat, ukończyłem 5-cio
    letnie technikum tak więc od tego roku przysługuje mi 26-cio dniowy urlop
    wypoczynkowy. Po technikum skończyłem też roczne policealne studium. Była to
    szkoła niepubliczna o uprawnieniach szkoły publicznej, czy w związku z tym od
    zeszłego roku mogł mi przysługować wyższy wymiar urlopu?
    Jeszcze jedno w chwili zatrudnienie nie przedstawiłem (chyba)dokumentu który
    stwierdzał ukończenie tej szkoły.
    Jeszcze jena rzecz była to szkoła dzienna, stacjonarna. Dokumentem
    potwiersdzającym był dyplom ukończenia oraz zaświadczenie. Szkołą ta nie dała
    mi żadnego tytułu.
    Będe wdzięczny za udzielenie mi informacji.
    Z góry dziękują i pozdrawiam Darek :-)
    Obserwuj wątek
      • asia.su Re: wymiar urlopu 25.01.04, 18:56
        Gdybym była Twoją kadrową to nawet gdybyś teraz doniósł świadectwo
        uprawniające Cię do wyższego urlopu od stycznia 2002 to nie uznałabym tego.
        Tzn. uważałabym, że wyższy wymiar urlopu przysługuje Ci dopiero od dnia, w
        którym przyniosłeś to świadectwo.
        Tak robiła kadrowa z 30 letnia praktyką i wieloma kontrolami z PIP , z którą
        pracowałam jakiś czas temu.
        Trudno, żeby pracodawca ponosił konsekwencje tego, że pracownikowi nie chciało
        sie czegoś przynieść.
        Pozdrawiam
      • Gość: G. Re: wymiar urlopu IP: *.idea.pl 25.01.04, 19:01
        Ukończenie "szkoły policealnej", jak wynika z art. 155 ust. 1 pkt 5 KP, powoduje wliczenie do wymiaru czasu pracy sześciu lat. Nie ma rozróżnienia na szkoły publiczne i niepubliczne. Zatem wyższy urlop przysługiwałby ci już w zeszłym roku.

Jeśli przedstawisz to świadectwo teraz, to powinieneś uzyskać urlop dodatkowy w wymiarze 8 dni (o ile wyczerpałeś już urlop za 2003), który musisz wykorzystać do końca marca.
      • Gość: Darek dzięki... IP: *.zgora.dialog.net.pl 25.01.04, 21:12
        dzięki wielkie za odpowiedź, Asiu moja niewiedza wynikała z tego, że mój były
        pracodawca stwierdził, że szkoła niepubliczna nie uprawnia mnie, byłem jeszcze
        wtedy młody piękny i niedoświadczony a dodatkowo szczęśliwy ze znalezienia
        pracy, teraz gdy uzyskałem potwierdzienie swoich przemyśleń, ... sam nie wiem
        co zrobie. :-)
        Tobie wielki(a) G też bardzo dziękuje- tak myślę, skąd te 8 dni?! czy 6 to
        zaległe za zeszły rok + 2 już za ten (styczeń)?

Fajnie, że śa tacy ludzie jak Wy, wielkie dzięki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka