tkiller 29.01.04, 15:17 Co standardowo mozna odpowiedzieć na pytanie: "Dlaczego mamy zatrudnić Panią / Pana w naszej firmie"; "Co firma zyska zatrudniając Panią / Pana"; "Dlaczego nasza firma". Bede wdzięczny za wszystkie podpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fikuska Re: Głupie pytania 29.01.04, 18:04 kiedys to pytanie zadawane bylo wylacznie w malych firmach ktore nie posiadaly dzialu HR i w ten sposob zaoszczedzaly sobie czas pytajac kandydata aby odwalil za nich robote i ulatwil im wybor, samemu podkreslajac swoja przewage nad innymi kandydatami,w ten sposob szef nie musial czytac CV a jak mial dylemat to w ten sposob rozwiazywal watpliwosci wyboru. Obecnie pytanie stosowane w duzych firmach jak np Ernst&Young...np przez kierownikow departamentow..ale z tego samego powodu-zebys mu problem z glowy sciagnal i sam podsunal powod dlaczego ty a nie inny.Po co on ma sie meczyc nad wyborem i analiza twoich przewag na podstawie CV.Strata czasu dla niego. Rada:zapisz sie na kurs prezentacji i reklamy-wygrywa ten co sie najlepiej podkoloryzuje a nie ten z lepszymi kwalifikacjami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruda Re: Głupie pytania IP: 62.148.79.* 30.01.04, 09:26 Dlaczego firma? trzeba a) pokazać, że wiesz, czym się firma zajmuje (czyli: zależy ci na pracy na tyle, że zainwestowałeś czas i wysiłek żeby się dowiedzieć) b) pochwalić firmę (bo to zawsze mile się słucha, a poza tym jakby to wyglądało, że chcesz pracować w kiepskiej firmie?) c) powiązać jakoś własną osobę z zaletami / brakami / możliwościami firmy (przykład: bo widzę, że dużo sprzedajecie do Rosji, a ja świetnie mówię po rosyjsku / bo widzę, że mało sprzedajecie jeszcze do Rosji, a ja swietnie znam rosyjski) Dlaczego ja? tu można powtórzyć punkt c), ale przede wszystkim należy mówić rzeczy, których nie ma w CV (bo w poprzedniej firmie zauważyłem błędy w księgowości, i zdążyłem naprawić właśnie przed kontrolą, bo jestem duszą towarzystwa i w najbardziej zmęczonym zespole potrafię obudzić duch bojowy, bo burmistrz to mój wujek i zawsze wiem, co trzeba robić, żeby wygrać przetarg itp. itd.) pytania jak pytania, nie są głupsze, niż wszystkie inne pozdrawiam ruda Odpowiedz Link Zgłoś
tkiller Re: Głupie pytania 30.01.04, 14:57 Ruda dziękuje potrzebowałem właśnie takiej wskazówki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BIBISIA Re: Głupie pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.04, 17:12 Ruda, czytam twoje wypowiedzi tu i tam i mądra z ciebie dziewucha! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś