Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Głupie pytania

29.01.04, 15:17
    Co standardowo mozna odpowiedzieć na pytanie: "Dlaczego mamy zatrudnić
    Panią / Pana w naszej firmie"; "Co firma zyska zatrudniając Panią /
    Pana"; "Dlaczego nasza firma". Bede wdzięczny za wszystkie podpowiedzi.
    Obserwuj wątek
      • fikuska Re: Głupie pytania 29.01.04, 18:04
        kiedys to pytanie zadawane bylo wylacznie w malych firmach ktore nie posiadaly
        dzialu HR i w ten sposob zaoszczedzaly sobie czas pytajac kandydata aby odwalil
        za nich robote i ulatwil im wybor, samemu podkreslajac swoja przewage nad
        innymi kandydatami,w ten sposob szef nie musial czytac CV a jak mial dylemat to
        w ten sposob rozwiazywal watpliwosci wyboru.
        Obecnie pytanie stosowane w duzych firmach jak np Ernst&Young...np przez
        kierownikow departamentow..ale z tego samego powodu-zebys mu problem z glowy
        sciagnal i sam podsunal powod dlaczego ty a nie inny.Po co on ma sie meczyc nad
        wyborem i analiza twoich przewag na podstawie CV.Strata czasu dla niego.
        Rada:zapisz sie na kurs prezentacji i reklamy-wygrywa ten co sie najlepiej
        podkoloryzuje a nie ten z lepszymi kwalifikacjami.
      • Gość: ruda Re: Głupie pytania IP: 62.148.79.* 30.01.04, 09:26
        Dlaczego firma?
        trzeba a) pokazać, że wiesz, czym się firma zajmuje (czyli: zależy ci na pracy
        na tyle, że zainwestowałeś czas i wysiłek żeby się dowiedzieć)
        b) pochwalić firmę (bo to zawsze mile się słucha, a poza tym jakby to
        wyglądało, że chcesz pracować w kiepskiej firmie?)
        c) powiązać jakoś własną osobę z zaletami / brakami / możliwościami
        firmy (przykład: bo widzę, że dużo sprzedajecie do Rosji, a ja świetnie mówię
        po rosyjsku / bo widzę, że mało sprzedajecie jeszcze do Rosji, a ja swietnie
        znam rosyjski)

Dlaczego ja?
        tu można powtórzyć punkt c), ale przede wszystkim należy mówić rzeczy, których
        nie ma w CV (bo w poprzedniej firmie zauważyłem błędy w księgowości, i zdążyłem
        naprawić właśnie przed kontrolą, bo jestem duszą towarzystwa i w najbardziej
        zmęczonym zespole potrafię obudzić duch bojowy, bo burmistrz to mój wujek i
        zawsze wiem, co trzeba robić, żeby wygrać przetarg itp. itd.)

pytania jak pytania, nie są głupsze, niż wszystkie inne
        pozdrawiam
        ruda
        • tkiller Re: Głupie pytania 30.01.04, 14:57
          Ruda dziękuje potrzebowałem właśnie takiej wskazówki.
        • Gość: BIBISIA Re: Głupie pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.04, 17:12
          Ruda, czytam twoje wypowiedzi tu i tam i mądra z ciebie dziewucha!
          pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka