Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

zakaz konkurencji

15.02.10, 09:54
    Mam umowę na czas określony - do końca lutego. Po tym czasie prawdopodobnie
    rozstanę się z firmą. Na początku pracy podpisałam umowę o zakazie pracy u
    konkurencji przez 6 miesięcy.
    Czy to znaczy, że za te 6 miesięcy otrzymam wynagrodzenie ok 25% pensji, jeśli
    podejmę pracę nie u konkurencji tylko gdziekolwiek? Czy wcale nie mogę "mieć"
    pracy?
    Proszę podpowiedzcie, jak to wygląda...
    Obserwuj wątek
      • Gość: Julek Rynek kretynek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.10, 10:50
        Podpisałaś coś i teraz pytasz na forum co podpisałaś?
      • snajper55 Re: zakaz konkurencji 15.02.10, 11:52
        barbaraanna3 napisała:

> Mam umowę na czas określony - do końca lutego. Po tym czasie prawdopodobnie
        > rozstanę się z firmą. Na początku pracy podpisałam umowę o zakazie pracy u
        > konkurencji przez 6 miesięcy.
        > Czy to znaczy, że za te 6 miesięcy otrzymam wynagrodzenie ok 25% pensji, jeśli
        > podejmę pracę nie u konkurencji tylko gdziekolwiek? Czy wcale nie mogę "mieć"
        > pracy?

Chodzi jedynie o pracę u konkurencji. Więcej:

prawo.money.pl/aktualnosci/wiadomosci/artykul/za;zakaz;konkurencji;placi;pracodawca,16,0,333328.html

Zwracam uwagę na fragment:

"Umowa winna być pisemna i zawierać jako elementy konieczne: okres obowiązywania
        zakazu konkurencji oraz wysokość odszkodowania należnego pracownikowi od
        pracodawcy, brak tych warunków skutkuje nieważnością umowy."

Może warto uzupełnić Twoja umowę i wpisać wysokość odszkodowania ?

S.
        • barbaraanna3 Re: zakaz konkurencji 15.02.10, 12:55
          OK, wrócę do domu i doczytam umowę, ale generalnie: to znaczy, że muszę dostać
          ofertę z konkurencji, żeby mojemu obecnemu pracodawcy udowodnić, że tracę. Czy
          też w ogóle nie podchodzenie do rekrutacji u konkurencji pod to podchodzi. Czy
          mogę pracować w innej branży ?
          • snajper55 Re: zakaz konkurencji 15.02.10, 16:03
            barbaraanna3 napisała:

> OK, wrócę do domu i doczytam umowę, ale generalnie: to znaczy, że muszę dostać
            > ofertę z konkurencji, żeby mojemu obecnemu pracodawcy udowodnić, że tracę. Czy
            > też w ogóle nie podchodzenie do rekrutacji u konkurencji pod to podchodzi. Czy
            > mogę pracować w innej branży ?

Niczego nie musisz pracodawcy udowadniać. Samo podpisanie takiej umowy
            pracodawcę kosztuje co najmniej 25% wynagrodzenia. Dopóki płaci nie możesz
            pracować u konkurencji czy też sam konkurować ze swym byłym pracodawcą.

Możesz pracować gdziekolwiek, byle nie u konkurencji. Możesz robić cokolwiek,
            byle nie konkurować ze swym byłym pracodawcą.

S.
            • barbaraanna3 Zakaz konkurencji 22.02.10, 12:41
              słuchajcie, czy przy rozwiązaniu umowy o pracę muszę się zgodzić na rozwiązanie
              umowy o zakazie konkurencji - teraz kiedy w perspektywie jest wypłata
              odszkodowanie nagle pracodawca stwierdza, że na grzyba im ta umowa i nie będą mi
              zakazywać. To po co im była w ogóle :/ ??
              • araceli Re: Zakaz konkurencji 22.02.10, 12:45
                barbaraanna3 napisała:
                > słuchajcie, czy przy rozwiązaniu umowy o pracę muszę się zgodzić na rozwiązanie
                > umowy o zakazie konkurencji

Nie - nie musisz - szczególnie, że Twoja umowa po prostu WYGASA. Niczego nie podpisuj.
              • Gość: ja Re: Zakaz konkurencji IP: *.aplikom.com.pl 22.02.10, 12:46
                Po to, żebyś nie szukała pracy w firmach konkurencyjnych. Teraz, kiedy być może
                wie, że nie będziesz w takowej pracować, chce rozwiązać umowę o zakazie
                konkurencji, żeby nie płacić Ci odszkodowania.
              • Gość: gienia1966 Re: Zakaz konkurencji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.10, 13:20
                Pracodawcy wiedzą,że gdzieś dzwoni ,ale nie wiedzą w którym kościele.
                Sama daję do podpisania umowy o zakazie konkurencji,ale wygasa ona w momencie
                kiedy rozstajemy się.Oczywiste jest,że bronię swoich interesów.Natomiast kiedy
                pracownik odchodzi nie widzę powodu, żeby utrudniać mu życie.
                Nie wiem jak dokładnie wygląda twoja sytuacja od strony prawnej,ale powinnaś się
                dowiedzieć.Jeżeli dorosły człowiek daje do podpisania umowę to niech ponosi tego
                konsekwencje.Tym bardziej,że jak podejrzewam nie miałaś wyboru i chcąc pracować
                musiałaś ją podpisać.Moi pracownicy podpisują różne umowy,ale opracowuje je mój
                prawnik i doskonale wiem z czym to się je.
                Jeżeli wymagano od Ciebie podpisania czegoś,to działa to w obydwie strony.Walcz
                o swoje.Zyczę powodzenia.
                • barbaraanna3 Re: Zakaz konkurencji 22.02.10, 14:27
                  Dzięki. W umowie mam napisane, że przez 6miechów po ustaniu stosunku pracy
                  pracodawca wypłaci mi 25% wynagrodzenia miesiecznie.
                  Natomiast teraz będę ją chcieli rozwiązać - czy mogą to zrobić jednostronnie? Co
                  się stanie, jeśli nie podpiszę kwitu o rozwiązaniu tej umowy?
      • barbaraanna3 Re: zakaz konkurencji 23.02.10, 14:00
        up
        może ktoś napisze o swoich doświadczeniach?
        • Gość: wykolegowana Re: zakaz konkurencji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.10, 01:41
          nikt nie zaplaci Ci za ten zakaz z automatu. Bedziesz musiala do
          nich wystapic o zaplate, a jak nie zaplaca dochodzic w sadzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka