Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

zadanie dla sprzedawców :-)

27.02.04, 11:50
    słuchajcie, byłam na rozmowie w firmie odzieżowej, wydaje mi się że dobrze
    wypadłam ale... nigdy nic nie wiadomo.
    Zastanawiam się jak byście odpowiedzieli na pytanie:
    - jesteś pracownikiem np. działu z odzieżą dziecięcą. Jest tam fatalnie
    sprzedająca się sukieneczka dziewczęca. Jak zwiększysz jej sprzedaż??? (nie
    mając wpływu na jej cenę)
    Obserwuj wątek
      • mike_mike Re: zadanie dla sprzedawców :-) 27.02.04, 12:05
        flavia6 napisała:

> słuchajcie, byłam na rozmowie w firmie odzieżowej, wydaje mi się że dobrze
        > wypadłam ale... nigdy nic nie wiadomo.
        > Zastanawiam się jak byście odpowiedzieli na pytanie:
        > - jesteś pracownikiem np. działu z odzieżą dziecięcą. Jest tam fatalnie
        > sprzedająca się sukieneczka dziewczęca. Jak zwiększysz jej sprzedaż??? (nie
        > mając wpływu na jej cenę)

Zapytam z ciekawości - jak?
        • Gość: ex/pedientka Re: zadanie dla sprzedawców :-) IP: *.tkchopin.pl / 213.192.81.* 29.02.04, 10:45
          to wydaje sie calkiem proste, przede wszystkim musisz ocenic , czy klient w
          ogole ma zamiar takowa kupic, jesli tak, juz jest krok w przod, a zatem,
          sukienka jest tego warta, przede wszystkim oryginalna, nietuzinkowa,
          rzeczywiscie , zastanawia swoim wygladem, wspolgrajac z osobowoscia malej
          osobki, dodaje uroku, jest wrecz po prostu idealna , no i surowiec z jakiego
          jest wykonana !! jeden z lepszych na rynku , jest na peweno warta tego
          zakupu , to naprawde milo patrzec na mala klientke w tej sukieneczce
          , , gratuluje dobrego gustu
      • Gość: ewa Re: zadanie dla sprzedawców :-) IP: *.77.classcom.pl 27.02.04, 12:47
        Sukienkę dekoruję balonikiem,kokardami,zapinkami,robię z niej wesołą ,słodką
        sukieneczkę.Wieszam w miejscu najbardziej widocznym.Ma przyciągnąć wzrok mamy i
        córeczki.Jeśli jest to totalny bubel,proszę właściciela o pozbycie
        siętowaru,ostatecznie klient nasz Pan ma do nas wrócić i polecać nas.ewa
      • mike_mike Re: zadanie dla sprzedawców :-) 27.02.04, 13:40
        flavia6 napisała:

> słuchajcie, byłam na rozmowie w firmie odzieżowej, wydaje mi się że dobrze
        > wypadłam ale... nigdy nic nie wiadomo.
        > Zastanawiam się jak byście odpowiedzieli na pytanie:
        > - jesteś pracownikiem np. działu z odzieżą dziecięcą. Jest tam fatalnie
        > sprzedająca się sukieneczka dziewczęca. Jak zwiększysz jej sprzedaż??? (nie
        > mając wpływu na jej cenę)

Można tak. Powiedzmy sukienka kosztuje 100 zł. Ty nie możesz zmienić ceny, ale
        możesz zmienić tabliczkę z ceną. Można dać na niej przekreślone 180 i obok
        aktualna cena 100.
        • Gość: Ania Re: zadanie dla sprzedawców :-) IP: *.tarman.pl / *.tarman.pl 27.02.04, 13:57
          Gratuluje! Wygrales(as) konkurs pod haslem: jak najlepiej i najszybciej pozbyc
          sie klienta (sprawic by przestal w danym sklepie kupowac.)I w ten to wlasnie
          sposob traktujemy klientow jak idiotów, niestety jest to tak czesta praktyka w
          roznego rodzaju sklepach, ze az noz sie w kieszeni otwiera.
          pozdrawiam i proponuje zmienic taktyke
          • mike_mike Re: zadanie dla sprzedawców :-) 27.02.04, 14:04
            Gość portalu: Ania napisał(a):

> Gratuluje! Wygrales(as) konkurs pod haslem: jak najlepiej i najszybciej
            pozbyc
            > sie klienta (sprawic by przestal w danym sklepie kupowac.)I w ten to wlasnie
            > sposob traktujemy klientow jak idiotów, niestety jest to tak czesta praktyka
            w
            > roznego rodzaju sklepach, ze az noz sie w kieszeni otwiera.
            > pozdrawiam i proponuje zmienic taktyke

Wygrałeś. Nie jestem sprzedawcą. Nie jestem również autorem tego pomysłu. Idea
            wzięła się z tego co widzę w polskich sklepach...
            • Gość: Ania Re: zadanie dla sprzedawców :-) IP: *.tarman.pl / *.tarman.pl 27.02.04, 14:13
              Dokładnie, tak niestety praktyka jest w sklepach, najpierw podwyzszają cenę
              powiedzmy o 20% a potem rzucają hasło "wielka obniżka" i obniżają ten towar o
              30%
          • Gość: Ania Re: zadanie dla sprzedawców :-) IP: *.tarman.pl / *.tarman.pl 27.02.04, 14:09
            PS. Dodam jeszcze, że zajmuję się sprzedażą od kilku ładnych lat. Pomysł Ewy
            jest bardzo dobry i pod kątem dobrej odpowiedzi na rozmowie jak również
            skutecznej sprzedaży. Czasem jakas rzecz wygląda nieciekawie ale w połączeniu z
            jakimś dodatkiem moze zyskac na atrakcyjności, a wtedy sprzedamy nie tylko
            sukienke ale np bluzeczke czy inny dodatek.
            • flavia6 ZADANIE DRUGIE :-) 27.02.04, 14:23
              Aniu, odpowiedziałam dokładnie tak jak Ty, z własnego doświadczenia wiem, że to
              działa (sama kupiłam córce sukienkę która ładnie wyglądała z bluzeczką, bez
              niej nieciekawie). Tak więc odpowiedziałam dobrze ale Z ciekawością czekam
              nadal na inne propozycje!
              A oto problem drugi:
              jesteś sam na kasie w tymże dziale dziecięcym, obok sa przymierzalnie. kolejka
              ok. 5 osób, druga w kolejce pani z reklamacją, trzecia pani z płaczącym
              dzieckiem. A tu z przymierzalni wychyla się pani i prosi o inny rozmiar spodni
              z działu damskiego, który jest daleko.CO ZROBISZ?
              • mike_mike Re: ZADANIE DRUGIE :-) 27.02.04, 14:29
                flavia6 napisała:

> Aniu, odpowiedziałam dokładnie tak jak Ty, z własnego doświadczenia wiem, że
                to
                >
                > działa (sama kupiłam córce sukienkę która ładnie wyglądała z bluzeczką, bez
                > niej nieciekawie). Tak więc odpowiedziałam dobrze ale Z ciekawością czekam
                > nadal na inne propozycje!
                > A oto problem drugi:
                > jesteś sam na kasie w tymże dziale dziecięcym, obok sa przymierzalnie.
                kolejka
                > ok. 5 osób, druga w kolejce pani z reklamacją, trzecia pani z płaczącym
                > dzieckiem. A tu z przymierzalni wychyla się pani i prosi o inny rozmiar
                spodni
                > z działu damskiego, który jest daleko.CO ZROBISZ?

Mówię, że nie ma takiego rozmiaru.
                • flavia6 Re: ZADANIE DRUGIE :-) 27.02.04, 15:22
                  to jest sposób na stratę klienta!
                  czekam na inne odpowiedzi :-)))
              • Gość: ewa Re: ZADANIE DRUGIE :-) IP: *.77.classcom.pl 27.02.04, 16:15
                Z przyklejonym uśmiechem na twarzy informujesz b.ciepło i spokojnie iż dział
                damski jest 2 stoiska dalej i zajmujesz się pania z płaczącym dzieckiem /płacz
                dziecka irytuje wszystkich/ostatecznie jest to dział dziecięcy,pani z
                reklamacją czeka jest napewno Ci wdzięczna bo udało się Ci uspokoić
                dziecko.Opanowałaś sytuację.ewa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka