Gość: AS IP: *.uhc.lublin.pl 02.03.04, 09:50 Na jakiej podstawie (i czy wogóle) przysługuje refundacja do okularów od pracodawcy, Jeżeli pracuje w szkodliwych warunkach - to znaczy 8 godzin przy komputerze.Dziękuje za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wojtek Re: Okulary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.04, 11:36 Przysługuje (do 250 zł brutto), jeżeli na badaniach lekarskich wstępnych lub okresowych lekarz napisze, że: "wskazana jest praca w okularach". pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Okulary IP: *.crowley.pl 03.03.04, 18:17 A skąd niby wziąłeś tę kwotę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Okulary IP: 195.150.115.* 14.07.04, 18:35 > Przysługuje (do 250 zł brutto BZDURA!!!! Nigdzie nie jest powiedziane ile można zwracać pracownikowi. Wszystko zalezy od pracodawcy. Jeden zwróci 100 zł, a drugi 1000 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: Okulary 02.03.04, 15:01 Reguluje to: Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 1 grudnia 1998 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy na stanowiskach wyposażonych w monitory ekranowe (Dz. U. Nr 148 z 10 grudnia 1998 r., poz. 973) § 8. 1. Pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym na stanowiskach z monitorami ekranowymi profilaktyczną opiekę zdrowotną, w zakresie i na zasadach określonych w odrębnych przepisach. 2. Pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom okulary korygujące wzrok, zgodnie z zaleceniem lekarza, jeżeli wyniki badań okulistycznych przeprowadzonych w ramach profilaktycznej opieki zdrowotnej, o której w ust. 1, wykażą potrzebę ich stosowania podczas pracy przy obsłudze monitora ekranowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Okulary IP: *.uhc.lublin.pl 03.03.04, 11:12 Bardzo dziękuje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Okulary dla pracowników IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.04, 14:39 Skąd taka kwota i jak często można uzyskać refundację kosztów? Przy każdym badaniu okresowym, czy w zależności od potrzeb? Np. badania są co 3 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: Okulary dla pracowników IP: 195.205.132.* 14.07.04, 18:19 Refundacja przysługuje co 2 lata. Kwota powinna być rozsądna tzn. pokryć koszt oprawek i szkieł średniej jakości. Mój pracodawca zwracał nawet 1000 zł., ale przeciętnie jest to 200 - 300 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
fios Re: Okulary- kto ma racje? 16.07.04, 11:24 jestem sobie krótkowidzem, i pracuje przy kompie 8 h/dzien. mniej wiecej. ostatnio mi sie poglebila wada troche, wiec okulistka przepisala mi nowe szkla z antyrefleksem, zeby mi sie lepiej przy kompie pracowalo. pracodawca zwrocil mi koszty za nowe okularki, ale mam to nieszczescie, ze wszystkie rachunki itp. musza byc przedlozone w centrali za granica. i owa centrala sie czepila, ze okulary które mam, sa zwykle korekcyjne do dali, a nie do pracy przy kompie. i juz sama nie wiem co mam im powiedziec, zeby mi uwierzyli ze ich nie naciagam. a moze jednak ich naciagam? hehe ma ktos rozeznanie w tym temacie? pozdr. f. Odpowiedz Link Zgłoś
sajgonetka Re: Okulary- kto ma racje? 16.07.04, 11:31 lekarz okulista moze takie "poswiadczenie" napisac.. ze okulary są do pracy przy komputerze Odpowiedz Link Zgłoś
fios Re: Okulary- kto ma racje? 16.07.04, 14:13 na recepcie jest napisane, ze szkla powinny byc z antyrefleksem. oprócz tego dostalam od okulistki tez cos a la mini zaswiadczenie, ze okulary sa mi niezbedne przy pracy przy komputerze. tubylcy uznali te swistki i nawet mi dale kase. ale potem sie centrala wypowiedziala negatywnie i domaga sie zwrotu bu :( lajf is brutal... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
szkodnik Re: Okulary- kto ma racje? 16.07.04, 14:17 Jeżeli masz zaświadczenie od lekarza, to nie mogą od ciebie kasy wymagać. Zapytaj ich, co chcą żebyś im dała jeszcze, może zaświadczenie od weterynarza pomoże. Zaproponuj im następne badania, skoro te im nie odpowiadają, u wybranego przez nich lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś