Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

SYSTEM HRK?BRAK SYSTEMU!

19.02.02, 14:49
    Mam wątpliwości dotyczące efektywności poszukiwania pracy poprzez system
    komputerowych kwestionariuszy HRK. Jak może dojść do rozmowy kwalifikacyjnej,
    jeżeli osoby wypełniające Wasz kwestionariusz NIE SĄ W STANIE odpowiednio
    zaprezentować się (tzn. zwrócić bezpośrednio do adresata) w liście motywacyjnym
    lub chociażby tylko poprzez właściwie "ustawienie" CV? Argument, że firmy chcą
    tylko przeglądać bazę danych HRK jest zupełnie nieprzekonujący. Odpowiadając na
    ogłoszenia zamieszczane przez HRK czuję się jakbym wchodził do sekty - OK,
    nowicjuszu, proszę zostaw tu swoje dane, a Rada Starszych skontaktuje się z
    Tobą, jeżeli zostaniesz wybrany. Podczas, gdy Rada Wyznawców Czarnych Ołówków
    czyta ten sam kwestionariusz, co Rada Wyznawców Pomarańczowych Ołówków.
    Przecież wiadomo, że jak się chce pracować w czarnych ołówkach, to człowiek
    przedstawia się inaczej, niż jak się ma pracować w pomarańczowych ołówkach. Nie
    mam możliwości przedstawienia swojego podejścia do danego stanowiska, nie mam
    możliwości zareagowania na konkretny "bodziec", co w normalnych (czytaj: nie
    HRK-owskich) warunkach dzieje się poprzez LM i CV. A najgorsze w tym wszystkim
    jest to, ze HRK ogarnęło swoim niefunkcjonalnym systemem większość sensownych
    ofert pracy!
    I co Pan na to?
    Obserwuj wątek
      • Gość: marcin.balcerzak Re: SYSTEM HRK?BRAK SYSTEMU! IP: 2.4.STABLE* / 10.10.10.* 26.02.02, 17:43
        Witam,

postaram się odpowiedzieć na Pana pytania, tak by nie wyglądało to zbytnio na
        reklamę naszego systemu.

> Jak może dojść do rozmowy kwalifikacyjnej,
        > jeżeli osoby wypełniające Wasz kwestionariusz NIE SĄ W STANIE odpowiednio
        > zaprezentować się (tzn. zwrócić bezpośrednio do adresata) w liście motywacyjnym
        >
        > lub chociażby tylko poprzez właściwie "ustawienie" CV? Argument, że firmy chcą
        > tylko przeglądać bazę danych HRK jest zupełnie nieprzekonujący.

Nasz system jest narzędziem znacznie bardziej rozbudowanym pod względem
        dostępnych zastosowań od istniejących na rynku job-board'ów. Pełni od funkcję
        bardzo dokładnej bazy danych, którą można przeszukiwać wg dużej ilości kryteriów.
        Stąd wynika potrzeba stosowania podobnego formatu dla życiorysów (by można je
        sortować, jednakże wkomponowane są weń pola dodatkowe, pozwalające
        na "swobodniejszą" prezentację). Zarejestrowało się w nim (od marca zeszłego
        roku) już ponad 75.000 osób (w tym ponad 30.000 "wypełnionych" życiorysów).
        Czyli - w skrócie - przy tak dużej ilości użytkowników, ogłoszeń (ponad 500) i
        korzystających firm (ponad 150) niejednolity system nie byłby przejrzysty. W
        wielu przypadkach firmy (korzystając ze specjalnych "jednostek odkryć")
        samodzielnie przeszukują bazę danych (posługując się zadanymi kryteriami wyboru),
        w związku z tym zachęcamy kandydatów do wypełniania życiorysu.

> Odpowiadając na ogłoszenia zamieszczane przez HRK czuję się jakbym wchodził do
        sekty - OK,
        > nowicjuszu, proszę zostaw tu swoje dane, a Rada Starszych skontaktuje się z
        > Tobą, jeżeli zostaniesz wybrany. Podczas, gdy Rada Wyznawców Czarnych Ołówków
        > czyta ten sam kwestionariusz, co Rada Wyznawców Pomarańczowych Ołówków.
        > Przecież wiadomo, że jak się chce pracować w czarnych ołówkach, to człowiek
        > przedstawia się inaczej, niż jak się ma pracować w pomarańczowych ołówkach. Nie
        >
        > mam możliwości przedstawienia swojego podejścia do danego stanowiska, nie mam
        > możliwości zareagowania na konkretny "bodziec", co w normalnych (czytaj: nie
        > HRK-owskich) warunkach dzieje się poprzez LM i CV.

Nie przestawiałbym tego w tak demoniczny sposób. Należy patrzeć na nasz system
        jak na bardzo sprawną bazę danych (coraz powszechniejsze staje się
        rekrutowanie "on-line", w którym rolę odgrywają takie czynniki jak szybki dostęp
        do informacji, precyzyjność informacji, automatyzacja czynności
        administracyjnych). Elementy listu motywacyjnego są wkomponowane w rozbudowany
        formularz życiorysu.

> A najgorsze w tym wszystkim
        > jest to, ze HRK ogarnęło swoim niefunkcjonalnym systemem większość sensownych
        > ofert pracy!
        > I co Pan na to?

Życzę Panu otrzymania ciekawej posady, być może znajdzie Pan coś w naszym
        systemie.

Pozdrawiam,

MB
      • dziubek_pz Re: SYSTEM HRK?BRAK SYSTEMU! 23.04.02, 17:20
        Uprzejmie dziękuję za odpowiedź. Niestety, w moim przypadku wypełnianie
        życiorysu w HRK nie przyniosło jeszcze odpowiednich rezultatów. Niewiadomą
        pozostaje dla mnie to, jak mam zachować się w momencie, gdy otrzymuję e-mail z
        HRK, że na moim koncie pojawiły się nowe oferty, w związku z czym "prosimy o
        wypełnienie kwestionariusza". ILE RAZY mam go zatem wypełniać?!!! Owszem,
        chętnie dostosowałbym sposób wypełniania do tych ofert, ale skąd mam wiedzieć,
        czego one dotyczą. A poza tym, musiałbym wypełnić kilka wersji kwestionariusza
        dla różnych ofert. Naprawdę, jest to bariera nie do przejścia w przypadku
        systemu HRK.

• adam_brzozowski Re: SYSTEM HRK?BRAK SYSTEMU! 26.04.02, 12:06
          dziubek_pz napisał(a):

> Uprzejmie dziękuję za odpowiedź. Niestety, w moim przypadku wypełnianie
          > życiorysu w HRK nie przyniosło jeszcze odpowiednich rezultatów. Niewiadomą
          > pozostaje dla mnie to, jak mam zachować się w momencie, gdy otrzymuję e-mail z
          > HRK, że na moim koncie pojawiły się nowe oferty, w związku z czym "prosimy o
          > wypełnienie kwestionariusza". ILE RAZY mam go zatem wypełniać?!!! Owszem,
          > chętnie dostosowałbym sposób wypełniania do tych ofert, ale skąd mam wiedzieć,
          > czego one dotyczą. A poza tym, musiałbym wypełnić kilka wersji kwestionariusza
          >
          > dla różnych ofert. Naprawdę, jest to bariera nie do przejścia w przypadku
          > systemu HRK.
          >
          >
          Cieszy mnie jednak, że mimo tych wszystkich niedogodności cały czas zagląda Pan
          do naszego serwisu. Pragnę też od razu Pana uprzedzić, że, jak to jest w wypadku
          wszystkich serwisów internetowych tego typu, samo wypełnienie kwestionariusza nie
          gwarantuje od razu oczekiwanych rezultatów - musi nastąpić jeszcze połączenie
          trzech czynników: 1) Pańskich, nazwijmy to ogólnie, kompetencji oraz oczekiwań z
          2) zapotrzebowaniem konkretnej firmy na zatrudnienie osoby z Pańskimi
          kompetencjami w 3) tym samym czasie; niekiedy bywa to trudne. Tymi regułami
          rządzą się wszystkie narzędzia tego typu, zalecam więc jeszcze nieco cierpliwości
          i życzę powodzenia.
          Ponieważ Kolega Marcin wyjaśnił już kilka frapujących Pana kwestii a ja chciałbym
          uniknąć posądzenia o reklamowanie naszego serwisu na tym forum więc wyjątkowo do
          dalszej dyskusji zapraszam Pana pod swój firmowy adres: adam.brzozowski@hrk.pl

Pozdrawiam

Adam Brzozowski

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka