Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zawiść pracodawcy?

IP: *.toya.net.pl 10.07.10, 10:01
    Witajcie,
    mam taki oto problem. Pracodawca odmówił mi wystawienia referencji, bo
    twierdzi, że nie był zadowolony z mojej pracy. Pracowałem ponad rok w tej
    firmie, zrobiłem wiele rzeczy, przedłużono mi umowę na czas nieokreślony, ale
    zaszła sytuacja, że sam napisałem wypowiedzenie i miałem je wręczyć
    pracodawcy, ale przełożony pod moją nieobecność wszedł do mojego pokoju i je
    zobaczył. Tym sposobem uprzedził moje odejście. Teraz twierdzi, że jest
    niezadowolony z tego, jak pracowałem i że osobom zwolnionym referencji nie
    udzielu. Jak to obejść? Czy ktoś ma jakiś pomysł? Od tych cholernych
    referencji zależy, czy dostanę nową pracę. Były pracodawca po prostu zamyka mi
    drogę i niewiem, jak to obejść.
    Obserwuj wątek
      • krzysztofsf Re: Zawiść pracodawcy? 10.07.10, 10:06
        Pracodawca nie ma obowiazku dawac opinii o pracowniku.
        • Gość: Kior Re: Zawiść pracodawcy? IP: *.toya.net.pl 10.07.10, 11:00
          No to wiem, że nie ma obowiązku. Tylko co zrobić w sytuacji, kiedy kolejny,
          potencjalny pracodawca zatrudnienie uzależnia od referencji, a takowych nie da
          się uzyskać?
          • krzysztofsf Re: Zawiść pracodawcy? 10.07.10, 11:34
            Gość portalu: Kior napisał(a):

> No to wiem, że nie ma obowiązku. Tylko co zrobić w sytuacji, kiedy kolejny,
            > potencjalny pracodawca zatrudnienie uzależnia od referencji, a takowych nie da
            > się uzyskać?

Paragraf 22.

Dostarczyc opinie od poprzednich pacodawcow i wyjasnic sytuacje braku od obecnego?
            Szukac innej pracy?
          • Gość: abc Re: Zawiść pracodawcy? IP: *.adsl.inetia.pl 10.07.10, 11:36
            > No to wiem, że nie ma obowiązku. Tylko co zrobić w sytuacji, kiedy kolejny,
            > potencjalny pracodawca zatrudnienie uzależnia od referencji, a takowych nie da
            > się uzyskać?

Pracować dalej w tej samej firmie :))
            A następny raz nauczyć się MYŚLEĆ!!
            • Gość: Kior Re: Zawiść pracodawcy? IP: *.toya.net.pl 10.07.10, 11:46
              Nie da rady pracować dalej w tej samej firmie, bo już w niej nie pracuję. A z
              myśleniem to raczej nie mam problemów.
      • agulha Re: Zawiść pracodawcy? 10.07.10, 12:29
        Lepiej nie nalegaj, bo się pracodawca wkurzy, napisze Ci ZŁĄ opinię i jeszcze
        prześle do tego nowego bez Twojego pośrednictwa.
        Przedłużenie umowy nie oznacza jeszcze, że byłeś fantastyczny, tylko, że byłeś w
        miarę OK. Albo, że nie chciało im się szukać nikogo lepszego. Niestety zawsze
        można się przyczepić do czegoś ("pracownik konfliktowy, nie umie współpracować w
        zespole", albo "mało samodzielny", albo "nieefektywnie wykorzystujący czas").
        • Gość: Kior Re: Zawiść pracodawcy? IP: *.toya.net.pl 11.07.10, 10:56
          O to, to. Dokładnie takie sformułowania zostały zawarte w moim wypowiedzeniu.
          Mało tego, cieszyłem się uznaniem współpracowników, byłem lubiany, a tu takie
          rzeczy. No cóż, jak nie ta praca, to inna. Postanowiłem nie przyznawać się do
          tego zatrudnienia i tego pracodawcy, a w czasie, kiedy tam pracowałem, robiłem
          różne zlecenia więc właśnie je wpiszę sobie w cv w lukę pomiędzy poprzednim
          pracodawcą, a dniem dzisiejszym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka