Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Aplikować czy nie?? Problem!!!

IP: *.chello.pl 10.10.10, 22:05
    Mam taki problem. Pracuję w pewnej firmie. Praca jest taka sobie ogólnie, ale tragedii nie ma, bo jak na pierwszą pracę jest całkiem niezła kasa, ale jest mało rozwijająca biorąc pod uwagę moje wykształcenie i ambicje. Jednym słowem nie uciekam jeszcze, ale rozglądam spokojnie za czymś lepszym. I pojawił się taki problem. Zobaczyłem w pewnym portalu ogłoszenie o rekrutacji w pewniej firmie, w której praca bardzo by mi odpowiadała. Jest blisko mojego domu i płaca byłaby co najmniej taka sama jak mam teraz czyli wszystko ok. Ale jest jeden problem. Owa firma w której chciałbym pracować ostatnio dość często współpracuje z moją obecną firmą, tzn. razem realizują teraz projekt przeniesienia siedziby mojej obecnej firmy do innego miejsca i ta druga firma w tym projekcie pośredniczy. Oczywiście prezes mojej firmy i tamtej często się spotykają teraz, czy to u nas czy tam. I oczywiście nie wiem co robić. Nie chcę żeby mój szef wiedział, że coś kombinuje. Nie wiem czy mój szef może się jakoś dowiedzieć. Wiadomo, że jeżeli dobrze by mi poszło to czekałaby mnie rozmowa z prezesem tamtej firmy. A może mój szef dowiedziałby się nawet, że wysłałam tam moje cv. Nie wiem co robić.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Onna Re: Aplikować czy nie?? Problem!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.10, 09:39
        Podczas wysyłania aplikacji, rozmowy z kierownikiem czy tez prezes stanowczo poproś o dyskrecje - masz do tego prawo.
      • nothing.at.all Re: Aplikować czy nie?? Problem!!! 12.10.10, 10:38
        Aplikuj i poproś o dyskrecję. jesli firma jest powazna dyskrecji zachowa, a poza tym sama też powinna, bez Twojej prośby.
        • Gość: Mate Re: Aplikować czy nie?? Problem!!! IP: 77.252.98.* 14.10.10, 09:51
          Powinna, ale w praktyce to może różnie wyglądać.
          Lepiej poprosić o dyskrecję pisemnie - w papierowym LM lub mailu. W razie zwolnienia w obecnej firmie będzie można się do kogokolwiek przyczepić (i znaleźć winnych utraty pracy) - chociażby po to żeby mniej boleśnie tę pracę stracić...

Kilka razy zmieniałem pracę i kilka razy zdarzało się, że obecni szefowie otrzymywali info od tych potencjalnych (byli znajomymi). Szefowie trochę kręcili np. z wynagradzaniem, nie byli do końca OK. Lecąc na dywanik to ja byłem oczywiście tym zdrajcą i nielojalnym pracownikiem.

Dyskrecji ze strony pracodawców nie było - warto coś takiego zaznaczyć niż potem mieć jakieklwiek zawirowania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka