Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Studia podyplomowe a urlop

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.10, 12:25
    Rozpoczęłam jeszcze w październiku studia podyplomowe. Szef podpisał pismo delegujące i płaci za studia. Zajęcia odbywają się również w piątki (2 razy w miesiącu), w związku z czym tego dnia nie ma mnie w pracy. Pracodawca powiedział, że mam na te dni wziąc urlop wypoczynkowy.
    Czy jest jakaś podstawa prawna, która umożliwi mi wywalczenie, aby te dni nie były "odciągnięte" z mojego urlopu wypoczynkowego?
    Szukałam na ten temat informacji w necie, przeglądałam Kodeks Pracy, ale nie do końca rozumiem. W Kodeksie są zmiany, ale jest też jeszcze jakieś stare rozporządzenie. Z perspektywy laika jest to wszystko niezrozumiałe, dlatego zwracam się do Was z prośbą o radę.
    Czy pracodawca ma obowiązek udzielenia mi płatnego urlopu szkoleniowego na dni, w których odbywają się zajęcia? Czy jest limit dni takiego urlopu?
    Dziękuję za jakiekolwiek sugestie, podpowiedzi i wyjaśnienia.
    Obserwuj wątek
      • sloneczna.dziewczyna Re: Studia podyplomowe a urlop 17.10.10, 12:35
        Nie ma powodu, dla którego miałabyś dostawać za ten dzień wolne.
      • helena_5 zapytaj w PIP 17.10.10, 13:02
        Miały wejść nowe przepisy o szkoleniu pracowników, ale nie wiem czy weszły.

Wywalczyć nie wywalczysz - jeśli jest ustawa, to mocą prawa będziesz mieć, ale dopytaj się w PIP.
      • snajper55 Re: Studia podyplomowe a urlop 17.10.10, 13:30
        Gość portalu: Wiki napisał(a):

> Rozpoczęłam jeszcze w październiku studia podyplomowe. Szef podpisał pismo dele
        > gujące i płaci za studia. Zajęcia odbywają się również w piątki (2 razy w miesi
        > ącu), w związku z czym tego dnia nie ma mnie w pracy. Pracodawca powiedział, że
        > mam na te dni wziąc urlop wypoczynkowy.
        > Czy jest jakaś podstawa prawna, która umożliwi mi wywalczenie, aby te dni nie b
        > yły "odciągnięte" z mojego urlopu wypoczynkowego?
        > Szukałam na ten temat informacji w necie, przeglądałam Kodeks Pracy, ale nie do
        > końca rozumiem. W Kodeksie są zmiany, ale jest też jeszcze jakieś stare rozpor
        > ządzenie. Z perspektywy laika jest to wszystko niezrozumiałe, dlatego zwracam s
        > ię do Was z prośbą o radę.
        > Czy pracodawca ma obowiązek udzielenia mi płatnego urlopu szkoleniowego na dni,
        > w których odbywają się zajęcia? Czy jest limit dni takiego urlopu?
        > Dziękuję za jakiekolwiek sugestie, podpowiedzi i wyjaśnienia.

Pracodawca nie ma obowiązku zwalniać Cię na zajęcia. Urlop szkoleniowy (21 dni) przysługuje jedynie osobom piszącym pracę dyplomową i jest udzielany na pisanie tejże pracy. Studiów podyplomowych to nie dotyczy.

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka