Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Powrót do bagna

06.12.10, 17:40
    Po co zadawać sobie takie idiotyczne pytania w stylu: wracać czy nie? W Polsce nie ma warunków do normalnego życia dla przeciętnego Polaka. Jak ktoś był za granicą to wie o czym piszę. Ceny takie same jak na Zachodzie a zarobki cztery razy mniejsze.
    A najlepsze są wypowiedzi w stylu: ,,bo tam jesteś niczym, zamiatasz podłogi, czyścisz kible i jesteś zerem...'' Sorry ale tak mówią tylko ci, którzy za granicą nie byli, a w Polsce żyją na cudzym, często budżetowym garbie. Że niby w Polsce pracodawcy tacy przyjaźni i hojni? Jakoś
    tego nie widzę dookoła. Pełno za to zawiści, chamstwa, zazdrości i biedy.
    Nie ma lekkiego życia na emigracji i nikt tam po głowie nie głaszcze ale tam człowieka traktują z szacunkiem czego nie można raczej powiedzieć o polskich realiach.
    A temat szkół? Litości, polska szkoła to dno. Zasada ZZZ: zdać, zakuć i zapomnieć. Pamięciówka ze wszystkiego. Nikt nie wie po co ale tak jest w programie. Rozmnażanie dżdżownic, proszę bardzo. Że tego za dużo i niepotrzebne? Nie szkodzi, dzieciaki nadrobią na korepetycjach: dorobią nauczyciele !
    Jak patrzę na to wszystko to widzę, że jedynie spora kometa jest w stanie rozwiązać polskie problemy.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Swojak.info Re: Powrót do bagna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.10, 22:01
        Tenochtitlan3, podoba mi się to co napisałeś. Moim zdaniem problem nazwałeś ostro, ale trafnie.
        Mam inne zdanie na temat tego co może rozwiązać nasze problemy. Jak zaczniemy być sobą i robić to co każdy z nas uważa za sensowne to może obejść się bez komety.
        Trzymaj się ciepło!
      • Gość: janczar42 Powrót do bagna IP: *.dynamic.chello.pl 06.12.10, 23:10
        Oboje macie 100%racje.Tytuł reportażu też bardzo trafny.Ale taka sytuacja istnieje w tym tzw.debilnym darmowym szkolnictwie od czasów głębokiej komuny i dotychczasowi a nawet obecni rządcy nie mają najmniejszego zamiaru żeby sytuację nawet trochę zmienić. Bo szkoła polska to nieustanna produkcja pospolitych nieuków i debili - w cywilizowanym świecie zupełnie nic nie znaczących. Jednak najlepszym rozwiązaniem dla dzieci jest pozostanie na emigracji.
        • Gość: Swojak.info Re: Powrót do bagna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.10, 00:50
          Janczar42, moim zdaniem "rządcy" mają tu ograniczone pole do działania, bo problemem są fatalnie wykształceni i beznadziejnie motywowani nauczyciele. Jak dekretem zmusić belfra, aby kochał dzieci? aby na pierwszym miejscu widział indywidualny rozwój człowieka i grupy? aby poczuł, że rozwija człowieka, a nie programuje pustą mózgownicę?
          Potrzebujemy nowego podejścia do edukacji i potrzebujemy nowego sposobu doboru nauczycieli. Kto ma to zrobić skoro "rządcy" zostali wykształceni tymi metodami, którymi teraz katuje się nasze dzieci?
      • Gość: deuter Re: Powrót do bagna IP: *.aster.pl 07.12.10, 07:03
        A ja pochodzę z biednej rodziny, dzięki darmowemu szkolnictwu zdobyłem bardzo solidne wykształcenie. Teraz pracuje w Polsce jako inżynier i na swoje zarobki nie narzekam.
        Polska szkoła nie jest idealna, ale nie ma się czego wstydzić w porównaniu z przeciętnymi zachodnimi placówkami.
        • Gość: Swojak.info Re: Powrót do bagna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.10, 07:49
          Deuter, myślę, że w tym kiepskim systemie edukacyjnym trafiają się wspaniali nauczyciele. Co więcej niektórzy uczniowie mają tyle samozaparcia, że bez względu na okoliczności wyjdą na ludzi. Pewno jesteś tego przykładem.
          Zgadzam się, że naszym wzorem powinny być nasze własne pomysły na dobrą edukację. Skorzystajmy z ciekawych rozwiązań z tego czy innego kraju. Bądźmy mądrzy w uczeniu się od innych. Bowiem faktycznie np. przeciętna szkoła włoska to kiepski punkt odniesienia. W takim mizernym kontekście nie mamy się czego wstydzić.
      • agg Re: Powrót do bagna 09.12.10, 12:00
        tez mieszkam za granica i denerwuje mnie to ciagle plakanie emigrantow nad polska bieda. Zachod to zachod nie da sie ukryc ale ile osob stac tu gdzie mieszkam na kupno mieszkania w anglii. prawie wszyscy mieszkaja tutaj w pokojach.
        • anjako Re: Powrót do bagna 12.12.10, 13:28
          Nie wiem w jakim towarzystwie się obracasz, ale ja mam całkiem pokaźną grupę znajomych, z czego ogromna większość z nich mieszka w swoich domach, natomiast reszta wynajmuje całkiem niezle mieszkania lub odmy, a ci ostatni w przyszłości będą chcieli wrócić do Polski.
          Wydaje mi się, że generalizowanie na temat mieszkania Polaków w pokojach jest nie na miejscu
          Ci, którzy przyjechali tu żyć zainwestowali, i teraz mieszkają w swoich domach, Ci, którzy przyjechali na zarobek już dawno wrócili do polski, są jednak niedobitki, które mieszkają w wynaję tych pokojach, choć wydaje mi się, są to raczej pojedyńcze jednostki.
          Ja tu przyjechałam żyć, nie mieszkać, także jak większość osób takich jak ja zainwestowałam i nie nabijam kasy nikomu...
      • Gość: mirap13 Re: Powrót do bagna IP: *.57.classcom.pl 10.12.10, 17:16
        Autor ma racje - nigdy nie wracac do Polski ! Niestety ja /samotna matka/ posluchalam obecnie 15 letniej corki ktora nie chciala zostac w IE oraz z wyniklej sytuacji rodzinnej po 3 latach wrocilam. Najwiekszy blad w zyciu.
        W konsekwencji obecnie nie mamy za co zyc, zasilku z bezrobocia mi odmowili motywujac ze przez ostatnie 18 miesiecy pelnego roku nie przepracowalam w Polsce - co jest oczywiscie prawda. Swiadectw pracy z 20 lat nawet nie chcieli przegladnac mowiac ze nie jest to dla nich zaden dokument a z samego biura mnie wyrzucili uzasadniajac to tym ze im czas zajmuje.
        Przed wyjazdem pracowalam przez 20 lat w szkole muzycznej /publiczna szkola/ lecz z powodu tzw mobbingu musialam wziasc bezplatny urlop a nastepnie "na wlasna prosbe" zrezygnowac z pracy. Swobodnie jako byly nauczyciel w duzym miescie stwierdzam ze zatrudniane sa osoby na to stanowisko wg kumoterstwa z dyrekcja, kuratorium i odpowiednimi ukladami lub tez koneksjami rodzinnymi. Czesto nawet one nie posiadaja odpowiedniego wyksztalcenia na to stanowisko lecz w trakcie trwania umowy o prace wysyla sie je na kursy czy tez do szkoly na uzupelnienie wyksztalcenia. Taka sama sytuacja rowniez panuje w kadrze kierowniczej danej placowki.
        Moja corka chodzi do prywatnego gimnazjum /finansowanego przez Kosciol/ i bardzo lubi przedmiot - matematyka. Uczestniczy w konkursach starajac sie samodzielnie uczyc tego przedmiotu poniewaz nawet w tego typu szkole nie przewidzieli ze ktos moze "kochac" matematyke i chciec poznawac jej tajniki. Jest w swoim dzialaniu osamotniona.
        Nigdy ale to przenigdy nawet przez ulamek sekundy nikt kto ma mozliwosc pozostania na obczyznie nie powinien myslec o powrocie do CHAMSTWA i BAGNA.
        nauczyciel
        • Gość: gość Re: Powrót do bagna IP: *.icpnet.pl 12.12.10, 16:23
          Bardzo nie rozsądnie jest podejmować życiowe decyzje w oparciu o opinię dziecka. Można ją jedynie wziąć pod uwagę a i to tak z dużą rezerwą..
      • ajent.007 Re: Powrót do bagna 10.12.10, 19:30
        NIE MA SENSU!!!
      • Gość: BiL Jesteście dziwni IP: *.5-4.cable.virginmedia.com 11.12.10, 23:55
        Po co starać sie stwierdzić autoratatywnie czy w Polsce się opłaca być czy nie.
        Są tacy co całkiem dobrze sobie w Polsce radzą, mają jakieś swoje biznesiki albo dobrą posadę na kierowniczym stanowisku i żyje się im całkiem dobrze.
        A są tacy co nie mieli szczęścia w Polsce znaleść sobie dobrego miejsca zarobku, słabość gospodarcza Polski do ilości ludności powoduje, że pewna nadwyżka ludności musiała wyemigrować, bardzo normalne zjawisko znane od ... zawsze. I są tacy co sobie znaleźli swoje miejsce do życia za granicą i są bardzo zadowoleni.
        Ja przebywam za granicą i jest to związane nie tylko z zarobkami, ale bardziej odpowiada mi mentalność ludzi tu gdzie jestem teraz.
        Karzdy robi jak uważa i nie powinien niczego starać się narzucić innym.

Pozdrawiam.
      • Gość: Zuzza Powrót do bagna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.10, 19:56
        Dziwne.....ja bylam za granica potem pracowalam w polsce i nikt mi nie odmowil zasilku:) co za ironia w anglii robilam i nie bralam benefitow choc prawie wszyscy znajomi sie tak bardzo dobrze obstawili a w pl siedze na zasilku ktory za chwile sie konczy sama radość ale sam fakt ze mi cos tutaj przyznali -bezcenna :))
      • Gość: Magnat Precz mi z Polski barany, mi tu dobrze i bez was! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.10, 01:29

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka