Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zwrot kosztów za okulary

IP: 195.150.83.* 26.01.11, 10:25
    Witam, szukam informacji na temat zwrotu kosztów za okulary do pracy przez pracodawcę, ale wszystkie informacje, jakie znalazłam są dla mnie niezbyt jasne. Sytuacja wygląda w taki sposób:
    Pracuję 6h dziennie przy komputerze, od lekarza medycyny pracy mam wskazanie do pracy w okularach (wada wzroku). Wymieniałam ostatnio szkła w okularach i chciałabym od pracodawcy zwrot właśnie za nie (nie za oprawki). Kwota, którą zapłaciłam za szkła to 120zł, natomiast po przedstawieniu faktury pracodawcy dostałam informację, że zwracają...50zł! To jest niedorzeczne, prawie żadne szkła korekcyjne tyle nie kosztują, nawet 50% się nie zwraca, a bez okularów przecież pracować nie mogę. Czy są jakieś regulacje w tym względzie? Bardzo proszę o odpowiedź.
    Obserwuj wątek
      • annajustyna Re: Zwrot kosztów za okulary 26.01.11, 10:52
        Wszystko zalezy od pracodawcy. NFZ doplaca - zdaje sie - 10 zl i co im zrobisz? Ciesz sie, ze nie potrzebujesz tak jak ja szkiel (a wlasciwie plastikow) za 400 zl.
        • Gość: AniaB Re: Zwrot kosztów za okulary IP: 195.150.83.* 26.01.11, 10:56
          Dzięki za info.
      • kol.3 Re: Zwrot kosztów za okulary 26.01.11, 11:12
        Pracodawca zwraca ułamek kosztów.
      • zolzatoja Re: Zwrot kosztów za okulary 26.01.11, 12:25
        Sprawdż w przepisach wewnętrznych swojego pracodawcy; kwoty zwrotu są różne u poszczególnych pracodawców, zazwyczaj jest to koszt szkieł + najtańszych oprawek; u mnie np. 200,- zł raz na dwa lata.
      • sundry Re: Zwrot kosztów za okulary 26.01.11, 15:54
        Przepisy nie precyzują, ile masz dostać, tylko że pracodawca powinien partycypować w kosztach. Ile da, tyle da.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka