antrejka 16.03.11, 23:36 Nienawidzę słowa 'tacierzyński', niech urlop będzie ojcowski, albo tatowy; ale oczywiście niech będzie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kaś Mama tacie nierówna IP: *.play-internet.pl 17.03.11, 17:25 "Na przykład w Kalifornii partnerowi należy się zawsze połowa wspólnego majątku wypracowanego w okresie związku..." W Polsce przy rozwodzie, przy podziale majątku wspólnego przecież też bierze się pod uwagę zaangażowanie stron w wychowanie dzieci i urlop macierzyński Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Taki placz ze nie rodzi sie wiecej dzieci IP: *.access.telenet.be 18.03.11, 00:12 ... bo niby wszyscy [rodzina, panstwo] ich potrzebuje. A jednoczesnie oczekuje sie, ze wszystkie koszty i ryzyko posiadania tych dzieci wezma na siebie kobiety. No to nic dziwnego, ze nie ma wiekszej ilosci bejbiczkow, jesli tak tatusiowie [urlop ojcowski/zajmowanie sie dzieckiem i domem w rowny sposob co kobieta] i panstwo [brak zlobkow, przedszkoli, czy chocby znieczulenia przy porodzie (!)] umywaja rączki. A najlepiej to Polkom za granicą, ot co! :) Odpowiedz Link Zgłoś
opozycja_online Mama tacie nierówna 25.04.11, 10:18 Oczywiście to tylko moja uwaga! Z kobietami, które mają dzieci w wieku do szkoły podstawowej pracuje mi się wyjątkowow trudno. Nie są kreatywne. Nie dokształcają się. Nie można na nich polegać. Zauważam, że są leniwe. Przedkładają gadanie nad pracę. Koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa_2011 Re: Mama tacie nierówna IP: *.171.139.254.static.crowley.pl 25.04.11, 16:18 Moja uwaga jest taka, że "gadatliwość kobiet" nie zależy od liczby dzieci w wieku szkolnym. To jest cecha wrodzona (nie dotyczy wszystkich kobiet, dotyczy też mężczyzn). Natomiast kobiety, które mają dzieci są lepiej zorganizowane od kobiet, które dzieci nie mają - te, które nie są zorganizowane, po prostu nie pracują już, tylko zajmują sie domem i dziećmi. Kobieta z dzieckiem ma natomiast gdzie indziej skierowaną największą uwagę - to naturalne, że musi zapewnić bezpeczeństwo i rozwój swoim dzieciom. Ale absolutnie nie dyskryminuje to tych kobiet, wręcz przeciwnie. Mądry pracodawca stwarza odpowiednie warunki dla pracy tym kobietom, np. pozwalając pracować w niepełnym wymiarze godzin. Kobiety z dziećmi pracują duzo więcej niż kobiety bez dzieci, a juz zupełnie bez porównania więcej niż mężczyźni. Tylko praca mężczyzn jest widoczna, sprowada się tylko do pracy zawodowej (a już niekoniecznie domowej) i jest odpowiednio nagłaśniania. Często zdarza się, że mężczyźni nagłaśniają wyniki swojej pracy, jak też przywłaszczają pomysły swoich koleżanek w pracy, bo te nie mają siły ani ochoty walczenia o to, dla nich ważniejsze są dzieci. W świecie idealnym nie ma tak jawnej i niesprawiedliwej dysproporcji pomiędzy pracą zawodową kobiet i mężczyzn. Rzeczywistość w naszym kraju zmienia się, ale baaaaardzo powoli. pracująca matka dwójki dorosłych dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anonim Mama tacie nierówna IP: *.dynamic.chello.pl 25.04.11, 11:08 Kolejny lewacki artykuł. Znów autor pisze o wyrównaniu zarobków kobiet i mężczyzn co jest nonsensem. Jeżeli kobieta decyduje się na macierzyństwo to nie ma się co dziwić, że mniej będzie zarabiać od męża. Taka jest natura tego świata, że kobieta rodzi dzieci, a mąż w tym czasie utrzymuje rodzinę. Nie można przecież kazać facetowi rodzić dzieci i wyganiać go na przymusowy urlop tacierzyński. W Europie wszytko ma być jednakowe. Kobieta ma być taka sama jak mężczyzna. Zamiast postawić na wyeksponowanie cech męskich i kobiecych robi się coś dokładnie odwrotnego. A może należało by podejść do sprawy inaczej tzn. obniżyć podatki nakładane na rodzinę i pozwolić rodzinie samej decydować co jest dla niej lepsze. Jednak EU na to nie pozwoli, bo przecież jak kobieta jest w domu i opiekuje się potomstwem to jej praca nie jest opodatkowana i państwo nić z tego nie ma. Dlatego co niektórzy piszą takie artykuły na zamówienie państwa mówiąc, że dają kobietom wolność . To nie jest żadna wolność tylko zniewolenie skoro państwo zabiera swoją działę. Druga sprawa to zasiłki dla kobiet na wychowawczym. Przecież jak damy kobietom zasiłki na wychowawczym to ich mężów musimy opodatkować kwotą o 40% większą niż zasiłek. Czy przez to rodzina jest bogatsza? Odpowiedz Link Zgłoś
czechowka Re: Mama tacie nierówna 25.04.11, 15:59 Jaki, kurtka jasna, tacierzyński? Nowomowa jakaś i ślepe kalkowanie. Ojcowski, urlop ojcowski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Mama tacie nierówna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.11, 20:29 Dlaczego nie wyganiac ojca na przymusowy urlop tacierzynski?? Jakby musial sie troche sam zajmowac domem i dzieckiem, to moze by docenil prace partnerki. Nie byloby tez wtedy gadania o nizszej emeryturze kobiety i dlugiej przerwe w karierze. Jego kariera i przyszla emerytura tez by troche ucierpiala. Przeciez dziecko to wspolna decyzja, wspolne radosci, wspolne poswiecenia... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Trili srili i lewackie pierdólki 25.04.11, 20:58 Gość portalu: Maciek napisał(a): > Dlaczego nie wyganiac ojca na przymusowy urlop tacierzynski?? Jakby musial sie > troche sam zajmowac domem i dzieckiem, to moze by docenil prace partnerki. Nie > byloby tez wtedy gadania o nizszej emeryturze kobiety i dlugiej przerwe w karie > rze. Jego kariera i przyszla emerytura tez by troche ucierpiala. Przeciez dziec > ko to wspolna decyzja, wspolne radosci, wspolne poswiecenia... Zaiste, poświęcenie częsci dochodu na koszty utrzymania dziecka nie jest żadnym poświęceniem. Co do doceniania pracy kobiet w domu, to proponuję, abyś nie przesadzał. Znam obie strony medalu, bo jestem samodzielnym ojcem 2 dzieci. I wiem co się z czym jje. I opowieści o cięzkiej pracy w domu nie robią na mnie wrażenia, bo to robiłem i to dosyć długo. O tym, że musiałem pracować w międzyczasie nie wspominam. Więc zacznij chłopczyku od siebie. Opowiedz ile masz dzieci, ile z nich wychowałeś itp. Wtedy pogadamy... Kobiety zarabiają mniej, bo są na rynku pracy mniej aktywne i mniej skłonne do ryzyka. A to się przekłada na mniejsza mobilność itp. Rola kobiet jest taka a nie inna z przyczyn biologii. I czy to się komuś podoba czy nie, to bez znaczenia. Tak po prostu jest. Jak ktoś tego nie akceptuje, to jest głupi. Tak samo jak ten, co nie akceptuje grawitacji. Bo to jest to samo. Tyle, że efekt skoku z wieżowca jest taki sam, bez względu na to, czy się w rzeczoną grawitacje wierzy czy nie. Tak po prostu jest. Jak się tego nie akceptuje, to albo podwiązanie jajowodów i problem z głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hudson hornet Re: Trili srili i lewackie pierdólki IP: *.xdsl.centertel.pl 25.04.11, 21:15 na kolana! bo to facet samodzielnie wychowujący dzieci się wypowiada! Klękajcie narody! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Trili srili i lewackie pierdólki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.11, 21:19 Rozumiem Twoja awersje do kobiet. Samotne ojcostwo potrafi dac w kosc. Ja mam dwojke malych dzieci i doceniam wysilek mojej zony, bo pracy ma przy nich mnostwo. Nie zmienia to jedak faktu, ze staram sie ja odciazyc jak tylko moge bo nie tylko ja pracuje, nie tylko ja moge byc po pracy zmeczony. Decyzja o posiadaniu dzieci byla nasza wspolna decyzja, mamy wspolny dom, wspolne dzieci i wspolne obowiazki. 4 krzyzyk mam juz za soba no ale pewne rzeczy wynosi sie z domu, bo od lat pogladow na ten temat nie zmienilem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Mama tacie nierówna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.11, 11:17 Z tymi facetami, którzy chwalą się, że nie potrafią zrobić herbaty, to przesada. Nie znam rówieśnika (35 lat), który by choć trochę nie gotował. Znam za to kilka takich dziewczyn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nn Re: Mama tacie nierówna IP: *.xdsl.centertel.pl 25.04.11, 11:25 po urodzeniu dziecka moja żona chętnie by nie wróciła do pracy, ale z moją pensją 1600zł na rękę jest to niemożliwe. Niestety prawda jest taka, że facet powinien zarabiać dużo więcej. I to niezależnie od zdania bezdzietnych feministek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: retta Re: Mama tacie nierówna IP: *.dynamic.chello.pl 25.04.11, 13:47 a co z kobietami wdowami/samotnie wychowującymi dzieci/z chorymi mężmi/mężami nierobami-na które spadł cały obowiązek wychowania i utrzymania dzieci. Muszą zasuwać na etacie za psie pieniądze i mają drugi etat w domu bo nikt ich nie wyręczy. Fakt jest też tak, ze wiele kobiet zwyczajnie po urodzeniu dziecka dostaje małpiego rozumu i siedzi i tuczy dzieci, męża i siebie trzydaniowymi obiadkami i ciastami, sprzątając i pucując mieszkanie....niby dlaczego ja pracująca kobieta z podatków miałabym opłacać kogoś takiego...a sama chcąc i lubiąc pracować aby mieć tak samo czysto i obiad muszę wynająć gosposię i iść do restauracji płacąc za to sama. Ok kobieta powinna zarabić tyle aby móc mieć na tyle swobody aby móc odejść od mężą pijaka, chama i móc utrzymać siebie i dzieci a nie tkwić w głupim zwiążkou latami. Powinna móc wrócić do pracy i móc oddać dziecko do żłobka/ niani...a jak pensje są tak niskie to po co oddawać dziecko obcym osobom jak się nawet na ich pensję nie zarobi.Niestety kobiety same pod sobą kopią dołek...i dlatego nikt ich nie zatrudnia. Mają lekką pracę ale w ciąży od razu idą na chorobowe a potem znikają na kilka lat i oczekują aż pracodawca będzie na nie czekał i da im pracę po powrocie. Ja jako taki pracodawca (ktrym nie jestem) bym nie czekała choć jestem kobietą rozumiem jak to jest też od drugiej strony i ile kosztuje utrzymanie pracownika/miejsca pracy. Sama na razie nie decyduje się na dziecko- początki działalności gospodarczej...mi nikt nie da. Muszę sama zarobić na siebie. A pracownicy pasożyty co w godzinach pracy załatwiają swoje sprawy to dopiero problem. Znam kupe ludzi na etatach co w godzinach pracy jeżdża po lekarzach "bo po co marnować popołudnie", wybierają oferty wakacyjne, robią zakupy w sklepach internetowych, kradną papier do D., papier do drukarki, kawę, herbatę i oczekukaże dostaną premię ale kurcze za co za okradanie pracodawcy. W godzinach pracy się pracuje... Normalnie aż mnie krew zalewa jak to słyszę. Do tego młode mamuśki idą na zwolnienia bo dziecka ma 37 gorączki i mały katarek, kurcze dzieci chorują ale to jest mała infekcja a pracodawca zostaje bez pracownika. W naszym kraju trzeba dużo zmienić a w szczególności podejście do pracy moze wtedy zostanie doceniona praca kobiet. A mówienie, że ktoś chętnie zostałby w domu to świadczy o jego małych umiejętnościach na rynku zaodowym bo nic nie umie i się męczy w pracy. Ja nie wyobrażam sobie nie pracować no może mniej pracować np. na pół etatu ale na pewno nie być panią kurą domowa bo bym chyba z okna wyskoczyła. Deprecha jak nic. Może kogoś bawi zmywanie i mycie kibla ale o czym potem z mężem rozmawiac o Domestosie? Chyba mąż szybko straciłby do mnie szacunek. Więc moim zdaniem kobiety do pracy za godne pieniądze ale najpierw się muszą nauczyć zawodu a nie rodzić dzieci od razu na początku... a wsparcie panstwa to zlobki, przedszkola blisko domu, dofinansowania a nie opacanie gospodyn domowych bo w takim razie ja chce aby mi panstwo opacilo gosposie ktra zrobi pranie i pomyje podlogi a czemu mam po pracz to robic sama... Odpowiedz Link Zgłoś
policjawkrainieczarow Re: Mama tacie nierówna 25.04.11, 16:25 > Do tego młode mamuśki idą na zwolnienia bo dzieck > a ma 37 gorączki i mały katarek, kurcze dzieci chorują ale to jest mała infekcj > a a pracodawca zostaje bez pracownika. a co ma "mamuska" zrobić twoim zdaniem? nie wiem, jak w twojej okolicy, u mnie jeśli dziecko ma gorączkę (tak, nawet 37 stopni) to przedszkole/szkoła wysyła je do domu i pozwala wrócic 24 godziny po ustąpieniu temperatury. Odpowiedz Link Zgłoś
dzika.foka Re: Mama tacie nierówna 25.04.11, 18:21 Brać urlop na opiekę nad dzieckiem na przemian z ojcem. Dla pracodawcy rozłoży to ryzyko po równo między kobiety i mężczyzn. Odpowiedz Link Zgłoś
pegi.su Re: Mama tacie nierówna 25.04.11, 19:53 no i od razu widac dzika.foko ze nie wiesz o czym piszesz, urlopu na opiekę nad dzieckiem są DWA DNI NA ROK albo dla taty albo dla mamy-nie mozna brac na zmianę, więc dziecko ma prawo tylko dwa dni w roku zachorowac.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Mama tacie nierówna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.11, 21:30 no tak ale jesli chodzi o zwolnienie lekarskie na opieke nad dzieckiem to kto je najczesciej bierze???- matka!!! Jedyna, niezastapiona matka. Bo ojciec sobie nie poradzi. A potem jest placz, ze nikt nie docenia pracy kobiet. Po cholere glupie biora na siebie cos, za co pozniej musza placic??? Po prostu durne baby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Mama tacie nierówna IP: *.toya.net.pl 25.04.11, 17:55 a ja nie chce zeby do zlobka w ktorym jest moje dziecko rodzice przyprowadzali dzieci z katarem i temp 37 i mala infekcja gratuluje pomyslu (ironia) i proponuje zaprowadzic swoje dziecko z taka mala infekcja, a potem opisac reakcje opiekunow w zlobku/przedszkolu/szkole i innych rodzicow milego dnia i sukcesow w pracy (oby nie musiala Pani wybierac miedzy swoim rozwojem zawodowym a zdrowiem dziecka) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzietna feministka Re: Mama tacie nierówna IP: *.xdsl.centertel.pl 25.04.11, 15:06 A japo urodzeniu dzieci chętnie wróciłam do pracy. Mimo że z pensją męża nie było to konieczne. Facet może, a nie powinien zarabiać dużo więcej. I to niezaleznie od zdania dzietnych antyfeministów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zz Re: Mama tacie nierówna IP: *.netfala.pl 25.04.11, 15:31 Gość portalu: nn napisał(a): > po urodzeniu dziecka moja żona chętnie by nie wróciła do pracy, ale z moją pens > ją 1600zł na rękę jest to niemożliwe. Niestety prawda jest taka, że facet powin > ien zarabiać dużo więcej. To niech ruszy d... i wezmie sie do roboty, zamiast plakac po forach internetowych to bedzie zarabial wiecej. Wiecej zarabiac powinien ten, kto jest lepszy, a nie ten, kto "powinien". A w jakim celu powstal ten artykul? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heh Re: Mama tacie nierówna IP: *.xdsl.centertel.pl 25.04.11, 18:44 Tak, powinieneś zarabiac dużo więcej. I nie dlatego, że jesteś facetem Odpowiedz Link Zgłoś
easz Mama tacie równa 25.04.11, 14:21 To wiadomo juz nawet w Polsce od jaiegos czasu - jesli juz panstwo sie wtraca, to niech prowadzi nie polityke prorodzinna (ktorej zreszta wcale nie prowadzi, ale tak to cos, czego nie robi nazywa), ale prorownosciowa, jesli chodzi np. o rynek pracy, o swiadczenia, rzeczy okolodzieciowe itp. Wtedy prorodzinnoscia zajma sie same obywatelki i obywatele panstwa, i wszyscy na tym jeszcze skorzystamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PsssSs Urocza lewacka propaganda. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.11, 15:18 To porozmawiajmy o przydzielaniu dzieci w sprawach rozwodowych i o tym jak matka nawet bedac pijaczka, zlodziejka czy narkomanka, a facet chocby mial aureole i tak w 90% przypadkow opieke nad dzieckiem otrzymuje matka. Albo o tym, jak w Szwecji domagano sie parytetu i "wyrownania" procentowo płci na studiach, a potem, gdy kobiet zaczelo byc duzo wiecej niz mezczyzn, nagle to zniesiono, bo uznano, ze jest niesprawiedliwe. Ten artykul cos mi przypomina ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa_2011 Re: Urocza lewacka propaganda. IP: *.171.139.254.static.crowley.pl 25.04.11, 16:35 Porozmawiajmy o przydzielaniu dzieci - ojciec niby walczy o możliwość kontaktu z dziećmi, ale żeby to tylko wyglądało w sądzie, adwokat każe. A tak naprawdę nie ma nigdy dla nich czasu. A matka, oprócz tego że musi mieć ten czas, to jeszcze musi pracować za dwoje, bo sąd zasądza śmiesznie małe alimenty - zły jest cały system w tym kraju. Sądy tworzą fikcję, która nijak się ma do rzeczywistości. Problem polega na tym, że sądy działają baaaardzo powoli, a życie płynie szybko i wkracza już na inne tory. W świetle prawa ojciec zabiera wszystko i zaczyna nowe wygodne życie, a matka z dziećmi zostaje sama i musi pracować jeszcze wiecej, żeby zapewnić jedzenie dzieciom (o innych potrzebach trzeba zapomnieć), dzieci wychowują się wtedy same - nie ma instytucji, które pomagałby samotnym rodzicom. I tu jest poważny problem, Państwo nijak nie wywiązuje się ze swoich zadań, a sądy są z innej planety - chociaż prawomówi, że poziom zycia nie może ulec pogorszeniu, to w praktyce nie ma to przełożenia na nic. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: Urocza lewacka propaganda. 25.04.11, 20:59 Gość portalu: Ewa_2011 napisał(a): > Porozmawiajmy o przydzielaniu dzieci - ojciec niby walczy o możliwość kontaktu > z dziećmi, ale żeby to tylko wyglądało w sądzie, adwokat każe. A tak naprawdę n > ie ma nigdy dla nich czasu. A matka, oprócz tego że musi mieć ten czas, to jesz > cze musi pracować za dwoje, bo sąd zasądza śmiesznie małe alimenty - zły jest c > ały system w tym kraju. Sądy tworzą fikcję, która nijak się ma do rzeczywistośc > i. Problem polega na tym, że sądy działają baaaardzo powoli, a życie płynie szy > bko i wkracza już na inne tory. W świetle prawa ojciec zabiera wszystko i zaczy > na nowe wygodne życie, a matka z dziećmi zostaje sama i musi pracować jeszcze w > iecej, żeby zapewnić jedzenie dzieciom (o innych potrzebach trzeba zapomnieć), > dzieci wychowują się wtedy same - nie ma instytucji, które pomagałby samotnym r > odzicom. I tu jest poważny problem, Państwo nijak nie wywiązuje się ze swoich z > adań, a sądy są z innej planety - chociaż prawomówi, że poziom zycia nie może u > lec pogorszeniu, to w praktyce nie ma to przełożenia na nic. Po prostu nie umiałaś wybrać sobie odpowiedniego partnera, a teraz uprawiasz smętne żale na fujarce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znowublad redaktor niech nie myśli tylko o pracy... IP: *.dynamic.chello.pl 25.04.11, 16:34 Ale może być też tak, że kobiety same decydują się na zawody typowe dla kobiet, bo sprzyjają one łączeniu pracy z życiem zawodowym.. chyba chodziło o życie prywatne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracodawca Mama tacie nierówna IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.04.11, 19:28 ale po co wyrównywać role ? jakaś ci.pa leczy swoje kompleksy ? to może od razu obcinać piersi ? dlaczego samice nie potrafią pojąć, że zarabiają sporo więcej niż jest warta ich praca ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: że co? Re: Mama tacie nierówna IP: *.xdsl.centertel.pl 25.04.11, 19:45 Że zarabiają więcej niż warta jest ich praca? Czy Ty, Misiu, przeczytałeś ten artykuł? Właśnie rzecz w tym, że praca jest warta, a płacy ani widu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajco Re: Mama tacie nierówna IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.04.11, 20:36 artykuł to bełkot a praca samic jest rażąco przepłacana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Mama tacie nierówna IP: *.xdsl.centertel.pl 25.04.11, 21:11 Śmieszny jesteś :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibol Re: Mama tacie nierówna IP: *.home.aster.pl 25.04.11, 22:49 Powinno być tak jak w Szwecji, gdzie już dawno odkryto że kobieta jest stworzona do robienia kariery a mężczyzna do zmieniania pieluch. Nic dziwnego że tow. Szechter właśnie tam jeździ odwiedzać brata. Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: Mama tacie nierówna 26.04.11, 13:02 O. A to, że w krajach skandynawskich żyje się najlepiej - nie ma nic w ogóle do rzeczy. Żadnego związku. Zero. Odpowiedz Link Zgłoś