Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Freelancerka w PL

16.06.11, 21:14
    Hej

Mam nadzieje, ze moj post bedzie chwila wytchnienia dla czytajacych po rabarcie, wycofanym i bezrobotnym. Klania sie humanista po tych mega nieprzydatnych studiach (historia i socjologia) ktory jakos daje sobie rade i jest zadowolony z siebie:P

Sprawa wyglada tak:
    po 6letnim pobycie w Azji wracam do Polski i zaczne prace jako tlumacz w firmie. Do tego chcialbym sobie dorobic hobbystycznie freelancerka (moga byc tlumaczenia, znam angieslki rosyjski i pare innych "komunikatywnie":P), moja praca bedzie zwiazana z jezykiem byleog kraju pobytu wiec raczej nie w tym kierunku, aczkolwiek nauczanie tegoz jezyka przejdzie.

pojecia nie mam zielonego jak ten rynek wyglada w PL, wiec takie krotkie pytanie - podstawy freelancerki w PL? na co jest zapotrzebowanie? jak sie za to zabrac? jakies storny w necie? tak od podstaw jak komu glupiemu:P

dzieki z gory!
    Obserwuj wątek
      • studenckiefinanse Re: Freelancerka w PL 16.06.11, 22:01
        O ludzie, ktoś normalny:)
        Interesuje Cię tylko tłumaczenie czy też inne prace? Jak tłumaczenie angielskie to są dwie możliwości:
        1. Bijesz się o zlecenia na ogólnodostępnych portalach typu zlecenia.przez.net i oferia, konkurując z gimnazjalistami mającymi FCE. albo wygrywasz mega niską stawką, albo przy sensowniejszych zleceniach nie patrzysz, jak mało proponują inni tylko piszesz eleganckiego maila do zleceniodawcy, załączając portfolio i pisząc coś o sobie. Raz na 25 zleceń się uda:) Pierwszy rok zaciskasz zęby i wyrabiasz kontakty i portfolio.
        2. Szykujesz CV, portfolio i wysyłasz do biur tłumaczeń. Im mniej popularny język, tym większa szansa, że się odezwą mając jakieś zlecenie.
        Aha, jak masz zerowe portfolio to chyba magazyn Vice (wygooglaj dokładnie) szuka osób robiących tłumaczenia za referencje. Niby frajerstwo, ale jak masz z czego żyć to warto może kilka tekstów machnąć, żeby mieć co pokazac.

W miarę dobrą fuchą jest też pisanie tekstów do gazet, portali internetowych itp. Najlepiej zalogować się na goldenline i tam przeglądać grupy poświęcone mediom, często ktoś ogłasza, że szuka współpracownika do jakiegoś portalu czy czasopisma. Jak złapiesz kontakt to już dalej pójdzie. Jak historia to naprawdę Twoja pasja, a nie odwalone studia to spróbuj sprzedawać artykuły na ten temat. Mało osób się na tym zna i umie dobrze pisać. Może np. magazyn Focus coś weźmie. Najlepiej, żeby było historycznie, z nutką sensacji, tajemnicy itp. Bo przyczyny upadku Piastów to się nie sprzedadzą:) Nie wiem jaki dział historii Cię kręci, jak np. militaria, próbuj w czasopismach tematycznych - jest tego trochę na rynku.

No i powodzenia oraz cierpliwości życzę!
        • biollante Re: Freelancerka w PL 16.06.11, 22:24
          Hehe.

Nie ukrywam ze na Twoja odpowiedz liczylem, studenckie:P

wyrabianie kontaktow to nie wiem... nie zamierzam zostac w Polsce jakos wielce dlugo, powrot raczej z uwagi na higiene psychiczna:P Potem zapewne nie wytrzymam i gdzies mnie dalej poniesie:P

Ale czytam cie z uwaga i wdroze to w zycie. Na goldenlinie mam profil juz od dawna... same prace korporacyjne w bialych kolnierzykach. Bede po rabartowemu szczery -sprobowalem raz i nie chce tego robic. atmosfera krawatow i biurek... jakos nie. Nie zebym mowil ze nie ma pracy i grymasil... po prostu nie pasuje mi to.

Jakkolwiek bedzie - artykuly historyczne.. super pomysl w sumie... nie wpadlem na to, moze dlatego ze zawsze bylem swiecie przeswiadczony ze trzeba byc rasowym dziennikarzem. Myslisz ze ot tak napisc do jakichs pism i wezma? :P

Referencje tez przydadza mi sie i mysle ze zrobie krokw tym kierunku. Tu skad wracam robilem wpradziwe dosyc duzo tlumaczen ale (tak, wiem, debil) nie zadbalem o referencje. Bu.

Studia heh, tak byly moja wielka pasja, i pisac tez umiem (a przynamniej kiedys umialem) niezle. Musze przejrzec te grupy miediowe na goldenie....

Bede probowac w kazdym razie - chcialbym miec odskocznie od mojej normalnej roboty... wiem ze bedzie monotonna:P

Dziekie bardzo,i jak Ci cos jeszcze wpadnie do glowy to podrzuc!!!
          • studenckiefinanse Re: Freelancerka w PL 16.06.11, 22:30
            Najfajniejsze jest to, że mając kontakty w PL możesz jako freelancer pracować też z innego kraju, zawsze coś dorobić i mieć odskocznię. Ja mieszkałam w dwóch krajach poza Polską i w obu utrzymywałam się z pracy freelancerskiej.

Na goldenlinie nie wchodź w dział praca tylko na grupy tematyczne: media, dziennikarstwo, praca w mediach itp. Tam na forach są różne ogłoszenia.

Zawsze jest jakaś szansa, że czasopismo lub portal wezmą. W końcu dla czytelnika liczy się ciekawy tekst, a nie fakt, że autor jest z wykształcenia dziennikarzem. Podpowiedź mała: jak przygotujesz jakiś tekst to nie pisz na maile redakcyjne tylko znajdź szefa danego działu, pisma itp na goldenline i pisz przez prywatną wiadomość - napisz co masz i zapytaj czy są zainteresowani. Tam Ci na pewno odpisze, a na maila dostaje setki takich ofert dziennie, z czego trzy czwarte od kompletnych grafomanów:)
      • rabart Re: Freelancerka w PL 16.06.11, 22:56
        > pojecia nie mam zielonego jak ten rynek wyglada w PL, wiec takie krotkie pytani
        > e - podstawy freelancerki w PL? na co jest zapotrzebowanie? jak sie za to zabr
        > ac? jakies storny w necie? tak od podstaw jak komu glupiemu:P

Z tego co dowiedziałem się, czytając artykuły i informację na ten temat. Mało zleceń, wszystko obstawione przez osoby z koneksjami. Płaca praktycznie minimalna(nie na poziomie minimalnej pensji-masz olbrzymie szczęście jak kilkaset złotych w miesiąc ci się uda zdobyć)-w dodatku trudno dostać, często się słyszy że w ogóle nie płacą. Jednym słowem-witamy z w powrotem w Polsce.
        • studenckiefinanse Re: Freelancerka w PL 16.06.11, 22:58
          Wiesz, nie powinieneś się na ten temat wypowiadać, bo przecież nie studiowałeś freelancingu:)
          • rabart Re: Freelancerka w PL 16.06.11, 23:06
            I tu cię zaskoczę bo zamierzam przestudiować tą możliwość zarabiania i być może skorzystam.
            • studenckiefinanse Re: Freelancerka w PL 16.06.11, 23:13
              freelancer.org.pl/blog/ Tam masz sporo ciekawych informacji
              • rabart Re: Freelancerka w PL 16.06.11, 23:17
                Dziękuję.
                • studenckiefinanse Re: Freelancerka w PL 16.06.11, 23:20
                  Proszę:) I życzę powodzenia.
                  • biollante Re: Freelancerka w PL 17.06.11, 15:10
                    to ja tez sobie poczytam:P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka