Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

przerwa na obiad

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.11, 12:57
    czesc

ile zwykle jest tej przerwy? Prawo mowi o 15 min. Tyle pewnie wystarczalo jak stolowka byla w kazdym zakladzie pracy. A co jak takiego przybytku nie ma? Czy mozna isc na miasto do barow a przerwe wydluzyc?

W niektorych firmach problem rozwiazano tak ze 8 godzin przedzielono godzinna przerwa i wyszlo 9 godzin co tez nie jest korzystne dla pracownika. Zwlaszcza jak bar tuz tuz obiad zajmie pol godziny a reszte trzeba przeczekac?

Jak u was wyglada ten temat?
    Obserwuj wątek
      • Gość: gosc Re: przerwa na obiad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.11, 21:37
        no co jest? Na obiady nikt nie chodzi?
        • Gość: g Re: przerwa na obiad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.11, 21:46
          ja chodze, z wlasnej woli

nie znam przepisow dot przerwy w pracy, natomiast u mnie wyglada to tak, ze pracy jest 8h ale jest zalecana (nie wymuszana) przerwa obiadowa nie dluzsza niz godzina - czyli w pracy spedza sie 8+przerwa (maks 9, plus sporadyczne nadgodziny, ktore sie odbiera nastepnego dnia)

na poczatku sie buntowalem, bo przeciez 'zyje na kanapkach, po co mi przerwa'. duzo lat minelo, pensja mocno wzrosla i moglem zaczac stolowac sie na miescie

od tamtego czasu chodze na przerwe zawsze i nie chcialbym spedzac w pracy 8h BEZ przerwy. jedzenie jest wazne, zoladek masz jeden, spacer w piekna pogode laduje akumulatory bo widoki piekne a i krajobraz mamy ladny. a jak dzis akurat masz przejsc sie do sklepu, to masz godzinna przerwe akurat jak znalazl. no i to dobra okazja na socjalizacje.
      • kazjenka Re: przerwa na obiad 19.08.11, 22:37
        Generalnie ludzie często sobie przywożą jedzenie z domu lub zamawiają jakiś catering. Przy tym drugim zwykle zamówienia są grupowe, żeby nie płacić za transport. Czasem ludzie jadą do pobliskiego baru, tylko że żeby wyjść z firmy, trzeba odbić kartę i czas pracy wówczas się nie nalicza. Teraz i tak nie jest źle, ale za kilka lat firma przenosi się 15km za miasto - ciekawe, czy jakikolwiek catering będzie do nas przyjeżdżać. Wszyscy mamy nadzieję, że w nowym budynku będzie stołówka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka