Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zmiana pracy

07.10.11, 16:48
    Witam, Z poprzedniej firmy odeszłam ponieważ traciłam ok 1,5 godziny na dojazdy w jedną stronę i zaczęłam szukać pracy bliżej miejsca zamieszkania. Obecnie pracuję, kończy mi się umowa( była zawarta na czas określony) w związku z powyższym szukam nowej pracy. Wiem, że na rozmowie kwalifikacyjnej często pada pytanie- dlaczego zdecydowała się pani na zmianę poprzedniej pracy ?
    Zastanawiam się czy podać powód - bliskość miejsca zamieszkania oraz wygasła umowa na okres, który była zawarta. Proszę doradźcie coś w tej kwestii. Co wy byście odpowiedzieli.
    Dziękuję za odpowiedzi.
    Obserwuj wątek
      • Gość: tomeczek Re: Zmiana pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.11, 17:54
        barrb-arra napisała:

> na rozmowie kwalifikacyjnej często pada pytanie-
        > dlaczego zdecydowała się pani na zmianę poprzedniej pracy ?
        > Zastanawiam się czy podać powód - bliskość miejsca zamieszkania oraz wygasła
        > umowa na okres, który była zawarta.

Ja bym powiedział po prostu "Umowa na czas określony wygasła i nie zatrudniono mnie ponownie". Dojazdy bym pominął.

Weź jednak pod uwagę że jeśli Cię bieda przyciśnie to weźmiesz również pracę z dojazdem półtoragodzinnym. Zawsze tak jest: najpierw szukamy pracy ciekawej, dobrze płatnej i blisko domu, potem ciekawej i dobrze płatnej, potem tylko dobrze płatnej a potem... jakiejkolwiek.
      • Gość: DZ Re: Zmiana pracy IP: *.nat.tvk.wroc.pl 09.10.11, 04:24
        Barrb-arro,
        czas określony w umowie się kończy. To znaczy, że czas na który była zawarta umowa niebawem minie. Tylko tyle. To również oznacza, że pracodawca może podpisać z Tobą kolejną umowę: na czas określony lub nieokreślony. Może czeka na Twój krok? Ja bym spytała czy jest zadowolony z mojej pracy i co planuje w związku ze zbliżającym się końcem okresu, na który została zawarta umowa o pracę.
        Jeśli pracodawca zobaczy, że "szykujesz się do odlotu" po prostu pozwoli Ci odejść.
        Czasem wystarczy spytać:)
        Nie pisałaś, czy zależy Ci na tej pracy, czy Ci w niej dobrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka