Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Najniższa krajowa i brak logiki

21.01.12, 18:55
    Kto mi podpowie i logicznie uzasadni?. W związku z podwyżką najniższej krajowej mam
    problem. Akurat zarabiałam tyle przez ostatni rok ile wynosi obecna najniższa
    krajowa czyli 1500 zł / brutto i bez żadnych dodatków w formie premii na angażu.
    Przy całym szacunku do zawodu sprzątaczki, lub pomocy kuchennej ta grupa zawodowa
    otrzymała podwyżki obligatoryjnie i zrównała się ze mną placą, mimo że zakres ich obowiązków w przeciwieństwie do mojej pracy
    jest nieporównywalnie mniejszy i nie wymaga wyształcenia, znajomości języków,
    marketingu itd. Uważam, że inne płace powinny być podniesione przynajmniej proporcjonalnie.
    Czy reguliją to jakieś przepisy żeby wywrzeć presję na pracodawcy? Moim zdaniem
    brak w tym logiki.
    Obserwuj wątek
      • deodyma Re: Najniższa krajowa i brak logiki 21.01.12, 20:38
        nie wiem, jak z pomoca kuchenna, ale w latach 90tych od sprzataczek wymagano matur w moim rodzinnym miescie, wiec chcac nie chcac, to wyksztalcenie srednie musiala miec:)

• fabularasa Re: Najniższa krajowa i brak logiki 21.01.12, 22:03
          słyszałam też że jest wymagane cv na te stanowiska
      • Gość: filip Re: Najniższa krajowa i brak logiki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.12, 23:03
        brak logiki jest właśnie w twierdzeniu, że wszystkie płace powinny zostać podniesione proporcjonalnie. Pomyśl, na dłuższą metę co by się tak naprawdę zmieniło? To ile firma dostaje za daną usługę jest odzwierciedlone w zarobkach, jeśli podniesiemy wszystkim pensje, wzrośnie też cena usługi itd... Płaca minimalna tyczy się zupełnie czegoś innego (nie jestem zwolennikiem płacy minimalnej)

I z całym szacunkiem dla ciebie, ale dlaczego wywyższasz się ponad te sprzątaczki? Doktorant na matematyce jest nieporównywalnie mądrzejszy od ciebie z matematyki, a również mógł zarabiać mniej. Ja bym jemu dał większą podwyżkę. Bo czemu nie? Przecież jest lepszy z matmy. Sama pomyśl, co ty porównujesz?
        Twoja praca jest warta 1500PLN i oprócz tego, że nie może być niższa niż płaca minimalna, nie ma z nią żadnych innych związków. Jeśli czujesz się z tym źle, proponuję ją zmienić na coś lepiej płatnego, za wykształcenie, języki i marketing płacą w np bankach 2x więcej niż masz obecnie. Ba, cała masa ludzi z wyższym wykształceniem, znajomością języków i marketingu zarabia 3x więcej niż ty. Nawet 4x. Są i tacy, którzy zarabiają 5x więcej. Są też pomoce kuchenne zarabiające 2x więcej od ciebie. Prawda, że bardziej skomplikowane?

A idę o zakład, że twoją pracę z sukcesami wykonywałby ogarnięty maturzysta, z opisu co prawda nie da się niczego wywnioskować, ale zarobki mówią dużo, ton również. W latach 90 w np wspomnianych wcześniej bankach, w oddziałach, większość pracowników była z wykształceniem średnim. A teraz na praktycznie każde nowe stanowisko wymaga się wyższego wykształcenia (nawet jeśli nie wprost, to pośrednio podczas rekrutacji premiowani są kandydaci z wyższym). To jest jeden z wielu powodów, dla których chce mi się głośno śmiać kiedy słyszę jak ktoś mówi, że powinien więcej zarabiać, bo ma wyższe wykształcenie :)
        • Gość: filip zakres obowiązków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.12, 23:08
          jeszcze co do zakresu obowiązków - tutaj trochę ręce opadają, że tak twierdzisz. Nie wiem na jakiej niby podstawie. Jakoś to mierzysz np kto jest bardziej zmęczony po pracy? Kogo bardziej prawa ręka boli? Kto sobie wpisze więcej czynności na listę, np (obieranie ziemniaków, zamiatanie) vs. (uzupełnianie tabelek, przekładanie dokumentów)? Nie mam pojęcia jak to porównujesz, ale metodyka musi być ciekawa. Górnicy przy następnym strajku będą chcieli ją poznać, bo przecież piłkarze zakres obowiązków mają dużo mniejszy, a ile więcej zarabiają!
          • fabularasa Re: zakres obowiązków 21.01.12, 23:38
            powiem Ci jak to mierzyć drogi Filipie....niech wspomniana już przysłowiowa
            pomoc kuchenna lub sprzataczka bez wykształcenia zamieni się ze mną stanowiskiem
            pracy choćby na kilka dni.Ja będę obierała ziemniaki ,sprzątała i dam sobie radę , a ona niech
            obsługuje gości hotelowych często obcojęzycznych i wystawia faktury vat albo wypełnia
            te wspomniane tabelki. Powodzenia...
            • Gość: MM Re: zakres obowiązków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.12, 01:20
              a ona niech
              > obsługuje gości hotelowych często obcojęzycznych i wystawia faktury vat albo wy
              > pełnia
              > te wspomniane tabelki.

No czyli wykonujesz pracę, którą może wykonywać osoba, która ma maturę i zna język obcy.
              • Gość: heh Re: zakres obowiązków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.12, 01:55
                Nawet niekoniecznie maturę ;)

A tak wracając do tematu zamiany stanowisk, nie zastąpisz z marszu pomocy kuchennej w dobrej restauracji, uwierz. Ta pomoc kuchenna nie zastąpi ciebie. Ale zakładając, że zna język obcy, wcale więcej czasu do nauki wklepywania faktur potrzebować nie będzie, niż ty do nauki ogarniania kuchni w dobrej restauracji :)
            • Gość: ino Re: zakres obowiązków IP: *.220.111.20.bransat.pl 22.01.12, 09:35
              w czym jestes lepsza od pomocy kuchennej?
              znam taka, ktora tak wlasnie zaczynala, dzis konczy drugi kierunek studiow, pracuje tez w innym zawodzie, wiec nie rozumiem, skad ta wyzszosc w Tobie sie bierze?
            • Gość: filip Re: zakres obowiązków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.12, 11:39
              Napisałaś zakres obowiązków, więc teraz mogę porównać bardziej szczegółowo. I niestety, po kilkudniowym przeszkoleniu jest to w stanie robić ktokolwiek ze znajomością języka, studiów nie potrzeba do tego...
              Nie zrozum mnie źle, według mnie powinnaś zarabiać więcej, chodzi bardziej o Twoje wywyższanie się ponad innych. Tego problemu nie da się sprowadzić do prostej nierówności ja > inni, to jest bardziej złożone.
            • sundry Re: zakres obowiązków 22.01.12, 12:55
              W mojej pracy sekretarka po studium masażu nauczyła się wystawiania faktur w godzinę. No a do wypełniania tabelek to już chyba habilitację trzeba mieć, ręce opadają:)
      • Gość: mr Re: Najniższa krajowa i brak logiki IP: *.net-serwis.pl 22.01.12, 02:44
        > Przy całym szacunku do zawodu sprzątaczki, lub pomocy kuchennej ta grupa zawodo
        > wa otrzymała podwyżki obligatoryjnie i zrównała się ze mną placą,
        a skąd taki pomysł?

Nie ośmielibym sie mojej sprzątaczce proponować 10 PLN za godzinę
        Ani 20 jeżeli o to chodzi.
        Robi swoją robotę super, więc płacę jej odpowiednio.
        Pamiętam jak kiedyś _nie_ chciała podwyżki.
        Powiedziała, że przyjedzie sama jak uzna że się jej należy.
        Przyszła i oczywiście dostała :)

> mimo że zakres i
        > ch obowiązków w przeciwieństwie do mojej pracy
        > jest nieporównywalnie mniejszy i nie wymaga wyształcenia, znajomości języków,
        > marketingu itd.
        pozwolisz, że jako pracodawca sam ocenie ile jest wart dla mnie zakres obowiązków moich współpracowników
        i jak wyceniam ich wiedzę i umiejętności
        nie znam nikogo kogo kto jest naprawdę dobry z marketingu, kto by nie miał 5 cyfrowej stawki
        więc może ta "znajmość" marketingu nie jest niesamowita?

marek
      • Gość: prawde ci powiem Re: Najniższa krajowa i brak logiki IP: *.toya.net.pl 22.01.12, 11:16
        Sprzątaczka się ciężej napracuje od Ciebie, nie wiem co ty robisz, pierdzisz w stołek?

Sprzątaczka musi pomyć podłogi, schody, wytrzeć kurze, sprzątać obsrane kible... więc nie ma porównania nawet to twoje siedzenie z tyłkiem przy biurku a ciężka praca sprzątaczki. Gdyby nie one to biuro zarosłoby brudem, byłby syf w wc, więc ciesz się i dziękuj Bogu, że sprzątaczki są a zarabiają za mało jak na ciężką pracę jaką wykonują.

Ciekawe czy ty byś tak chętnie sprzątał obsrany kibel, czy czyjeś podpaski.

Wykształcenie? haha człowieku teraz największy tuman i nieuk może mieć dyplom, więc nie ma się co wywyższać.
        • fabularasa Re: Najniższa krajowa i brak logiki 22.01.12, 14:34
          proszę czytajcie ze zrozumieniem ...przecież napisałam, że mam dla nich szacunek
          a to już nie jest wywyższanie się prawda? Może użyłam złego przykładu ,wsadziłam
          kij w mrowisko wymieniając akurat te grupy zawodowe. Rozumiem Was , pracując
          jako pomoc kuchenna lub pokojowa z zadrością patrzy się na osoby pierdzące w stołek
          i wyzwala się w takich osobach bunt, zazdrość i zakompleksienie./ Wszyscy z Was
          piszą posty w obronie tych osób albo więc sami pracujecie w tym zawodzie więc
          dajecie upust swojej frustracji , lub jesteście pracodawcami , co świadczy o dużym
          zakłamaniu , o nigdy nie dalibyście tym osobom zarobić tyle ile biuralistkom:)
          A co do tego kto się więcej napracuje, to powiem Wam że czasem zmęczenie
          psychiczne jest gorsze od fizycznego, poniewaz pokojowa zrobi swoje i idzie do domu
          i nie podejmuje zadnych decyzji mających wpływ na wynik finansowy firmy. A skoro twier
          dzicie że można ją nauczyć w ciągu kilku godzin pracy biurowej , a wciągu kilku dni języka
          obcego to rzeczywiście drodzy pracodawcy, przyjmujcie do pracy żuli z ulicy , nie żądajcie
          CV bo i po co?
          • Gość: XT60 Re: Najniższa krajowa i brak logiki IP: *.internetia.net.pl 22.01.12, 17:34
            > A skoro twierdzicie że można ją nauczyć w ciągu kilku godzin pracy biurowej , a wciągu kilku
            > dni języka obcego to rzeczywiście drodzy pracodawcy, przyjmujcie do pracy żuli z ulicy ,
            nie żądajcie CV bo i po co?

Po to żeby sobie ułatwić szukanie: wśród absolwentek łatwiej znaleźć osobę o odpowiednich cechach niż wśród "Żuli" .

fabularasa przestań się oglądać na inne grupy zawodowe , skup się na rozwoju w tej grupie którą ty sobie wybrałaś (albo na dostaniu się do wybranej grupy/branży).

Na początku kariery to wszyscy mają gorzej od sprzątaczek.
          • Gość: hm.... Re: Najniższa krajowa i brak logiki IP: *.toya.net.pl 22.01.12, 17:48
            Głupoty ludziom nie zazdroszczę... Nie jestem sprzątaczką, jestem po studiach ale nie wywyższam się w przeciwieństwie do niektórych. A taka sprzątaczka bez szkoły prezentuje sobą wyższy poziom jak Ty.

To pierdź sobie dalej w stołek i nie wywyższaj się. Jakbyś była taka genialna to byś zarabiała 5 tysięcy, widocznie na tyle zasługujesz ile masz.

Zmęczenie psychiczne gorsze od fizycznego? ha to może wejdź kiedyś do wc po kimś kto nasra, naszcza na deskę, wyrzyga się i posprzątaj, postaw się raz w skórze takiej nędznej sprzątaczki, która nic nie robi a zarabia tyle co Ty.

Ktoś musi po Tobie sprzątać syf jaki zostawisz w wc... i według mnie to właśnie takie sprzątaczki powinny lepiej zarabiać od takiej biurwy, która tylko odbiera tel, pierdzi w stołek robi kawki, żre ciasteczka i plotkuje. I uważa się za lepszą bo wykonuje "ciężką" pracę umysłową...
          • Gość: MM Re: Najniższa krajowa i brak logiki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.12, 18:44
            Rozumiem Was , pracując
            > jako pomoc kuchenna lub pokojowa z zadrością patrzy się na osoby pierdzące w st
            > ołek
            > i wyzwala się w takich osobach bunt, zazdrość i zakompleksienie.

hehehe, no faktycznie jest czego zazdrościsz. Pierdzisz w stołek za 1500brutto. Normalnie aż mnie skręca z zazdrości. Nigdy nie zarabiałem tak oszałamiającej kwoty. Normalnie co Ty robisz z tymi pieniędzmi? Czy to się da tyle wydać w ogóle?

Zejdź na ziemię. Twoja praca nie jest niczym wybitnym. Nie robisz niczego co wymagało by jakiś specjalnej wiedzy i umiejętności. A żeby bardziej Cię pognębić to Ci zdradzę, że za pierdzenie w stołek wiele osób dostaje dużo więcej niż Ty. Tak więc musisz być wyjątkowym nieudacznikiem.
      • winniepooh Re: Najniższa krajowa i brak logiki 22.01.12, 18:13
        to idź do przełożonego i powiedz, że chcesz stówę więcej, zamiast się produkować na forum.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka